qubic 03.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 oraz przekrój warstwy 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 03.09.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 a oddzielać czymś w poziomie (folia, styropian?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 04.09.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 a oddzielać czymś w poziomie (folia, styropian?) Ja położyłem folie w jednym pomieszczeniu, w trakcie układania doszedłem do wniosku że nie jest potrzeba i w pozostałych zrezygnowałem. Wylewka z miksokreta szła bezpośrednio na perlitogips. Ekipa od wylewek miała obiekcje, obawiali się iż perlit za szybko wchłonie wilgoć z wylewki i nie zwiąże ona jak należy. Stanęło na tym iż go polali wodą przed robotą, po robocie stwierdzili iż było ok. Wylewka po miesiącu wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 07.09.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam A czy ktoś robił ocieplenie perlitem 100 (proszek, mąka)? Bo proporcje 125 l perlitu/ 25a nawet 30kg gipsu nie zdają egzaminu. Wg Adama MK należy dodać cementu. A może ma ktoś jeszcze jakieś inne doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 07.09.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja miałam 100 i dopiero proporcja 1 worek perlitu na 4 worki gipsu dawało radę. 150 czy 180 pod tym względem jest dużo ekonomiczniejsza w zużyciu gipsu. Po 3 dniach podłoga naprawdę była jak cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 07.09.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 oraz przekrój warstwy 25cm Jakie macie plany do tych czesci blisko sciany? Tam gdzie na filmie widac pekniecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.09.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 faktem jest że jest trochę miejsc gdzie są takie pęknięcia tak jakby takie purchle gdzie powierzchnia się ugina,chyba tam trzeba więcej wody wlać ale nie wiem ....może to pougniatać najpierw a dopiero wtedy wodą polać.może ktoś już rozwiązał taki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 08.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 faktem jest że jest trochę miejsc gdzie są takie pęknięcia tak jakby takie purchle gdzie powierzchnia się ugina,chyba tam trzeba więcej wody wlać ale nie wiem ....może to pougniatać najpierw a dopiero wtedy wodą polać.może ktoś już rozwiązał taki problem. ja przedreptałem po calej powierzchni podłogi, tam gdzie się zapadł perlit, podsypałem go do poziomu, podlałem woda uzupełnione miejsca. Na zdjęciu widać co musiałem schować w warstwie ocieplenia, szczególnie w okolicach przewodów oraz tregr zapadnięcia perlitu się zdarzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.09.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 a co to za przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 ja przedreptałem po calej powierzchni podłogi, tam gdzie się zapadł perlit, podsypałem go do poziomu, podlałem woda uzupełnione miejsca. Na zdjęciu widać co musiałem schować w warstwie ocieplenia, szczególnie w okolicach przewodów oraz tregr zapadnięcia perlitu się zdarzały. plumbum no to ja właśnie tego typu przewody wentylacyjne mam w planie ,gdzie kupiłeś tego uniflexa?i jaka cena za przewody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.09.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 O ile się nie mylę to przewody Danffosa do wetylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Mam pytanie odnośnie tego przekroju. Czy on jest twardy na całym przekroju, czy aby na dole nie jest sypki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 na dole jest sypki,praktycznie jak po zmieszaniu.twarda jest tylko górna warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 09.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Przestudiowałem wątek i próbuję go dostosować do następującej kombinacji:- woda przeważnie nisko, ale okresowo nawet na 80cm ppg- w tym momencie są ścianki fundamentowe i zaraz przywożą piasek, także jest jeszcze parę dni do manewru.- wg projektu ścianki do poziomu '0', czyli góra ścianek = posadzka. To zostawia 22cm pomiędzy wierzchem chudziaka a górą ścianki fundamentowej (na 15cm styro, 5cm wylewki i 2cm posadzki). Wiem, projektant do d. a ja mam wyrzuty że tego nie wychwyciłem wcześniej.- Mogę teoretycznie jeszcze zdjąć jedną warstwę bloczka, ale pod nim jest fi 12 stali wzmacniające ścianę, więc wolałbym tego nie robić...- na ścianki fundamentowe kładę papę na osnowie poliestrowej PV200S32, wystającą 20cm do wewnątrz. Łączeniej z papą z chudziaka będzie w pionie. Rozwiązania 'wątkowe' jakie nasuwają się do głowy:a) ORTODOKSYJNE: nasypać o 10cm mniej piasku i na to chudziak- wychodzi wanna 32cm głęboka. W to wrzucić papę PV zawiniętą na ściany fundamentowe i zgrzaną z tą wystającą z izolacji poziomej. Na to 25cm perlitogipsu, a pod drzwiami/balkonami/kominkiem - perlitobetonu. Na to siatka i instalacje. Na to wylewka i posadzki. b) MIESZANE: nasypać tyle piasku ile jest w projekcie i na to chudziak. W to papę, na to 3cm perlitogipsu (lub perlitobetonu) dla związania. Na to styropian. Na to folia paroprzepuszczalna. W styropian instalacje. Na to wylewka. c) JESIENNE: układam styro jak w projekcie... ale w listopadzie. We wszystkich rozwiązaniach nie wiem jak zaradzić mostkowi termicznemu który powstanie między wylewką pod posadzką, ścianą fundamentową (brzegiem wanny) i styropianem 8cm na pionowej izolacji fundamentu. Dołożyć jeszcze 7cm styropianu nad gruntem na siatkę z klejem na ścianie fundamentowej żeby chociaż z powietrzem nie było mostka?? Czy trzeba by pogrubić warstwę styro na całej izolacji pionowej do np 14cm? PS. Z wątku wiem, że Adam nie lubi wersji B, bo nie jest 'najlepsza jaka może być'.. Pytanie na ile spełnia swój cel związania wilgoci, w skali nie tyle binarnej, co, powiedzmy decymalnej.. Edytowane 9 Września 2012 przez impressa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.09.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 No właśnie ja się zastanawiam, czy to aby dobrze. Podczas jakiej przebudowy, czy jakaś mysz się dostanie i się wysypie, to będzie masakra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 09.09.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Ja miałam 100 i dopiero proporcja 1 worek perlitu na 4 worki gipsu dawało radę. 150 czy 180 pod tym względem jest dużo ekonomiczniejsza w zużyciu gipsu. Po 3 dniach podłoga naprawdę była jak cementu. Moncik a ile gipsu było w Twoich workach? Witam W takim razie wynika, że perlit 100 jest nieopłacalny bo cena gipsu przebija różnicę w cenie pomiędzy perlitem 100 a 150 czy 200. Ja po kilku próbach i konsultacji z Adamem MK dwa pomieszczenia zrobiłem proporcjami 125l perlitu 25 kg gipsu 12,5 kg cement I. Wnioski : mogę wejść na podłogę, natomiast muszę chodzić jak po rożrzażonych węglach bo pęka i się zapada. Zobaczę jeszcze za kilka dni. Ale jeśli będzie tak dalej to nie da sie normalnie układać podłogówki. Ponadto przy polewaniu strasznie pęka. W załączeniu zdjęcia podłogi (5x5m) po 70minutowym polewaniu wodą (pistolet - opcja shower). 4 worki gipsu na worek perlitu to drogo ( ja mam po 0,49 zł/kg). A może jeszcze ktos ma jakies inne pomysły? Ponadto zauważyłem że jakoś mało tego perlitu idzie. http://img811.imageshack.us/img811/479/img6500a.jpg http://img708.imageshack.us/img708/2797/img6499a.jpg Edytowane 9 Września 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.09.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Co na te problemy powiedział olimp Forum Adam MK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 09.09.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Faktycznie, mocno spękany, u mnie tak to nie wyglądało. Tzn miejscami, gdzie lała się rzeka wody bo np sporo jej spływało ze ściany, to tez miałem takie spękania Tak więc podejrzewam, iż to kwestia nieodpowiedniej aplikacji wody. Albo za dużo, albo za mocne strugi? Albo się mylę. Mistrzu powinien się wypowiedzieć. Poza tym nie bardzo rozumiem, jak to mogło pękać PODCZAS polewania.Ja bym to wszystko jeszcze obszedł dokładnie udeptując, podsypał i jeszcze raz podlał tam gdzie usiadło. Ale delikatniej. Generalnie skorupa ma być po to aby się dało po tym chodzić podczas układania podłogówki na przykład. Później dodatkowe tony jastrychu idealnie to ubiją, więc zbytnio bym się nie umartwiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 09.09.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 O ile się nie mylę to przewody Danffosa do wetylacji. Qubic był najbliżej, to jednak Uniflex Plus 63mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 09.09.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Moncik a ile gipsu było w Twoich workach? 15 kg. Wnioski : mogę wejść na podłogę, natomiast muszę chodzić jak po rożrzażonych węglach bo pęka i się zapada. Zobaczę jeszcze za kilka dni. Ale jeśli będzie tak dalej to nie da sie normalnie układać podłogówki. Ponadto przy polewaniu strasznie pęka. W załączeniu zdjęcia podłogi (5x5m) po 70minutowym polewaniu wodą (pistolet - opcja shower). Też miałam takie pęknięcia, może trochę mniej. To w niczym nie przeszkadza. Jeśli się o to boisz, zrób operację i wytnij kawałek - powinieneś mieć kilka centymetrów twardego i resztę sypką. U mnie pełną twardość perlit osiągnął po 3-7 dniach (w zależności od pokoju i czy był dodany cement). Myślę, że 150 lub 180 "zachowuje się" nieco lepiej. Potem można było bez żadnych problemów chodzić po perlicie - na kawałku miałam położony styropian i powiem szczerze bardziej uważałam i bałam się chodzić po styro. Jedyny problem w tym, że spinki do podłogówki średnio się trzymały. Poza tym - rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts