Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To trzeba było od razu myśleć,że papa+styro to proszenie się o problemy ;) Papa "zjada" styro no i trzeba doprowadzić,zeby nie "zjadała" :)

Myślałem o skutecznej izolacji, bo jak wiemy folia na chudziaku jej nie gwarantuje (za delikatna). Dlatego położyłem pape a dla odseparowania od styropianu planowałem wyłożyc całosc folia. tylko te ewentualne opary.

Jak doprowadzic zeby nie "zjadala"?

Ja bym sie martwił bardziej kondensacją pary wodnej. Z opisu wynika że zrobiłeś szczelną wannę w której będzie się gromadzić woda.

To jak to jest:

- reaguje styropian z papą, a jeśli tak to czy tylko przy bezpośrednim kontakcie czy również pod wpływem oparów z papy?

- o co chodzi z tą szczelnością?

To jak to jest:

- reaguje styropian z papą, a jeśli tak to czy tylko przy bezpośrednim kontakcie czy również pod wpływem oparów z papy?

- o co chodzi z tą szczelnością?

Kolega "autorus" chyba nie zrozumiał Twojego pytania:

Odpowiedzi na swoje pytania powinieneś znaleść w załączonych linkach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173983-jaka-papa-jaki-styropian-na-izolacje-pozioma-posadzka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?121388-papa-i-styropian

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?60482-Czy-papa-reaguje-ze-styropianem

Witam,

takie pytanie jak obliczyć zapotrzebowanie na ilość materiałów perlit + gips. przyjmować objętość perlitu jako bazową a dodaną ilość gipsu przyjmować jako dodatek na osiadanie perlitogipsu?

czy pod kominek robić 20 cm perlitobetonu czy 10 cm perlitogipsu + 10 cm perlitobetonu lekko przezbrojonego siatką (i dodatkowo w wylewce dozbrojenie tego obszaru)?

proporcja 1 worek gipsu :10 worków perlitu (wagowa) tak?

Konkretnie najprawdopodobniej zrobię płytę fundamentową.

Ja już nie zrobię. Mam fundamenty - dom w stanie surowym.

Na chudziaku położyłem papę (mogę ją zdjąc) i planowałem po instalacjach wodno-kan.-grzewczych rozłożyc styropian (warstwami 28 cm).

czy to jest złe rozwiązanie, czy zmienic materiał (styropian na wełnę)?