Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mchał oglądałem twoje fundamenty-solidne.

jak zastosowałem isomury to perlit w pierwszej warstwie raczej odpuszczę -choć widzę że to jest proste rozwiązanie, może też ochroni przed ewentualnym podciaganiem wilgoci przy kiepskiej izolacji na fund.

ocieplenie podłogi będziesz robił perlitem?

wylewka perlitowa - piasek zastępujesz perlitem, ma właściwości termoizolacyjne, jest wylewką na której kładziesz posadzkę (płytki,panele,parkiet)

termoizolacja z perlitu - można powiedzieć, że zastępuje styropian, wełnę. Na to kładziesz wylewkę

Takie może nie fachowe wytłumaczenie:D

To nie lepiej pozbyć się tego bagna ? Prościej likwidować przyczynę a nie skutek...

No właśnie perlit likwiduje przyczynę czyli styropian :) Chyba ze styropian wysuszysz do 0% wtedy ok :)

Wydawało mi się ze Adam już napisał wszystko i nie ma o czym dyskutować.

Widzę tu samych fanatyków perlitu.

Nawet komuś się wymsknęło, że przyczyną zawilgocenia izolacji pod wylewką jest styropian.

Nie wciskajcie ludiom kitu styropian może nasiąknąć wodą ale jej nie podciąga.

Więc co z tego jeśli jeden centymetr od spodu mojego styropianu jest wilgotny jak reszta sucha.

Przy 20 cm ten 1 cm nie ma żadnego znaczenia.

wylewka perlitowa - piasek zastępujesz perlitem, ma właściwości termoizolacyjne, jest wylewką na której kładziesz posadzkę (płytki,panele,parkiet)

termoizolacja z perlitu - można powiedzieć, że zastępuje styropian, wełnę. Na to kładziesz wylewkę

Takie może nie fachowe wytłumaczenie:D

no to zrobiłeś mi ,,błotko,, w mózgu a nie pod chudziakiem jak piszecie ,bo jeszcze na szczęście go nie mam i przymierzam się do wylewek; to co pisał ADAM to OK i go zrozumiałem w pełni ,ale ty mi tu mieszasz ,tak więc zrozumiałem że dwie wylewki perlitowe będą ,a w tej ostatniej to będzie ogrzewanie podłogowe,czy dobrze zrozumiałem?:yes:

no to zrobiłeś mi ,,błotko,, w mózgu a nie pod chudziakiem jak piszecie ,bo jeszcze na szczęście go nie mam i przymierzam się do wylewek; to co pisał ADAM to OK i go zrozumiałem w pełni ,ale ty mi tu mieszasz ,tak więc zrozumiałem że dwie wylewki perlitowe będą ,a w tej ostatniej to będzie ogrzewanie podłogowe,czy dobrze zrozumiałem?:yes:

Kolega dał przykład podłogi bez ogrzewania podłogowego. W przypadku, kiedy mamy ogrzewanie akumulacyjne podłogowe, nie stosujemy perlitu do płyty grzejnej, ponieważ perlit to izolator.

Można zrobić zamiast chudziaka grubą wylewkę w której piasek zastąpimy perlitem. W związku z tym, że to będzie ostoja wnętrza domu, robimy ją dosyć grubą i mocną, na to wysypujemy warstwę perlitu z domieszką gipsu (oczywiście na izolację przeciwwilgociową), następnie utwardzamy powierzchnię i jesteśmy gotowi do przygotowania ogrzewania podłogowego.

Ojojoj ;)

Jak kaczki łykają,bez pomyślunku ;)

Czy styropian na elewacji jest już zgnitą szmatą,z której można wyciskać wodę ??

Co w takim wypadku dzieje się z tą " nasączoną wodą szmatą zwaną styropianem" w elewacji po kontakcie ze ścianą ? Tam jest bagno ?

Czy Thermomur będzie bagienkiem w niedalekiej przyszłości ?

Co się stanie ze szklanką perlitu wsypaną do wiaderka z wodą ? Czyżby wypije tą wodę i wiaderko będzie puste i suche ?

Od kiedy przyczyną wilgoci w gruncie jest styropian ?

Styropian to przede wszystkim powietrze, które jest zamknięte w jego porach. Kiedy ocieplamy podłogę w temp. otoczenia wyższej od temp. podłogi dochodzi do kondensacji pary wodnej zawartej w powietrzu, zostaje to wszystko na zawsze na izolacji przeciwwilgociowej (folia, papa). W przypadku uruchomienia płyty grzejnej w okresie grzewczym zaczyna się kradzież ciepła. Ciepło z płyty grzejnej przenika przez pory styropianu doprowadzając tę wilgoć ponownie do stanu gazowego, która migrując przenosi ciepło z płyty grzejnej do chudziaka. Na powierzchni izolacji, która zawsze ma temp. 10 stopni (ponieważ leży na chudziaku), dochodzi do ponownej kondensacji, cykl się powtarza a złodziej ciepła jest bardzo syty i lubi wilgoć, ponieważ to bardzo dobry przewodnik.

Na ścianie, będzie podobnie, szczególnie jeśli dom zostanie bardzo dokładnie ocieplony a wilgoć z domu nie jest odprowadzana we właściwy sposób, dlatego co niektórym nawet grzyb rośnie.

Można położyć te płyty styropianowe, ale należy to zrobić w temperaturze otoczenia zbliżonej do temperatury wylewki betonowej (chudziaka), wtedy przy braku gradientu temperatur, nie dojdzie do kondensacji.

Zimą styropian jest prawie suchy.

Edytowane przez Tomek B..

zorba ja Ci mieszam???

Przeanalizuj sobie wszystkie warstwy podłogi na gruncie to zrozumiesz.

Z perlitu jako kruszywa można zrobić różne rzeczy. Np. zaprawa do tynkowania/murowania tzw. ciepła, ocieplić strop, docieplić ścianę trójwarstwową (pustak,szczelina, pustak) i takie tam inne