Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po ułożeniu podłogówki na siatce podniósłbym całą siatkę na jakich podkładkach, aby rurki były w połowie grubości płyty grzewczej.

Da się, jak do zalewania ułoży się jakieś pomosty.

"Po związaniu perlitu wykonałem obowiązkowy spacerek po całej podłodze wymuszając siadanie perlitu..."

Nie dziwota, ze siadło pod ... plumbum...

:lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po ułożeniu podłogówki na siatce podniósłbym całą siatkę na jakich podkładkach, aby rurki były w połowie grubości płyty grzewczej.

Da się, jak do zalewania ułoży się jakieś pomosty.

Mógłbym prosić jakiś krótki opis, jak takie pomosty się robi? Co do podkładów: myślałem o odlanych z betonu klockach, podstawa około 8x8 cm (chociaż w zasadzie jeden bok może mieć więcej, ważne żeby przeszło przez oczka rozłożonej już siatki ) wysokość 2-2,5 cm, w środku ewentualnie zatopiony jakiś kawałek drutu. Jeśli by je rozstawić co pół metra, to potrzeba takich lekko ponad 50 szt na każde 10m2. Będzie trochę zabawy z ich zrobieniem. Ale czy to zda egzamin? A może zrobić grubsze zakładając że zapadną się trochę w perlicie?

"Po związaniu perlitu wykonałem obowiązkowy spacerek po całej podłodze wymuszając siadanie perlitu..."

Nie dziwota, ze siadło pod ... plumbum...

Adam M.

wyszło mi że gdybym był cały z plumbum, bo bym ważył jakieś 770kg, czyli stojąc na jednej nodze wywierałbym na perlit ciśnienie około 770 kPa

:)

plumbum

Witam!

Bardzo proszę o radę.Dom jest wykonany z bala,posadowiony na podwalinach drewnianych,te z koliei na ścianach z bloczków fundamentowych.Wewnątrz mam teraz 10cm betonu na 50cm piachu.Poziom podłogi to góra podwaliny.Między wylewką a planowaną podłogą jest 27cm.

Częściowo planuje podłogówkę a częściowo grubą deskę drewnianą.

Myślałem tak-folia czarna 2 razy,2 razy 10cm styropian,folie aluminiową,rurki podłogówki przymocowane klipsami,zbrojenia,wylewkę,płytki-panele.W części z podłogą drewnianą tak samo(oczywiście bez rurek i folii) albo legary,między legarami wełna,deska(teraz mam taki"mętlik" w głowie że najchętniej to rozwiązanie zastosowałbym na całym parterze,niestety żona ma już koncepcję estetyczną która to wyklucza).

Decyzję muszę podjąć szybko.Teraz nie wiem,zrezygnować z foli aluminiowej?Całkiem czy na rzecz paroprzepuszczalnej?Co zamiast klipsów?Te zbrojenia nie są zalecane tylko w chudziaku(tam nie mam) czy też zrezygnować z tych w suchej wylewce-jeśli tak to mój majster chyba odmówi wykonania...

Zrezygnowałbym z tych nieszczęśliwych pomysłów.

Poczytał co , tak dokładniej, o problemie, z którym się chcesz zmierzyć.

Potem zrobił DOBRZE tę podłogówkę.

Po co Ci ta GRUBA deska drewniana?

Nie wystarczy DESKA?

PO CO Ci ta folia alu?

Te spinki do mocowania alupexa to mam ochotę wbić w plecy (od góry do dołu!!!) takim, co je doradzają... tyle razy ile razy o tym czytam.

Problem opisany po tysiąckroć tu, na forum.

Zadaj sobie trochę trudu i poszperaj!

Albo rób głupstwa, jak Ci się nie chce...

Adam M.

Masz fiksację funkcjonalną!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiksacja_funkcjonalna

Można sobie zrobić "zimę" w lipcu!

Można "postrzelać" nim z dmuchawki dziewczynom po łydkach!

Można, po polaniu jakim olejem czy benzyną (bo chłonny) PODPALIĆ ten niepalny perlit!

Można nim napełnić piaskownicę...

Można worek powiesić nad drzwiami a w skrzydło drzwi wbić sterczący gwóźdź !!!

(Też widowiskowe)

Można zastosować zamiast karimaty na biwaku...

Wiele można...

Chyba, ze pytasz - do czego jeszcze ZWYKLE się go wykorzystuje?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Masz fiksację funkcjonalną!

Chyba, ze pytasz - do czego jeszcze ZWYKLE się go wykorzystuje?

Adam M.

No właśnie. Jak perlitem ocieplić dach odwrócony ? Wymyśliłem sobie takie cudo i nie mogę skończyć :) Jestem na etapie papy, na tym powinien byc styrodur, a nad stryrodurem kamyki. Z tym styrodurem mi tu nie po drodze 500 pln za m^3. Ale jak tu zaprządź perlit w styroduru miejsce ?

Edytowane przez Teves

Adamie fiksacja funkcjonalna mi nie grozi, jak trzeba to dzdzownicą buty zasznuruję :D.

A mój problem już znasz.

Obecnie zastanawiam się czy 50 cm perlitu w podłodze będzie ok.

Jakby ktoś potrzebował perlitu w okolicach Cieszyna to mogę pomóc.

Teves

Weź perlit, trochę szkła wodnego cement i cementolit.

Zrób betonik i zalej ten dach.

cementolit

TU zajrzyj: http://archiwumallegro.pl/polimerobeton_dla_kazdego-110881918.html

Zrobisz termoizolację bezspoinową w pełni wodouszczelnioną.

o_c

50cm to bardzo gruba termoizolacja i powinna mieć niespotykane parametry.

Szkło jest twarde.

To, ze jest to piasek i nogi się w nim zapadają trochę myli.

Jak posklejasz drobinki to będziesz miał solidna podstawę.

Adam M.

Witam,

Potrzebuje pomocy - to że będzie perlito-gips to już przesądzone. Ale mam pytanie techniczne. Garaż jest ogrzewany - więc moje pytanie czy w garażu też można zastosować perlit z gipsem czy perlit wymieszać z czymś innym. Drugie techniczne pytanie czy na stropie pod perlit też musi być papa. Proszę o pomoc. Sprawa jest pilna.

Pozdrawiam

Zerknij na Allegro.

Tam prawie zawsze są próbki wystawione z namiarem na producenta.

Uważam, ze jest to jeden z "lepszych wynalazków" jakie zrobiono w chemii budowlanej.

Mnie - bardzo pomaga.

Adam M.

TU masz AKTUALNĄ aukcję.

Są regularnie powtarzane...

http://allegro.pl/polimerobeton-dla-kazdego-i2490234450.html

A.M.

Edytowane przez adam_mk