Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gluverth

Masz przesrane na całej linii!

Albo... zrobisz dalej i będą spore koszty stałe, bo termoizolacji wejdzie tyle co nic...

Albo... wsadzisz tam aerożel i koszt będzie naprawdę spory, ale będzie dobrze teraz i potem...

Albo... skujesz tego chudziaka, wkopiesz się w to, co nawiozłeś, zrobisz nowego, niżej i roboty będzie sporo a i koszta jakieś też...

Można tez wpuścić spychacz i zacząć od nowa...

Adam M.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.aerogels.pl/

To jak się nie mylę główny importer do kraju nad Wisłą.

Z moich informacji wynika, że 95 zł za 1m2, mata o grubości 5mm.

Druga opcja 10mm 165 zł za 1m2. Ceny raczej... brutto ale nie pamiętam na 100%.

Lambda 0,014 W/m2K

Jest hydrofobowy ale paroprzepuszczalny.

Jest wersja, która takiej pary nie przepuszcza. Cryogel się zwie.

Fajnie...

Ze dwie warstwy by trzeba położyć.

To ze 2 cm raptem.

Te pozostałe trzy można wypełnić choćby suchym piaskiem.

Cena wyjdzie 330zł/m2 + transport + robota.

Do 4 setek dojść może...

Pokoik 5 x 4 wyjdzie od 6600 do 8000 zł. Zależnie od tego, jak licząc.

Chyba bym to skuł i robił porządnie od nowa.

Adam M.

Jako, że zastanawiam się co z tym mostkiem cieplnym na styku fundamentów i ścian nad ziemia postanowiłem podjąć próbę policzenia o co tyle hałasu. Czyli to co zaintrygowało mnie w jednej z wypowiedzi Adama_mk z innym użytkownikiem. Napisał. Cyferki proszę podać ile tego ciepła ucieka. Ktoś napisał, że to wartość jaką niesie za sobą kilkukrotne otworzenie drzwi zewnętrznych do domu domyślam się, że wtedy kiedy w środku jest cieplej niż na zewnątrz. Dlatego spróbuję policzyć niepoliczalne :D

I tak zakładam posadowienie domu „fundamentem tradycyjny” znaczy się nie płyta.

Stahlton (taka firma co produkuje pustaki cokołowe) podaje na swojej stronie „…W części cokołowej obiektów budowlanych, w których nie podjęto kroków mających na celu odizolowanie muru od stropu lub przyziemia mamy do czynienia ze zjawiskiem przerwania osłony izolacyjnej budynku w rejonie styku ściany zewnętrznej i stropu nad piwnicą. Na wskutek tego powstaje mostek cieplny w kierunku pionowym (w którym pustaki ścienne charakteryzują się współczynnikiem przewodności cieplnej λ=1,0 W/mK )…”

Przyjmuję za tym źródłem, że mamy w pionie ucieczkę właśnie lambda = 1.0 W/m*K Bo jak rozumiem zbadali to jakoś laboratoryjnie.

Skoro wiemy ile nam ucieka Watów to policzmy ile mamy powierzchni przez, które te Waty uciekają. Załóżmy, że powierzchnia ścian fundamentowych to 4 ściany zewnętrzne 1 biegnąca przez środek od ściany do ściany. Załóżmy, że obrys budynku to 8m szerokości i 10m długości. Co przy założeniu, że ściany fundamentowe i ściany nad ziemia mają szerokość 0,24m da nam powierzchnię:

2 x 8m = 16m x 0,24m = 3,84m2

3 x 10m = 30m x 0,24m = 7,2m2

7,2 + 3,8 = 11m2

Czyli powierzchnia, przez którą ucieka nam ciepło to 11m2

Czyli, że 11m2 x 1.0 W/m*K da nam ucieczkę 11 W/m*K przez 365 dni w roku.

Do czego to porównać… może ktoś wie i dalej policzy ile zł ucieka nam w ciągu roku?

Ta sama firma podaje na swojej stronie, że sprowadzenie ocieplenia 0,5mb cokołu w grunt nie daje nam procentowo nic. Przy założeniu -15*C na zewnątrz i + 20*C w środku.

Zewnętrzne ocieplenie do poziomu ławy, czy też granicy przemarzania, da nam już 45% skuteczności izolacji.

Zastosowanie ich pustaków z warstwą ocieplenia 0,5mb da nam 70% skuteczności zabiegów izolacyjnych. Zgodnie z grafiką na ich stronie.

To oznacza, że zastosowanie pustaków ich produkcji da nam o 25% lepsze efekty niż ich brak? Zakładając pozostawanie pionowego ocieplenia.

Informacje zaczerpnięte z:

http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=222

A gdyby tak na te 11m2 położyć taką warstwę 20mm tej maty aerożelowej?

Edytowane przez Raźny
dodatkowe informacje.

wczoraj odbyłem długą rozmowę z technologiem z cieszyna.

najbardziej mi się podoba wersja że nie robię chudziaka tylko nasypuję perlit hydrocośtam na to kładę folię budowlaną i siatkę zbrojeniową a następnie to wszystko ubijam .

jest też druga wersja ale dla mnie bardziej zakręcona.

pozornie 300 zł za metr perlitu to drogo ale chudziak plus styropian też kosztują.

facet zwrócił mi uwagę , że perlit pod obciążeniem będzie się wzmacniał, w przeciwieństwie do styropianu..

tak przy okazji rozmawiałem z technologiem termoorganiki stwierdził że kwestia wykraplania na chudziaku to kwestia pomijalna.

Edytowane przez malux20

facet od styropianu stwierdził że folię warto dać i na chudziaka i pod niego.

na chudziaka będę kładł folię o grubości 1mm- stosowana na drogach , basenach , dudowy mostów . w nazwie pvc griltexa.

czy położenie folii pod i na chudziaka ma jakieś minusy?

Edytowane przez malux20

to tak w kwestii podsumowania wątku i potwierdzenia, że zrozumiałem technologię Adama.

zalożenie: ogrzewanie podłogowe wykończenie panele lub płytki.

warstwy od góry

- panele/płytki

- mata kartonowa/klej do płytek

- wylewka z rurkami CO ok 7 cm

- perlit z gipsem w proporcji 10 workow perlitu na 1 worek gipsu - 20 cm

- papa termozgrzewalna (musi byc SBS czy zwykla wystarczy?) w formie wanny zgrzana do szczytu scianek fundamentowych.

- chudziak

- ubity dobrze grunt piasek ziemia whatever?

rozsypany perlit z gipsem ubijamy na gesto ubijakiem mechanicznym czy tylko wysypujemy wyrownujemy i zalewamy woda?

facet od styropianu stwierdził że folię warto dać i na chudziaka i pod niego.

A nie dodał, że warto jeszcze dać folię pod styropianem i nad nim, a na wszelki wypadek jeszcze jedną warstwę folii na wylewką?

W końcu : FOLII W DOMU NIGDY NIE JEST ZA WIELE ;).

Henok coś czuję że masz ubaw ze mnie;)

no ale co o tym myślisz ?

Nie chciałbym się powtarzać. W tym samym wątku już o tym pisałem :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4820194&viewfull=1#post4820194

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4816829&viewfull=1#post4816829

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4816779&viewfull=1#post4816779

Tu natomiast odpowiadałem na Twoje wcześniejsze wątpliwości :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4805362&viewfull=1#post4805362

W skrócie : zastosowanie folii pod chudziakiem nie ma żadnego uzasadnienia dla inwestora, ma natomiast duże znaczenie dla sprzedawcy folii :).

pod chudziaka nie dawać folii tylko na niego, na to izolacja .

jeśli już wydawać pieniądze to czy warto położyć na tego chudziaka podwujnie folię[ może wtedy zacznie się robić gnój.

czy warto chudziaka zalać betonem z dodatkami utrudniającymi przejście wilkgoci? nawet nie wiem dokładnie czy jest coś takiego

kolega adam ostatnio tłumaczył, ze jednym z rozwiązań jest szczelna wanna, kolega Henok podał rozwiązanie spadków i spływu skroplonej wilgoci. W żadnym z tych sposobów nie ma mowy o foli na chudziaka, i tez na ewentualny styropian. Ja bym sie nad tym przynajmniej zastanowił. Na końcu i tak zrobisz jak będziesz chciał. Edytowane przez autorus

ja akurat za kierownika mam powiatowego inspektora n. budowlan. - twierdzi że różne rzeczy widział niemiłych przy papie.

zamiast folii 0,2-0,3 daję 1 mm taką uzywaną do wykonywania uszczelnień stacji benzynowych.

chłopacy z griltexa przyobiecali mi przygotowanie płacht na rozmiar pomieszczeń plus taśmy butylowe do łączeń z folią fund.

papa na sbsie i tak jest najlepsza ja już tego nie zrobię niestety.

Postaram się oględnie....

"papa na sbsie i tak jest najlepsza..."

Pod pomidory?!

"ja akurat za kierownika mam powiatowego inspektora n. budowlan. - twierdzi że..."

Gada sporo....

WIE co gada?!

Zawsze twierdziłem - MYŚLEĆ! To nie boli!

Adam M.

1. nie można perlitu ubijać, bo to kulki szklane, zaraz ci popękają, tylko wyrównać i delikatnie zalać.

2. Papa sbs , z tego co czytałem niekoniecznie, ,może byc zwykła papa, lepik byle dokładnie.

Autorus

to tak w kwestii podsumowania wątku i potwierdzenia, że zrozumiałem technologię Adama.

zalożenie: ogrzewanie podłogowe wykończenie panele lub płytki.

warstwy od góry

- panele/płytki

- mata kartonowa/klej do płytek

- wylewka z rurkami CO ok 7 cm

- perlit z gipsem w proporcji 10 workow perlitu na 1 worek gipsu - 20 cm

- papa termozgrzewalna (musi byc SBS czy zwykla wystarczy?) w formie wanny zgrzana do szczytu scianek fundamentowych.

- chudziak

- ubity dobrze grunt piasek ziemia whatever?

rozsypany perlit z gipsem ubijamy na gesto ubijakiem mechanicznym czy tylko wysypujemy wyrownujemy i zalewamy woda?

Edytowane przez autorus