brownnoiser 06.07.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam, Proszę o poradę. Właśnie wylałem fundamenty i mam problem z wyborem właściwego sposobu izolacji poziomej, a właściwie to pewnego połączenia izolacji poziomej z pionową. Sytuacja wygląda tak, że dom jest z garażem i wylane zostaną 2 płyty na różnych poziomach ( budynek mieszkalny wyniesiony jest 80 cm ponad powierzchnię gruntu, natomiast płyta garażu wyniesiona jest 30 cm nad pow. gruntu). Z budynku mieszkalnego do garażu będą prowadziły małe schody. I teraz sedno sprawy. Ściana fundamentowa budynku mieszkalnego będzie na odcinku 30 cm ścianą działową między garażem i budynkiem ( w tej części garażu wydzielone będzie akurat pomieszczenie gospodarcze, fundamenty będą również ścianą boczną w budynku gdzie będą wspomniane schodki, fundamenty będą zasypane piaskiem zasypowym). Czy wykonując izolację poziomą pod mury domu i następnie wykonując izolacje poziomą pod wylewką w garażu powinienem wywinąć papę termozgrzewalną i poprowadzić ja po tym 30 cm odcinku ściany i połączyć ją z papą pod murami, tak żeby ew. jeśli fundamenty podciągną kapilarnie wilgoć nie zrobił mi się grzyb na ścianie w pomieszczeniu gospodarczym? Czy na tak położona na ścianie papę będę mógł potem położyć tynk i/lub płytki ? Jeśli nie mogę tak zrobić jaki jest najlepszy sposób na zaizolowanie ściany wewnątrz budynku? ( np. wysmarowanie ściany 3 razy dysperbitem?) . Poziom wód gruntowych okresowo wznosi się powyżej stopy fundamentowej i ściany fundamentowe stoją w wodzie, dodatkowo nie ma gdzie tej wody odprowadzić np. drenażem bo nie mam na działce punktów niżej położonych. Stan ten jednak utrzymuje się tylko w okresie dłużej trwających opadów. Z góry dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 A nie możesz w tej ścianie działowej zrobić dwóch izlolacji poziomych ? Jendna równo z chudym betonem garażu druga parteru. Potem w pionie dyperbit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brownnoiser 07.07.2011 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Nie mogę bo fundamenty już są wylane i nie włożę pod nie papy a 30 cm fundamentu jest właśnie ścianą działową. Co do dysperbitu w pionie, czy mozna potem na to położyć tynk? Będzie się trzymał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brownnoiser 14.08.2012 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, Chciałem trochę odświeżyć temat i prosić o radę. Jak pisałem rok temu mam w domu sytuację taką, że ściana fundamentowa jest po części ścianą działową w pomieszczeniu gospodarczym. Papa od poziomej izolacji dolnej płyty (garażowej) wywinięta jest na ścianę i połączona z poziomą izolacją płyty górnej ( wylane 2 płyty na 2 poziomach).W pomieszczeniu powstała część ściany między częścią domową a garażową o wys. ok. 30 cm, na której położona jest papa termozgrzewalna (dalej do góry jest juz normalny porotherm). Pytanie brzmi czy mogę tynkować tą papę czy powinienem zaciągnąć ją może najpierw siatką z klejem lub może istnieje jakieś rozwiązanie położenia tynku cement-wapno na papę tak aby nie odpadł? Dzięki za ew. pomoc. Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez brownnoiser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts