faral1977 07.07.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam . Jak w tytule potrzebuję rady jak podeprzeć strop ceglany. Pokój ma wymiary 3,10 szer x 5,00 długości . Strop wykonany jest z 2 dwuteowników po długości wypełnionymi cegłami na płask na stropie jest ocieplenie i5cm wylewka z siatką zbrojeniową . Uprzedzając pytanie dlaczego chcę to podpierać dodam że podczas remontu dachu podnosiliśmy wysokość dachu na ok 50 cm . w tym czasie był tylko strop i na tym stropie mądrzy fachowcy postawili kilka palet maxów w wyniku czego pękł tynk w pokoju wzdłuż dwuteowników.Trochę sie wystraszyłem tego ale po wykonaniu dachu nic z tym się nie działo.Jako że potrzebuje zrobić sobie pod tym stropem pokój musiałem ocieplić strop i została wykonana wylewka betonowa.Niby nadal nic się z tym stropem nie dzieje ale jak to się mówi żebym spał spokojnie zastanawiam się nad podparciem tego stropu. proszę o radę i z góry dziękuję . Dwuteownik w stropie ma ok 20cm:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 07.07.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 jeśli ugięcie nie jest trwałe (nie została przekroczona granica plastyczności stali) to nic nie trzeba z tym robić. Zresztą, jeśli by została przekroczona granica plastyczności też nic nie trzeba robić, z zastrzezeniem że trwałe ugięcie źle wpływa na estetykę. Rysę w płycie kleina możesz skleić zaprawą naprawczą (szukaj w produktach Mapei, Sika i podobnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 07.07.2011 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 A co by się stało jak bym w poprzek wkuł w ściany belki drewniane powiedzmy 10x10 i do tego zamocował profile metalowe i sufit podwieszany tak żeby nie obciążać stropu bo nie ukrywam że mam mały feler z tym sufitem bo trochę krzywy jest przy krawędzi było by takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.07.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Co rozumiesz przez pojęcie "ugięty strop"? 5 cm? 10? 50 ? A co by się stało jak bym w poprzek wkuł w ściany belki drewniane powiedzmy 10x10 i do tego zamocował profile metalowe i sufit podwieszany tak żeby nie obciążać stropu bo nie ukrywam że mam mały feler z tym sufitem bo trochę krzywy jest przy krawędzi było by takie rozwiązanie? Co by się stało? hmmm Miałbyś wkute w poprzek belki drewniane "powiedzmy" 10x10 z zamocowanym sufitem podwieszanym. A czy strop grozi zawaleniem ? Na to odpowiedź znajdziesz w ekspertyzie budowlanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 07.07.2011 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ugięty znaczy się że popękał tynk teraz jest niby ok no ale................ wiesz przezorny zawsze zabezpieczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.07.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Ugięty znaczy się że popękał tynk teraz jest niby ok no ale................ wiesz przezorny zawsze zabezpieczony Skoro jest "niby ok" to po co zadawales tu głupie pytanie? A jeżeli zadajesz pytanie to znaczy że nie jest tak do końca "niby ok"... bo "coś" daje do myślenia patrząc na ugięty strop... Przeciążenie stropu doprowadzające do jego widocznego ugięcia nie jest czymś co jest "normalne" i bez wpływu na jego późniejszą eksploatacje. To czy nadaje się do użytku i nie stwarza zagrożenia bezpieczeństwa dla ludzi określi uprawniony inżynier budownictwa a nie "zenki" prowadzące firemki remontowo-budowlane. Edytowane 7 Lipca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 jeśli ugięcie nie jest trwałe (nie została przekroczona granica plastyczności stali) to nic nie trzeba z tym robić. Zresztą, jeśli by została przekroczona granica plastyczności też nic nie trzeba robić, z zastrzezeniem że trwałe ugięcie źle wpływa na estetykę. Rysę w płycie kleina możesz skleić zaprawą naprawczą (szukaj w produktach Mapei, Sika i podobnych) zadna granica plastycznosci stali nie zostal przekroczona przy paru paletach pustakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.07.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witam . Jak w tytule potrzebuję rady jak podeprzeć strop ceglany. Pokój ma wymiary 3,10 szer x 5,00 długości . Strop wykonany jest z 2 dwuteowników po długości wypełnionymi cegłami na płask na stropie jest ocieplenie i5cm wylewka z siatką zbrojeniową . Uprzedzając pytanie dlaczego chcę to podpierać dodam że podczas remontu dachu podnosiliśmy wysokość dachu na ok 50 cm . w tym czasie był tylko strop i na tym stropie mądrzy fachowcy postawili kilka palet maxów w wyniku czego pękł tynk w pokoju wzdłuż dwuteowników.Trochę sie wystraszyłem tego ale po wykonaniu dachu nic z tym się nie działo.Jako że potrzebuje zrobić sobie pod tym stropem pokój musiałem ocieplić strop i została wykonana wylewka betonowa. Niby nadal nic się z tym stropem nie dzieje ale jak to się mówi żebym spał spokojnie zastanawiam się nad podparciem tego stropu. proszę o radę i z góry dziękuję . Dwuteownik w stropie ma ok 20cm:( jezeli rysy ida po dlugosci belek to nic sie nie stalo , problemem jest tylko naruszenie cegly , jezeli jest brak wyraznych rys na cegle (mozesz odbic tynk na rysach) to na glowe ci nic nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts