Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

luks. dzieki.

A powracając do kabli: jak jest ze zbrojeniem, wzmacnianiem itp.

Kombinuje tak:

opcja 1: w górnej warstwie 12-13 albo nawet 14 cm perlitu zatopić siatki oczko 10x10, potem pod kablami matę - siatkę z włókna, na to kable, klej, płytki.

pytanie: czy nie bedzie grzania kretów? i czy jak dam 3-4mm kleju to nośność będzie wystarczająca i nie spęka jak ktoś nartami stuknie?

opcja 2 mi się jawi, wynika z troski o izolację takich 12-13 cm perlitu:

10 cm perlitu z siatką +5 cm xps + ogrzewanie elektryczne + płytki.

Pytanie o nośność: 3-4 mm kleju na 5 cm xps.

Głosowanie: kto za opcją 1 a kto za opcją 2 i dlaczego?

:)

dorkaS

Jest drobny problem...

Widzisz...

STROPÓW wentylowanych... nie robiono!

Podłoga na gruncie, wentylowana - TAK!

Był to i kawałek wentylacji i kawałek ogrzewania i kawałek ocieplenia - w jednym!

Stropy uszczelniano polepą!

Pełniła kilka ważnych funkcji.

Opisywałem polepę i jej funkcje gdzieś tu kilka razy...

Sprecyzuj - co Cię najbardziej interesuje.

Może wiem coś na temat i jakoś doradzę?

Stropy czy podłogi na gruncie?

(mam 108 letnie stropy drewniane do kompletnego remontu, to ostro grzebałem za sposobami - jak to zrobić DOBRZE.)

Adam M.

Jak długo będzie gips wchłaniał wilgoć? Aż zwiąże całkowicie. A potem co?

Jedyna wilgoć jaka tam powinna być to ta z węża ogrodowego, która zwiąże górną warstwę, a na szczelnej smołowo-papowej wannie nie ma prawa być wilgoci. No chyba, że u mnie ostatnio coś nie tak z czytaniem ze zrozumieniem i coś przeoczyłem...

Spróbuję jeszcze raz "ruszyć ten problem".

Żyjemy w hydrosferze!

Woda jest wszędzie!

Woda występuje w trzech stanach skupienia.

Aby gdzieś znalazła się w jakimś stanie muszą być spełnione odpowiednie warunki fizyczne: temperatura i ciśnienie.

Budując dom budujemy miejsce, gdzie wystąpią lub nie wystąpią określone warunki!

To my kreujemy te warunki w danej przestrzeni.

NIEWAŻNE, CZY WIEMY O TYM CZY NIE!!!

Prawa fizyki są obiektywne!

"Ale lepiej sprawdzić sobie takim programikiem aby nie mieć kłopotów. "

Prawie, że prawda, tylko... nieprawda!

Takie programy (przykład: OZC) powinny służyć raczej dla grubego oszacowania problemu.

NIGDY nie są dokładne i absolutnie uniwersalne!

Pisane są przez ludzi. Lepiej znających język programowania jak tajniki budowlanki.

Uwzględniają tylko skończoną ilość czynników warunkujących efekt (wynik) obliczeń.

Pomagają, to fakt, ale nie powinny być jedyną i ostateczną wyrocznią!!!

Co by się nie gadało - nie ma jak zdrowy rozsądek poparty jaką taką znajomością ogólnych prawideł rządzących tym światem.

A jak czegoś nie jesteśmy pewni - to można sobie zrobić doświadczenie.

Termodynamika (nauka o przepływie ciepła) jest dość ścisłą dziedziną, w której dość precyzyjnie odbadano - jak ono się przemieszcza, kiedy, gdzie, w czym...

Wystarczy zastosować znane z niej zasady i otrzymamy przewidywalne wyniki.

Albo woda się pojawi w stanie ciekłym (na podłodze, ścianie, pod styropianem, w murze, w wacie nad stropem) albo nie!

Adam M.

Jedyna wilgoć jaka tam powinna być to ta z węża ogrodowego, która zwiąże górną warstwę, a na szczelnej smołowo-papowej wannie nie ma prawa być wilgoci. No chyba, że u mnie ostatnio coś nie tak z czytaniem ze zrozumieniem i coś przeoczyłem...

Przeoczyłeś wilgoć, która dostanie się tam z wnętrza domu. Powietrze o normalnej wilgotności względnej (np. 60%) w temperaturze pokojowej, przy temperaturze, która będzie pod dobrą izolacją cieplną położonej na chudym betonie (10-12 st.C) osiąga punkt rosy.

Witam! Wygońcie mnie do właściwego wątku bo się zgubiłam albo jak ktos wie niech podpowie! Też chyba coś z izolacją wspólnego,bo przepisałam kiedyś tam z FM do mojego kajetu.

Cytat'' ok.40-50cm nad poziomem gruntu- wieniec z betonu keramzytowego.

Szperałam w internecie i znalazlam tylko to.

http://www.netweber.pl/keramzyt/przewodnik-weber/problemy-i-rozwiazania/betony-lekkie.html#tab1

I nie wiem dalej jak to się robi, gdzie zamawia i w ogole czy jest sens.

Pozdrawiam!

no własnie, ale jak osiągnie punkt rosy własnie w warstwie perlito-gipsu, to po jakims czasie związany zostanie caly ten gips, a potem punkt rosy wypadnie juz w "związanej" warstwie. Idąc dalej - zacznie wykraplac sie woda, która, hmmmm, bedzie próbowala wyparować do góry bo od dołu jest papa. Dobrze mysle?

Jezeli dobrze, to delikatna warstwa folii paroprzepuszczalnej ułożonej w kierunku przepuszczalności do wnętrz pomieszczenia problem by rozwiązała. albo moze nawet warstwa paroszczelna na tym perlito-gipsie?

Głosno mysle - mozna mnie głośno zrugać jak zboczyłem na manowce :)