Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja koncepcja domu z bala

kallas

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Przygotowuje sie do budowy domu z bala a wlasciwie z drewna konstrukcyjnego profilowanego KVH. Jest to drewno suszone komorowo, strugane i fazowane. Laczenia na mikrowczepy sa co ok 2m. Cena to ok 1600 zl/m3.

Ponizej znajduje sie przekroj sciany jaka bym chcial zrobic oraz przy okazji przekroj przez fundament.

Bardzo bym prosil o Wasze uwagi szczegolnie jezeli chodzi o sciane. Obecnie moim faworytem jest ekofiber przy czym po ulozeniu warstwy o wys. 1m dalbym pasek z pianki poliuretanowej (taka z puszki) zeby zapobiec osiadaniu ekofibru i tworzeniu sie dziury na szczycie sciany.

Wentylacja bedzie mechaniczna z odzyskiem oraz GWC glikolowy. Ogrzewanie podlogowe elektryczne oraz kominek z rozprowadzeniem.

bal.jpg

przekroj.jpg

Edytowane przez kallas

Skoro stawiasz dosyć mocno na izolacyjność i zminimalizowanie zurzycia energii do ogrzewania to warto chyba zamienić ławy fundamentowe na płytę fundamentową.

Jest wątek, który dosyć szczegółowo opisuje zalety takie rozwiązania i ja jestem przykładem, że wcale to nie kosztuje drożej a jak sobie wszystko dobrze rozplanujesz to płyta może być jednocześnie szlichtą pod wykończenie podłogi.

pzdr

mandm7

pewnie ze plyta bylaby optymalna tylko te koszta. w moim rozwiazaniu raczej mostkow nie bedzie bo drewno to nie beton wiec wolalbym zaoszczedzic tych parenascie tys.

Ja za pøyté o wielkoßci 10.5x8 zapøaciøem niecaøe 30 tyß przy czym w cenie masz opaské drenerská i rozøoæoná kanalizacjé (na parterze oczywißcie :)).

Jak dobrze zrobisz projekt to tak jak napisaøem odejdzie ci koszt wylewki. Prace przy caøym fundamencie trwaøy caøe 3 dni. Pamiétam, æe w cenie nie byøo obudowy i zabezpieczenia cokoøu.