Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Upierdliwie usiłujesz zepsuć podłogowe.

Twierdzisz, że lenistwo Cię zmusza do tego.

Rozumiem.

Co na to rodzina?

Będą mieszkali w tym baraku stawianym nogami, szybko, na opierdol - i latami płacili raty kredytu?

Zniosą to przez jakie dwa dziesięciolecia?

Adam M.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"czy wanna na chudziaku to jedyne rozwiązanie?"

NIE!

To rozwiązanie, które daje największe korzyści.

Olej wannę, styro, chudziaka...

Zrób podłogowe na samym gruncie.

Też zadziała!

Zanim wystabilizujesz taki układ wpakujesz tam ogrom energii za którą zapłacisz, ale prawie nic robić nie trzeba!

Weź krąg PEXa i rozrzuć zwoje płasko "na jebał pies" po podłodze.

Zalej byle czym i włącz ogrzewanie.

TEŻ zadziała.

Tyle, że da się lepiej!

ZNACZNIE lepiej!

Adam M.

Witam,

Właśnie chcę się zabrać do położenia izolacji z płyt PIR na podłodze na gruncie. Odchyłka poziomu podłogi to przeważnie 1 cm, max 2cm w niektórych miejscach.

Pytanie moje jest takie - chcę podsypać płyty w miejscach nierówności mieszanką drobnego perlitu z cementem. Nie wiem tylko czy podsypkę lepiej dawać pod czy też na folię budowlaną. Czy to w ogóle ma znaczenie?

Docelowo planuję ogrzewanie podłogowe.

Może ktoś potrafi coś doradzić w tej sprawie?

położyłem jedna warstwe papy na ścianach fundamentowych papa termozgrzewalna 0,52 cm, jest dosyć gruba w porównaniu z innymi papami i zastanawiam sie czy dawać na nia druga warstwe czy zosatwić jedna, aha i pierwsza wypuściłem poza ściany fundamentów to jak bym dawał druga to tez ja wypuszczac tak samo jak pierwsza?

pozdro

grzecho01

Możesz jaśniej o tym poliuretanie?

Ile?

Za ile?

Po co?

Adam M.

Żeby zaoszczędzić na wysokości. Gdybym kiedyś wiedział tyle o perlicie to pewnie dałbym z 25cm tego perlitu z gipsem ale.... Mam płyty PIR i trochę nierówne podłoże. Wstępnie chciałem przed ułożeniem folii budowlanej wypoziomować cały chudziak czyli te 2 cm ale zastanawiam się czy przy takiej grubości perlit da radę- tzn czy nie popęka no i czy jest w ogóle sens. Do tego celu chciałem zastosować gotowe mieszanki perlit z cementem - lekki tynk perlitowy FORMAT. Zastanawiam się jednak czy nie położyć na chudziaku folii pe i nie podsypać suchego perlitu z cementem pod płyty tak żeby tylko nie klawiszowały przy wylewce. Wylewka chyba będzie anhydrytowa choć mam perlit luzem także ale niestety w mojej okolicy nikt nie chce się podjąć tego bo na hasło perlit robią oczy.To samo mam ze tynkami zewnętrznymi - nikt na tym nie robił tzn. na gotowych mieszankach perlitowych

a takie zagadnienie: mam 15-17 cm na podłoge na gruncie, chce zalozyc ogrzewanie podlogowe elektryczne.

Chcenie bedzie mialo sens jezeli uda mi sie dobrze odizolowac od podłoza. I tutaj kwestia redukuje sie do pytania:

Czy jak nasypie 12-14 cm perlitu to wystarczajaco bedzie on izolowal zeby ogrzewanie nie grzało kretów tylko wnetrze domu?

Czy w tych dajmy na to w ramach 3 cm ogrzeania podłogowego (z ulepszaczami i wloknem) nie walnąć dolem warstwy tej płyty zelowej co to super duper izoluje?

Oczywiscie tylko tam gdzie ogrzewanie podłogowe, tzn przy wejsciu, w holu. Reszte bym zrobil 12-14 cm perlitu z zatopionymi legarami i na to deski.

pomysł: czy przy cienkiej warstwie wylewki ogrzewania elektrycznego dorzucenie zbrojenia nad kablami nie poprawi rozprowadzenia ciepła po całej powierzchni i nie polepszy przez to mizernej pojemnosci cieplnej tej cienkiej warstewki?

Kurna mogłem zrobić sobie 20 cm na podłogę a nie 15...

jakie ogrzewanie elektryczne? noooo..... typowe :) prosze o pytanie pomocnicze :)

czytalem o tym aerozelu, czy to nie bedzie przerost formy?Przeznaczenie budynku jest od wiosny do jesieniu weenedowe - zimą kilka(nascie) razy.

Pryznajmniej na razie. Natomiast jak doszedlem do wniosku ze "w razie W." czyli mieszkania całorocznego, poprawienie izolacji podlogowej bedzie upierdliwe i mysle jak by to teraz w miare najrozsądniej zrobic.

w wylewce perlitowej podoba mi się mozliwosc wtopienia legarow=bede mial kilka dodatkowych cm izolacji w porownaniu ze styropianem.

Tylko jak dobrze odizolowac podłogówke zeby nie grzac gryzoniom...za dużo.

prosze o komentarze.

Masz miejsca w zupełności dość!

10cm termoizolacji + 5cm płyty podłogowej.

Przy elektrycznym grzaniu (boisz się mrozów w czasie, gdy Cię tam nie będzie?) nawet mniej na płytę wystarczy.

A jakie grube te płyty PIR masz?

Czym pokryte?

grzecho01

A słyszałeś, ze nie święci garnki lepią?

Co w tym trudnego?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

o, dzieki za odzew.

tak, boje sie mrozow, chce to ogrzewanie elektryczne w podlodze odpalac jak bedzie -20 zeby zlamac powietrze w srodku. A jak podgrzeje podloge w miare szybko to bedzie tez luksus w zimne dni zaraz po wejsciu do domku.

Nie mam jeszcze polozone nic oprocz tych 15 cm miejsca :). no i chęci no i kasy na materiał, bo na firme "od fundamentu do dachu" to juz nie. :)

To ogrzewanie fajnie zeby grzalo w miare szybko, widzialem w kastoramie demonstracyjną podloge, tam plytki byly przyklejone doslownie na 3 mm kleju i pod spodem druty. nie za cienko? dla mnie bomba = od spodu moglbym dac izolacji na maksa - od wierzchu cienko kleju i od razu plytki zeby szybko i bez zbytniej bezwladnosci grzalo.

no wiec zakladamy ze w tych 15-16 cm daje 13 cm perlotoizolacji a na wierzch, w 2-3 cm daje elektryczna podlogowke i plytki:

pare pytan:

1. czy 3-4 mm kleju jest ok czy nad matą grzewczą elektryczną koniecznie trzeba miec te 2-3 cm?

2. jezeli te 3-4 mm są ok, to czy w warstwie 3-4 mm kleju walnąć jakąś matę zeby wzmocnic ten cienki klej i zabezpieczyć przed pękaniem?

3. fugi cienkie lepsze bo mniejsze roznice w porownaniu do rozszerzalnosci plytki (prawda czy nie)

4. mozna kupic albo maty grzewcze albo drut w metrach. co lepiej?

5. czy zamiast papy na dno nie lepiej dac 2 warstwy folii? slyszalem opinie ze papa lubi przemakac mimo wszystko. a moze dac pape i na to folię zeby zagadnienie zaklepac na maksa? co to za roznica w kasie, a moze byc luks na lata?

Szanowny Adamie_mk!

Jak zwykle chyle głowę przed Twoją wiedzą. Natchnąłeś mnie wiadomościami o perlicie.

Ale mam zupełnie inne pytanie. Czy mógłbyś przybliżyć technikę budowania stropów wentylowanych? Ku potomności?

Do dziś mam w pamięci Twoje opowieści na temat chłodni-lodówki znalezionej w pewnym dworze. Czysty łyk historii.

To może ja coś napisze bo interesowałem się matami i kablami grzewczymi przez ostatnie pół roku :)

1. jest ok.

2. maty są już na siatce która je wzmacnia. Nawet jakbyś chciała dołożyć to miejsca brak

3. tzn jakie cieńsze? Fugi muszą być na tyle grube aby spokojnie się dało za fugować i fuga doszła do samego kleju. Tłumaczył mi to glazurnik z Atlasu.

4. zależy do czego i co się chce otrzymać. Jeśli akumulacja i gruba wylewka to kable, inaczej maty.

5. Folia od razu się podziurawi, ja daję papę na 2 razy.

o, dzieki za odzew.

tak, boje sie mrozow, chce to ogrzewanie elektryczne w podlodze odpalac jak bedzie -20 zeby zlamac powietrze w srodku. A jak podgrzeje podloge w miare szybko to bedzie tez luksus w zimne dni zaraz po wejsciu do domku.

Nie mam jeszcze polozone nic oprocz tych 15 cm miejsca :). no i chęci no i kasy na materiał, bo na firme "od fundamentu do dachu" to juz nie. :)

To ogrzewanie fajnie zeby grzalo w miare szybko, widzialem w kastoramie demonstracyjną podloge, tam plytki byly przyklejone doslownie na 3 mm kleju i pod spodem druty. nie za cienko? dla mnie bomba = od spodu moglbym dac izolacji na maksa - od wierzchu cienko kleju i od razu plytki zeby szybko i bez zbytniej bezwladnosci grzalo.

no wiec zakladamy ze w tych 15-16 cm daje 13 cm perlotoizolacji a na wierzch, w 2-3 cm daje elektryczna podlogowke i plytki:

pare pytan:

1. czy 3-4 mm kleju jest ok czy nad matą grzewczą elektryczną koniecznie trzeba miec te 2-3 cm?

2. jezeli te 3-4 mm są ok, to czy w warstwie 3-4 mm kleju walnąć jakąś matę zeby wzmocnic ten cienki klej i zabezpieczyć przed pękaniem?

3. fugi cienkie lepsze bo mniejsze roznice w porownaniu do rozszerzalnosci plytki (prawda czy nie)

4. mozna kupic albo maty grzewcze albo drut w metrach. co lepiej?

5. czy zamiast papy na dno nie lepiej dac 2 warstwy folii? slyszalem opinie ze papa lubi przemakac mimo wszystko. a moze dac pape i na to folię zeby zagadnienie zaklepac na maksa? co to za roznica w kasie, a moze byc luks na lata?

Autorus, dzieki. To mi sie rozjaśniło, szczególnie po co kable a po co mata z kablami. Musze tylko sprawdzić czy kable nie wychodzą jakos super taniej niz mata.

W sumie nie najgorzej kombinowałem :)

Czyli daje wylewki perlitowej z betonem pod to ogrzewanie pod drzwi i jade z matą (albo kablami).

Zostaje mi tylko problem wyeliminowania mostka w postaci wylanego z płyty balkonu. Jak dam 15 od góry i 15 od dołu to razem z płytą bedzie 40 cm grubosci od czoła :). Chyba ze dam jakis super-duper typu XPS?