Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czesc jakie odwierty?

pawel_bobas24

Recommended Posts

czesc buduje dom , zdecydwalem sie na pompe ciepla o mocy 10kw , prosze doradzcie jakie odwierty ? czy dwa a dłuzsze 2x100? czy wiecej i krotsze? teren podmokly gliniasty wysoki poziom wod gruntowych , powierzchni grzewczej 180m2 , warto wszedzie ogrzewanie podłogowe? wiem ze temat juz byl ale sie denerwuje bo inwestycja dosc droga

działka 1000m2 , hydrulik i brat architekt mowia ze niby najbardziej wydajne odwierty choc wiem ze najdrozsze, czy warto ile metrów odwiertów 2x100???? lepiej pare metrow wiecej zostawic , wiem ze poziomy kolektor polowe tanszy, mysle w calym domu podłogówke ukladana co 10cm , dom w miare zaizolowany 15cm styropian, dach 25 wełny budowany z ceramiki

Najlepiej zacząć od obliczenia projektowego obciążenia cieplnego budynku. Gdy mamy obliczoną tę wartość dobieramy moc pompy ciepła.

Aby obliczyć długość odwiertów musimy znać rodzaj gruntu. W zależności od rodzaju gruntu przyjmujemy moc z mb odwiertu i przeliczamy na długość.

Trzeba pamiętać o cwu, jeżeli mamy grzać pompą ciepła to musimy dodać moc potrzebną na ogrzanie cwu i skorygować długość odwiertów.

Jest też osobny wątek na naszym forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182109-Pompy-ciep%C5%82a-z-bezpo%C5%9Brednim-parowaniem

W zasadzie przy stosunkowo niewielkiej działce jak Twoja rozsądnie jest rozważyć bezpośrednie parowanie (do 300 m2 działki) lub odwierty. Oczywiście kolektor poziomy (ok. 600 m2) też zmieścisz, ale jak doliczysz dom z "otuliną", zostanie ci może z 200 m2 działki, której powierzchnia nie będzie w pewnym stopniu "zajęta" instalacjami.

Edytowane przez rydzadam

• 2 weeks później...

Przy takich warunkach jak piszesz, jeżeli nie ma istotnych przeciwwskazań, to powiem Ci wprost: wybór odwiertów jest ekonomiczną głupotą.

Przepraszam moich Kolegów "po fachu" za ostre słowa ale proponowanie odwiertów tutaj to zwykłe naciągactwo.

Edytowane przez wihajster

Przy takich warunkach jak piszesz, jeżeli nie ma istotnych przeciwwskazań, to powiem Ci wprost: wybór odwiertów jest ekonomiczną głupotą.

Przepraszam moich Kolegów "po fachu" za ostre słowa ale proponowanie odwiertów tutaj to zwykłe naciągactwo.

Choć sam mam odwierty, całkowicie się z tym zgadzam.

Dziwi mnie wydawanie opinii dot. odwiertów jeżeli nie znamy budowy podłoża geologicznego. ok 10-20 m ale co dalej? Decyzja o odwiertach powinna być poprzedzona takim badaniem, firma która zleci wykonanie odwiertów powinna posiadać taki dokument -chociaż nawet on nie gwarantuje ( w niektórych przypadkach) osiągnięcia celu - p. skala i po co się wtedy męczyć? wydajność niska więc lepiej więcej odwiertów. A i jeszcze jedno wybór pompy powinien być poprzedzony dokładnymi obliczeniami zapotrzebowania na ciepło, strat ciepła przez przegrody cz obciążenia cieplne żeby urządzenie nie było przewymiarowane. ;)

a co do ogrzewania podłogowego mam mieszane zdanie na temat umieszczania jego w garażach, ( nie lepiej wyprowadzenie do niskotemperaturowych poziomych grzejników? - taniej a 20st. w garażu to chyba przesada?) ale to już moje własne zdanie. :)

• 2 weeks później...
Dziwi mnie wydawanie opinii dot. odwiertów jeżeli nie znamy budowy podłoża geologicznego. ok 10-20 m ale co dalej? Decyzja o odwiertach powinna być poprzedzona takim badaniem, firma która zleci wykonanie odwiertów powinna posiadać taki dokument -chociaż nawet on nie gwarantuje ( w niektórych przypadkach) osiągnięcia celu - p. skala i po co się wtedy męczyć? wydajność niska więc lepiej więcej odwiertów. A i jeszcze jedno wybór pompy powinien być poprzedzony dokładnymi obliczeniami zapotrzebowania na ciepło, strat ciepła przez przegrody cz obciążenia cieplne żeby urządzenie nie było przewymiarowane. ;)

a co do ogrzewania podłogowego mam mieszane zdanie na temat umieszczania jego w garażach, ( nie lepiej wyprowadzenie do niskotemperaturowych poziomych grzejników? - taniej a 20st. w garażu to chyba przesada?) ale to już moje własne zdanie. :)

1. Skała to świetny "materiał" na odwierty. Wydajność odwiertu w wapieniu, czy granicie jest rewelacyjna i można dzięki temu skrócić odwierty.

2. Rozłożenie podłogówki w garażu nie będzie droższe od grzejników. W garażu wystarczy zatopić rurki np. co 20 cm. Grzejnik zawsze będzie "przeszkadzaczem", co w garażu ma duże znaczenie. Jak już się decydować na ogrzewanie garażu czy piwnicy - najlepiej również podłogówką.

1. Skała to świetny "materiał" na odwierty. Wydajność odwiertu w wapieniu, czy granicie jest rewelacyjna i można dzięki temu skrócić odwierty.

2. Rozłożenie podłogówki w garażu nie będzie droższe od grzejników. W garażu wystarczy zatopić rurki np. co 20 cm. Grzejnik zawsze będzie "przeszkadzaczem", co w garażu ma duże znaczenie. Jak już się decydować na ogrzewanie garażu czy piwnicy - najlepiej również podłogówką.

Czy na pewno granit to takie dobre DZ .Brak wody- jak się regeneruje.???