tutli_putli 23.04.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Tak jak pisałam ortodoksem nie jestem, mam zwyczajnie ubite i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.04.2012 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 to w sumie jeszcze lepiej Czy w pur masz pociągnięte rury do cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.04.2012 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Budujemy dom energooszczędny. U nas w fundamenty poszło na piach 40cm proszku pouliretanowego, na to jakieś 15 cm betonu. Na ten beton będziemy teraz kłaść 5cm XPS, następnie 3cm wylewki pod elektryczne kable grzejne i na kable 7 cm wylewki akumulacyjnej. Zwykły styropian musieliśmy zastąpić XPS ponieważ ocieplenie nie może być grubsze niż 5 cm. czyli pur daliście bezpośrednio na piach? Bo w sumie ja tak samo chciałem ale się waham. Natomiast zupełnie nie rozumiem po co te 15cm betonu potem xps potem beton? Ja chciałbym dać piasek, pur, folia z lekkim zbrojeniem jak u pigeona, na to mocowanie podłogówkę i zalewamy ok 7-10cm betonu jako posadzkę i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 24.04.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Tak jest pur daliśmy bezposrednio na piach i na podsypkach z piachu ułożyliśmy rury a potem zostaly zasypane purem. To ocieplenie dlatego takie solidne bo dajemy kable grzejne na prad i tak nam Lobo doradzil Tylko w jego wersji mialo byc 10 cm styropianu ale ze wzgledu na wysokosc, tyle sie nie zmiesci wiec zastepujemy styro xps bo jest cienszy a ma te same parametry. Ten pur podczas ubijania starsznie sie pyli, poniewaz jest lekki i wzbija sie do gory, wiec trzeba to bardzo wolno robic i najlepiej w bezwietrzny dzien - zupelnie inaczej niz piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 no tak, grawitacja z niezwiązanym, a tym bardziej nieubitym perlitem zrobi swoje.. Ale myślę, że można byłoby ostatnie np. 30cm przed stropem, uzupełnić wełną z naddatkiem. Nie wiem tylko czy przejęła by skutecznie strefę oddaną przez perlit, rozprężając się i ją uzupełniając..- sorry, może to brednie, ale ujmuję to w taki sposób, jaki sobie wyobrażam. O ile mógłbym przewidzieć uzupełnienie reszty izolacji wełną, tak nie pomyślałem o izolacji przeciwwilgociowej. Mimo wszystko umieszczę ją bezpośrednio za gk (pomiędzy gk a rusztem). Wdmuchanie perlitu w takim przypadku chyba nie jest możliwe. Sporo czasu juz minelo od tego posta, ale moze zasyp przestrzen za gk keramzytem? Ja wlasnie dzis zaczalem zasypywac pustke w scianie trojwarstwowej (to sciana wewnetrzna miedzy blizniakami) tym materialem. Ubic sie nie ubije, wilgoci malo ciagnie (powierzchniowo), a jest niezlym termo i audio izolatorem. Wada, to cena - 1m3, to koszt ok. 210zl netto. Mozna zejsc do 180 brutto, ale zamowienie minimum 5m3 i kupno bezposrednio od producenta (Sroda Slaska) z wlasnym transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Niby gips szybko wiąże, ale jednak lepszy efekt dał czas. Ostateczną wylewkę robiłem po ok 4 tygodniach. Jesli az tyle, to jaka jest zaleta w porownaniu z perlitobetonem? Perlitobeton powinien byc mniej nasiakliwy, twardszy, miec porownywalna przenikalnosc cieplna, a dodatkowo mozna dac szklo wodne wspominane przez Adama. Czy wobec tego nie daloby sie po prostu na chudziaku wylozyc polsuchy perlitobeton ze szklem wodnym (gestosc 300) i po 28 dniach lac wylewke bezposrednio na perlitobeton (na perlitogips obawialbym sie, ze gips wyciagnie z wylewki wode za szybko i nie bedzie dobrej wytrzymalosci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jeśli zmieszcze się z izolacją i wylewką ( podłogówka) w 20 centymetrach ( czyli ok 10cm poniżej izolacji poziomej na fundamencie tak na marginesie) to wówczas piwnica wychodzi mi na gotowo 2,15, czyli bez szału. [...] ps. Budynek remontowany a nie budowany od podstaw. Piwnica ma pełnić funkcje mieszkalne. 2,15, to szal jest. Ja rowniez walcze o kazdy centymetr, ale wlasciwie nic nie powalcze, bo chudziak tez mam wylany juz miedzy lawami, a wysokosc pomieszczen mam srednio 170, w porywach do 175cm. Jedynie przy piecu bede schodzil ponizej law, zeby dobic do 190cm zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) "Ściany od zewnątrz ocieplone styrodurem 8cm, niestety dwie ściany docieplone w dół tylko do izolacji poziomej, na dwóch następnych styrodur pociągnięty niżej, aż do spodu ławy, czy w związku tym jakoś izolować cieplnie wylewkę od fundamentu? ps. Budynek remontowany a nie budowany od podstaw. Piwnica ma pełnić funkcje mieszkalne. " Stało się... Chyba dało się to lepiej zrobić. Jak ta piwnica ma być ogrzewana? Adam M. Lece chronologicznie, wiec nie wiem, jakie wypowiedzi sa dalej, ale licze, ze cos ciekawego z tej dyskusji wyniknie. Ja nie chce miec mieszkalnej piwnicy, ale zalezy mi na temperaturze stalej w okolicach 10 stopni (mam spora piwnice podzielona na 3 pomieszczenia: spizarnia, kotlownia, graciarnia). 3 sciany piwnicy 60cm ponizej gruntu 10cm styrodurem do poziomu law, powyzej gruntu welna 15cm. Trzecia sciana, to sciana wspolna z druga czescia domu, pod ktora nie ma piwnicy, wiec od polowy w dol grunt, od polowy w gore ogrzewane pomieszczenia. Sek w tym, ze od gory jest strop monolityczny i bedzie jakies tylko 6cm termoizolacji + wylewka + deski (w jadalni nad kotlownia) oraz 10cm termoizolacji i plytki ceramiczne (w kuchni i lazience nad spizarnia i graciarnia, o ile na perlitobetonie, do ktorego sie wstepnie przymierzam, mozna klasc od razu plytki). Ma to sens? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Właśnie zakończyłem prace związane z perlitem, w najbliższym czasie może dodam jakieś zdjęcia. Ogólnie warstwa ma 18cm tam gdzie nie ma podłogównki i 15 tam gdzie ona będzie. Nie obyło się bez problemów, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony . Jeżeli chodzi o papę to jest w niej kilka niedociągnięć, mam nadzieję, że nie wpłynie to zbyt negatywnie na całość prac. Laki_88 wrzuc jakies zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 25.04.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A propos, Perlit Polska przygotowala pare fajnych instrukcji. M.in.: Izolacja perlitem na gruncie Lista instrukcji Najgorsze jest znalezc wylewkarzy, ktorzy by sie podjeli pracy z perlitobetonem. Sam niestety obawiam sie, ze nie zrobie rownych wylewek z PTB 600, czy PTB 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.04.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A jakiekolwiek INNE równo wykonujesz? Perlit-Polska... Poczytali Muratora? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 26.04.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Adam, zadajesz pytania tendencyjne, ale tylko dla siebie. Ja nie rozumiem, co sugerujesz. Ze powiniennem przeczytac Muratora, czy ze nie powiniennem czytac Muratora? Ze w Muratorze Perlit Polska sie reklamuje? Ze w Muratorze klamia, albo bajki pisza? Wyloz prosze kawe na lawe, tak abym nie musial sie domyslac 2/3 twojej wypowiedzi. Na przyklad: "Perlit Polska, to dobrze rozreklamowana firma, ktora jednakze ma lepsza forme, niz tresc. Ich perlit nie jest ani lepszy, ani gorszy od innych, a recepty przez nich przygotowane i podane na tacy na ich stronie internetowej maja bledy technologiczne..." (i tutaj opisujesz, na czym polegaja bledy i jak powinno byc poprawnie). Jesli nie skonkretyzujesz swojej wypowiedzi, to watek bedzie ciagnal sie przez kolejne 50 stron i zmierzal bedzie donikad. Przymierzam sie do uzycia perlitobetonu do wyrownania chudziaka na parterze. Do tej pory nie wiem, czemu jest to blad (procz dlugiego czasu wiazania i schniecia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.04.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ogladalem perlitobeton u kolego jwk i powiem ze dawal go pod kominek. Ale jak pokazywal jak go tnie nozem to juz nie bylo takie fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 26.04.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja nie chce go dac pod kominek, ani po nim chodzic na szpilkach. Chce go pod wylewke jastrychowa pod deski podlogowe, a w wiatrolapie, lazienkach i kuchni pod plytki ceramiczne. Zreszta do perlitogipsu nawet noza nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 26.04.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Wszyscy tylko perlit i perlit. A styrobeton albo pianobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Już wyjaśniam: Dawno dawno temu poznałem perlit. To było tak ze trzydzieści lat temu. Różne cuda z nim wyczyniałem, bo zalety ma liczne a właściwości ciekawe. Potem, długo długo później, zająłem się nim ponownie, jak zacząłem rozważać remont mojego "Malborka". WTEDY wziąłem (za psie pieniądze) perlit z Cieszyna (Perlit-Polska). Do testów... Cena perlitu była rzędu 130zł/m3 dla EP150/180. DŁUGO tłumaczyłem im, po co mi ten worek, co z niego chcę zrobić i czemu tylko jeden... Bo filtry i agroperlit to była norma i codzienność wtedy. W budownictwie niewiele go zużywano... W sensie - inwestorzy prywatni. Na stronach Zębca (tego od kotłów) pojawiły się receptury perlitobetonów. W Bełchatowie też zaczęto, poza wyrobem prostki, zastanawiać się nad jego możliwościami. Teraz słyszę, że Perlit-Polska jakieś receptury przebogate publikuje i nawet mi link podałeś! Uśmiałem się, że pewnie poczytali Muratora, gdzie dość dawno dyskutowaliśmy składy zastosowania i podejścia do perlito-gipsów, peritobetonów, betonów lekkich, trocinobetonów, styrobetonów i piano-perlito-betonów! Chcesz to też pogrzeb szukaczką - jakie 6 lat temu to było... Napisałeś: "obawiam sie, ze nie zrobie rownych wylewek z PTB 600, czy PTB 300. " Zdziwiłem się, bo wykonuje się je tak samo jak każde inne. Jak kto potrafi zrobić równe wylewki to z perlitu też potrafi! Mam perlit wszystkich Polskich producentów a także Ukraiński i Czeski. Są subtelne różnice. Głównie - w barwie. Są perlity tak jasne - że prawie białe i są szarawe. Także są "piegowate". Wszystkie zachowują się tak samo, bo to przecież ten sam materiał. Składam sobie z nich potrzebne kompozyty tak, jak chcę. Dowolnie modyfikuję ich twardość, hydrofobowość, elastyczność, zwilżalność itp... Tyle, że nie tylko z perlitami od lat to robię z powodzeniem... Te instrukcje na stronach podanych... TWARDE przedruki dużo wcześniejszych opracowań różnych firm (nie zawsze Polskich). Zobacz, że nie są sygnowane podpisem Perlit-Polska! Zawierają trochę błędów, ale jak kto w tym mocno "nie siedzi" to ich nie zauważy... Trudno, aby specjaliści od wytwarzania perlitu znali się na wszystkim... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 "Wszyscy tylko perlit i perlit. A styrobeton albo pianobeton? " Słabo szukasz... Tu, na tym forum ze dwadzieścia razy brałem udział w dyskutowaniu zastosowania betonów lekkich. Można... Ale... Głównie lecą pytania - jak się robi styrobeton... Albo, ze ktoś gdzieś w hurtowni znalazł GOTOWĄ MIESZANKĘ po 70zł/worek i że jest "cudowna" i że bardzo poleca. :lol: ROBIŁEŚ PIANOBETONY? Wstaw jakie fotki to porównamy z tym, co tu było pokazywane... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 27.04.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Zawierają trochę błędów, ale jak kto w tym mocno "nie siedzi" to ich nie zauważy... Trudno, aby specjaliści od wytwarzania perlitu znali się na wszystkim... Dziekuje za wreszcie prawie w 100% wyczerpujaca wypowiedz. Jakie to bledy? Szukajac wczesniej informacji znalazlem juz Twoje posty z bodajze lat 2006-2007 wlasnie o perlitobetonie. Dlatego sie dziwie, ze teraz odradzasz perlitobeton, a w zamian polecasz perlitogips. W tych wszystkich recepturach brakuje mi informacji, ktore proporcje nadaja sie pod wylanie nan wylewki (pod podlogi z litych desek, np. 4cm), a na ktorych bezposrednio mozna klasc plytki ceramiczne. Kogos, kto jest taki doswiadczony w tego typu lekkich betonach, prosilbym rowniez o rade, ktory z tych materialow bedzie lepszy pod wzgledem cieplnym i wytrzymalosciowym: styrobeton, perlitobeton, czy pianobeton. p.s. nigdy nie kladklem wylewki - ani tradycyjnej, ani specjalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 27.04.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Głównie lecą pytania - jak się robi styrobeton... Albo, ze ktoś gdzieś w hurtowni znalazł GOTOWĄ MIESZANKĘ po 70zł/worek i że jest "cudowna" i że bardzo poleca. :lol: ROBIŁEŚ PIANOBETONY? Nie robilem, ale znalazlem firme, ktora robi na gotowo za 240-270zl/m3 w zaleznosci od klasy wytrzymalosci. Polytech jest za 39zl/200l (na 0,25m3 gotowego styrobetonu 20/80). Cenowo wychodzi podobnie, jak perlit. Jak widzisz, ceny sa dosc zblizone, nawet ze wskazaniem na pianobeton (jesli ktos mialby mi klasc tez inny beton), dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.04.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 najlepiej jest odwiedzić kolegę Adam_mk w Sosnowcu. Pamiętam, że jak do niego pojechałem to mi zrobił takie zmiany w projekcie że potem architekt nie mógł projektu poznać Kolega Adam potrafi przekonać do zmiany koncepcji , oj potrafi Na dodatek świetnie się go słucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts