Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie ściany na zewnątrz

Recommended Posts

Mam takie pytanie ,chciałbym pomalować ściany na balkonie .

blok jest z pustaka, nowszy w tej chwili ma 8 lat

Na ścianach na surowe tynki było położone wapno bialy kolor i to wszystko

i w jednym miejscu po zimie odpada już

więc chciałem przytrzeć i pomalować ściany na balkonie.

Jeśli przytrę ten kawałek bo tylko w jednym miejscu tak jest i położę

ATLAS UNI-Grunt bo mam jeszcze

grunt Mapei Primer G - Skoncentrowany preparat gruntujący na bazie żywic

a potem farbę podkład i zewnętrzną farbę to coś da bo nie wiem co zrobić a chciałem się zająć tym balkonem .

Co powinienem zrobić i jaką farbę kupić bo jest dużo rodzai i nie wiem jaką powinienem zastosować.

i teraz potrzebna tylko farba czy jeszcze coś

czytałem na surowe tynki Farba elewacyjna silikonowa czy silikatowa czy jeszcze jakaś inna nie mam pojęcia

Małe pytanie: czy odpada cały tynk, od bazowego podłoża [cegła / pustak etc] czy tylko samo wapno [albo to co było położone odpada]? Tak czy inaczej zanim cokolwiek zrobisz: sprawdź wszystko, cały tynk jaki masz, potem musisz odczyścić całość i do tego zagruntować, może być głęboko penetrujący. A potem malować , choć ja tak czy inaczej jestem zwolennikiem jakiegokolwiek tynku niż malowania. Kolejne odnawianie może ci sprawić niejakie problemy