ziuta62 09.07.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Dzięki Adam!!! Czy w tych pomieszczeniach gdzie nie będzie podłogówki mogę dać grubiej niż 10cm termoizolacji i wtedy wylewka pod podłogi drewniane będzie cieńsza? Tak bym rozłożyła prace , najpierw tam gdzie ogrzewanie podłogowe, a potem reszta żeby sie pozimy zgodziły. Zawsze to chyba lepiej troche cieplejsza podłoga pod deskami? Tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.07.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 HlashBack u mnie będzie isomur, czy o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.07.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 :DAle ci napisałam! Sorki FlashBack!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Przyjeżdżaj! Może nareszcie zaczniesz gadać jak budowlaniec a nie językiem potocznym... JAKA PARA wym miejscu? SKĄD? (myślę, że rozumiem co myślisz i masz rację) Adam M. Taki ze mnie budowlaniec jak z matki teresy kierowca rajdowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Adamie no ja już wolę głupoty napisać niż udawać że się znam.tylko się nie denerwujcie pojęcie wanny -ło co chodzi?czy 25 cm perlitu odpowiada grubości 25 cm styropianu? jesli chodzi o wilgotność no właśnie wróciłem z córą z plaży mam mokre gacie i jakos mi tak zimno w tyłek.na to jak kalesony ubiorę to nie będzie m i cieplej.ja postaram się nagrać roboty. kófa mać pomóżcie przy cokole ocieplenia na ścianie będzie okolo 25 cm -pozostaje mi tylko dać 20 cm xpsa żeby mały uskok wyszedł Edytowane 9 Lipca 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Ale fajny wątek znalazłem Próbuje nadążać za Adamem, ponieważ styropianu miałem dawać 30cm rozumiem ze teraz należałoby dać taką samą warstwę perlitu. Zero problemu. U mnie ogrzanie podłogowe elektryczne czyli kable grzejne. I teraz moje pytanie : jakie kolejne warstwy kładziemy na tym perlicie? 1) mocujemy zbrojenie, do niego kable grzejne, zalewamy posadzką i koniec? 2) jak się mylę to opieprzcie ale powiedzcie jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 oglądałem stronę producenta perlitu z bełchatowa może przy 40 metrów wyjdzie sensowna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) A jakiej granulacji? Kurcze jak m3 perlitu + wapno przełożyć na m2 posadzki o grubości 30cm? Aj sie człowiek myślenia oduczył. Mamy 1m3 perlitu i do tego 1/10m3 wapna co daje prawie 4m2 posadzki o grubości 30cm. Przy założeniu ze mam ok 300m2 posadzki potrzeba mi 75m3 perlitu granulacji 150 w cenie 220zł bez transportu ale także bez bonusu ja ilość czyli jakieś 16500zł. A miałem dać 30cm styropianu 2x eps 100 + 1eps 200 to wychodzi dokładne na to samo. Bo eps 100 jest po 150zł/m3 a eps200 jest po 250zł/m3 Edytowane 9 Lipca 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 A jakiej granulacji? Kurcze jak m3 perlitu + wapno przełożyć na m2 posadzki o grubości 30cm? Aj sie człowiek myślenia oduczył. Mamy 1m3 perlitu i do tego 1/10m3 wapna co daje prawie 4m2 posadzki o grubości 30cm. Przy założeniu ze mam ok 300m2 posadzki potrzeba mi 75m3 perlitu granulacji 150 w cenie 220zł bez transportu ale także bez bonusu ja ilość czyli jakieś 16500zł. A miałem dać 30cm styropianu 2x eps 100 + 1eps 200 to wychodzi dokładne na to samo. Bo eps 100 jest po 150zł/m3 a eps200 jest po 250zł/m3 Tak cenowo wychodzi na to samo, ale... perlit gwarantuje ten opór cieplny. Możesz spokojnie dać 15 lub 20 cm perlitu i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Ale fajny wątek znalazłem Próbuje nadążać za Adamem, ponieważ styropianu miałem dawać 30cm rozumiem ze teraz należałoby dać taką samą warstwę perlitu. Zero problemu. U mnie ogrzanie podłogowe elektryczne czyli kable grzejne. I teraz moje pytanie : jakie kolejne warstwy kładziemy na tym perlicie? 1) mocujemy zbrojenie, do niego kable grzejne, zalewamy posadzką i koniec? 2) jak się mylę to opieprzcie ale powiedzcie jak Perlit zastępuje styropian i inne płytopodobne składane badziewia. Pamiętaj tylko, że płytę grzejną musisz zrobić pływającą, więc dylatacja niezbędna. Poza tym nic się nie zmienia. Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Mógłby kolega rozwinąć tą "pływającą płytę"? U mnie na posadzkę ma być wylewany beton B25 bo posadzka będzie szlifowana i to już będzie koniec. Wykonawca mi od razu powiedział ze trzeba będzie rozbić dylatacje aby nie popękał. Czy one już wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Mógłby kolega rozwinąć tą "pływającą płytę"? U mnie na posadzkę ma być wylewany beton B25 bo posadzka będzie szlifowana i to już będzie koniec. Wykonawca mi od razu powiedział ze trzeba będzie rozbić dylatacje aby nie popękał. Czy one już wystarczą? Pływającą płytę wykonuje się, jeśli mamy ogrzewanie podłogowe. Dookoła ścian i progów stosuje się miękkie dylatacje, ponieważ podczas zmian temperatur płyta rozszerza się i kurczy, jeśli nie będzie dylatacji to popęka. Jeśli płyta nie ma ogrzewania podłogowego, to trzeba ją podzielić na mniejsze części np. listwami drewnianymi aby nie miała więcej niż 5m2. Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Dzieki za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 cenowo to żle nie wyjdzie chyba.kwestia robocizny -tragedii nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 cenowo to żle nie wyjdzie chyba. kwestia robocizny -tragedii nie będzie Cenowo wyjdzie tyle co styropian ale co jest wart styropian zanurzony w jeziorze z lambdą zwykłej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Jeśli już kładziemy te płyty styropianowe to musimy to robić przy najmniejszej wilgotności powietrza. Styropian chłonie wilgoć z powietrza, jest zamknięta w tych bąbelkach, kiedy rzucimy to na chudziaka o temp. 10 stopni to nam coś wylezie:lol2:, a jak zalejemy to betonem to zostanie tam na zawsze. Ta wilgoć będzie pośrednikiem w transporcie ciepła z płyty grzejnej w kierunku gruntu. Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 perlit to inaczej keramzyton.? powiedzćcie a nie zapadnie się podłoga nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.07.2011 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) perlit to inaczej keramzyton. ? powiedzćcie a nie zapadnie się podłoga nad tym? Perlit nie ma nic wspólnego z keramzytem czy też keramzytonem jak nazwałeś. W zależności od obciążenia dobiera się mieszankę perlitu i masy wiążącej. Adam poleca gips i także już jestem za tym. Sposób przedstawiony przez Adama to najcieplejszy podkład, o wytrzymałości najtwardszego styropianu, więc nie rozumiem o co tutaj obawy? Edytowane 9 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Przez jedną chwilkę samych Was zostawić nie można!!!Jak dzieci!Tylko się kto odwróci - zaraz wszystko poprzewracają i wymieszają! Chyba trzeba będzie raz jeszcze ŁOPATĄ, P O W O L I i DRUKOWANYMI...Poczekajcie chwilkę, bo klepanie trwa.Ja tego nie mam na "kopiuj-wklej".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 09.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Tak sobie znalazłem na innym forum http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-54546.html? "Podam wam współczynnik przewodzenia ciepła lambda dla styropianu w zaleźności od tego ile jest w nim wody (styropian fs15) w 1m3:0 kg wody - 0,0410 kg - 0,0420 kg - 0,0450 kg - 0,042100 kg - 0,049200 kg - 0,071300 kg - 0,1400 kg - 0,14500 kg - 0,18600 kg - 0,24700 kg - 0,31800 kg - 0,4900 kg - 0,52950 kg - 0,6 Typowa zawartość wilgoci technologicznej to 1 kg/m3" #1Czy zatem jeżeli nawet w porach styro jest zamknięta woda atmosferyczna, to czy aż tak znacząco wpływa na pogorszenie parametrów. W końcu ilość tej wody jest ograniczona. Podłoga odcięta od wilgoci gruntu to nie wiadro z wodą. #2Skoro w styro jest woda, to przecież kładzenie zimą nic nie da. I tak przyjdzie pora roku kiedy wylezie ona i zaatakuje znienacka. No chyba, że styro jest suchutki z fabryki (ale latem też może być) albo kładziemy go na biegunie z małą prężnością pary. Tak czy siak. Jutro jadę w Pradolinę i wyrzucę położony dwa dni temu styro i folię i zobaczymy jak to wygląda. Chata nie była wietrzona przez ten czas. Bardzo jestem ciekawy czy te rozważania mają w moim przypadku jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts