smokye 08.07.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam,W jaki sposób należy wyliczyć powierzchnię piwnicy jeżeli przebiega przez nią gruba rura. Dostałem informację że jeżeli rura znajduje się na wysokości 1,10-2m to wtedy liczy się jej objętość i od powierzchni piwnicy odejmuje się 50% tej objętości. Czy faktycznie tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.07.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 do czego to jest potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smokye 08.07.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 do czego to jest potrzebne? do rozliczenia z dev., do aktu notarialnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.07.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 jak chcesz liczysz. Wg obu norm nie ma takiej opcji jak piszesz. Zabuduj te rurę g/k i wtedy obliczysz wg stanu wykończonego na wysokosci posadzki.Wg normy PN 70 na wysokości 1m mierzysz w stanie nie wykończonym, wg ISO na posadzce. Raczej to jest nieadekwatne aby objetość w m3 zamieniać na kwadratowe, może jakieś uznaniowe liczenie ale ja się z tym nie spotkałem. Jeżeli rura jest gruba to możesz podciągnąć to pod skosy bo jakoś zabudować to będziesz musiał i wtedy w zalezności od metody liczenia obliczasz powierzchnię uzytkową..ja bym tak zrobił, policzył jako skos przebiegajacy jako styczna do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts