studeo 29.08.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Przebrnąłem mniej więcej przez cały wątek.Samej idei ocieplania podłogi na gruncie perlitem nic do zarzucenia nie mam, brzmi to logicznie dość.Mam jednak takie przemyślenie.Nie cały świat budujący czyta to forum i nie każdy czytający forum tu zajrzał. Tak więc spora większość z tych robiących tradycyjne fundamenty (a nie płytę fundamentową) ociepla je że tak powiem "tradycyjnie" (warstwy patrząc od dołu: zagęszczona pospółka - chudziak - hydroizolacja - styropian - wylewka).Pytanie: czy oni płacą za ogrzewanie naprawdę dużo więcej? W pierwszym, dziesiątym, trzydziestym roku od budowy?Ja nie chcę dyskutować z prawami fizyki - tylko że będę budować metodą kontraktową, a żadna znana mi ekipa podłogi z perlitu mi nie zrobi. Sam też nie zrobię, bo mam dwie lewe ręce, w dodatku koślawe, a czasu poza pracą braknie mi nawet na porządny nadzór, a co dopiero na samodzielne wykonawstwo. Ktoś próbował (nie wiem w jaki sposób) policzyć zysk - finansowy? Bo robić dla idei mi się nie chce. Dla złotówek - owszem, ale: ILE możemy w ten sposób zaoszczędzić? I jeszcze taka myśl: ludzie budują domy energooszczędne również na zwykłych fundamentach ocieplanych styropianem. I nie płacą majątku za ogrzewanie. Więc może przez ten mokry styropian nie tracimy aż tak wiele?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat_ 29.08.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Adamie_mkŚwietne wydawnictwo. Zacznę od dobrych podstaw.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 "Ktoś próbował (nie wiem w jaki sposób) policzyć zysk - finansowy? Bo robić dla idei mi się nie chce. Dla złotówek - owszem, ale: ILE możemy w ten sposób zaoszczędzić?" Możesz mi podać cenę kilowatogodziny czerpanej z różnych nośników w końcu roku 2018?Taką po wprowadzeniu opłat za CO2 i akcyzy na węgiel i drewno opałowe?Policzę Ci zyski/straty i podam wynik. Poczytaj o osiągnięciach kolegi j-j.Zbudował pasywniaka i w nim mieszka.Podaje ile co mu kosztuje. Z detalami. Wlazłeś na temat ocieplenia podłogi, co jest tylko jednym z bardzo wielu elementów domu energooszczędnego!Zrób komplet i dobrze - to zaoszczędzisz w porównaniu do "typowego" od połowy do 3/4 wydatków na jego stałe utrzymanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 dorkaSNat_ Są w sieci takie miejsca, gdzie opisują jak się zabrać za remont czy naprawę/restaurację obiektów zabytkowych.Z oczywistych względów nie zawsze da się stosować idealnie te same surowce do prac.Wprowadzają więc zamienniki i dobrze wiedzą co i jak i po co to robią... Opisują to jako metody, sposoby.Tyle, że to nie ma nic wspólnego z budowaniem czy budownictwem!INACZEJ trzeba stawiać pytania wujowi Google, co sporo wie...Trudno na to wpaść, bo każdy tylko chciałby sprzedać to takich ofert jest na zapytanie najwięcej.Parę razy wpadłem na opracowania jakiejś pracowni renowacji zabytków i opracowania jakiejś polibudy...Było co czytać i nad czym myśleć.Polecam, jak jest czas i potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 To ja nadal podążę pytanie o styropian 3cm z folią. Waldek właśnie takie coś ułożył. Co jest w tym źle zrobione? - zawarta w styro woda skropli się, i spłynie na utwardzony gips z pelitem. Na pewno wsiąknie. Nie będzie krążyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 01.09.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Są w sieci takie miejsca, gdzie opisują jak się zabrać za remont czy naprawę/restaurację obiektów zabytkowych. Z oczywistych względów nie zawsze da się stosować idealnie te same surowce do prac. Wprowadzają więc zamienniki i dobrze wiedzą co i jak i po co to robią... Opisują to jako metody, sposoby. Tyle, że to nie ma nic wspólnego z budowaniem czy budownictwem! INACZEJ trzeba stawiać pytania wujowi Google, co sporo wie... Trudno na to wpaść, bo każdy tylko chciałby sprzedać to takich ofert jest na zapytanie najwięcej. Parę razy wpadłem na opracowania jakiejś pracowni renowacji zabytków i opracowania jakiejś polibudy... Było co czytać i nad czym myśleć. Polecam, jak jest czas i potrzeba. Adam M. Potrzeba jest, gorzej z czasem. Ale masz absolutną rację, najtrudniejsze jest czasem sformułowanie pytania. Oprócz wujka Googla, są w sieci mądrzy ludzie, jak Ty, którzy pokazują tropy. A czy ślad odczytamy to już kwestia naszej cierpliwości badacza. Pod koniec lat osiemdziesiątych przeżyłam remont mocno przedwojennego domu, budowanego bardziej nowocześnie niż ten, który opisałam wyżej i ciężko było o cokolwiek, wiele rzeczy zostało zrobionych niewłaściwie. Zamienników, czy w ogóle materiałów, było jak na lekarstwo. Popełnionych zostało wiele błędów. Nie było internetu, dotarcie do informacji wtedy a teraz to rzecz nie do porównania. Walczyliśmy ze spuszczelami w belkach, które miały być odsłonięte. Najlepsze preparaty do wybicia gadzin wskazał kolekcjoner motyli Tyle, że dotarcie do tych wiadomości zajęło kilka tygodni. Teraz byłyby to godziny. A tak z innej beczki, przeglądam sobie różne dzienniki budowy i zaskakująco w wielu widzę, jak się kładzie folie na chudziak i pod chudziak, pod ławy fundamentowe i na ławy, w różnym stopniu permutując w/w miejsca, interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deze 01.09.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/6ofbqk17rqpf0fg3vo29cl4eh3/PL203348B1.pdfNawet Politechnika Poznańska taką podłogę opatentowała;) Jeśli link nie działa podaje numer patentu: PL203348."Unikalną cechą opisywanej konstrukcji ogrzewania podłogowego jest szybkość działania. Ze względu na brak dobrze przewodzącej i akumulującej ciepło warstwy wylewki betonowej, opisywane ogrzewanie po dostarczeniu czynnika grzejnego, będzie oddawało ciepło do pomieszczenia kilkadziesiąt razy szybciej, niż typowe ogrzewania podłogowe. Szybkość działania jest porównywalna z ogrzewaniempodłogowym wykonanym w metodzie suchej - np. na konstrukcji drewnianej." Edytowane 1 Września 2011 przez deze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.09.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Drogi Adamie,nigdy chyba nie widziałem Cię w wątkach o płycie fundamentowej.Mamy tu 27stron o ociepleniu podłogi na gruncie.A zamiast tych wszystkich komplikacji nie lepiej wygrzebać 40cm w ziemi ,w tą dziurę nawieżść pospółki,położyć na to 20cm styro ,albo lepiej XPS-a,ułożyć elementy brzegowe, zrobić zbrojenie i wylać 20 cm płyty fundamentowej.NIe ma tam żadnych folii,nie ma przenikania ciepła do gruntu ani wilgoci bo płyta ponad poziomem gruntu.Bez całej tej zabawy z ławami,ścianami , zasypywaniem, gipsami itp?P.S Ktoś gdzieś pisał ,że budujesz pompę ciepła powietrze/woda to prawda?Bo nie mogę znależść.Możesz podesłać link ,jeśli pisałeś coś o tym na tym forum? Edytowane 1 Września 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.09.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Fajnie. Opatentowali ogrzewanie podłogowe+perlitobeton. Następnie powinni opatentować fotosyntezę roślin. Tęgie głowy na tej poznańskiej politechnice.Aż strach się bać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/6ofbqk17rqpf0fg3vo29cl4eh3/PL203348B1.pdf Nawet Politechnika Poznańska taką podłogę opatentowała;) Link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 P.S Ktoś gdzieś pisał ,że budujesz pompę ciepła powietrze/woda to prawda?Bo nie mogę znależść.Możesz podesłać link ,jeśli pisałeś coś o tym na tym forum? Ja to napisałem, jak byłem u Adama to właśnie mi pokazywał cześć, jednak jest to w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Arturo72 przypominam pytanie z wcześniejszej strony, bo nie odpowiedziałeś, że tak zacytuję: 'Arturo72Możesz uzasadnić wypowiedź?(Ja swoje mogę!)Adam M" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 A jak ktoś z jakichś przyczyn nie chce płyty fundamentowej? A musi mieć chudziaka bo na wysoki poziom wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Płyta w moim przypadku będzie zbyt droga. Budynek jest stosunkowo lekki. Niie wiem czy to ma sens. Edytowane 2 Września 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 tomek 131TAK! TAK! TAK!!!Ale tu jest znakomita większość tradycjonalistów, co MUSZĄ mieć fundamenty!Bez tego domu sobie nie wyobrażą!!!A podłogi jakieś trzeba tam zrobić - to dobrze zrobić je dobrze! Atruro72Możesz tak konkretniej?Tak bardziej merytorycznie i na temat?Np. - CZEMU? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tak.Robię pompy.Kilka rożnych. Celuję w COP rzędu 7.Pogoogluj "grzanie lodem"...Ostro mam to podgonione.Jesień idzie a zimą chcę to testować w stawie kumpla...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Też uważam, że w dzisiejszych czasach płyta jest rozwiązaniem idealnym!Ale kto taką stawia?Z 5% budujących? OSRAĆ TE 95% bo są debilami?!- TO proponujesz? Są również remonty i modernizacje!Ja mam budę 108 letnią z piwnicami!JAK ja tam mam tę płytę wstawić?!!!A podłogi chcę mieć zrobione DOBRZE! Weź to raz jeszcze przemyśl! JA WIEM, że są lepsze rozwiązania...Tu opisujemy te DOBRE!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.09.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 JA WIEM, że są lepsze rozwiązania... Tu opisujemy te DOBRE! Jednak temat wątku to "Najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie" . Można skorzystać ze znacznie droższych rozwiązań systemowych, np. tego pokazanego w tym filmie : (ktoś go już kiedyś w tym wątku pokazywał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wołek 02.09.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 My też nie wiedziliśmy na co się zdecydować, myśleliśmy o keramzycie, ale to pylenie i cena...Wylaliśmy styrobeton i jesteśmy zadowoleni. Teraz czekam, aż mi wyliczycie wszystkie wady takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Drogi Adamie (troszkę nie na temat,wybaczcie,jeden pościk tylko ) Pytanie było trochę przewrotne.Sam raczej optowałem za fundamentem, a KOLEJNY architekt przekonywał mnie aby dać se spokój z płytą,bo nie sprawdzona,bo nic nie daje (przenikanie przez ściany fundamentowe pomijalne,głupot się nasłuchałem.Tyle co otwarcie drzwi frontowych raz na tydzień, a reszta to samo bo przecież posadzka na gruncie izolowana i fundament z zewnątrz też).Więc do wczoraj mówię -kichał to pies ,robię fundament. A teraz Ty znowu zbiłeś mnie z podjętej decyzji. Podobnie jak pompy ciepła pow/woda -tyle się naczytałem ,naszukałem,napytałem i wychodzi mi ,że trza ciągnąć gaz Adam - pokaż się na wątku o płycie fundamentowej !! Przydała by się niezmiernie tam twoja analiza układu warstw.Każdy robi co innego.Tego najbardziej się obawiam. Na wątek o pompach ciepła ,szczególnie pow/woda też mógłbyś czasem wpaść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts