Tomek B.. 09.07.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Świetnie to opisałeś Adam. Myślę też, że nie ma się co ociągać i betoniarkę do tego mieszania uruchomić, a zamiast gipsu może być cement prawda?A jeśli chodzi o perlit, to rozumiem, że ten z najmniejszą masą objętościową będzie najlepszy - 300kg/m3, mieszanka 15kg perlitu i około 15 kg gipsu lub cementu. A jeśli chodzi o grubość uziarnienia perlitu to ten najgrubszy będzie najlepszy, dobrze myślę? Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 ja mam trochę fioła na punkcie wilgoci stawiamy dom bez piwnicy raczej piasek minimalnie glinu na poziomie ław.raczej będzie ogrzewanie podłogowe.25-30 cm ocieplenia na chudziaku..zastosowalem bloczki isomura na wszystkich ścianach.no tak mi wychodzi że najlepiej byłoby założyć papę sbs[co ze smrodem?]na to folię i dać z 5 cm xps[może trochę ochroni przed wilgocią ewentualną]i dopiero posadzkowy eps. warstwy Panowie bezsensowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) ja mam trochę fioła na punkcie wilgoci stawiamy dom bez piwnicy raczej piasek minimalnie glinu na poziomie ław. raczej będzie ogrzewanie podłogowe. 25-30 cm ocieplenia na chudziaku. . zastosowalem bloczki isomura na wszystkich ścianach. no tak mi wychodzi że najlepiej byłoby założyć papę sbs[co ze smrodem?] na to folię i dać z 5 cm xps[może trochę ochroni przed wilgocią ewentualną] i dopiero posadzkowy eps. warstwy Panowie bezsensowne? Choćby nie wiem ile i jaką tę papę i folię dał to punkt rosy będzie się pojawiał i przenikał do warstwy ocieplenia i tak jak opisał Adam, opór cieplny tego styropianu będzie wielokrotnie niższy niż myślimy. Duża wilgotność to bardzo dobre przewodnictwo cieplne, w takim wypadku w dół, to właśnie ten niewidzialny złodziej ciepła. Tak więc chudziak, na to masa perlitowa z utwardzoną powierzchnią, a na tym ogrzewanie podłogowe. Wilgoć będzie zatrzymywana na dolnej warstiwie perlitu i nie będzie nam kradła ciepła z pływającej płyty ogrzewania podłogowego. Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 a jak z kosztami tego perlitu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 a jak z kosztami tego perlitu.? Niedaleko mnie jest producent, najlepszy perlit (największe uziarnienie) około 300zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Weź "oko w rękę" i raz jeszcze po tekście przesuń!Masa nasypowa 1m3 perlitu to od 60 do 90kgKoszt 1m3 perlitu EP150 lub EP180 (ekspandowany perlit o gradacji 1,5 lub 1,8mm) jest jak 1m3 dobrego styropianu.Spotykałem, w zależności od źródła i sezonu, od 130 do 190zł/m3Ale...Słyszałem też , że komuś udało się wynegocjować stawki niższe...Tyle, że brał TIRa na raz, bo chałupa najokazalsza w okolicy była... Co do tego : gips czy cement...Raczej gips! BUDOWLANY SZYBKOWIĄŻĄCY.Nie łapać się za szpachlowy!Na swardnienie cementu czeka się całymi tygodniami!!!Wychodzi nieco "twardziej", ale w tym miejscu - nie potrzeba. Strata czasu się robi.Za to...Perlitobeton pod drzwi wejściowe czy tarasowe - TAK!!! malux20To ja się tu strzępię godzinami a Ty od nowa te herezje zaczynasz?!To zrób se tym najsuchszym XPSem na bagienko, jak lubisz!Albo - poczekaj do zimy i WTEDY go rozkładaj! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) "Myślę też, że nie ma się co ociągać i betoniarkę do tego mieszania uruchomić, " Co ja z Tobą mam?! TEGO ŻADEN ŻYD NIE MA!!! SPRÓBUJ!!! Może raz w końcu zaczniesz czytać ze zrozumieniem tekstu.... :lol: Potem KONIECZNIE nam tu opisz jak poszło... Adam M. Edytowane 9 Lipca 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Weź "oko w rękę" i raz jeszcze po tekście przesuń! Masa nasypowa 1m3 perlitu to od 60 do 90kg Koszt 1m3 perlitu EP150 lub EP180 (ekspandowany perlit o gradacji 1,5 lub 1,8mm) jest jak 1m3 dobrego styropianu. Spotykałem, w zależności od źródła i sezonu, od 130 do 190zł/m3 Ale... Słyszałem też , że komuś udało się wynegocjować stawki niższe... Tyle, że brał TIRa na raz, bo chałupa najokazalsza w okolicy była... Co do tego : gips czy cement... Raczej gips! BUDOWLANY SZYBKOWIĄŻĄCY. Nie łapać się za szpachlowy! Na swardnienie cementu czeka się całymi tygodniami!!! Wychodzi nieco "twardziej", ale w tym miejscu - nie potrzeba. Strata czasu się robi. Za to... Perlitobeton pod drzwi wejściowe czy tarasowe - TAK!!! malux20 To ja się tu strzępię godzinami a Ty od nowa te herezje zaczynasz?! To zrób se tym najsuchszym XPSem na bagienko, jak lubisz! Albo - poczekaj do zimy i WTEDY go rozkładaj! Adam M. Adam podałem już masę mieszanki perlitu z cementem, bo jakoś to idzie worek perlitu i worek cementu, co prawda z gipsem będzie lżejszy. Tak w tej cenie 190zł/m3 też jest. Pytanie: Ten najcięższy perlit jest najdroższy a ten najlżejszy najtańszy, więc którego zastosować? Wychodzi na to, że ten cięższy jest na większe obciążenia, dlatego jest droższy. Za to ten najlżejszy najtańszy i najcieplejszy. Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.07.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Witam! Ucze się przy was i znalazłam takie cośhttp://www.zebiec.com.pl/pliki/perlbet.pdf U mnie będzie podłogowe tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie. Ale dalej nie łapię, w której z tych warstw ułożyć podłogówkę no i w ktorej warstwie reszta kabelków i innych instalacji. Ma być zagęszczony piach, chudziak, warstwa przeciw wilgoci 5mm/tylko co?/ perlitobeton 120-145mm i na to wylewka i deski lub płytki/zależnie od pomieszczenia/ Adaś! Cierpliwości!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 "Wilgoć będzie zatrzymywana na dolnej warstiwie perlitu i nie będzie nam kradła ciepła z pływającej płyty ogrzewania podłogowego. " Podobnie, ale nieco inaczej.TAM wcale nie będzie wilgoci!Wanna nie pozwoli na kapilarne podciąganie.A nawet jakby jaka dziura w niej gdzie była - to co to za podciaganie wody ... powietrzem?Takiego zjawiska fizyka nie zna... Przy takim sposobie postępowania, jaki opisałem, nie ma możliwości wykraplania się wody w tej warstwie, choćby ta ziemia pod wanną z papy miała nie 7 ale -7stC.Ciekawe czy wiecie - czemu?Problem podobny do źle wykonanego ocieplenia ścian płytami styropianowymi, gdzie się zdarza, że grzyb pod nimi rośnie!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 "Wilgoć będzie zatrzymywana na dolnej warstiwie perlitu i nie będzie nam kradła ciepła z pływającej płyty ogrzewania podłogowego. " Podobnie, ale nieco inaczej. TAM wcale nie będzie wilgoci! Wanna nie pozwoli na kapilarne podciąganie. A nawet jakby jaka dziura w niej gdzie była - to co to za podciaganie wody ... powietrzem? Takiego zjawiska fizyka nie zna... Przy takim sposobie postępowania, jaki opisałem, nie ma możliwości wykraplania się wody w tej warstwie, choćby ta ziemia pod wanną z papy miała nie 7 ale -7stC. Ciekawe czy wiecie - czemu? Problem podobny do źle wykonanego ocieplenia ścian płytami styropianowymi, gdzie się zdarza, że grzyb pod nimi rośnie! Adam M. Te pory w perlicie zatrzymują wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 ziuta62 Rusz narządem do myślenia! Kiepską budę chcesz postawić czy wygodny dom dla siebie? Stronka dobra i sam ją często podaję! Ale to receptury betonów lekkich! BARDZO przydatne w wielu miejscach. Pod podłogówkę da się lepiej i szybciej (jak opisałem). Perlit brać NAJTAŃSZY!!! Bo? Bo i tak, to, co z niego zrobicie będzie jak najtwardszy EPS. A każdy EPS sobie w tych warunkach (nacisku rozłożonego) radzi dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Tomek B.. Z Bełchatowa do mnie jedzie się jakie 1,5 godziny. ZAINWESTUJ ten czas i wpadnij do mnie do Sosnowca! "Te pory w perlicie zatrzymują wodę. " O czym piszesz?! Bo nie kumam... Pokażę Ci co i jak! Dla uczczenia Cię weźmiemy perlit z Bełchatowa a nie z Zębca czy Cieszyna... Mam co pokazać i jest grupa forumowiczów, co im było "po drodze" to sobie poogladali... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.07.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Podejscie 2. Chudziak 5cm, perlit z gipsem budowlanym szybkowiążącym 5cm i na to bezpośrednio podłogówka i reszta, a tam gdzie nie ma podłogówki reszta. Wylewka i podłoga czyli. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Tomek B.. Z Bełchatowa do mnie jedzie się jakie 1,5 godziny. ZAINWESTUJ ten czas i wpadnij do mnie do Sosnowca! "Te pory w perlicie zatrzymują wodę. " O czym piszesz?! Bo nie kumam... Pokażę Ci co i jak! Dla uczczenia Cię weźmiemy perlit z Bełchatowa a nie z Zębca czy Cieszyna... Mam co pokazać i jest grupa forumowiczów, co im było "po drodze" to sobie poogladali... Adam M. Na pewno przyjadę bo takie ocieplenie podłogi to mi się nawet nigdy nie śniło ale na pewno marzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Podejscie 2. Chudziak 5cm, perlit z gipsem budowlanym szybkowiążącym 5cm i na to bezpośrednio podłogówka i reszta, a tam gdzie nie ma podłogówki reszta. Wylewka i podłoga czyli. OK? Tak tylko nie zapominajmy o izolacji przeciwwilgociowej pod warstwą perlitobetonu. Robimy wszystko tak samo tylko zamiast różnorakich płyt wylewamy warstwę z perlitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Nie ok!! Patrząc od środka ziemi...Chudziak.Hydroizolacja (papa i bituminy).Termoizolacja. (tyle ile przewidzieli a przewidują minimum 10cm a widziałem 35cm)Płyta ogrzewania podłogowego. (jakie 5-12cm)Pokrycie podłogi (deski 15mm, panele, kafle czy wykładzina) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Te pory w perlicie zatrzymują wodę. Miałem na myśli, że te pory i zawarte w nich powietrze nie pozwalają na przenikanie pary wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Przyjeżdżaj!Może nareszcie zaczniesz gadać jak budowlaniec a nie językiem potocznym...JAKA PARA wym miejscu?SKĄD? (myślę, że rozumiem co myślisz i masz rację)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 "Myślę też, że nie ma się co ociągać i betoniarkę do tego mieszania uruchomić, " Co ja z Tobą mam?! TEGO ŻADEN ŻYD NIE MA!!! SPRÓBUJ!!! Może raz w końcu zaczniesz czytać ze zrozumieniem tekstu.... :lol: Potem KONIECZNIE nam tu opisz jak poszło... Adam M. Miałem na myśli mieszanie na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts