Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt dom w cyprysikach Archon!

mandzago

Recommended Posts

• 2 months później...

Oj nie do końca.

Patrząc na wizualizację elewacji wyraźnie widać ten szeroki pas - to chyba jest deska czołowa obrobiona blachą w kolorze brązowym, choć na przedstawionej wizualizacji wygląda jak drewniana. Zastosowanie w tym miejscu drewna jest raczej złym rozwiązaniem - myślę o konieczności częstej konserwacji. Jeżeli zastosuje się w tym miejscu blachę, to prawdopodobnie może wyglądać zupełnie inaczej niż na wizualizacji. Zrobienie takiej wizualizacji jest sprytnym zabiegiem projektanta - wygląda bardzo efektownie. Ciekawe czy w projekcie jest zawarty szczegół wykonania tej pięknej obróbki. Zmiana tej deski na tradycyjną, węższą i w kolorze pozostałych obróbek blacharskich poskutkuje tym, że domek będzie wyglądał inaczej niż na wizualizacji. Może warto w tym miejscu zastosować blachę płaską w kolorze drewnopodobnym (gdzieś widziałam ogłoszenia sprzedających - może pasować odcieniem np. do blachy na bramie garażowej), ale taka blacha będzie tylko udawać drewno i trudno powiedzieć, jak to w rzeczywistości będzie wyglądało. Też myślę o tym projekcie, ale obecnie jestem na etapie zastanawiania się nad bardziej kluczowymi dla całej budowy aspektami przyjętych w nim rozwiązań. Najbardziej denerwuje mnie strop żelbetowy w kontekście braku poddasza użytkowego.