nurni 09.03.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 No właśnie mam taki problem. Gdzie umiejscowić wodomierz?. W domu zabierze mi trochę miejsca w spiżarce a za studnię trzeba będzie więcej zapłacić, problem zamarzania itp. Oczekuję na opinie praktyków, którzy już znają wady i "zady" obu rozwiązań. PS. A'propos znalazłem takie cóś: http://www.studnie.pl/ bo mam wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 09.03.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 pewnie nie powinnam się wypowiadać, bo miały być przecież opinie fachowców, a ja takowym nie jestem, ale problem jest dla mnie jak najbardziej aktualny, więc jednak pozwolę sobie na zabranie głosu. w projekcie miał być w studzience (sam zauważyłeś problemy). u mnie na osiedlu prawie wszyscy zamontowali w domach. sąsiad (fachowiec z branży wod-kan) też ma wodomierz w kuchni w szafce. z uwagi, na rozmiary, ja zamontuję w kotłowni (pomieszczenie wydzielone z dużego garażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.03.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Studzienka danwell ciekawa, ale cena juz nie. Chciałbym wywalic licznik z zaworem za dom, ale chyba nie za taką cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 pewnie nie powinnam się wypowiadać, bo miały być przecież opinie fachowców, a ja takowym nie jestem, ale problem jest dla mnie jak najbardziej aktualny, więc jednak pozwolę sobie na zabranie głosu. w projekcie miał być w studzience (sam zauważyłeś problemy). u mnie na osiedlu prawie wszyscy zamontowali w domach. sąsiad (fachowiec z branży wod-kan) też ma wodomierz w kuchni w szafce. z uwagi, na rozmiary, ja zamontuję w kotłowni (pomieszczenie wydzielone z dużego garażu). O jakich rozmiarach licznika mówicie, bo czegoś nie rozumiem. Licznik zmieści się w pudełku o wym. ok 20*10*10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 09.03.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ja miałam ten problem, bo u mnie sa wymogi że licznik w studzience wodomierzowej. Napisałam wniosek do wodociągów i dostałam zgodę na przeniesienie do pomieszczenia gospodarczego. Wodomierz wcale nie zajmuje dużo miejsca. Jestem teraz zadowolona. Sąsiadowi, który na jesień zainstalował sudzienkę tej zimy zamarzła woda i to na odcinku od studzienki do domu, a w tym przypadku już to nie jest sprawa wodociągów, bo oni odpowiadają za przyłącze do wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.03.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Pomyśl jak odczytywać stan wodomierza w zimie, kiedy śnieg zasypie a lód zmrozi pokrywę.A jeśli masz szambo, to ze wskazań wodomierza dowiesz się o stanie jego napełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.03.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Razem z wodomierzem jest montowany zawór odcinający. Jeżeli jest na zewnątrz domu to w razie awarii woda leje się poza domem. Kuzynowi walnął zawór w piwnicy zimą i miał trochę problemów bo zorientował się dopiero następnego dnia. Chyba spróbuję umieścić zawór na zewnątrz a wodomierz w domu. Ktoś tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 09.03.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 To ci zawór zamarznieGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.03.2004 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Dzięki wszystkim Ten śnieg, zamarzanie, problemy z odczytem, gdzie tą studzienkę zainstalować - stanie jednak na wodomierzu w domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 10.03.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 W Krakowie wodociągi mają idiotyczne przepisy - np. wodomierz może być zainstalowany jedynie w pomieszczeniu o obniżonym standardzie - czyli pomieszczenie z flizami na podłodze już odpada. Do tego musi być możliwie najbliżej wejścia wody do domu - więc i pomieszczenie gospodarcze czyli kotłownia - u nas odpadło również. Pozostała studzienka, po bojach z inspektorem zainstalowałem wodomierz w samodzielnie wykonanej studzience zlokalizowanej w garażu. Koszt studni prefabrykowanej to ok 2000 zł za samą studzienkę, jest ona wykonana z betonu i przy wysokim poziomie wód gruntowych nie ma gwarancji, że będzie do końca szczelna. Tak więc najlepiej chyba zaplanować miejsce na wodomierz już na wczesnym etapie budowy.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpz 11.03.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 MEtron ma Wodomierz z funkcja przeciwzamrożeniową. Standardowy ma oznaczenie WS ... .01 a ten WS .... .02 Jak ktoś chciałby znać ceny to może wskoczyć na http://www.maginstal.win.pl i tam je znajdzie. A tak na szybkiego to przyjmuje się strefę przemarzania gruntu (mazowsze) 1 m, czyli w kopując 1,5 m powinno juz sprawę załatwić. Co do odczytu, to wodomierz można wyposażyć w impulsator i integrator, który pozwoli na zdalny odczyt wskazania, na przykład gdzies na zewnatrz domu lub w korytarzu czy w piwnicy, byle tylko nie za daleko od wodomierza. I tutaj poleciłbym sytem firmy ACTARIS, który wyposaża swoje wodomierze w impulsatory, które nadaja sygnał cyfrowo, a nie analogowo (sygnał zwarcia). Zawsze mozna też wsadzić taki wodomierz gdzieś w piwnicy i przewidzieć w poblizu jego miejsca zamontowania studzienkę, która zebrała by ewentualną nadwyzkę wody. W studzience jakis pływak (np z malucha od paliwa) syganlizator plus elektrozawór na wejsciu do budynku żeby odciął wodę (tylko uwaga z siłownikiem normalnie otwrtym) i to też może rozwiązać problem. W razie co jeżeli jesteście z W-wy lub okolic to kontakt do mnie na stronie której adres podawałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.03.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 To ci zawór zamarznie Grzegorz No napewno nie zamarznie jak go umieszczę poniżej przemarzania gruntu, a najlepiej w takiej ślicznej ocieplanej studzience. Przecież kupa zaworów i zasów tak jest właśnie umieszczana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Marekba1 13.03.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Jeżeli ktoś może to proszę o odpowiedż co o w/w problemie mówi prawo budowlane.Ja mam podobńą sprawę w poprzednim prawie budowlanym było napisane, że jeżeli długość przyłącza jest większa niż 15m należyzamontować studnię wodomierzową- u mnie jst niestety jest 16 m.Z góry dziękuję marekba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 14.03.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 A co myślicie o w/w w garażu? Wewnątrz, ale nie w domu, blisko wejścia, ale nie zamarźnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts