Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobiłem solidną hydro i termoizolację.

Na termoizolacji (styropian) mam zamiar ułożyć folie 1 mm.

W całym domu planowane jest ogrzewanie podłogowe.

Tu się jednak pojawia problem - jak mocować elementy montażowe ogrzewania podłogowego aby nie uszkodzić folii?

Znacie może jakieś rozwiązania?

Dla czego ci tak zależy aby nie uszkodzić folii? Moim zdaniem to nie ma żadnego znaczenia, no oczywiście nie mówimy o tym że ktoś ja będzie rozdzierał ale o małych dziurkach.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybrane wpisy z tego wątku - powód dla którego nie chce wpuścić wilgoci z wylewki do styropianu:

... mokry styro to kiepski opór cieplny.

... Takimi śmiesznymi klipsami w kształcie "U" przypinają te rurki...

Potem się czyta, jaka ta podłogówka jest mało wspaniała...

... POD tym styropianem temperatura całorocznie będzie stała + 10stC. Nad tym styropianem ma być płyta podłogówki.

Byłoby dobrze, jakby ten styropian był suchy...

Jeśli już kładziemy te płyty styropianowe to musimy to robić przy najmniejszej wilgotności powietrza. Styropian chłonie wilgoć z powietrza, jest zamknięta w tych bąbelkach, kiedy rzucimy to na chudziaka o temp. 10 stopni to nam coś wylezie:lol2:, a jak zalejemy to betonem to zostanie tam na zawsze. Ta wilgoć będzie pośrednikiem w transporcie ciepła z płyty grzejnej w kierunku gruntu.

... Rozłożysz styropianowe płyty...

... Potem przykryjesz to folią. Im szczelniejszą tym gorzej!

Na folii wylejesz wylewkę (umiesz wylać taką BEZ wody robioną?).

A jak masz tam podłogówkę - to w setkach miejsc ta folia jest podziurawiona takimi ślicznymi spinkami, co rurki trzymają...

Jak by nie patrzał - wprowadzisz tam, skąd wyjścia nie ma, sporo wody...

Dziesięcioleciami tam będzie tkwiła...

Edytowane przez ekmir

Zrobiłem solidną hydro i termoizolację.

Na termoizolacji (styropian) mam zamiar ułożyć folie 1 mm.

W całym domu planowane jest ogrzewanie podłogowe.

Tu się jednak pojawia problem - jak mocować elementy montażowe ogrzewania podłogowego aby nie uszkodzić folii?

Znacie może jakieś rozwiązania?

Ułóż na styropianowych płytach systemowych ....ale ta cena...

Systemowy już nie wchodzi w grę.

Zakupiłem styropian wcześniej i nie ma szans ułożyć systemowy ze względu na wymiary (grubość). Po ułożeniu tego co mam jest już optymalnie.

Poza tym, jego słabym punktem są łączenia i pogorszenie parametrów grzewczych :(

Edytowane przez ekmir

Pytanie: jaki bedzie najlepszy, ale i najrozsadniejszy cenowo izolator termiczny do przyklejenia na sufit piwnicy? Plyty PIR ok. 43zl/m2 za 5cm z lambda 0,023? Czy jest cos lepszego/tanszego?

I drugie pytanie - jak wylac wylewke bezposrednio na strop betonowy? W wylewce musza byc peszle z pradem i rury pex z CO w otulinie, wiec przypuszczam, ze 6,5-7cm? Ale czy zbroic? Normalnie wylewke pod parkiet robi sie plywajaca - tutaj bedzie bezposrednio na betonie.

Miałem we wszystkich pomieszczeniach pospółkę, na wierzchu była sucha jak pieprz, a na 60 cm głębokości była już spora wilgoć. Całą tę warstwę zastąpiłem 60cm warstwą sproszkowanego poliuretanu wsypanego w folię w formie wanny. Moim dylematem było wykonanie pierwszej wylewki tak aby beton nie mieszał się z tym proszkiem i jednocześnie wylewka współpracowała z warstwą izolacji, ale ten problem mam już za sobą i niedługo bedę mógł rozpocząć wylewanie pierwszej płyty grzejnej. Edytowane przez Tomek B..

Nie ma takiej możliwości aby nie wpuścić, poza tym będzie to mała ilość. Całkowite odseparowanie jest niemożliwe. Poza tym wiemy że w styropianie od razu jest wilgoć. No chyba ze będziesz dawał perlit to sie da.

Na chudziaku mam papę klejoną lepikiem na gorąco (ze sobą i z papą fundamentową) i na to folia budowlana. Następnie na to wysypana jest mieszanka perlitu z gipsem od 3 cm do 5 cm (w zależności od chudziaka). Na tą zasypkę ułożony jest styropian.

Na styropian mam zamiar ułożyć folię (zgrzewaną dla każdego pomieszczenia) o grubości 1 mm.

Myślałem żeby na folię ułożyć siatki i do nich montować elementy ogrzewania podłogowego ta jak np.::

http://www.kisan.pl/kisan-comfort-floor-standard-plus-system-podlogowy-mokry-oparty-na-styropianie-klipsach-i-siatce-wzmacniajacej.

Zastanawiam się jednak nad zastosowaniem wylewki anhydrytowej, a dla niej nie zalecają siatek.

Może więc miejsca tych "dziurek" wypełnić klejem do folii, a następnie włożyć klips lub kołek ?

Edytowane przez ekmir

Moim zdaniem niepotrzebnie koncentrujesz się na tych "dziurkach" . Jeśli robisz tak jak powiedziałeś to nie widzę w ogóle problemu. Nawet jeśli coś przecieknie to w procesie podgrzewania i chłodzenia płyty grzewczej cała wilgoć spłynie do perlitu i tam zostanie na wieki wieków.

• 3 weeks później...

Hmm całość w wannie...

Z tego co mówi mój budowlaniec to wylewka-podłoga to żaden problem bo wymuruje wyższą ścianę i np drzwi balkonowe będą miały większy otwór który uzupełni od dołu wylewka i podłoga właściwa.

Bo co lepsze mówi coś o kładzeniu 5cm styropianu na fundament tam gdzie okna balkonowe i drzwi wejściowe. Co o tym myślicie?