Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

być może nie ale zauważ, że sama papa jest warstwą izolującą od wilgoci, po co więc stosować 2 warstwy izolacji spelniajacej te same funkcje? to jak kryc wg mnie dach papa a pozniej folia, wiekszego sensu nie ma jesli opapowany dobrze.

zaznaczam ze moge sie mylic budowal dopiero bede :D wiec niech ktos potwierdzi moje slowa albo zdementuje.

Słabo go podpytałeś...

Może niech Ci podrzuci tych, co perlit znaleźli?

Do nich zagadasz....

Filtracyjny też dobry, ale... drobniejszy!

Są konsekwencje!

PRACA TYLKO W DZIEŃ BEZWIETRZNY!

:lol:

Pyli dużo bardziej.

Innych złych skutków nie ma.

Dobre są - bo tańszy.

Adam M.

Dobrze doczytałeś.

Zwykle, jak ma być "strong" i "perfect" to worek (125litrów - 12 kg) na worek (20kg -15 litrów).

Można dać mniej ale i mniej twarde będzie pod butem...

UWAGA!!!

Jak warstwa do zasypania jest bardzo znaczna ( 20cm i podobnie) to MOŻNA mieszaninę gipsowo-perlitową "strong" dawać tylko jako warstwę wierzchnią. Tak 5-8cm.

Koszt lepszy do strawienia...

W głębi tej zasypki i tak jest sucho, choćbyśmy wściekle dużo tej wody wlali na wierzch.

TAM (głęboko) gips jest "na wszelki wypadek".

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Witam! prosze o fachową porade

Dom lata 50-te, z cegły, niepodpiwniczony,ocieplony. Rozebrałam podłogi w dwóch pokojach. Zdjełam parkiet dębowy 22mm i deski sosnowe 32 i 28mm w dobrym stanie oprócz uszkodzeń spowodowanych rozbiórką. To co było zbędne usunełam i zostały legary 7 x 15-29cm postawione na cegłach z klinami między, z wgłębieniami na powierzchni/ Od suchego piasku do pow. legarów jest ok.30cm. Równo z piaskiem widoczna izolacja pozioma, szczątkowa.W ścianach zewnętrznych otwory wentylacyjne. Teraz trzeba to ułożyć z powrotem i tu oczekuje pomocy. Jakie powinnam zastosować warstwy hydro,termoizolacyjne? Nie chce lać betonu z racji czasu schnięcia ale myszek też nie lubie.Prosze, doradzcie laikowi.

apola9

Co chcesz osiągnąć?

CZEMU to zerwałaś? PO CO?

Miałaś podłogę wentylowaną (zgodnie ze sztuką).

Zmieniasz na inny rodzaj...

To trzeba zrobić poprawnie, żeby nie popsuć tego, co działało dobrze.

Adam M.

Masz racje Adamie, to, że było zrobione zgodnie ze sztuką potwierdza stan desek i legarów. Rozbiórka spowodowana była zapadaniem się podłogi ( cegły usuneły się z pod legarów i przeszkadzał mi brzydki zapach ( myszki i cała reszta). Co chce osiągnąć?, stabilną, ciepłą drewnianą podłoge, niedużym kosztem nakładów finansowych.