grynek77 08.07.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam Wszystkich, po jakichs 2-3 misiacach poszukiwan na forach, porad instalatorow oraz zachwalan poszczegolnych producentow, nadal stoje przed wyborem pieca kondensacyjnego do mojego domu.....i tutaj zwracam sie z goraca prosba do Was, drodzy forumowicze moje "4 katy" to polowa blizniaka 170m + garaz i pom.gosp. 40m, sciany ocieplone 20cm styropianem, pod dachem bedzie 30-35 cm welny, okna sa standardowe bez jakichs wielkich rozmiarow. W domu jest zainstalowana rekuperacja.W calym domu planuje podlogowke, bez zadnych grzejnikow, zeby piec chodzil na jednym obiegu z jedna pompa.nie znam dokladnego zapotrzebowania na cieplo budynku ale z moich wyliczen waha sie ono miedzy 11-14kW, piec planuje okolo 16kW z zasobnikiem okolo 150l z wezownica na moja 4 os rodzinke lub 100l plytowy (warstwowy)- tez nie wiem ktory wybrac ???? wracajac do kotlow, w domu nie mam solarow, kominek bez plaszcza.Moj instalator bardzo namawia mnie na Junkersa. Mieszkam kolo W-wy wiec z serwisem Junkersa czy to Vaillanta nie ma problemu. Prosze o opinie na temat piecow Junkersa oraz konkurencji do w/w domku Mam wycene od instalatora i kompletne wykonanie calej podlogowki (Alu PEX Purmo) na pow okolo 220m + mocowanie Junkersa Comfort 16kW + zasobnik warstwowy ACV HL E 130l + pogodowka + oddzielne regulatory temp na sypialnie na gorze wyszla okolo 45000zł....prosze o opinie bo cos mi sie wydaje ze to duzo ????? prosilbym jeszcze o opinie czy oplacalnym jest zamontowanie pompy ciepla powietrze-woda do ogrzania cwu zamiast zasobnika ACV.Koszt popmpy+zasobnik 200l = 7500zl, a z zasobnikiem 300l= 8200zl, z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.07.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Ogrzewanie cwu przez PC jest tańsze od ogrzania gazem. Sprawdź możliwość podłączenia PC - tj. czy będziesz pobierał powietrze z pomieszczenia (wychłodzenie pomieszczenia), czy z zewnątrz i wyrzucał je na zewnątrz. Z kotłów polecam Viessmann'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grynek77 11.07.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 moge pobierac powietrze zarowno z wewnatrz jak i z zewnatrz. Kotlownia jest oddzielona od czesci mieszkalnej i dostep jest z garazu. Viessmana nie biore raczej pod uwage ze wzgledu na cene... ciagle sie zastanawiam nad ta pompa do ogrzania cwu ale chyba sie zdecyduje. Koszt nie jest duzy. Szkoda mi tylko tego zasobniczka ACV PC raczej sa zintegrowane ze swoimi zasobnikami czy sie myle ??? mozna by taka PC zalozyc na np. zasobnik ACV ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.07.2011 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Hewalex posiada pompę z zasobnikiem z nierdzewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grynek77 12.07.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Hewalex posiada pompę z zasobnikiem z nierdzewki hej, szukalem troche na stronie Hewalexa tych zasobnikow ale nie znalazlem pompy, ktore maja sa bez zasobnikow natomiast podgrzewacze cwu posiadaja zwykle stalowe, emaliowane wewnatrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grynek77 12.07.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 hej, szukalem troche na stronie Hewalexa tych zasobnikow ale nie znalazlem pompy, ktore maja sa bez zasobnikow natomiast podgrzewacze cwu posiadaja zwykle stalowe, emaliowane wewnatrz... ok, znalazlem w koncu...ktos moze sie wypowiedziec na temat Hewalexa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.07.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 wyszla okolo 45000zł.... prosze o opinie bo cos mi sie wydaje ze to duzo ????? prosilbym jeszcze o opinie czy oplacalnym jest zamontowanie pompy ciepla 8200zl Policz sobie sam: ile kosztują elementy (sprawdź w sklepie) a ile robocizna. Następnie znając cenę robocizny i średnią akceptowaną przez Ciebie cenę roboczogodziny policz ile czasu powinni montować to ogrzewanie, żeby bilans się zgadzał. Jeśli wyjdzie rok, to liczą trochę drogo Co do pc, to jeśli masz gaz, to kupowanie czegoś dodatkowego do cwu za 8kzł jest bez sensu - nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grynek77 13.07.2011 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Policz sobie sam: ile kosztują elementy (sprawdź w sklepie) a ile robocizna. Następnie znając cenę robocizny i średnią akceptowaną przez Ciebie cenę roboczogodziny policz ile czasu powinni montować to ogrzewanie, żeby bilans się zgadzał. Jeśli wyjdzie rok, to liczą trochę drogo Co do pc, to jeśli masz gaz, to kupowanie czegoś dodatkowego do cwu za 8kzł jest bez sensu - nigdy się nie zwróci. zeby obliczyc materialy musialbyc znac ilosc rurek i pozostalych elementow instalacji wiec nie jest latwo. Na podstawie wyceny wyszlo mi ze gosc bierze 115zl za m2 podlogowki razem z materialem...nie wiem czy to drogo/tanio jak na okolice W-wy co do PC to znalazlem Hewalexa, ktorego mozna podpiac pod praktycznie kazdy zasobnik, cena= 3.3 kzł wiec chyba sie oplaca ??? tym bardziej ze chce ja zasilic wylotowym powietrzem z rekuperacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.07.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 wiec nie jest latwo...gosc bierze 115zl za m2 podlogowki razem z materialem...nie wiem czy to drogo/tanio...chce ja zasilic wylotowym powietrzem z rekuperacji... Kto powiedział, że budowanie jest łatwe... Jeśli nie chce Ci się szacować, to Twoja sprawa, to w takim razie płać i nie marudź, że drogo - Twoje pieniądze. Do podłogówki potrzebna jest rura pex mniej więcej 7.5m przy rozstawie 15cm na 1m2 (najtańsza po 1.5zł w castoramie za mb, lepsza po 3zł). Rozdzielacz lub dwa, parę zaworów i reszta drobiazgu za koło 1-2kzł. Poszukaj sobie na forum ile kosztuje podłogówka za 1m2. pc nie podepniesz do rekuperacji, bo nie będziesz wentylował domu z wydajnością 300-400m3/h. Sprawdź sobie parametry techniczne i poczytaj zanim będziesz kombinował. Do kotła gazowego potrzebujesz zawór 3-drożny z siłownikiem za 500zł. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts