Kristopfer 07.06.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 O ile dobrze widzę to o czyms takim to musiałbym mysleć jak buduję fundament a nie jak on już istnieje.Poziom gruntu mi nie pasuje i dlatego nie umie tego zrozumieć.Mogę poprosić o objaśnienie poziomów co gdzie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.06.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 nad pustakiem izolacyjnym isomur plus mam wieniec który mi wyznacza poziom 0. Po prawej stronie od wieńca , takie puste pole to wylewka. A pod nią jest ocieplenie, trochę dziwnie zaznaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 08.06.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Jaką radzili byście folię 0,5 mm czy może 1 mm? Wracam jeszcze do folii, którą mam zamiar ułożyć na styropianie (przed wylewką). Muszę w najbliższym czasie ją zamówić. Wylewkę mam zamiar zrobić anhydrytową. Czy folia budowlana 0,5 mm będzie wystarczająca do tego celu (folia oczywiście z atestem). Czy jest wystarczająco mocna, że późniejsze prace nie spowoduja jej uszkodzeń (układanie podłogówki i wykonywanie wylewki)? Czy może jednak "pójść" w grubszą folię 1 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.06.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 A może na rozłożony styropian położyć siatkę i klej, a na tak przygotowane podłoże nanieść folię w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 17.06.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 A może na rozłożony styropian położyć siatkę i klej, a na tak przygotowane podłoże nanieść folię w płynie? Myślę, że powinieneś rozważyć procesy fizyczne jakie będą zachodziły w styropianie zamkniętym w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.06.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 A jak układamy zwykłą folie to nie zamykamy styropianu w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.06.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 (edytowane) A jak układamy zwykłą folie to nie zamykamy styropianu w kotle? Napisałem wszystko na priv. Dodam tylko że pomiędzy płytą grzejną a jej ociepleniem nie powinno się rozkładać warstwy nieprzepuszczalnej dla pary wodnej. Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.06.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Wybrane wpisy z tego wątku - powód dla którego nie chce wpuścić wilgoci z wylewki do styropianu: ... mokry styro to kiepski opór cieplny. ... Takimi śmiesznymi klipsami w kształcie "U" przypinają te rurki... Potem się czyta, jaka ta podłogówka jest mało wspaniała... ... POD tym styropianem temperatura całorocznie będzie stała + 10stC. Nad tym styropianem ma być płyta podłogówki. Byłoby dobrze, jakby ten styropian był suchy... Jeśli już kładziemy te płyty styropianowe to musimy to robić przy najmniejszej wilgotności powietrza. Styropian chłonie wilgoć z powietrza, jest zamknięta w tych bąbelkach, kiedy rzucimy to na chudziaka o temp. 10 stopni to nam coś wylezie, a jak zalejemy to betonem to zostanie tam na zawsze. Ta wilgoć będzie pośrednikiem w transporcie ciepła z płyty grzejnej w kierunku gruntu. ... Rozłożysz styropianowe płyty... ... Potem przykryjesz to folią. Im szczelniejszą tym gorzej! Na folii wylejesz wylewkę (umiesz wylać taką BEZ wody robioną?). A jak masz tam podłogówkę - to w setkach miejsc ta folia jest podziurawiona takimi ślicznymi spinkami, co rurki trzymają... Jak by nie patrzał - wprowadzisz tam, skąd wyjścia nie ma, sporo wody... Dziesięcioleciami tam będzie tkwiła... oraz Myślę, że powinieneś rozważyć procesy fizyczne jakie będą zachodziły w styropianie zamkniętym w kotle. Dodam tylko że pomiędzy płytą grzejną a jej ociepleniem nie powinno się rozkładać warstwy nieprzepuszczalnej dla pary wodnej. Czy tu nie mamy przypadkiem jakiejś sprzeczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.06.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja na pur daje folie, ale po to aby mi sie niemieszal pur z betonem. Ale nie zakladam ze sie w ogole ni bedzie mieszal. Chodzi o to aby sie niemieszal nadmiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.06.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Autorus czy dobrze kojarzę że ty "bawiłeś się" purem, zalałeś go wodą i po jakimś czasie ona przesiąkła pod proszek? Czy dobrze kojarzę że pur jest nienasiąkliwy ale przepuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.06.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Tak. jednak wolalbym wlac w pur jak najmniej wody, to chyba zrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.06.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja nie w tym kontekście miałam obsypać purem fundamenty z zewnątrz ale zdaję się że zrezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.06.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Autorus zrezygnuj z tej folii i wybierz coś co spełni taką samą funkcję, której oczekujesz i jednocześnie pozwoli na samoistne odparowanie wilgoci.Możesz wylać na ten proszek tony wody, fizyka sobie z tym poradzi.Rozumiem, że masz pewność, że ten proszek jest idealnie suchy? Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.06.2012 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Wybrane wpisy z tego wątku - powód dla którego nie chce wpuścić wilgoci z wylewki do styropianu: oraz Czy tu nie mamy przypadkiem jakiejś sprzeczności? Nie ma żadnych sprzeczności. Zasada jest taka aby nie blokować praw fizyki a jedynym odstępstwem w tej zasadzie jest blokada na poziomie izolacji przeciwwilgociowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.06.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Czyli na płyty styropianowe mam bezpośrednio mocować listwy/szyny do mocowania rurek ogrzewania podłogowego i wszystko zalać wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.06.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Autorus zrezygnuj z tej folii i wybierz coś co spełni taką samą funkcję, której oczekujesz i jednocześnie pozwoli na samoistne odparowanie wilgoci. Możesz wylać na ten proszek tony wody, fizyka sobie z tym poradzi. Rozumiem, że masz pewność, że ten proszek jest idealnie suchy? Pomysł z folia ściągnąłem od pigeona Robię podłoge z dwóch warstw , przy czym pierwsza będzie zbrojona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.06.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Pomysł z folia ściągnąłem od pigeona Robię podłoge z dwóch warstw , przy czym pierwsza będzie zbrojona Jeśli już musi to być folia to tylko paroprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.06.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Czyli na płyty styropianowe mam bezpośrednio mocować listwy/szyny do mocowania rurek ogrzewania podłogowego i wszystko zalać wylewką? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.06.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Jeśli już musi to być folia to tylko paroprzepuszczalna. Myślisz o czymś takim? http://allegro.pl/folia-paroprzepuszczalna-strotex-slpp-1-5-x-50-m-i2414701592.html paroprzepuszczalne znalazłem tylko dachowe. Pigeon dawał zwykłą budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.06.2012 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Myślisz o czymś takim? http://allegro.pl/folia-paroprzepuszczalna-strotex-slpp-1-5-x-50-m-i2414701592.html paroprzepuszczalne znalazłem tylko dachowe. Pigeon dawał zwykłą budowlaną. Tak może być ale szkoda kasy, chodzi tylko o to aby proszek nie mieszał się z betonem. Pomyśl o tekturze w rolce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts