andrzej9923 05.07.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) Witam.W domu mam starą instalację:rury stalowegrzejniki żeliwnekocioł na węgielsystem otwarty,grawitacyjny.Wszystko działa ok,przez 4o lat nie było żadnej awarii-głownie przez swoją prostotę.Dlatego nie mam zamiaru zmieniać tej instalacji na nowoczesną.Mam natomiast zamiar podłączyć do instalacji dodatkowy grzejnik w kuchni.Mam 3 piony.Ten pion do ktorego chce podłaczyć grzejnik jest najbardziej oddalony od kotła.W tym pione zawsze troche pózniej nagrzewają się grzejniki[nie są zapowietrzone],są tam podłaczone tylko dwa 6 zeberkowe grzejniki.Czy może dlatego słabiej grzeje ten pion bo jest niewiele obciązony,grzejniki nie sa zapowietrzone,grzeją równomiernie.Chcę do niego podłączyc grzejnik 13 zeberkowy,z piwnicy wyprowadzic rury do kuchni bo tak będzie wygodniej -nie muszę ciągnąc rur z przeciwległej sciany kuchni.Czy mogę zastosować jakis inny grzejnik niż żeliwny.Przypominam ,ze nie mam pompki i nie mam zamiaru jej montować,cenie sobie prostotę instalacji-nic nie ma się co zepsuć.Jeszcze jedno pyt.Czy może są jakieś zasady,normy ,że np. do pionu z rury 3/4 cala mozna podłączyć max jakąś ilość grzejników.Czy do podłaczenia tego grzejnika moge zastosować rure 1/2 cala,grzejnik typowo żeliwny,żeberkowy. Edytowane 5 Lipca 2011 przez andrzej9923 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.07.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 z tego co piszesz wnioskuję że ten dodatkowy grzejnik może Ci nie grzać lub przestać grzać któryś ze starszych grzejników, to zła interpretacja że pion mało obciążony i dlatego gorzej grzeje, te stare systemy są proste ale tylko na wygląd jest kilka żelaznych zasad których należy przestrzegać przy robieniu takiej instalacji a u Ciebie zostały jakieś złamane o czym świadczy nierównomierność rozgrzewania, radzę wezwać starego dobrego fachowca który sprawdzi co jest źle i powie gdzie wpiąć dodatkowy grzejnik, nie widząc w całości tej instalacji nie mogę Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 07.07.2011 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Te grzejniki w tym pionie grzeją normalnie ale troche pózniej się nagrzewają.Najszybciej nagrzewa się pion srodkowy,najbliższy względem kotła.Ok a pytanie odnosnie innych grzejników.Według mnie najlepiej zamotnować podobny grzejnik żeliwny,bo ma podobny przekrój a tym samym taki sam przepływ wody.A nowszy grzejnik,np panelowy może się zapchać poprzeż jakieś zanieczyszczenia np.kamień.Mam rację?Chetnie poczytam waszych doswiadczen z tego rozdzaju instalacją,mieszaniem grzejników itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 ruszanie starej instalacji grawitacyjnej jest ryzykowne, chyba że wkłada się do niej pompkę, jeżeli nie chcesz pompki to naprawdę jest trudno, co do grzejników to nie masz racji opór jaki stwarza nawet panelowy grzejnik nie spowoduje jego zapchania, problem tkwi w różnicy oporów woda płynie po naiwniejszej linij oporów( tamy na rzekach), a w Twojej instalacji opory nie są równe bo rozgrzewanie jest nierównomierne dołożenie dodatkowego grzejnika spowodować może jeszcze większe zaburzenie w równowadze tych oporów, co spowoduje brak przepływu przez jakiś grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 pompka nie zawsze pomoże.Trzeba to zrobić z głową a łatwo o błąd.Ale tak z grubsza grzejnik aluminiowy ,zawór 3/4 nawet kulowy, i odpowiedni układ rur spadki (dla odpowietrzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 05.02.2012 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Postanowiłem uzupełnic temat.Dołączyłem dwa grzejniki żeliwne.W korytarzu dałem 5-cio żeberkowy a w kuchni 10-cio żeb.Podłączyłem te grzejniki do dwóch skrajnich pionów.Podłączyłem je rurą 1/2 cala bo taką miałem w domu na zbyciu.Wszystko działa ok.Ten grzejnik w kuchni jest podłączony ok 3 metrową półcalówką i też szybko się nagrzewa.Cała instalacja jest teraz "szybsza" i jest lepszy rozkład obciążenia na poszczególne piony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts