adam_mk 31.07.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 GluverthMasz przesrane na całej linii!Albo... zrobisz dalej i będą spore koszty stałe, bo termoizolacji wejdzie tyle co nic...Albo... wsadzisz tam aerożel i koszt będzie naprawdę spory, ale będzie dobrze teraz i potem...Albo... skujesz tego chudziaka, wkopiesz się w to, co nawiozłeś, zrobisz nowego, niżej i roboty będzie sporo a i koszta jakieś też... Można tez wpuścić spychacz i zacząć od nowa...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.08.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Rozmawiałem z moim kolegą budowlańcem i on by to skuł. Może ktoś napisać jaki jest koszt tego aerożelu czy jak to się tam nazywa i może jakiś link? Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.08.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 a może zrobić to wszystko perlitem hydrofobozowanym[] odpada chudziak i papa to może cena tego perlitu 300 zł nie jest tragiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 01.08.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 http://www.aerogels.pl/ To jak się nie mylę główny importer do kraju nad Wisłą. Z moich informacji wynika, że 95 zł za 1m2, mata o grubości 5mm. Druga opcja 10mm 165 zł za 1m2. Ceny raczej... brutto ale nie pamiętam na 100%.Lambda 0,014 W/m2K Jest hydrofobowy ale paroprzepuszczalny. Jest wersja, która takiej pary nie przepuszcza. Cryogel się zwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Fajnie...Ze dwie warstwy by trzeba położyć.To ze 2 cm raptem.Te pozostałe trzy można wypełnić choćby suchym piaskiem.Cena wyjdzie 330zł/m2 + transport + robota.Do 4 setek dojść może...Pokoik 5 x 4 wyjdzie od 6600 do 8000 zł. Zależnie od tego, jak licząc. Chyba bym to skuł i robił porządnie od nowa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 01.08.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Jako, że zastanawiam się co z tym mostkiem cieplnym na styku fundamentów i ścian nad ziemia postanowiłem podjąć próbę policzenia o co tyle hałasu. Czyli to co zaintrygowało mnie w jednej z wypowiedzi Adama_mk z innym użytkownikiem. Napisał. Cyferki proszę podać ile tego ciepła ucieka. Ktoś napisał, że to wartość jaką niesie za sobą kilkukrotne otworzenie drzwi zewnętrznych do domu domyślam się, że wtedy kiedy w środku jest cieplej niż na zewnątrz. Dlatego spróbuję policzyć niepoliczalne I tak zakładam posadowienie domu „fundamentem tradycyjny” znaczy się nie płyta. Stahlton (taka firma co produkuje pustaki cokołowe) podaje na swojej stronie „…W części cokołowej obiektów budowlanych, w których nie podjęto kroków mających na celu odizolowanie muru od stropu lub przyziemia mamy do czynienia ze zjawiskiem przerwania osłony izolacyjnej budynku w rejonie styku ściany zewnętrznej i stropu nad piwnicą. Na wskutek tego powstaje mostek cieplny w kierunku pionowym (w którym pustaki ścienne charakteryzują się współczynnikiem przewodności cieplnej λ=1,0 W/mK )…” Przyjmuję za tym źródłem, że mamy w pionie ucieczkę właśnie lambda = 1.0 W/m*K Bo jak rozumiem zbadali to jakoś laboratoryjnie. Skoro wiemy ile nam ucieka Watów to policzmy ile mamy powierzchni przez, które te Waty uciekają. Załóżmy, że powierzchnia ścian fundamentowych to 4 ściany zewnętrzne 1 biegnąca przez środek od ściany do ściany. Załóżmy, że obrys budynku to 8m szerokości i 10m długości. Co przy założeniu, że ściany fundamentowe i ściany nad ziemia mają szerokość 0,24m da nam powierzchnię: 2 x 8m = 16m x 0,24m = 3,84m2 3 x 10m = 30m x 0,24m = 7,2m2 7,2 + 3,8 = 11m2 Czyli powierzchnia, przez którą ucieka nam ciepło to 11m2 Czyli, że 11m2 x 1.0 W/m*K da nam ucieczkę 11 W/m*K przez 365 dni w roku. Do czego to porównać… może ktoś wie i dalej policzy ile zł ucieka nam w ciągu roku? Ta sama firma podaje na swojej stronie, że sprowadzenie ocieplenia 0,5mb cokołu w grunt nie daje nam procentowo nic. Przy założeniu -15*C na zewnątrz i + 20*C w środku. Zewnętrzne ocieplenie do poziomu ławy, czy też granicy przemarzania, da nam już 45% skuteczności izolacji. Zastosowanie ich pustaków z warstwą ocieplenia 0,5mb da nam 70% skuteczności zabiegów izolacyjnych. Zgodnie z grafiką na ich stronie. To oznacza, że zastosowanie pustaków ich produkcji da nam o 25% lepsze efekty niż ich brak? Zakładając pozostawanie pionowego ocieplenia. Informacje zaczerpnięte z: http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=222 A gdyby tak na te 11m2 położyć taką warstwę 20mm tej maty aerożelowej? Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Raźny dodatkowe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba- 01.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 :welcome:A może ten perlit bym zastąpił tym aerożelem ,bo to najbardziej termo- i hydrofobowy materiał na rynku z lambdą 0,014 ,dając grubość 10mm (1cm) . łatwy w montażu ,porównując cenę perlitu i aero. może nie byłby takie droższe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.08.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 a może zrobić to wszystko perlitem hydrofobozowanym[] odpada chudziak i papa to może cena tego perlitu 300 zł nie jest tragiczna 300 netto Współczynnik przenikania 0,05. To z Cieszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.08.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) wczoraj odbyłem długą rozmowę z technologiem z cieszyna.najbardziej mi się podoba wersja że nie robię chudziaka tylko nasypuję perlit hydrocośtam na to kładę folię budowlaną i siatkę zbrojeniową a następnie to wszystko ubijam .jest też druga wersja ale dla mnie bardziej zakręcona. pozornie 300 zł za metr perlitu to drogo ale chudziak plus styropian też kosztują.facet zwrócił mi uwagę , że perlit pod obciążeniem będzie się wzmacniał, w przeciwieństwie do styropianu.. tak przy okazji rozmawiałem z technologiem termoorganiki stwierdził że kwestia wykraplania na chudziaku to kwestia pomijalna. Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.08.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) facet od styropianu stwierdził że folię warto dać i na chudziaka i pod niego. na chudziaka będę kładł folię o grubości 1mm- stosowana na drogach , basenach , dudowy mostów . w nazwie pvc griltexa. czy położenie folii pod i na chudziaka ma jakieś minusy? Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 03.08.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 to tak w kwestii podsumowania wątku i potwierdzenia, że zrozumiałem technologię Adama. zalożenie: ogrzewanie podłogowe wykończenie panele lub płytki. warstwy od góry - panele/płytki- mata kartonowa/klej do płytek- wylewka z rurkami CO ok 7 cm- perlit z gipsem w proporcji 10 workow perlitu na 1 worek gipsu - 20 cm- papa termozgrzewalna (musi byc SBS czy zwykla wystarczy?) w formie wanny zgrzana do szczytu scianek fundamentowych.- chudziak- ubity dobrze grunt piasek ziemia whatever? rozsypany perlit z gipsem ubijamy na gesto ubijakiem mechanicznym czy tylko wysypujemy wyrownujemy i zalewamy woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 facet od styropianu stwierdził że folię warto dać i na chudziaka i pod niego. A nie dodał, że warto jeszcze dać folię pod styropianem i nad nim, a na wszelki wypadek jeszcze jedną warstwę folii na wylewką? W końcu : FOLII W DOMU NIGDY NIE JEST ZA WIELE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.08.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Henok coś czuję że masz ubaw ze mnie;)no ale co o tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Henok coś czuję że masz ubaw ze mnie;) no ale co o tym myślisz ? Nie chciałbym się powtarzać. W tym samym wątku już o tym pisałem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4820194&viewfull=1#post4820194 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4816829&viewfull=1#post4816829 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4816779&viewfull=1#post4816779 Tu natomiast odpowiadałem na Twoje wcześniejsze wątpliwości : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4805362&viewfull=1#post4805362 W skrócie : zastosowanie folii pod chudziakiem nie ma żadnego uzasadnienia dla inwestora, ma natomiast duże znaczenie dla sprzedawcy folii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.08.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 pod chudziaka nie dawać folii tylko na niego, na to izolacja .jeśli już wydawać pieniądze to czy warto położyć na tego chudziaka podwujnie folię[ może wtedy zacznie się robić gnój.czy warto chudziaka zalać betonem z dodatkami utrudniającymi przejście wilkgoci? nawet nie wiem dokładnie czy jest coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.08.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) kolega adam ostatnio tłumaczył, ze jednym z rozwiązań jest szczelna wanna, kolega Henok podał rozwiązanie spadków i spływu skroplonej wilgoci. W żadnym z tych sposobów nie ma mowy o foli na chudziaka, i tez na ewentualny styropian. Ja bym sie nad tym przynajmniej zastanowił. Na końcu i tak zrobisz jak będziesz chciał. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.08.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 ja akurat za kierownika mam powiatowego inspektora n. budowlan. - twierdzi że różne rzeczy widział niemiłych przy papie.zamiast folii 0,2-0,3 daję 1 mm taką uzywaną do wykonywania uszczelnień stacji benzynowych.chłopacy z griltexa przyobiecali mi przygotowanie płacht na rozmiar pomieszczeń plus taśmy butylowe do łączeń z folią fund. papa na sbsie i tak jest najlepsza ja już tego nie zrobię niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Postaram się oględnie...."papa na sbsie i tak jest najlepsza..."Pod pomidory?!"ja akurat za kierownika mam powiatowego inspektora n. budowlan. - twierdzi że..."Gada sporo.... WIE co gada?! Zawsze twierdziłem - MYŚLEĆ! To nie boli! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 04.08.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 chyba w toku rozważań umknął mój post http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4839606&viewfull=1#post4839606 czy mógłbym prosić o komentarz do niego Adama lub innego użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) 1. nie można perlitu ubijać, bo to kulki szklane, zaraz ci popękają, tylko wyrównać i delikatnie zalać. 2. Papa sbs , z tego co czytałem niekoniecznie, ,może byc zwykła papa, lepik byle dokładnie. Autorus to tak w kwestii podsumowania wątku i potwierdzenia, że zrozumiałem technologię Adama. zalożenie: ogrzewanie podłogowe wykończenie panele lub płytki. warstwy od góry - panele/płytki - mata kartonowa/klej do płytek - wylewka z rurkami CO ok 7 cm - perlit z gipsem w proporcji 10 workow perlitu na 1 worek gipsu - 20 cm - papa termozgrzewalna (musi byc SBS czy zwykla wystarczy?) w formie wanny zgrzana do szczytu scianek fundamentowych. - chudziak - ubity dobrze grunt piasek ziemia whatever? rozsypany perlit z gipsem ubijamy na gesto ubijakiem mechanicznym czy tylko wysypujemy wyrownujemy i zalewamy woda? Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts