Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kostka na podjazd 4/6, 6/8 czy większa? Granit

Recommended Posts

Witam.

Chcę położyć kostkę granitową na podjeździe do garażu i przed domem. Tam gdzie wjazd do garażu chcę dać większą, tak aby w razie czego coś cięższego niż osobówka mogło wjechać. Natomiast nie wiem co dać na resztę, bo chcemy aby w razie potrzeby wszędzie można było autem osobowym stanąć. Czy 4/6 z dobrym podłożem wystarczy? Tak twierdzą wykonawcy, ja jednak mam obawy...

• 3 weeks później...
Podjazd przy domu to raczej nie parking dla 'tirów'. Pod samochody osobowe wystarcza kostka 6 cm. Grubszą kładzie się, jeśli przewiduje się ruch ciężarówek (8 cm). Ale jak pisał petr_151 dla trwałości podjazdu istotne jest to co pod kostką. Jakoś podbudowy jest tu kluczowa. Oprócz jej prawidłowego wykonania warto też sprawdzić z jakim gruntem mamy do czynienia. Jeśli grunt jest gliniasty np. geowłóknina pozwoli oszczędzić na ilości kamienia na warstwę konstrukcyjną.

Jesteście w błędzie, grubość kostki ma znaczenie marginalne, najważniejsza jest podbudowa to co pod kostka będzie. Jeśli warstwa tłucznia nie będzie miała prawidłowej grubości to i tak z czasem kostka osiądzie porobią się koleiny niezależnie jaką grubość będzie miała kostka.

Dokładnie tak, kostkę należy ułożyć ciasno i nie będzie problemu.

• 2 years później...
  • 10 months później...
Witam, zapraszam do zapoznania się z artykułem który przedstawił jeden z producentów kostki granitowej.

Tutaj jest wszystko ładnie objaśnione w zakładce blog. Sam przy zakupie kostki miałem podobny problem jednak udało mi się ją w końcu dobrać.

Kostka granitowa

Pozdrawiam

Za taką reklamę to "ban" od admina !!!!!!!

Edytowane przez k***a*z