Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roundup i co dalej? jaka ziemia? prosze o pomoc

Recommended Posts

No dobrze

Niewiele się tu dowiedziałem ale poczytałem tu i tam i chyba zrobię tak:

1) część złożonego w trakcie budowy najbardziej piaszczystego humusu rozsypię w najniższych miejscach działki

2) na to ~100m3 ziemi gliniastej z doliny rzeki (czyli warstwa ~16 cm) wstępnie wyrównana.

3) na to wywrotka ~12m3 czarnoziemu + kilka kubików niemal darmowego trotu ze stolarni + reszta mniej piaszczystego humusu z budowy (po zsumowania warstwa ~4cm).

4) całość przeorać glebogryzarką na jakieś 15 cm (ale tak aby nie wyciągnąć na wierzch chwastów i ewentualnych kamieni które były na działce pierowotnie) i całośc wstępnie zwałuję, powyrównuję łatą, pograbię i ponownie zwałuje jeśli będzie taka potrzeba (czynności wykonywane do uzyskania zadowalającej równości terenu).

5) na wierzch kolejna wywrotka czarnoziemu w równej warstwie 2-3 cm zmieszana z rozsądną dawką nawozu (szkoda że nie mam dostępu do kompostu), przegrabiona i zwałowana.

6) Wysiew nasion, płytkie grabienie i wałowanie.

7) Podlewanie

Czy o czymś zapomniałem? Czy rozluźnienie gliny będzie wystarczające, czy może powinienem do gliny domieszać dodatkowo grubszej frakcji piasku lub drobnego żwiru?

Czy do trotu domieszać wapna (podobno trot zakwasza ziemię)?

Czy o czymś zapomniałem? Czy rozluźnienie gliny będzie wystarczające, czy może powinienem do gliny domieszać dodatkowo grubszej frakcji piasku lub drobnego żwiru?

Czy do trotu domieszać wapna (podobno trot zakwasza ziemię)?

Witam. Pomogę odpowiedzieć na pytania co do " Czy rozluźnienie gliny będzie wystarczające" - to musisz ocenić sam. Generalnie jeśli ta glina rzeczna po obeschnięciu nie rozlatuje się pod grabkami, tylko tworzy twardą skałę, to należy domieszać piasku - czyli ją rozluźnić, jak się rozlatuje do małych grudek to zostaw. Czy dodane troty wapnować? - myślę że nie chociaż masz rację że zakwaszają,ale ich ilość nie będzie duża a ta glina nie powinna być kwaśna. Jak chcesz aby było jak "książki piszą" to należałoby sprawdzić ph tej gliny. Co do innych kwestii wymienionych w 7 punktach to nie widzę błędu i tak można to wykonać - pozdrawiam.

Dzięki za info, obawiam się że po rozplantowaniu gliny wszystko na działce będzie pływać dlatego domieszam z piaskiem jak pisałem wyżej, mimo ze teren należy raczej do tych suchych. Znam osoby co przywoziły sama glinę i faktycznie dopóki nie była porządnie zamurawiona przez pierwsze 2-3 lata po deszczu było grząsko. PH sprawdzę płynem Heliga i od wyniku uzależnie ewentualne wapnowanie.