Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli nie parę łopat a jakieś 15-20kg :) Ogólnie sporo tego.

Ja bede mieszal z tym co mi zostalo po budowie stanu surowego - mam pare workow cementu, wapna, trzeba to zuzyc bo sie inaczej zbryli i zmarnuje. A proporcja 1:1 gips : perlit ( worki) to nie jest scisla. Przeciez mozna zasypywac samym perlitem. Jak pamietam, Adam zalecal 1 worek gipsu ( na 1 worek perlitu) , po to zeby zrobic skorupe na powierzchni wysypanego perlitu. Mysle ze jak ktos zmiesza worek perlitu (125 litro) z 1/2 worka gipsu/cementu, to tez bedzie dobrze. Zastanowcie sie ile wody moze zwiazac taki worek gipsu ? Mnostwo.

Mam banalne pytanie. SSZ i niedługo ma wchodzić elektryk i hydraulik. Chyba przed nimi muszę zrobić 'wannę' z papy, bo później to będzie niemożliwe. Mam rację?

Zrób wannę po elektryku i tynkach.

Wszystkie przewody prowadź górą, również te od zasilania gniazd.

Będziesz miał sporo sprzątania i likwidowania pozostałości po tynkwaniu.

Papę musisz sklejać na gorąco jeszcze przed hydraulikiem.

Inaczej popalisz izolację.

jwak

Edytowane przez jwak

Ano - myślę że nie ma to znaczenia, skoro i tak od góry będzie przyciskać to 2 warstwa styropianu. Zarównywanie przydałoby się nawet w tej górnej warstwie, bo perlit -przynajmniej EP180 powinien wtedy ładnie pozapychać szczeliny.

BTW, ile gdzieś cementu/gipsu wrzucać na 125 litrów? liczyłem tak parę łopat, nie więcej - to w sumie ma być nie warstwa nośna, a bardziej ulubiony przez Adama aerożel ;)

Jeśli rozsypiesz perlit z gipsem luzem bez zraszania to styropian podczas chodzenia będzie mocno klawiszował i ze szczlin będzie się wydostawał na zewnątrz.

Edytowane przez jwak

Ja też mam zamiar zastosować zasypkę mieszaniny perlitu z gipsem lub cementem tak ok. 3 cm.

Na "chudziaku" jest ułożona hydroizolacja z papy ułożonej na zakładki i klejonej lepikiem.

Kontaktowałem się w tej sprawie z AM i wg niego jest to dobre rozwiązanie.

Będzie to wyglądało nastepująco:

- chudziak,

- hydroizolacja (papa+lepik),

- 3 cm warstwa sypkiego perlitu z gipsem/cementem,

- pod kominkiem - perlitobeton,

- na warstwę sypkiego perlitu z gipsem/cementem płyty styropianowe.

Ta 3 cm warstwa perlitu z gipsem/cementem ma następujace zadanie:

- mechaniczne oddzielenie papy od styropianu,

- unikniecie ewentualnego punktu rosy,

- zwiazanie ewentualnej wody, która by sie tam pojawiła.

Kolega AM uważa, że na tak przygotowaną 3 cm warstwę perlitu z gipsem można układać płyty styropianowe i nie będą one klawiszowały.

Ekmir

Kolega AM ma racje. Ja tez tak mam w planie zrobic, z tych samych wzgledow praktycznych o ktorych wspomniales. Jak zamierzasz rozprowadzic te 3cm warstwe perlitu ? Ja mysle ze kupie rure 3/4 lub 1 cal i bede sciagal łatą 2 metrowa po wypoziomowanych rurach. W najplytszym miejscu bede mial te 2cm perlitu , tam gdzie jest 'dol' pewnie wyjdzie wiecej. Ciekaw jestem jak to wyjdzie w praktyce.

Ekmir

Kolega AM ma racje. Ja tez tak mam w planie zrobic, z tych samych wzgledow praktycznych o ktorych wspomniales. Jak zamierzasz rozprowadzic te 3cm warstwe perlitu ? Ja mysle ze kupie rure 3/4 lub 1 cal i bede sciagal łatą 2 metrowa po wypoziomowanych rurach. W najplytszym miejscu bede mial te 2cm perlitu , tam gdzie jest 'dol' pewnie wyjdzie wiecej. Ciekaw jestem jak to wyjdzie w praktyce.

Ja technicznie wykonałem tak samo, poziomowane rury na podkladkach i sciągałem 2m łatą, tyle że grubsze warstwy.

Zaletą tego rozwiązania jest brak wycinania pod instalację wodno kanalizacyjną CO, odkurzacz itd.

U Ciebie w praktyce wyjdzie tak:

1.wykonasz pracę jak przy grubszej warstwie.

2.trudno będzie Ci uzyskać te 3cm.

3.dalej będziesz musiał wycinać styro i chować w nim instalację.

Mam pytanie w sprawie izolacji fundamentów, czy pod chudziaka dawać styropian czy tylko folię ? Zastanawiam się jeszcze nad daniem pod chudziaka keramzytu tylko nie wiem jakiej frakcji. Wiem że keramzyt to drogi temat ale chcę mieć w domku ciepło i nie mieć wilgoci a gdzieś wyczytałem że keramzyt jest fajny w izolacji. Jakby ktoś miał jakieś pomysły lub zastrzeżenia do tego mojego pomysłu to poproszę o odpowiedź, jeszcze chce ocieplić ściany fundamentowe styropianem fasadowym o grubości 10 cm plus siatka i klej.

podobno trzeba zaizolować piasek podsypki od chudziaka, daje się tam folię lub jakiś inny materiał izolacyjny no chyba że ja coś źle usłyszałem.

Jeśli chodzi o folię to nie izoluje ona piasku od betonu.

Rozkładasz ją aby podczas wiązania woda zawarta w betonie zbyt szybko nie uciekła w piach.

• 2 weeks później...
Tak czy inaczej izolacja przeciwwilgociowa musi być.

Trochę to dziwne, ale w tym przypadku izolacja nie przeciwwilgociowa, ale dla utrzymania wilgoci ( tylko do związania betonu).

U mnie lanie chudziaka wypadło w upalne dni, dla tego bylo to szczególnie konieczne

(zbyt szybkie odparowanie wody, plus ucieczka wilgoci w piach).