pawel_bobas24 06.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 czesc buduje dom , zdecydwalem sie na pompe ciepla o mocy 10kw , prosze doradzcie jakie odwierty ? czy dwa a dłuzsze 2x100? czy wiecej i krotsze? teren podmokly gliniasty wysoki poziom wod gruntowych , powierzchni grzewczej 180m2 , warto wszedzie ogrzewanie podłogowe? wiem ze temat juz byl ale sie denerwuje bo inwestycja dosc droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.07.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Wałkowane już trochę, ale proszę bardzo, w skrócie: - lepiej dwa-trzy dłuższe niż więcej krótszych, ale najlepiej dwa- podłogówka wszędzie plus ewentualnie dodatkowo drabinki w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.07.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 A dlaczego odwierty? Masz małą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_bobas24 06.07.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 działka 1000m2 , hydrulik i brat architekt mowia ze niby najbardziej wydajne odwierty choc wiem ze najdrozsze, czy warto ile metrów odwiertów 2x100???? lepiej pare metrow wiecej zostawic , wiem ze poziomy kolektor polowe tanszy, mysle w calym domu podłogówke ukladana co 10cm , dom w miare zaizolowany 15cm styropian, dach 25 wełny budowany z ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.07.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Najlepiej zacząć od obliczenia projektowego obciążenia cieplnego budynku. Gdy mamy obliczoną tę wartość dobieramy moc pompy ciepła.Aby obliczyć długość odwiertów musimy znać rodzaj gruntu. W zależności od rodzaju gruntu przyjmujemy moc z mb odwiertu i przeliczamy na długość.Trzeba pamiętać o cwu, jeżeli mamy grzać pompą ciepła to musimy dodać moc potrzebną na ogrzanie cwu i skorygować długość odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.07.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Przy działce 1000m chyba da radę zmieści kolektor poziomy. Masz wtedy do wyboru pompy glikolowe (pośredniego parowania) i pompy bezpośredniego parowania. Ja mam ten drugi rodzaj, jeśli chcesz się dowiedzieć co i jak to na priva mogę Ci podać nr telefonu, odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 07.07.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Jest też osobny wątek na naszym forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182109-Pompy-ciep%C5%82a-z-bezpo%C5%9Brednim-parowaniem W zasadzie przy stosunkowo niewielkiej działce jak Twoja rozsądnie jest rozważyć bezpośrednie parowanie (do 300 m2 działki) lub odwierty. Oczywiście kolektor poziomy (ok. 600 m2) też zmieścisz, ale jak doliczysz dom z "otuliną", zostanie ci może z 200 m2 działki, której powierzchnia nie będzie w pewnym stopniu "zajęta" instalacjami. Edytowane 7 Lipca 2011 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.07.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) Przy takich warunkach jak piszesz, jeżeli nie ma istotnych przeciwwskazań, to powiem Ci wprost: wybór odwiertów jest ekonomiczną głupotą.Przepraszam moich Kolegów "po fachu" za ostre słowa ale proponowanie odwiertów tutaj to zwykłe naciągactwo. Edytowane 16 Lipca 2011 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Przy takich warunkach jak piszesz, jeżeli nie ma istotnych przeciwwskazań, to powiem Ci wprost: wybór odwiertów jest ekonomiczną głupotą. Przepraszam moich Kolegów "po fachu" za ostre słowa ale proponowanie odwiertów tutaj to zwykłe naciągactwo. Choć sam mam odwierty, całkowicie się z tym zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekorietka 24.07.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Dziwi mnie wydawanie opinii dot. odwiertów jeżeli nie znamy budowy podłoża geologicznego. ok 10-20 m ale co dalej? Decyzja o odwiertach powinna być poprzedzona takim badaniem, firma która zleci wykonanie odwiertów powinna posiadać taki dokument -chociaż nawet on nie gwarantuje ( w niektórych przypadkach) osiągnięcia celu - p. skala i po co się wtedy męczyć? wydajność niska więc lepiej więcej odwiertów. A i jeszcze jedno wybór pompy powinien być poprzedzony dokładnymi obliczeniami zapotrzebowania na ciepło, strat ciepła przez przegrody cz obciążenia cieplne żeby urządzenie nie było przewymiarowane. a co do ogrzewania podłogowego mam mieszane zdanie na temat umieszczania jego w garażach, ( nie lepiej wyprowadzenie do niskotemperaturowych poziomych grzejników? - taniej a 20st. w garażu to chyba przesada?) ale to już moje własne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.08.2011 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Dziwi mnie wydawanie opinii dot. odwiertów jeżeli nie znamy budowy podłoża geologicznego. ok 10-20 m ale co dalej? Decyzja o odwiertach powinna być poprzedzona takim badaniem, firma która zleci wykonanie odwiertów powinna posiadać taki dokument -chociaż nawet on nie gwarantuje ( w niektórych przypadkach) osiągnięcia celu - p. skala i po co się wtedy męczyć? wydajność niska więc lepiej więcej odwiertów. A i jeszcze jedno wybór pompy powinien być poprzedzony dokładnymi obliczeniami zapotrzebowania na ciepło, strat ciepła przez przegrody cz obciążenia cieplne żeby urządzenie nie było przewymiarowane. a co do ogrzewania podłogowego mam mieszane zdanie na temat umieszczania jego w garażach, ( nie lepiej wyprowadzenie do niskotemperaturowych poziomych grzejników? - taniej a 20st. w garażu to chyba przesada?) ale to już moje własne zdanie. 1. Skała to świetny "materiał" na odwierty. Wydajność odwiertu w wapieniu, czy granicie jest rewelacyjna i można dzięki temu skrócić odwierty. 2. Rozłożenie podłogówki w garażu nie będzie droższe od grzejników. W garażu wystarczy zatopić rurki np. co 20 cm. Grzejnik zawsze będzie "przeszkadzaczem", co w garażu ma duże znaczenie. Jak już się decydować na ogrzewanie garażu czy piwnicy - najlepiej również podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.08.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 1. Skała to świetny "materiał" na odwierty. Wydajność odwiertu w wapieniu, czy granicie jest rewelacyjna i można dzięki temu skrócić odwierty. 2. Rozłożenie podłogówki w garażu nie będzie droższe od grzejników. W garażu wystarczy zatopić rurki np. co 20 cm. Grzejnik zawsze będzie "przeszkadzaczem", co w garażu ma duże znaczenie. Jak już się decydować na ogrzewanie garażu czy piwnicy - najlepiej również podłogówką. Czy na pewno granit to takie dobre DZ .Brak wody- jak się regeneruje.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.08.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Czy na pewno granit to takie dobre DZ .Brak wody- jak się regeneruje.??? Ma dużą przewodność, regeneruje się dobrze. To samo dotyczy np. skał wapiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 03.08.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Rzeczywiście granit to dobry materiał do DZ. Tylko nie do wiercenia.By uniknąć niespodzianek, zweryfikuj u wiertnika ile będzie kosztował 1mb.Ceny potrafią skoczyć dwukrotnie, a i firm z takim sprzętem jest nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts