Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia pod styropian

witekgo

Recommended Posts

my kładliśmy dwie warstwy folii atestowanej gr. 3mm; jak, że pod ścianami mieliśmy pape z zakładkami to pierwszą warstwę folii wsuwaliśmy pod tę papę, a następna wywinięta na sciany;

na styropianie mieliśmy folię do podłogówki, ale jak nie macie podłogówki, to chyba zwykła folia jest też konieczna jako warstwa poślizgowa pod jastrych

• 2 weeks później...
tak sa specjalne folie pod podlogowke taka z narysowana kratka lepiej sie rozklada rurki wtedy, no i niby ma odbijać cieplo od rurek. Ja u sibie pod styropian dalem folie budowlana jedna warstwe na parterze i poddaszu (ma sluzyc temu zeby styropian nie zawilgotnial od strony pomieszczen ponizej) , natomiast w piwnicy dalem podwojnie folie tak dla pewnosci jak by sie ta pierwsza gdzies przetarla. Na styropian tam gdzie nie ma podlogowki tez daj folie bo przy wylewaniu jastrychu styropian na siaknie wilgoscia.

aha jesli masz balkony, tarasy to tam dajesz folie na to styropian pozniej znowu folie i wylewka, a od scian musisz dac styropian taki jak bedziesz dawal na elewacji. Dodatkowo jasli masz np wykusz a sufit jest jednoczesnie stropem balkonu lub tarasu to przed pierwsza warstwa foli musisz zaizolować podłoże papa termozgrzewalna lub jakims innym srodkiem.

Słuchajcie, zapomnijcie o foliach na balkonach , tarasach, zapoznajcie się z jakimś systemem izolacyjnym i róbcie wg niego.

Folia nie stanowi trwałej izolacji, jest tania i własciwie to do robienia z niej worków to sie nadaje..folie mozna stosować ewentualnie w pomieszczeniach gdzie nie ma yzyka podejścia wody

Systemy izolacyjne... są i owszem. W sklepach za bardzo nikt ich nie widział ale w necie mozna znaleźć opisy o matach drenazowych pod styrodurem na tarasie itp itd. Pytanie tylko kto to wykona i kto ma tyle kasy aby zapłacić 20 tys za 15 m2 tarasu?... Próbowałem kiedyś policzyć system Ceresitu... słabo się robi za same materiały a jeszcze trzeba mieć jakąś pro ekipę która to zrobi, bo "Pan Józek" to najwyżej papę połozy i wyleje betonik. Folia może faktycznie na tarasie czy balkonie słabo się sprawdzi ale taka już papa termozgrzewalna (no nie mówię że od razu icopal po 25 żł za m2) powinna dać radę.

Sam się wpakowałem w taras nad ogrzewaną piwnicą i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić... Dobrze, że choć balkon mam normalny z łącznikiem izolacyjnym i nie muszę cudować ze styropianem na balkonie...

Jak ktoś chce gotowy system to polecam to (lub chce się z niego wyleczyć) :

http://prezentacja.botament.pl/rysunki/05.01.04.pdf