daber1980 05.07.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam.Chcę położyć kostkę granitową na podjeździe do garażu i przed domem. Tam gdzie wjazd do garażu chcę dać większą, tak aby w razie czego coś cięższego niż osobówka mogło wjechać. Natomiast nie wiem co dać na resztę, bo chcemy aby w razie potrzeby wszędzie można było autem osobowym stanąć. Czy 4/6 z dobrym podłożem wystarczy? Tak twierdzą wykonawcy, ja jednak mam obawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 05.07.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Obawy słuszne. Kostka 4/6 jest za drobna pod auto. Wystaczy stale parkować w jednym miejscu a potem skręcać koła przed wyjazdem. Po jakimś czasie dziura gwarantowana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 05.07.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Słusznie! Mnie tez proponowano granit 6/6. Ale po namyśle i konsultacjach w kilku miejscach 6/8 to absolutne minimum.Wjedzie Ci potem ktoś czym wiekszym i kładziemy od początku. Ja dam chyba 10/10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 26.07.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jesteście w błędzie, grubość kostki ma znaczenie marginalne, najważniejsza jest podbudowa to co pod kostka będzie. Jeśli warstwa tłucznia nie będzie miała prawidłowej grubości to i tak z czasem kostka osiądzie porobią się koleiny niezależnie jaką grubość będzie miała kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.07.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Koleiny a wyrywanie kołami kostki to 2 różne rzeczy.Koleiny powstają gdy jest za cienka warstwa podbudowy.Wyrywanie następuje gdy kostka jest za drobna w stosunku do obiążenia ruchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 30.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Podjazd przy domu to raczej nie parking dla 'tirów'. Pod samochody osobowe wystarcza kostka 6 cm. Grubszą kładzie się, jeśli przewiduje się ruch ciężarówek (8 cm). Ale jak pisał petr_151 dla trwałości podjazdu istotne jest to co pod kostką. Jakoś podbudowy jest tu kluczowa. Oprócz jej prawidłowego wykonania warto też sprawdzić z jakim gruntem mamy do czynienia. Jeśli grunt jest gliniasty np. geowłóknina pozwoli oszczędzić na ilości kamienia na warstwę konstrukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.08.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jesteście w błędzie, grubość kostki ma znaczenie marginalne, najważniejsza jest podbudowa to co pod kostka będzie. Jeśli warstwa tłucznia nie będzie miała prawidłowej grubości to i tak z czasem kostka osiądzie porobią się koleiny niezależnie jaką grubość będzie miała kostka. Dokładnie tak, kostkę należy ułożyć ciasno i nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mushi 15.07.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 kostka ciasno ułożona dobrze też wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 18.05.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Witam, zapraszam do zapoznania się z artykułem który przedstawił jeden z producentów kostki granitowej. Tutaj jest wszystko ładnie objaśnione w zakładce blog. Sam przy zakupie kostki miałem podobny problem jednak udało mi się ją w końcu dobrać. Kostka granitowa Pozdrawiam Za taką reklamę to "ban" od admina !!!!!!! Edytowane 20 Maja 2015 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts