Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

generalny remont walacego sie domu

Recommended Posts

witam chcialem sie zapytac czy na remont/odbudowe walacego sie domu na tych samych fundamentach potrzebuje pozwolenia czy musze to tylko zglosic

i jeszcze jedno czy pozwolenia potrzebowal bede do podniesienia wienca dachu o jakies 3 pustaki czyli 75 cm gdyz chcialbym wykorzystac poddasze

dodam ze jest to dom w ktorym mieszkam po zawaleniu sie piwnicy zaczely rozkraczac sie sciany jest to wiec pilna sprawa budynek jest poniemiecki ogolnie w zlym stanie juz wiec zalezy mi na szybkim remoncie

pozdrawiam

rozkraczac czyli pekac odchodza od fundamentow

czyli pozwolenie musi byc ...coz trzeba zalatwic to jak najszybciej bo nie wiadomo jak dlugo trzeba bedzie czekac

aha,a czy musze wtedy zalatwiac kierownika budowy ?

Nie tylko projektanta( ktory cos takiego robil) ale , doswiadczonego inzyniera kierownika, zadnego managera-architekta

Pewnie nie jeden powie że z taką radą to do du..y jadą a ja Ci powiem kolego weź fadromę, traktorek z przyczepą i porównaj polne drogi chłopom z tego co masz i postaw nowy.

Ze starego już nie zrobisz nowego i zawsze to już będzie stare i dokładanie na okrągło.

Popełniłem ten sam błąd ale za późno już żałować.

Dokładnie tak... przebudowy są straszne - wiem coś o tym. Ciągle jakieś "kwiatki" wychodzą :( Jak nie ma co ratować, to najlepiej od nowa budować....

jajmar ma rację odnoście wszystkiego czego potrzebujesz. Dodatkowo potrzebujesz także projektu architektonicznego nowego (przebudowywanego) budynku. Do takiej przebudowy, będzie Ci potrzebny naprawdę bardzo dobry architekt i konstruktor. Dodatkowo, potrzebna jest WZtka dla terenu gdzie jest dom, lub Plan Zagospodarowania jak już jest ustanowiony....

Powodzenia :)