Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop teriva lub perotherm czy zawsze pęka??

Recommended Posts

Strop będe robił jak w temacie z terivy lub porotermu, raczej z porotermu.

przy tej technologi strop podobno pracuje, czego efektem są później pęknięcia na gotowym suficie.

Czy tak jest zawsze??? czy zależy to od wykonania, jesli od wykonania to jak to trzeba zrobic żeby potem nie pękało???

Zalezy od wykonania..ilość żeber rozdzielczych, wiązania przesłowe i podporowe, niewłaściwe układania pustaków, niewłasciwy beton, niewłasciwe betonowanie , nietrzymanie się zaleceń producenta (np. przy obciążaniu ściankami, bez wzmocnienia stropu) itp oraz niewłasciwe wykończenie sufitu.

Gość zibik_eng

przy tej technologi strop podobno pracuje, czego efektem są później pęknięcia na gotowym suficie

Czy tak jest zawsze??? czy zależy to od wykonania, jesli od wykonania to jak to trzeba zrobic żeby potem nie pękało???

Jeżeli pęka to oznaka że jest spieprzony - albo projekt do dupy (brak żeber usztywniających) albo wykonanie do dupy (system gospodarczy, zatrudnieni na czarno rolnicy "dorabiający" na czarno... czyli kompletny brak znajomości tematu) albo technologia do dupy... albo wszystko razem.

Co zrobić aby "nie pękało"?

- kupić dobry projekt

- zatrudnić prawdziwych budowlańców z papierami potwierdzającymi że faktycznie są budowlańcami (np ukończenie technikum budowlane).

Jeżeli pęka to oznaka że jest spieprzony - albo projekt do dupy (brak żeber usztywniających) albo wykonanie do dupy (system gospodarczy, zatrudnieni na czarno rolnicy "dorabiający" na czarno... czyli kompletny brak znajomości tematu) albo technologia do dupy... albo wszystko razem.

- kupić dobry projekt

- zatrudnić prawdziwych budowlańców z papierami potwierdzającymi że faktycznie są budowlańcami (np ukończenie technikum budowlane).

od tego Twojego pierdolenia o "papierach", kierownikach i projektach to rzygac się chce. Zmień płytę Trollu!!!

- kupić dobry projekt

Każdy kiedyś wykonuje swój pierwszy strop ten z papierwmi i ten bez, a gdy ten bez papierów buduje już 1001 dom a tez z papierami np 10 to kto ma większe doświadczenie. Dyplom fachu nie uczy, gdy ktoś nie ma do budowlanki smykałki.

Jestem zwolennikiem dobrych fachowców, których robotę widziałem gdzieś indziej, conajmniej w kilku miejscach, i gdy są dobrzy to guzik mnie obchodzi czy są rolnikami, góralami, czy profesorami matematyki.

• 3 weeks później...
Każdy kiedyś wykonuje swój pierwszy strop ten z papierwmi i ten bez, a gdy ten bez papierów buduje już 1001 dom a tez z papierami np 10 to kto ma większe doświadczenie. Dyplom fachu nie uczy, gdy ktoś nie ma do budowlanki smykałki.

Jestem zwolennikiem dobrych fachowców, których robotę widziałem gdzieś indziej, conajmniej w kilku miejscach, i gdy są dobrzy to guzik mnie obchodzi czy są rolnikami, góralami, czy profesorami matematyki.

Oj wy ludki nie nauczycie się, przed i po szkodzie będziecie głupi... niedługo napiszesz ratuuunku coś mi się rysuje, albo wali. Leczysz się pewnie też u kowala który widział z 1002 razy jak się konia podkuwa.

przy tej technologi strop podobno pracuje, czego efektem są później pęknięcia na gotowym suficie.

A czemu nie monolityczny?

Ja miałem porządny projekt(konsultowany ze znajomym architektem), dobrą doświadczoną i sprawdzoną firmę, kierownika budowy z rodziny, który był przy układaniu i zalewaniu terivy z żebrami usztywniającymi itd. i...pęka.

Inna sprawa, że gonił mnie czas i wszedłem do "nie całkiem" suchego budynku. Zatem wszystkie zmiany temperatury w pierwszej kolejności wyszły na suficie, odwzorowując dokładnie ułożenie terivy. Ale sie z tym liczyłem i przeczekam jeszcze z rok może dwa i zrobię z tym porządek. Te stropy tak mają i najlepiej podwieszać sufity...tak mi mówili.

Gość zibik_eng
Ja miałem porządny projekt(konsultowany ze znajomym architektem), dobrą doświadczoną i sprawdzoną firmę, kierownika budowy z rodziny, który był przy układaniu i zalewaniu terivy z żebrami usztywniającymi itd. i...pęka.

Z bolącym zębem idziesz do mechanika samochodowego?

Architekt jest od architektury np kolorystyka ścian, ustawienie krzesełek, lokalizacji kominka, dobiera kształt dachóweczki etc etc... - a pęka konstrukcja, na której się nie znał. Prawda jest taka że ~90% domków branżę konstrukcji robią ludzie którzy nie mają o niej zielonego pojęcia (tj. architekci - niestety mamy chore prawo i mają takie uprawnienia) - dotyczy to projekcików za 1-3 "tysiaczki" z których zwyczajnie nie ma jak zapłacić za pracę i wiedzę dobrego konstruktora...

Te stropy tak mają i najlepiej podwieszać sufity...tak mi mówili.

Te stropy tak "mają" jak są nieprawidłowo zrobione.

(...)

Te stropy tak "mają" jak są nieprawidłowo zrobione.

Kilka aspektów na które należy zwrócić uwagę:

1. Stosowanie żeber rozdzielczych (2 pręty fi10-12, jeden górą i drugi dołem). Na przykład przy rozpiętości stropu od 6 do 7,8m należy zastosować 2 żebra rozdzielcze w odległości 2,4 - 2,6m od podpór). Ja w swoim projekcie mam żebra rozdzielcze, np. przy rozpiętości 3m jest jedno żebro. Żebra rozdzielcze minimalizują lub eliminują efekt tzw. klawiszowania.

2. Pod ciężkimi ściankami działowymi (murowanymi) równoległymi do belek stropowych trzeba wykonać żebra stropowe wzmocnione (np. ułożenie dwóch belek kratownicowych obok siebie lub wykonanie belki żelbetowej).