Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przebrnąłem mniej więcej przez cały wątek.

Samej idei ocieplania podłogi na gruncie perlitem nic do zarzucenia nie mam, brzmi to logicznie dość.

Mam jednak takie przemyślenie.

Nie cały świat budujący czyta to forum i nie każdy czytający forum tu zajrzał.

Tak więc spora większość z tych robiących tradycyjne fundamenty (a nie płytę fundamentową) ociepla je że tak powiem "tradycyjnie" (warstwy patrząc od dołu: zagęszczona pospółka - chudziak - hydroizolacja - styropian - wylewka).

Pytanie: czy oni płacą za ogrzewanie naprawdę dużo więcej? W pierwszym, dziesiątym, trzydziestym roku od budowy?

Ja nie chcę dyskutować z prawami fizyki - tylko że będę budować metodą kontraktową, a żadna znana mi ekipa podłogi z perlitu mi nie zrobi. Sam też nie zrobię, bo mam dwie lewe ręce, w dodatku koślawe, a czasu poza pracą braknie mi nawet na porządny nadzór, a co dopiero na samodzielne wykonawstwo.

Ktoś próbował (nie wiem w jaki sposób) policzyć zysk - finansowy? Bo robić dla idei mi się nie chce. Dla złotówek - owszem, ale: ILE możemy w ten sposób zaoszczędzić?

I jeszcze taka myśl: ludzie budują domy energooszczędne również na zwykłych fundamentach ocieplanych styropianem. I nie płacą majątku za ogrzewanie. Więc może przez ten mokry styropian nie tracimy aż tak wiele?...

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Ktoś próbował (nie wiem w jaki sposób) policzyć zysk - finansowy? Bo robić dla idei mi się nie chce. Dla złotówek - owszem, ale: ILE możemy w ten sposób zaoszczędzić?"

Możesz mi podać cenę kilowatogodziny czerpanej z różnych nośników w końcu roku 2018?

Taką po wprowadzeniu opłat za CO2 i akcyzy na węgiel i drewno opałowe?

Policzę Ci zyski/straty i podam wynik.

Poczytaj o osiągnięciach kolegi j-j.

Zbudował pasywniaka i w nim mieszka.

Podaje ile co mu kosztuje. Z detalami.

Wlazłeś na temat ocieplenia podłogi, co jest tylko jednym z bardzo wielu elementów domu energooszczędnego!

Zrób komplet i dobrze - to zaoszczędzisz w porównaniu do "typowego" od połowy do 3/4 wydatków na jego stałe utrzymanie.

Adam M.

dorkaS

Nat_

Są w sieci takie miejsca, gdzie opisują jak się zabrać za remont czy naprawę/restaurację obiektów zabytkowych.

Z oczywistych względów nie zawsze da się stosować idealnie te same surowce do prac.

Wprowadzają więc zamienniki i dobrze wiedzą co i jak i po co to robią... Opisują to jako metody, sposoby.

Tyle, że to nie ma nic wspólnego z budowaniem czy budownictwem!

INACZEJ trzeba stawiać pytania wujowi Google, co sporo wie...

Trudno na to wpaść, bo każdy tylko chciałby sprzedać to takich ofert jest na zapytanie najwięcej.

Parę razy wpadłem na opracowania jakiejś pracowni renowacji zabytków i opracowania jakiejś polibudy...

Było co czytać i nad czym myśleć.

Polecam, jak jest czas i potrzeba.

Adam M.

Są w sieci takie miejsca, gdzie opisują jak się zabrać za remont czy naprawę/restaurację obiektów zabytkowych.

Z oczywistych względów nie zawsze da się stosować idealnie te same surowce do prac.

Wprowadzają więc zamienniki i dobrze wiedzą co i jak i po co to robią... Opisują to jako metody, sposoby.

Tyle, że to nie ma nic wspólnego z budowaniem czy budownictwem!

INACZEJ trzeba stawiać pytania wujowi Google, co sporo wie...

Trudno na to wpaść, bo każdy tylko chciałby sprzedać to takich ofert jest na zapytanie najwięcej.

Parę razy wpadłem na opracowania jakiejś pracowni renowacji zabytków i opracowania jakiejś polibudy...

Było co czytać i nad czym myśleć.

Polecam, jak jest czas i potrzeba.

Adam M.

Potrzeba jest, gorzej z czasem.

Ale masz absolutną rację, najtrudniejsze jest czasem sformułowanie pytania. Oprócz wujka Googla, są w sieci mądrzy ludzie, jak Ty, którzy pokazują tropy. A czy ślad odczytamy to już kwestia naszej cierpliwości badacza.

Pod koniec lat osiemdziesiątych przeżyłam remont mocno przedwojennego domu, budowanego bardziej nowocześnie niż ten, który opisałam wyżej i ciężko było o cokolwiek, wiele rzeczy zostało zrobionych niewłaściwie. Zamienników, czy w ogóle materiałów, było jak na lekarstwo. Popełnionych zostało wiele błędów.

Nie było internetu, dotarcie do informacji wtedy a teraz to rzecz nie do porównania.

Walczyliśmy ze spuszczelami w belkach, które miały być odsłonięte. Najlepsze preparaty do wybicia gadzin wskazał kolekcjoner motyli :) Tyle, że dotarcie do tych wiadomości zajęło kilka tygodni. Teraz byłyby to godziny.

A tak z innej beczki, przeglądam sobie różne dzienniki budowy i zaskakująco w wielu widzę, jak się kładzie folie na chudziak i pod chudziak, pod ławy fundamentowe i na ławy, w różnym stopniu permutując w/w miejsca, interesujące.

http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/6ofbqk17rqpf0fg3vo29cl4eh3/PL203348B1.pdf

Nawet Politechnika Poznańska taką podłogę opatentowała;)

Jeśli link nie działa podaje numer patentu: PL203348.

"Unikalną cechą opisywanej konstrukcji ogrzewania podłogowego jest szybkość działania. Ze względu na brak dobrze przewodzącej i akumulującej ciepło warstwy wylewki betonowej, opisywane ogrzewanie po dostarczeniu czynnika grzejnego, będzie oddawało ciepło do pomieszczenia kilkadziesiąt razy szybciej, niż typowe ogrzewania podłogowe. Szybkość działania jest porównywalna z ogrzewaniem

podłogowym wykonanym w metodzie suchej - np. na konstrukcji drewnianej."

Edytowane przez deze

Drogi Adamie,nigdy chyba nie widziałem Cię w wątkach o płycie fundamentowej.Mamy tu 27stron o ociepleniu podłogi na gruncie.A zamiast tych wszystkich komplikacji nie lepiej wygrzebać 40cm w ziemi ,w tą dziurę nawieżść pospółki,położyć na to 20cm styro ,albo lepiej XPS-a,ułożyć elementy brzegowe, zrobić zbrojenie i wylać 20 cm płyty fundamentowej.NIe ma tam żadnych folii,nie ma przenikania ciepła do gruntu ani wilgoci bo płyta ponad poziomem gruntu.Bez całej tej zabawy z ławami,ścianami , zasypywaniem, gipsami itp?

P.S Ktoś gdzieś pisał ,że budujesz pompę ciepła powietrze/woda to prawda?Bo nie mogę znależść.Możesz podesłać link ,jeśli pisałeś coś o tym na tym forum?

Edytowane przez tomek131

P.S Ktoś gdzieś pisał ,że budujesz pompę ciepła powietrze/woda to prawda?Bo nie mogę znależść.Możesz podesłać link ,jeśli pisałeś coś o tym na tym forum?

Ja to napisałem, jak byłem u Adama to właśnie mi pokazywał cześć, jednak jest to w trakcie budowy.

tomek 131

TAK! TAK! TAK!!!

Ale tu jest znakomita większość tradycjonalistów, co MUSZĄ mieć fundamenty!

Bez tego domu sobie nie wyobrażą!!!

A podłogi jakieś trzeba tam zrobić - to dobrze zrobić je dobrze!

Atruro72

Możesz tak konkretniej?

Tak bardziej merytorycznie i na temat?

Np. - CZEMU?

Adam M.

Też uważam, że w dzisiejszych czasach płyta jest rozwiązaniem idealnym!

Ale kto taką stawia?

Z 5% budujących?

OSRAĆ TE 95% bo są debilami?!

- TO proponujesz?

Są również remonty i modernizacje!

Ja mam budę 108 letnią z piwnicami!

JAK ja tam mam tę płytę wstawić?!!!

A podłogi chcę mieć zrobione DOBRZE!

Weź to raz jeszcze przemyśl!

JA WIEM, że są lepsze rozwiązania...

Tu opisujemy te DOBRE!

Adam M.

JA WIEM, że są lepsze rozwiązania...

Tu opisujemy te DOBRE!

Jednak temat wątku to "Najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie" ;).

Można skorzystać ze znacznie droższych rozwiązań systemowych, np. tego pokazanego w tym filmie :

(ktoś go już kiedyś w tym wątku pokazywał).

Drogi Adamie (troszkę nie na temat,wybaczcie,jeden pościk tylko )

Pytanie było trochę przewrotne.Sam raczej optowałem za fundamentem, a KOLEJNY architekt przekonywał mnie aby dać se spokój z płytą,bo nie sprawdzona,bo nic nie daje (przenikanie przez ściany fundamentowe pomijalne,głupot się nasłuchałem.Tyle co otwarcie drzwi frontowych raz na tydzień, a reszta to samo bo przecież posadzka na gruncie izolowana i fundament z zewnątrz też).Więc do wczoraj mówię -kichał to pies ,robię fundament. A teraz Ty znowu zbiłeś mnie z podjętej decyzji.

Podobnie jak pompy ciepła pow/woda -tyle się naczytałem ,naszukałem,napytałem i wychodzi mi ,że trza ciągnąć gaz :(

Adam - pokaż się na wątku o płycie fundamentowej !! Przydała by się niezmiernie tam twoja analiza układu warstw.Każdy robi co innego.Tego najbardziej się obawiam.

Na wątek o pompach ciepła ,szczególnie pow/woda też mógłbyś czasem wpaść....