Tomek B.. 08.02.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) michal_mlody vel piękny Marianie odpowiedź już masz, zwróć się do Pigeona, jak zamówisz to trochę poczekasz bo kolejka jest. Edytowane 8 Lutego 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ano tak. Kaflak wymrożony tak, że chyba do lipca będzie tajał... Listę koniecznych do zrobienia robót przed następną zimą mam długą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 10.02.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tomek B.. Na czym polegały te mini testy? Skoro takie pozytywne tezy głosisz A może Adamie podpowiedz jakie testy powinniśmy wykonać aby stwierdzić jak duża jest przydatność tego materiału dla nas? Bo nie za bardzo wiem jaka metodologia badań powinna być. Z wielu niezależnych źródeł piszą, że kapilarnie wody nie podciąga, jest sprężysty ale jak stwierdziłeś porów zamkniętych to Ty tam nie widzisz... A z drugiej strony piszą, że po zastosowaniu... cieplej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 10.02.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Tomek B.. Na czym polegały te mini testy? Skoro takie pozytywne tezy głosisz A może Adamie podpowiedz jakie testy powinniśmy wykonać aby stwierdzić jak duża jest przydatność tego materiału dla nas? Bo nie za bardzo wiem jaka metodologia badań powinna być. Z wielu niezależnych źródeł piszą, że kapilarnie wody nie podciąga, jest sprężysty ale jak stwierdziłeś porów zamkniętych to Ty tam nie widzisz... A z drugiej strony piszą, że po zastosowaniu... cieplej!!! Jeśli do ocieplenia podłogi na gruncie to przy tym granulacie idealna będzie także izolacja przeciwwilgociowa. A testy robiłem....wsadzałem, kable rozciągałem, podgrzewałem, nawet lodówka się przydała. Napiszę coś więcej jak będę miał więcej materiału. Dwa tiry powinny wystarczyć. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2012 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Pora do testów tego proszku nie najlepsza... Kury przestały się nieść!!! (wiem, jestem normalny - inaczej!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 11.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Niemcy jakiś czas temu chcąc rozpropagować idee termoizolacji zrobili taki mały " szoł " w wielu miastach Niemiec. Polegało to na tym, że latem (lipiec, sierpień) w centrum rynku danego miasta stawiano sobie gabarytowo skrzynię. W środku skrzyni była porządnie zmrożona bryła lodu. Otulona szczelnie grubą kołderką wełny i styropianu. Zrobili konkurs dla mieszkańców. Ile czasu potrzeba na rozmrożenie tej bryły lodu stojącej w upale w tej skrzyni. Po chyba tych dwóch miesiącach otwierano komisyjnie skrzynię na rynku i patrzono ile zostało z tej bryły. Ten kto z mieszkańców był najbliżej coś wygrywał. I tak sobie teraz myślę gdyby zrobić dwie identyczne próbki. Dwie identyczne kostki lodu włożyć do dwóch skrzynek. Obsypać jedną granulatem styropianu albo wełną o określonym współczynniki U. Lub grubości. Druga kostkę zasypać proszkiem Pigeona też o takiej samej grubości. I postawić np. w wannie w łazience gdzie jest np. + 20*C. I załóżmy po 24hsprawdzić ile się lodu stopiło w jednej skrzynce a ile w drugiej. W ten sposób można by się dowiedzieć czy proszek Pigeona też i na ile termo izoluje w porównaniu do innych. Co Wy na to? Niestety mam dosyć daleko do próbek. A Pigeon wysyła tylko cały TIR. Jak ktoś ma już proszek to może by zrobił jakieś małe próbki??? Lodu za oknem dostatek, także jakieś małe kostki można wystrugać. Włożyć do worka foliowego albo obwiązać streczem czy coś... Wełna - gdzieś ktoś zawsze w okolicy robi poddasze, lub jakiś styropian. Może ktoś się skusi? PS. Adamie Moje pierwsze skojarzenie. Kura, zimno, trzeba się rozgrzać, czyli trzeba pobiegać za kurą, złapać kurę, upiec, zjeść kurę. Zostawić puch I termo izolować Bo przecież barbarzyństwem było by zostawić kurę w taki mróz bez pierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 "kuratorium powinno poddac cie badaniom psychiatrycznym. " Nie ma takiej konieczności! Mam taki glejt. Aby zostać "zawodowo uczciwym" musiałem przejść komplet badań. Psychologicznych, psychiatrycznych, psychotechnicznych... Mam pierwszą wydaną w tym kraju licencję pracownika zabezpieczenia technicznego mienia. Słowa "ponadprzeciętny", "wybitnie spostrzegawczy" i podobne padają tam gęsto... (w opisie tego badania). Tylko.... Jak się sporządza profil osobowości to stosuje się standaryzowane testy. Takie książeczki z obrazkami, liczbami, pytaniami... Jest zakres standard, wyższy, super-trudny i specjalny. KOMPLET rozwiązałem w 1/3 dysponowanego czasu. Wtedy badający mnie spadł ze stołka..... (nie wiedział, sierotka Boża, że bardzo lubiłem zabawę w te testy od czasu studiów) Ten problem mamy więc "z głowy" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 "Adamie Moje pierwsze skojarzenie. Kura, zimno, trzeba się rozgrzać, czyli trzeba pobiegać za kurą, złapać kurę, upiec, zjeść kurę. Zostawić puch I termo izolować Bo przecież barbarzyństwem było by zostawić kurę w taki mróz bez pierza " Przecież piszę wyraźnie: "Kury przestały się nieść!!!"Kury znoszą jajka.A jajek teraz mało i drogie. Bierzemy próbkę tego Pigeonowego cudu.Bierzemy trochę wody.Bierzemy trochę cementu.Bierzemy, jak mamy, jakie jajko (kurze jajko!). Znajdujemy jakie wiaderko z Casto za 5zł.Znajdujemy jaką wiertarkę i mieszadło.Lejemy do wiadra trochę wody.Dosypujemy trochę cementu.Mieszadłem robimy mleczko cementowe.Wbijamy jajko lub dwa.Mieszamy dokładnie, tak, żeby zaczęła się robić piana.Zwilżamy proszek i wsypujemy go do wiaderka.Mieszadłem pracujemy tak, aby zrobiła się solidnie spieniona masa, raczej gęstawa.Odstawiamy to "danie" do związania. Za jakie trzy dni możemy se po tym poskakać, walnąć młotkiem itp.Jako USZCZELNIENIE tych stropów w bieda-domkach krytych watą może być dobre! Zróbcie który ten test, bo ja chwilowo jestem ugrzebany w czym innym... Adam M.Wstawcie jaka fotkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gr8 18.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 witam wszystkich,Wiosna ruszam z budowa mojego domku i bardzo zaciekawil mnie ten watek. Poczatkowo bylem zdecydowany zasotsowac tradycyjny sposob hydro i termoizolacji, czyli: podsypka, chudziak, hydroizolacja (polimerowo-bitumiczna, bezrozpuszczalnikowa), XPS, folia i na to 7cm betonu.Po przeczytaniu powyzszych dyskusji mam kilka watpliwosci i moze pomoglibyscie mi je rozwiac? Teza:W warstwie termoizolacyjnej podlogi na gruncie wykonanej z czegokolwiek gromadzi sie wilgoc ktora pogarsza parametry termoizolacji. Hipoteza:Wilgoc dostaje sie tam droga dyfuzji pary wodnej. Jest to dla mnie jedyna wytlumaczlna droga jesli wykluczymy podciaganie od gruntu. Nalezy zastosowac odpowiedni material termoizolacyjny aby zapobiec skutkom tej wilgoci: Perlit z gipsem:podobno rozwiazuje problem - absorbuje (wiaze) wilgoc. Co sie stanie jak juz jego zdolnosci absorbcyjne sie nasyca i nie bedzie juz w stanie nic zwiazac? Kiedy to nastapi? Moze nigdy bo zima bedzie sie wysuszal? XPS:Drogi. Policzylem na szybko i wychodzi jednak porownywalnie do perlitogipsu. Tego ostatniego nalezy bowiem dac co najmniej 2x tyle aby zachowac to samo U przegrody. Jaki jest sens stosowania perlitogipsu jesli kosztuje porownywalnie do XPS, ktoremu ta wilgoc nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.02.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czy Ktoś z Forumowiczów stosował do podłogówki płyty styropianowa pokryte warstwą foli polistyrenowej z wypustami do montażu rur ogrzewania podłogowego? http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/noppjet.htm#dane-techniczne http://www.knauf-industries.com/sites/default/files/filefield_files/EXPERT%20FLOOR%20HEATING%20200%2031_0.pdf http://www.styroven.pl/ogrzewanieDUO.htm http://www.sgiheating.pl/pl/oferta.html(płyta do ogrzewania podłogowego ze styropianu EPS 100 oraz folii polistyrenowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.02.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 bawiłem się tym z Pigeonem 3 lata temu, i tak nam wyszło PS ja mówię tutaj o proszku poliuretanowym od Pigeona, to jest rozdrobniony materiał z twardej pianki pumeksowej, w żadnym razie nie jest to pianka PUR czy PIR poniżej masz linka do mojej najnowszej zabawy z tym materiałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=4941639&viewfull=1#post4941639 Masz kontakt z właścicielem tej kostki? Jak bardzo odczuł zmniejszenie zużycia gazu po remoncie? I po obecnej zimie? Jak bardzo ten granulat jest sprężysty? Mam w planach zasypać nim fundamenty wewnątrz (82,6m2) gdzie grubość tej warstwy to będzie blisko 2m, pomiędzy fundamentami i grubość 1,5m, szerokość 0,5m na zewnątrz fundamentów. Ściany działowe mam z cegły silikatowej 0,12m Na gruncie nośnym, od razu prosto na piach, warstwami po 20cm będę zagęszczał. Aż dojadę pod poziom zero. Pigeon doradza 5cm żwiru na granulat. Na jesieni zrobił tak pod nowa halą i ponoć lepiej się zagęszczało. I teraz. Tak się zastanawiam co tu zrobić żeby mi podłoga nie sprężynowała przy warstwie granulatu bliskiej 2m. Żeby się podłoga nie zapadała Chudziak 10cm ale z betonu B-15 zbrojonego siatką przy czym, siatkę wyłożyć, zakotwić na powierzchni ścian fundamentowych. Na tej siatce przykrytej warstwą wyrównującą będą stały 24cm ściany nośne z cegły silikatowej. dalej: hydroizolacja z grubej folii albo papy styropian 5cm, wylewka z wodnym ogrzewaniem podłogowym 5cm, płytki. Czy wyłożenie siatki zbrojącej chudziaka B15, na powierzchnię fundamentów to będzie błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 27.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Przeczytałem cały wątek, raczej ze zrozumieniem, mam nadzieję, choć pewnie i tak ktoś to podda pod wątpliwość, cóż ... Stan obecny mojego domu to, surowy zamknięty, na posadzce chudziak 10cm, fundament od ściany oddzielony 2xfolia, na ocieplenie posadzki zostawione 24cm, woda gruntowa poniżej 1m, pod chudziakiem piasek występujący naturalnie (dość głęboko) Nasunęła mi się taka koncepcja, Skoro, w tradycyjnej technologii, punkt rosy występuje pomiędzy styropianem a izolacją przeciwwilgociową i wówczas wykrapla się woda to może dać warstwy w taki sposób: -chudziak -styropian 2-3cm -folia - jakaś gruba do izolacji w kawałku pokrywającym pomieszczenie, klejona szczelnie, jeśli to możliwe -styropian do ocieplenia -folia budowlana - w kawałku pokrywającym pomieszczenie, klejona szczelnie, jeśli to możliwe -rurki ogrzewania kładzione na listwach tak aby nie dziurawić folii -wylewka wówczas punkt rosy wystąpi pod izolacją (pomiędzy 2-3cm styro a chudziakiem) i woda nie przeniknie do ocieplenia bo będzie izolacja folia nie zostanie podziurawiona podczas chodzenia bo będzie na miękkim styropianie od góry nie nastąpi dyfuzja bo folia nie będzie dziurawiona spinkami oczywiście wszystko robione "tymi ręcami" tak dokładnie jak się tylko da Proszę o krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luving 28.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 a czy to ma znaczenie od rodzaju podłoża? dodam, że mam bardzo ciężkie i gliniaste, wilgotne podłoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 29.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Przeczytałem cały wątek, raczej ze zrozumieniem, mam nadzieję, choć pewnie i tak ktoś to podda pod wątpliwość, cóż ... Stan obecny mojego domu to, surowy zamknięty, na posadzce chudziak 10cm, fundament od ściany oddzielony 2xfolia, na ocieplenie posadzki zostawione 24cm, woda gruntowa poniżej 1m, pod chudziakiem piasek występujący naturalnie (dość głęboko) Nasunęła mi się taka koncepcja, Skoro, w tradycyjnej technologii, punkt rosy występuje pomiędzy styropianem a izolacją przeciwwilgociową i wówczas wykrapla się woda to może dać warstwy w taki sposób: -chudziak -styropian 2-3cm -folia - jakaś gruba do izolacji w kawałku pokrywającym pomieszczenie, klejona szczelnie, jeśli to możliwe -styropian do ocieplenia -folia budowlana - w kawałku pokrywającym pomieszczenie, klejona szczelnie, jeśli to możliwe -rurki ogrzewania kładzione na listwach tak aby nie dziurawić folii -wylewka wówczas punkt rosy wystąpi pod izolacją (pomiędzy 2-3cm styro a chudziakiem) i woda nie przeniknie do ocieplenia bo będzie izolacja folia nie zostanie podziurawiona podczas chodzenia bo będzie na miękkim styropianie od góry nie nastąpi dyfuzja bo folia nie będzie dziurawiona spinkami oczywiście wszystko robione "tymi ręcami" tak dokładnie jak się tylko da Proszę o krytykę Witam Czy znajdziesz folię w kawałku np.40m2 na pomieszczenie? Jak chcesz szczelne połaczyć folię? Taśma odpada wilgoć przeniknie. Rurki kładzione na listwach trzeba je powyginać i układać- podziurawisz folie, podczas chodzenia styro się ugina. Musisz uwzględnić jeszcze instalacje wodne, najlepiej kładzione w warstwie ocieplenia. Ekipy od wylewek z miksokreta nie będą lewitowały nad tą konstrukcją z szalejącym wężem. Piszesz że zostawiłeś 24cm na ocieplenie. Ile planujesz cm wylewki? Ja mam 23cm od chudziaka do poziomu wylewki, w tym wszystkie instalacje mieszanego ogrzewania (grzejniki i podłogówka) oraz wodę. na samym spodzie istalacja centralnego odkurzacza. Wszystko zasypane perlitem z gipsem, odpada wycinanie styropianu. Pozdrawiam JWAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qkasurf 29.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Byłem osobiście w Bełchatowie u producenta perlitu, widziałem produkcję, odebrałem swoje ep180 na testy i czekam tylko do weekendu i aż zmontują mi miejsce do pracy (ściany i dach).Szczerze to inaczej sobie wyobrażałem perlit. Była mowa o szkle i zamkniętym powietrzu, a widzę drobny granulat, coś miałkiego nieregularnego i szarego Tak tytułem wstępu, zrobiłem 1 test i stanąłem na worku 125l (na szerokości), odziwo wcale nie 'ugiął' się pod moim ciężarem (90kg).. to już jest dobrze, stwierdziłem. Swoją drogą, czy oceniał ktokolwiek perlit z różnych źródeł i czy istnieje pojęcie 'jakości' perlitu, co przekłada się na jego lepsze bądź gorsze parametry techniczne? Jest przynajmiej spora różnica cenowa pomiędzy poszczególnymi dostawcami, których z imienia nie będę wymianiał i zastanawiam się czy ma ona jakiekolwiek przełożenie (oceniając perlit sam w sobie z tych źrodeł). Dzięki z góry za odp. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 29.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Czy znajdziesz folię w kawałku np.40m2 na pomieszczenie? Nie ma problemu, są o wymiarach 6m x 12m = 72m^2 Jak chcesz szczelne połaczyć folię? Taśma odpada wilgoć przeniknie. Jak to wilgoć przeniknie, nawet przez taką w której producent deklaruje że jest wodo/paroszczelna ? Rurki kładzione na listwach trzeba je powyginać i układać- podziurawisz folie, podczas chodzenia styro się ugina. Hmm a jak będę chodził na bosaka to tez się podziurawi, chyba że tymi listwami jakoś zahaczę Musisz uwzględnić jeszcze instalacje wodne, najlepiej kładzione w warstwie ocieplenia. Projekt dobierałem również pod względem prostoty instalacji, łazienki mam jedna pod drugą a obok kuchnia, całość CO podłogówka, więc na dole oprócz 1m rury kanalizacyjnej położonej w narożniku i 3m prostej rury od odkurzacza nie mam żadnych innych rurek Ekipy od wylewek z miksokreta nie będą lewitowały nad tą konstrukcją z szalejącym wężem. Tak tu może być problem ale to tez zależy kto to robi, można zamówić dobrą polecaną ekipę i może się postarają Piszesz że zostawiłeś 24cm na ocieplenie. Ile planujesz cm wylewki? Na ocieplenie + wylewkę mam do dyspozycji 31cm (nie mierzone jeszcze przez posadzkarzy), jeśli dam 24cm ocieplenia to zostanie 7cm na wylewkę Ja mam 23cm od chudziaka do poziomu wylewki, w tym wszystkie instalacje mieszanego ogrzewania (grzejniki i podłogówka) oraz wodę. na samym spodzie istalacja centralnego odkurzacza. Wszystko zasypane perlitem z gipsem, odpada wycinanie styropianu. Niby dobre rozwiązanie ten perlit ale dla początkujących kłopotliwe i czasochłonne, Zasypywałem perlitem pierwsza warstwę ścian i z 3 worki mi jeszcze zostały więc mógłbym sobie potestować jak to wychodzi U mnie dochodzi problem z czasem bo musze dużo zrobić sam, a urlop przecież ma ograniczenia, Dlatego dla mnie dodatkowa zaleta styropianu to brak przestoju technologicznego, Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 02.03.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie ma problemu, są o wymiarach 6m x 12m = 72m^2 Jak to wilgoć przeniknie, nawet przez taką w której producent deklaruje że jest wodo/paroszczelna ? Hmm a jak będę chodził na bosaka to tez się podziurawi, chyba że tymi listwami jakoś zahaczę Projekt dobierałem również pod względem prostoty instalacji, łazienki mam jedna pod drugą a obok kuchnia, całość CO podłogówka, więc na dole oprócz 1m rury kanalizacyjnej położonej w narożniku i 3m prostej rury od odkurzacza nie mam żadnych innych rurek Tak tu może być problem ale to tez zależy kto to robi, można zamówić dobrą polecaną ekipę i może się postarają Na ocieplenie + wylewkę mam do dyspozycji 31cm (nie mierzone jeszcze przez posadzkarzy), jeśli dam 24cm ocieplenia to zostanie 7cm na wylewkę Niby dobre rozwiązanie ten perlit ale dla początkujących kłopotliwe i czasochłonne, Zasypywałem perlitem pierwsza warstwę ścian i z 3 worki mi jeszcze zostały więc mógłbym sobie potestować jak to wychodzi U mnie dochodzi problem z czasem bo musze dużo zrobić sam, a urlop przecież ma ograniczenia, Dlatego dla mnie dodatkowa zaleta styropianu to brak przestoju technologicznego, Pzdr Przez nową folię wilgoć nie przeniknie, ale kładziesz ją na chropowatym chudziaku i chodząc po niej podziurawisz ją. Będziesz rozkładał rurki na boska i uważał na folię ok. ale ekipa od wylewek już nie. Ja mam dom parterowy.Ekipa była polecana i sprawdzona. Wąż od miksokreta jest długi nie da się go utrzymać w powietrzu rozłożonego przez kilka pomieszczeń. Perlit z gipsem raczej będziesz musiał zrobić sam. Ja nie znalazłem ekipy która chciała zrobić taką robotę. Fakt ja robiłem wylewki kilka tygodni po perlicie, dało się spokojnie chodzić. Jeśli chcesz dobrze wymieszać perlit, zajmie Ci to dużo czasu. Styro będzie szybciej. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 03.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Przez nową folię wilgoć nie przeniknie, ale kładziesz ją na chropowatym chudziaku i chodząc po niej podziurawisz ją. Będziesz rozkładał rurki na boska i uważał na folię ok. ale ekipa od wylewek już nie. Ja mam dom parterowy.Ekipa była polecana i sprawdzona. Wąż od miksokreta jest długi nie da się go utrzymać w powietrzu rozłożonego przez kilka pomieszczeń. Perlit z gipsem raczej będziesz musiał zrobić sam. Ja nie znalazłem ekipy która chciała zrobić taką robotę. Fakt ja robiłem wylewki kilka tygodni po perlicie, dało się spokojnie chodzić. Jeśli chcesz dobrze wymieszać perlit, zajmie Ci to dużo czasu. Styro będzie szybciej. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Trochę nieuważnie czytałeś, pomiędzy chudziakiem a folią dam 3cm styropianu który będzie miał wpływ na dwie rzeczy: - wilgoć wykropli się pomiędzy styro a chudziakiem, czyli jeszcze pod izolacją - folia leżąca na miękkim styro nie podziurawi się od chodzenia Na listwach jest mało wygodnie robić a do tego są drogie, Tak kombinuję że może można by zrobić na opak czyli: - styro - rurki od ogrzewania - folia - bezbarwna aby posadzkarze rurek nie podeptali Co Wy na to, jakieś zagrożenia by z tego wynikały? Co do perlitu, to czas ma dla mnie duże znaczenie i nie mogę na posadzkę poświęcić więcej niż 1 tydzień Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 04.03.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Trochę nieuważnie czytałeś, pomiędzy chudziakiem a folią dam 3cm styropianu który będzie miał wpływ na dwie rzeczy: - wilgoć wykropli się pomiędzy styro a chudziakiem, czyli jeszcze pod izolacją - folia leżąca na miękkim styro nie podziurawi się od chodzenia Na listwach jest mało wygodnie robić a do tego są drogie, Tak kombinuję że może można by zrobić na opak czyli: - styro - rurki od ogrzewania - folia - bezbarwna aby posadzkarze rurek nie podeptali Co Wy na to, jakieś zagrożenia by z tego wynikały? Czyli spisujesz 3cm ocieplenia na straty. Chcesz aby pochłonęła go wilgoć i dopiero robisz izolację. Następnie styro,rurki od ogrzewania które trzeba przymocować np.klipsami. To wszystko planujesz przykryć folią i na to wylewka? Beton nie otuli dokładnie rurek. Chyba że źle zrozumiałem A może zamiast foli na chudziaku zrób papę termozgrzewalną np. ICOPAL S24V60SBS SZYBKI PROFIL Podobno nie wchodzi w reakcję ze styro Ja taką kładłem ale pod perlit. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 04.03.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Czyli spisujesz 3cm ocieplenia na straty. Chcesz aby pochłonęła go wilgoć i dopiero robisz izolację. Następnie styro,rurki od ogrzewania które trzeba przymocować np.klipsami. To wszystko planujesz przykryć folią i na to wylewka? Beton nie otuli dokładnie rurek. Chyba że źle zrozumiałem A może zamiast foli na chudziaku zrób papę termozgrzewalną np. ICOPAL S24V60SBS SZYBKI PROFIL Podobno nie wchodzi w reakcję ze styro Ja taką kładłem ale pod perlit. Pozdro Nie do końca na straty, bo pod styro nie będzie izolacji więc wilgoć, mam nadzieję, ujdzie do gruntu bo pod chudziakiem mam suchutko, Beton nie otuli dokładnie rurek.Pozdro Tak i tu może być problem A może zamiast foli na chudziaku zrób papę termozgrzewalną np. ICOPAL S24V60SBS SZYBKI PROFIL Położenie papy zajmuje dużo czasu, a poza tym nie można jej dać na styro , a więc pozostaje perlit na papę, a ja nie chcę perlitu i koło się zamyka Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts