Stasio i Jasio 06.07.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam, przymierzam się właśnie do rozpoczęcia budowy i wypytuję wszystkich znajomych o ciekawe rozwiązania jakie zastosowali w swoim domu. Pomysły są przeróżne i każdy chwali się różnymi rzeczami. Od praktycznych do cieszących oko. Od standardowych już odkurzaczy centralnych czy pustki nad salonem do saun i zrzutów bielizny z poddasza do pralni. Chciałbym niniejszym zapoczątkować wątek, w którym każdy mógłby się pochwalić czym dodał smaczku w swoim domu, a jednocześnie zainspirował innych użytkowników. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 07.07.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ciekawy wątek.Będę zaglądać :)I pomyślę czym ja mogę się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 14.10.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Pod garażem podpiwniczenie z otworem kanałowym. Ma się i kanał i piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.10.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) No to ja będę drugi - Odkurzacz centralny mam - ogrzewanie za pomocą pompy ciepła mam - wentylacja mechaniczna z rekuperacją mam Może nie są to nowoczesne już w tej chwili systemy ale każdy z odwiedzających mój dom z zaciekawieniem wypytuje o szczegóły:) No i jeszcze taka ciekawostka ale to raczej nie ma co się tym chwalić a ubolewać. Ocieplam teraz dom i daję styro grafit 0,32 20cm. Wszyscy do okola są strasznie zaciekawieni skąd ja to wytrzasnąłem i po co aż tyle...tu trzeba raczej ubolewać nad świadomością potencjalnych zainteresowanych Edytowane 18 Października 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 27.10.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 photos bedziesz zadowolony my tez tyle mamy i jest super, a ciekawostka jest taka ze reszta styropianow, ktore nam zostaly sluzyly do siedzenia i w tyłek grzały - nop bo przeciez to specjalne wlasciwosci ma... wiec jest sie czym pochwalic styropianem, ktory dodatkowo ma nowoczesne funkcje uzytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 27.10.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 spizarnia, wykladziny w kilku pokojach, okna dachowe, solary...pralnie bym chciala, ale niestarczylo metrazy, chwilkowo pokoj wykorzystuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia1 30.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zrzut brudnej bielizny zrobiony z kawałka rury PCV. Od strony łazienki pięknie zamknięty metalowymi drzwiczkami, od strony pralni - koniec rury celuje wprost do kosza na pranie. Pralnię mam obok łazienki, więc to właściwie "przerzut" przez ścianę a nie zrzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 01.11.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) polecam : zrzut na brudną bieliznę wprost do pralnimultiroom - sprzęt w jednym miejscu muzyka w całym domu ( monitor audio/ harman kardon)rekuperator tak ale raczej bez gwctaras z kompozytugarderoba w miarę możliwościpiwnica chociaż pod częścią budynkuduży garażjedne pilot do garażu i bramy wjazdowejdwustrefowy(parter - piętro) alarm jeśli sypialnie u góry- na noc odpalasz czujki na parterze i śpisz spokojniej Edytowane 1 Listopada 2011 przez adam_cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 01.11.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Moje plusy:- zadaszone wejście do domu- zadaszona część tarasu- drzwi między wiatrołapem a resztą parteru- kuchnia niewidoczna z salonu- klatka schodowa- brak okien dachowych- przejście z garażu do wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 02.11.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 ja akurat polecam okna dachowe i kuchnie obok salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.11.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Panowie i Panie, wątek się zaśmieca. Temat dotyczy Chciałbym niniejszym zapoczątkować wątek, w którym każdy mógłby się pochwalić czym dodał smaczku w swoim domu Uważam że "garderoba w miarę możliwości", "piwnica chociaż pod częścią budynku" "okna dachowe", "duży garaż" i to co napisała Margoth w ogóle nie pasują do tego tematu. To są rozwiązania projektowe które, odpowiadają tylko właścicielom. Fajnie że się Wam podobają bo tak ma być. Moim zdaniem to o czym niektórzy napisali bardziej nadaje się do tematu "sprawdziło się polecam" Też mogę napisać że przesunąłem jedną ściankę i mam większy salon dzięki temu ale chyba nie o to tu chodzi Albo źle zrozumiałem temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 02.11.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Wypiszę swoje (pewnie Ameryki nie odkrywam, ale czasem mozna zapomniec rzeczy niby oczywistej):- zabudowa kuchni (blatów) w taki sposób, aby zastąpiły ew. parapety- gniazdko el. na tarasie- w łazienkach podwójne grzejniki (mozliwość ogrzewania prądem w okresie pozazimowym)- brama garażowa otwierana dodatkowym włącznikiem w wiatrołapie- oświetlenie szaf (czujki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 07.11.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ja też pozwoliłam sobie na kilka rzeczy, które dodadzą smaczku aczkolwiek nie są koniecznością i bez nich dom też by istniał Są to m.in - ściana ze starej cegły, radio podtynkowe, odpływ liniowy+ termostat+ duża deszczownica, bajerancka lampka do łazienki za kupę kasy małe rzeczy a cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 18.11.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Panowie i Panie, wątek się zaśmieca. Temat dotyczy Uważam że "garderoba w miarę możliwości"..... ok, ale co się nadaje? jakby na to tak popatrzeć to np. odkurzacz centralny to chyba teraz standardowe rozwiązanie... więc po co się chwalić i polecać innym? temat to kącik chwalipięty... więc można się chwalić czym się chce.. i polecać innym... ale to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 byc moze masz racje. Ja uwazam zupelnie inaczej. To ze ktos przestawia jakas sciane, albo zrobil otwarta kuchnie nie nadaje zadnego "smaczku". To sa rozwiazania ktore czasem pasuja wlascicielom a czasem nie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 21.11.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 no ja nie wiem, mi się dalej wydaje, że każdy powinien się chwalić tym, czym chce.. Ty się też pochwaliłeś takimi rzeczami, które są np. dla mnie na porządku dziennym i nie ma się czym chwalić, ale dla innych to ciekawostki... a jakby mi ktoś napisał wcześniej o pralni, czy zrzucie bielizny to może bym i o tym pomyslała wczesniej... tak jak inni mogą teraz myslec o garderobie, piwnicy, duzym garazu, czy oknie dachowym - bo przeciez sa projekty bez tego tez.... wiec piszmy o wszystkim, co jest praktyczne, fajne i godne pochwalenia nie neguję Twojej wypowiedzi, bo może dla innych jest słuszna, ale sa osoby, które o prostych rozwiazaniach tez chca uslyszec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.11.2011 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) odkurzacz moze i jest, chociaz nie widzimy go w kazdym domu. Ale czy pompa jest na porzadku dziennym?? Nie powiedzialbym, rekuperacja...hmm coraz czesciej ale tez jeszcze nie na porzadku dziennym.Tokiem ktorym idzie teraz watek mozna zasmarowac go niepotrzebnie zwyklymi pierdolami. Tez moge napisac wiele rzeczy ktore zrobilem, przerobilem w domu, zreszta tymi recami wybudowalem dom, ale tu nie o to chodzi. Tak mysle ale jesli nie to tez moge napisac kilka "ciekawych" rzeczy typu mam kopertowy dach, uwazam ze niesamowicie pasuje do bryly mojego domu, w dodatku zrobilem mala zmiane nad wejsciem, nadaje to smaczku, a sasiedzi sie nie moga nadziwic jakim cudem tak ladnie to wyszlo...no bez przesady. Takie rzeczy jak zsypy czy alarmy z ciekawymi funkcjami jak wspomniane wyzej okej. Ale chwalenie sie posiadaniem piwnicy, czy otwartej kuchni tu chyba nie pasuje. Ja rozumiem ze to cieszy wlasciciela, jak caly dom zreszta i slusznie ale na pewno nie bedzie to inspiracja dla innych, zsyp juz moze byc bo to jest nietuzinkowe, otwarta kuchnie i piwnice maja miliony domow. Dla przykladu napisze ze mam 6 okien dachowych typu klapowka, zwalniasz klamkę a ono samo unosi sie do gory na silownikach, dzieki temu sookojnie moge podejsc do okna nie uderzajac glowa w rame jak jest czesto w obrotowkach. Ale to nie jest moim zdaniem cos co nalezy tu wpisac. U mnie owszem pasuje i sprawdza sie. Ktos inny stwierdzi ze ma wysoka scianke kolankowa i sa mu zupelnie zbedne bo nawet nie moze wygladac przez okna. Czyli tak jak pisalem wczesniej to sa rozwiazania architektoniczne ktore odpowiadaja nam samym ale w zaden sposob nie przekonuja innych. Ja w tym tego tytulowego smaczku nie widze. Ale moze masz racje niech kazdy pisze co sam uwaza za chlube swojego domu, watek straci sens ale przynajmniej kazdy bedzie mogl cos napisac. Edytowane 22 Listopada 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 11.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Photos - skutecznie wystraszyłeś chętnych do chwalenia się; a nuż coś źle napiszę? Nie mogę się jeszcze swoim pomysłami pochwalić, dom jest w fazie "czekam na pozwolenie" ale swego czasu widziałem ciekawe rozwiązanie, nietypowe, rzadkie, więc chyba tu pasuje. Był to blat kuchenny, z okrągłym otwieranym otworem, pod którym był po prostu śmietnik. Wbrew pozorom, pomysł świetny. Obierało się cokolwiek - cebulę, ogórka, pospadały okruszki z chleba itd. Klapka w górę - ruch ręką i odpadki lecą w dół. Dla mnie bomba - jak na razie "muszę to mieć" P.S. Podpatrzone nie u sąsiada, a w TV u jakiegoś kucharza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 28.01.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Gratuluję rozwiązań. No i tego, że w większości jesteście już po całej przygodzie z budowaniem. Ja nie mogę się doczekać. Też się jednak czymś pochwalę co już mam. To mój widok-mój największy skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 29.01.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) nie angażując się w powyższą dyskusję co wypada a co nie tu pisać.. Polecam kilka fajnych rozwiązań/pomysłów, które widziałam u innych, mam u siebie lub chciałabym mieć. Trochę od sasa do lasa, ale wpisuję w kolejności jakie mi się przypominają: 1) gniazdko na tarasie, koniecznie z odcięciem prądu w domu - u mnie elektryk rozwiązał to tak, ze wewnątrz obok drzwi tarasowych jest włącznik do gniazdka zewnętrznego na tarasie - zabezpieczenie przed wykorzystaniem prądu przez nieproszonych gości 2) jeśli odkurzacz centralny to przyda się szufelka do tego odkurzacza - nie tylko w kuchni ale i wiatrołapie 3) grzejniki w łazienkach zasilane nie tylko z podstawowego źródła ciepła ale i elektrycznie (do wykorzystania po okresie grzewczym) 4) wbudowane w blaty w kuchni dozowniki na mydło i płyn do mycia naczyń , w łazience też to jest dobre rozwiązanie jeśli ktoś ma blat kamienny 5) odpływ liniowy pod prysznicem 6) zadaszony taras połączony z jadalnią / kuchnią uzupełnię jak jeszcze sobie coś przypomnę, pozdrawiam ! 30-01-2012 wlasnie mi się przypomniało: Oświetlenie w korytarzu - koniecznie energooszczędne i rozproszone np. ledy w podwieszanym suficie. My mamy dość duży hol i długi korytarz (parterówka) i niestety bez przemyślenia zainstalowaliśmy piękne techniczne lampy - niestety nie są energooszczędne i jest ich łącznie 6.. A więc ciągle biegam i gaszę światło w holu i korytarzu w obawie o rachunki Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts