Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Adam stwierdził, że trzeba jeszcze czekać. Moncik to potwierdza (dzięki za info o gipsie). Ufff może nie będzie tak, źle. W sumie nie martwią mnie te pęknięcia aż tak mocno, a bardziej to, że muszę chodzić jak po polu minowym. Ale poczekam jeszcze.

Wszyscy tak bardzo się martwią tymi pęknięciami. Popatrzcie sobie zimą jak lód pięknie unosi się na wodzie...

Nie martwcie się o swoje podłogi, czołgami nie będziecie po nich jeździć.

Wysypcie w każdym pomieszczeniu perlit na sucho i połóżcie płyty gipsowe, nic nie będzie pękać i wszystko równe jak stół, potem tylko rozmiar wiertła dopasowany do spinek i śmigacie z podłogówką.

Edytowane przez Tomek B..

podłoga to pryszcz ale jak sobie opiankuję dach to już może nie być tak fajnie. A firmy się upierają ze będzie ok.

Autorus, spoko, masz kopułę i tam rozkład sił ściskających czy rozprężających będzie równy, więc bez paniki. Zresztą wykonawca niech Ci smyrnie z pistoletu taką próbkę i zobaczysz, że ta sztywna pianka nie jest taka sztywna jak sie nazywa:)

A jakieś ruchy tektoniczne przewidujesz w swojej kopule?

Ja miałam 100 i dopiero proporcja 1 worek perlitu na 4 worki gipsu dawało radę. 150 czy 180 pod tym względem jest dużo ekonomiczniejsza w zużyciu gipsu. Po 3 dniach podłoga naprawdę była jak cementu.

Witam

Myślę, że przesadziłaś z tą ilością gipsu.

Cofnij się do strony 49 i mojego postu nr 968 są tam proporcje które stosowałem.

Kolega autorus był u mnie na budowie, w czasie kiedy mieszałem i kładłem perlit.

Robił nawet i zamieszczał na forum zdjęcia i przekrojami.

Potrzeba tylko wiecej czasu aby wszystko dobrze związało.

Byłem jednym z pierwszych na tym forum który to robił sam.

Wylewka zrobiona rok temu.

Obecnie mieszkam od 2 miesięcy i wszystko jest ok

Pozdrawiam

jwak

Witam

Myślę, że przesadziłaś z tą ilością gipsu.

Cofnij się do strony 49 i mojego postu nr 968 są tam proporcje które stosowałem.

Kolega autorus był u mnie na budowie, w czasie kiedy mieszałem i kładłem perlit.

Robił nawet i zamieszczał na forum zdjęcia i przekrojami.

Potrzeba tylko wiecej czasu aby wszystko dobrze związało.

Byłem jednym z pierwszych na tym forum który to robił sam.

Wylewka zrobiona rok temu.

Obecnie mieszkam od 2 miesięcy i wszystko jest ok

Pozdrawiam

jwak

Nie napisałeś tam jaki miałeś perlit, tzn o jakiej wielkości (granulacji)

Ma to zasadniczy wpływ na wytrzymałość.

U mnie chyba nie będzie tak źle. Warstwa tężeje. polewam też trochę tak jak wylewkę.

Wysypcie w każdym pomieszczeniu perlit na sucho i połóżcie płyty gipsowe, nic nie będzie pękać i wszystko równe jak stół, potem tylko rozmiar wiertła dopasowany do spinek i śmigacie z podłogówką.

Nie jest to dobry pomysł.

Perlit jest miękki i lekki jak puch, punktowy nacisk np stopą na płytę połamie ją.

Super ze wszystko jest ok :) Kolega Autorus pozdrawia :)

Ja poszedłem w pur na podłogę ale daleki jestem, żeby krytykować perlit, po prostu tak wyszło.

Witaj

Szczerze mówiąc nie dziwie Ci się.

Zobaczyłeś u mnie jak wygląda ta robota.

Ja tez bym tego kolejny raz nie robił.

Pozdrawiam

jwak

Nie jest to dobry pomysł.

Perlit jest miękki i lekki jak puch, punktowy nacisk np stopą na płytę połamie ją.

Widzisz mówimy o perlicie wsypanym między ściany i przykrytym warstwą po której można chodzić. Dzięki temu że jest lekki to rozkłada się równomiernie pod wpływem nacisku. Aby zrobić stopą dziurę w tak położonej płycie, trzeba się naprawdę postarać.

Witam

mam pytanie --- czy podlogowe ogrzewanie moze przezimowac i nic mu nie bedzie ??

Dodam jeszcze ze nie ma w rurkach wody ( szczelnosc byla sprawdzana powietrzem pod cisnieniem)

Zastanawiam sie czy moze sie cos stac ??

Pozdrawiam.

Nic się nie stanie, rurki przezimują jak w niejednym magazynie.

podsumowanie kosztów ocieplenia podłogi 25cm na 70m2:

perlit 18m3-(144 worki 125 litrowe)-2700zł

transport-1200zł

gips budowlany,transport-2500zł

mieszadła,pojemniki,maski,gogle,zraszacz,wąż-350zł

fachowcy-500zł

Spore koszty szczególnie transportu.

Ja za 20m3 (160 worków) perlitu z transportem zapłaciłem 3400

Gips 130 worków 30kg z transportem ok.360zł

Robocizna własna

Jak napisałeś wcześniej, możesz mieć fajne wspomnienia z tej pracy, jeśli stałeś z boku i tylko przyglądałeś się jak fachowcy to robili.

Gdybym ja miał fachowców do tej pracy za 500zł też bym był zadowolony.

Niestety nikt nie chciał się tego podjąć.

Edytowane przez jwak
info -koszty

Witam

mam pytanie --- czy podlogowe ogrzewanie moze przezimowac i nic mu nie bedzie ??

Dodam jeszcze ze nie ma w rurkach wody ( szczelnosc byla sprawdzana powietrzem pod cisnieniem)

Zastanawiam sie czy moze sie cos stac ??

Pozdrawiam.

Spoko ja zrobiłem tak samo w sierpniu 2011

Zostawiłem jeszcze ciśnienie w układzie, aby podczas robienia posadzki sprawdzać czy nie powstały jakieś przecieki.

W maju zalałem układ wodą, i wszystko ok.

Dokładnie tak jak napisałeś- umordowałem się.

Jeśli u Ciebie wszystko poszło bez pylenia, to chyba źle wymieszane?

rzuć okiem na filmiki z mieszania,naprawdę nie pyliło .fachowcy później nawet masek nie nosili chyba tylko raz mieszali łopatą bo chcieli ale potem tylko mieszadłem jak na filmikach.wszystko jest bezproblemowo super wymieszane .