autorus 03.10.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 O wełnie nie słyszałem. Ale daje się piankę pur na podłogi. Niestety dość drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 03.10.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jeszcze jedna opcja się pojawiła ostatnio. Do rozważenia jak ktoś chce zastosować grafitowe styropiany w podłogę na elewacje, dach. Chodzi dokładnie o płyty z pianki poliuretanowej. Do ocieplenia ścian, podłóg, sufitów..... W sieci czytałem, że 25 cm tej pianki w dachu daje U = 0,9 Możliwość pocięcia na różne grubości - cena 200zł m3 netto Lik do aukcji. http://allegro.pl/pianka-poliuretanowa-styropian-izolacja-budynkow-i1839790147.html Ponad to. Dowiedziałem się pocztą pantoflową, że sproszkowany poliuretan używał min. HenoK do zasypania fundamentów - pod podłogą na gruncie. Może napisałby czy się opłaciło? To chyba robił w 2009 roku? Może jakieś podsumowanie tematu? Z resztą kilka osób już ten materiał zastosowało z tego forum. Niech się przyznają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.10.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja mam obsypane fundamenty proszkiem poliuretanowym o grubości 50cm. A fundamenty mam lane w gruncie więc ciut wyboiste. Zero izolacji przeciwwodnej jedynie pozioma. Zero podciągania wilgoci. Proszek suchutki i nie opada, wręcz niweluje naciski gruntu na elewację bo jest sprężysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 u mnie za to będzie inaczej tzn nie daje chudziaka tylko szkło piankowe 30cm. Jest od razu 2 w 1 czyli nie pozwala podciągać wilgoci oraz jest izolacją cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.10.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 u mnie za to będzie inaczej tzn nie daje chudziaka tylko szkło piankowe 30cm. Jest od razu 2 w 1 czyli nie pozwala podciągać wilgoci oraz jest izolacją cieplną. a jakie szkło i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 hm, tutaj niestety jeszcze nie wiem, chyba ściągane z Belgii. W granulacie. Ceny nie znam, czekam na odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Znalazłem filmik o szkle piankowym i robieniu podłogi Strona w necie w PL http://www.geocell-schaumglas.eu/pl/schaumglasschotterglasschaum/multimedia/ Teraz tylko cena w EUR i czekamy na lepszy kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.10.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) wszystko zależy od tego na czym są położone te płyty styropianowe. O wełnie nie słyszałem. Ale daje się piankę pur na podłogi. Niestety dość drogo wychodzi. Czyli można jako podkład np: Poliuretan - Ecotherm (Ecotherm - płyta Ecotherm ALU 2, 100 mm), a na nią styropian np. Termo Organiki A może cos takiego - RAVAGO RE - TYPAR SF 77, GEOWłóKNINA FILTRACYJNO-SEPARUJąCA i na to styropian Edytowane 3 Października 2011 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 03.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Teraz tylko cena w EUR i czekamy na lepszy kurs jeśli mógłbyś się podzielić wiedzą, ile wołają za m3 szkła piankowego (na gotowo, loco Pl)? edit: doszukałem się na niemieckich cennikach - 75euro/m3 ale w DE, a na różnych forach krążą ceny do 100euro - dużo zależy od samych parametrów/frakcji (na ogół od 10/50 do 10/25, różnią się odp. na ubijanie) - przy tej cenie...(+extra transport) parametrach cieplnych ponad 2-krotnie gorszych od styro (0,08-0,09vs0,04) oraz konieczności ubicia 1,3-1,5:1 (czyli na odpowiednik 20cm słabego 0,04styro potrzeba wyjściowo przynajmniej 52+cm...) słabo to widzę ekonomicznie - w to pomijanie chudego betonu - średnio wierzę, nawet w swoich materiałach mają wykonanie normalnie a wszystkie przypisy z "gwiazdką"... mam jakieś złe skojarzenia Edytowane 3 Października 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.10.2011 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Z tego co widziałem w materiałach to na grunt dają geowłokninę 150g/m2 i na to szkło piankowe. Rozmawiałem z konstruktorem i powiedział że nie ma żadnych przeciwwskazań aby tak było. Jedyne co to właśnie ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 04.10.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Z tego co widziałem w materiałach to na grunt dają geowłokninę 150g/m2 i na to szkło piankowe. Rozmawiałem z konstruktorem i powiedział że nie ma żadnych przeciwwskazań aby tak było. Jedyne co to właśnie ta cena. Czyli można by to zastosowac razem ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.10.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Jeśli masz chudziak to kiepsko to widzę Bo niby co to ma zrobić? Jak na gruncie to ok. Ale tak jak kolega pisał ceny nie napawają optymizmem. Dodatkowo ma wytrzymałość na ściskanie większą od najtwardszego styro 2 razy, tylko mi to zupełnie nie potrzebne, oraz właściwości cieplne 2x gorsze od słabego styropianu a na tym mi akurat najbardziej zależy. Coś czuję ze będę robił perlit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 04.10.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) To może na posadzkę z "chudziaka", na którym ułożono papę i folię rozłożyć matę izolacyjną z wysokiej jakości pianki PE /Thermasheet FR/ i na to styropian. http://www.politerm-izol.com.pl/oferta/maty/thermasheet-fr/8-13/19/http://e-millennium.istore.pl/pl/mata-z-pianki-polietylenowej-3-mm-1875-m2-dostawa-gratis.html Edytowane 4 Października 2011 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Widzę, że te 33 strony to zbyt dużo, żeby zrozumieć o co tu chodzi!Nie jest istotne CO tam kładziecie!Jest istotne JAK!Jak płyty na chudziaku i latem - to macie tam wodę, której się już pozbyć nie da!Im lepiej zbudujecie tym bardziej nie da się tej wody wygnać! (no, bo jak?)Wełna, styropian czy szkło na stole laboratoryjnym mają wspaniałe parametry! TO WEŹCIE SOBIE NA TEN STÓŁ TEN CHUDZIAK I TAM TE IZOLACJE ZAŁÓŻCIE!!!Da się?Bo w realu, na budowie - to się nie da.... Dla sceptyków:Popytajcie jakie współczynniki, ale nie obliczeniowe tylko realne, powychodziły różnym zwolennikom różnych technik termoizolowania!Odpowiedzi nie będzie....NIKT tego nie mierzy i nie sprawdza!Wyszło jak wyszło - i budujemy dalej! I jeszcze coś...To WASZE JEST!Róbcie jak chcecie i jak Wam rozum podpowiada.Ja staram się bazować na swoim i na znajomości fizyki, jaką mam.A że (jak potrzeba) potrafię POKAZAĆ te opisywane efekty?Dupa nie fizyk i nauczyciel bym był, jakbym nie umiał...A uczniowie , jak zwykle, posiedzą, ponudzą się... i w końcu jest! ten dzwonek! - MOŻNA lecieć dalej!Jak kto chce i lubi...Samo życie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 TAK!!!DOMY SĄ ŹLE BUDOWANE!!!DOMY SĄ PROJEKTOWANE CZĘSTO BEZ ZNAJOMOŚCI PODSTAW FACHU!DOMY SĄ BUDOWANE Z NAJGORZEJ DOBRANYCH (bardzo dobrych!) MATERIAŁÓW!To moje zdanie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A czy szkło piankowe w postaci bloczków warto dawać jako jedna warstwę w fundament? Myślałem dać po obwodzie koła. Kolega j-j dał do domu pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 05.10.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 TAK!!! DOMY SĄ ŹLE BUDOWANE!!! DOMY SĄ PROJEKTOWANE CZĘSTO BEZ ZNAJOMOŚCI PODSTAW FACHU! DOMY SĄ BUDOWANE Z NAJGORZEJ DOBRANYCH (bardzo dobrych!) MATERIAŁÓW! To moje zdanie... Adam M. No tak. To co zrobić, żeby było dobrze. Chudziak jest już wylany, papa asfaltowa rozłożona na zakładkę.Folia budowlana kupiona,a styropian zamówiony. Jak zrobić to dobrze na: 1. podłodze z ogrzewaniem podłogowym 2. podłodze bez ogrzewania podłogowego 3. podłogach na poddaszu (strop filigran) Stosowanie "studzienek" zbierajacych wodę raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Podłoga na poddaszu to chyba nie ma problemu żadnego. Rozumiem ze poddasze jest ogrzewane.Jak nie ma ogrzewania podłogowego to też (moim zdaniem) nie ma problemu)Jak jest z ogrzewaniem to musisz zwrócić styro, i położyć np perlit. Ponieważ tak się dopytujesz rozumiem ze zależy Ci aby to zrobić dobrze a nie tak jak wszyscy. A uwierz mi że nie wszyscy tak myślą. Większość kieruje się zasadą" "jakoś to będzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 05.10.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Podłoga na poddaszu to chyba nie ma problemu żadnego. Rozumiem ze poddasze jest ogrzewane. Jak nie ma ogrzewania podłogowego to też (moim zdaniem) nie ma problemu) Jak jest z ogrzewaniem to musisz zwrócić styro, i położyć np perlit. Poddasze użytkowe będzie ogrzewane z tym, że w dwóch pomieszczeniach tj. łazienka i garderoba planowane jest ogrzewanie podłogowe. Czy tam można na beton dać folie i styropian, a na to rurki ogrzewania wodnego i wylewkę? Na parterze gdzie jest wylany "chudziak" mamy dwie sytuacje: - część z ogrzewaniem podłogowym, - część bez ogrzewania podłogowego. Czy w obu częściach istnieje obawa "wykroplenia" wody pod styropianem? Czy tylko przy podłogówce? Ponieważ tak się dopytujesz rozumiem ze zależy Ci aby to zrobić dobrze a nie tak jak wszyscy. A uwierz mi że nie wszyscy tak myślą. Większość kieruje się zasadą" "jakoś to będzie" Ja nie jestem wszyscy Edytowane 5 Października 2011 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.10.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Adam ,ponawiam pytanie,po co to wszystko, kiedy można lekko wykopać ,nawieżść pospółki ,utwardzić ,położyć EPS 200 lub XPS ,dać zbrojenie i wylać 20cm płyty.NIe jestem do niej przekonany ,bo mało tego i nie znalazłem NIKOGO wśród architektów,inżynierów,wykonawców,projektantów kto powiedziałby,że plyta jest dobra.Każdy odradza.P.S. Jak tam Sierka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts