Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Waści szpakami za młodu karmić musieli!!!

:lol:

Wcale młynarzy przy tej robocie nie przypominacie!

:lol:

Znaczy - da się i dobrze i lepiej!

Adam M.

Łopatę w kąt wsadzę i kupię sobie takie fajne wiaderka!

A.M.

Edytowane przez adam_mk

co do łopaty to panowie "mieszacze" chcieli ochoczo pomieszać łopatą ale po kilku ruchach zaczeliśmy kaszleć jak szaleni i łopata poszła w kąt.mieszadło jest na tyle bezpyłową metodą że teraz nawet masek nie nosimy. na drugim filmiku są właściwe obroty wiertarki-najniższe(na pierwszym pan się popisywał do kamery i na maxa mieszał)

Jak gdzieś wspomniałem, perlit znam już od jakich 20 lat.

Ale...

Tak się jakoś składało, że stosowałem go do filtracji cieczy czy termoizolacji wysokich lub ekstra niskich temperatur (w laboratorium).

Naczynia na ciekłe gazy itp.

Potem, długo potem, dopadłem worek i zacząłem eksperymenty z kompozytami na jego bazie.

Da się wszystko!

Można sprawić, że będzie "tłusty jak gęś" i ślad wody na nim się nie zatrzyma.

Można zrobić z niego miksturę, która po zestaleniu jest zwilżalna, ale kompletnie nienasiąkliwa.

(Tynk idealny barwiony w masie na piękną biel a do tego termoizolacyjny!).

Cieszę się, że dość siermiężne (dotąd) metody mieszania udało Ci się skutecznie i wydajnie zmechanizować w skali budowlanej (technicznej, a nie mini - laboratoryjnej)!

Jeszcze kilka dobrych pomysłów a budowanie nie będzie męką i drogą pod górkę i pod wiatr!

Teraz trochę męczę naprawianie domów krytych watą...

(Skutecznie!)

Tylko tak to jakoś idzie, że markety chyba na tym nie zarobią...

(Ale może mnie nie odstrzelą! :lol: )

Adam M.

filmik ze zraszania wodą perlitogipsu będzie dostępny pod tym adresem:

jak się wgra :)

gwoli objaśnień warto się zaopatrzyć w zraszacz z regulacją przepływu który da nam w efekcie bardzo równą powierzchnię.silny strumień wody porobi na powierzchni masę nierówności.

najlepsze moje ustawienia dla zraszacza z casto za 12zł ;)

mist(1 min.)-->flat(3 min.)-->shower(5 min.)--->full(do pojawienia się dużej kałuży)

oczywiście wszystko trzeba traktować indywidualnie ,można dolać wody jak za mało

adam_mk jestem pełen podziwu dla twojej inwencji twórczej,zaangażowania i ogólnego "chciejstwa" w zakrzywianiu naszej czasoprzestrzeni ;)

jeśli chodzi o watę to trzymam się od niej z daleka- dla mnie to taki drugi azbest.

ktoś kiedyś pisał że najlepiej by było watę zapakować w taki szczelny worek i wyssać powietrze.

u siebie będę próbował ekofiber

Wygrałeś, nawet jakby czego nie dopatrzyli!

To , dla mnie, wyjątkowo dobra technologia ocieplania.

Rozumiem, ze bierzesz wraz z usługą?

Bo jakoś nie spotkałem, żeby sobie kto te gazety sam w boraksie moczył i narzucał...

Adam M.