Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Właśnie nasunął mi się następujący pomysł - czy nie poukładać worków ściśle jeden obok drugiego, a dopiero przestrzenie między nimi wypełnić mieszanką perlitu i gipsu?

plusem na pewno byłoby zmniejszenie nakładu pracy - a i gipsu mniej by poszło. A wady?

Może praktycy się wypowiedzą, bo ja na razie wyłącznie teoretycznie do tematy się przygotowuję. Za jakiś miesiąc będę ćwiczył praktycznie...

Wszystko będzie ok dopóki nie zamoknie worek. Poza tym taki worek ma swoja grubość. Jeżeli worek wchodzi w grubość warstwy i jest jeszcze zapas na dośc gruba warstwę perlitu to myślę ze jest ok. Wszystko jednak pewnie wyjdzie w praniu. Ja mieszam perlit z gipsem i cementem na całe grubości warstwy. ok 15 -20 cm.

Witam dawno nie odwiedzałam wątku.

Dziś mój mąż zaczyna robić perlito gips - mam pytanie na worek perlitu 125kg jeden worek gipsu budowlanego 20kg. Pamiętam, że na początku wątku były gdzieś takie proporcje. Proszę o potwierdzenie bądć sprostowanie.

Drugie pytanie na szybko czy robić dylatacje - tzn. na gruncie będzie papa plus wanna z papy czyli tak jakby dwie warstwy - trochę nie do końca potrafiliśmy sobie to wywinięcie na ściany wyobrazić. Na gruncie będzie 30cm perlitogipsu i czy przy ścianach ma zostać jakaś dylatacja (chodzi o jakieś pare cm od góry), czy perlit układać równo do samej ściany do ściany.

Na tym będzie podłogówka.

Przeglądając jakieś "notatki" z forum miałam zanotowane że perlit ma "otulać" to co leży w nim. Czyli wyciągam wszystkie dystanse spod wszystkich instalacji jakie idą na podłodze z wod-kan itp. Czy z jakimś wyjątkiem. Teraz leżą one sobie na "podpórkach" styropianowych

Jak na styropianowych podpórkach, a jesteś w kiepskim nastroju i nie bardzo chcesz się dziś trudzić - można zostawić.

Jak na klockach czy cegłach - usunąć!

Proporcje dobre a pokazany sposób z mieszadłem - bardzo dobry!

Dylatacje od ścian niepotrzebne.

Ta wanna bitumiczna (papowa) to ma być solidna hydroizolacja od gruntu (chudziaka).

Jak połączona z papą spod ścian - poziomą hydroizolacją ścian - to wywijać nigdzie nie trzeba.

Będzie ciągła.

Trzy razy sprawdź, czy masz wszystko na miejscu - kable, rurki, przepusty czy co tam było planowane...

Dokładanie tego potem to kłopot.

Adam M.

Dzięki za doprecyzowanie szczegółów, wczoraj wieczorem przglądałam "notatki" i tych zagadnień nie miałam w nich rozwianych. Zatem do dzieła.

Po pracy my również pochwalimy się efektami.

Czyli pape wystarczy jak połączymy z tą wychodzącą spod murów - myślałam, że koniecznie musi być ta "wanna" stąd chcieliśmy zrobić w dwóch warstwach.

Pozdrawiam

Właśnie nasunął mi się następujący pomysł - czy nie poukładać worków ściśle jeden obok drugiego, a dopiero przestrzenie między nimi wypełnić mieszanką perlitu i gipsu?

plusem na pewno byłoby zmniejszenie nakładu pracy - a i gipsu mniej by poszło. A wady?

Może praktycy się wypowiedzą, bo ja na razie wyłącznie teoretycznie do tematy się przygotowuję. Za jakiś miesiąc będę ćwiczył praktycznie...

A ja myślałem bardziej tak, żeby wysypać perlit, przykryć go geowłójkniną i na to dopiero perlitogips.

Tniesz koszty nie pogarszając parametrów!

:lol:

Moim zdaniem - pomysł bardzo dobry i propozycja technologii będzie skuteczna, ale...

Trzeba tego perlitu pchać tam więcej jak 10cm.

Dla cieńszych warstw mało twórcze...

Adam M.

W tym tygodniu zamawiam w Bełchatowie perlit z dostawą do Koszalina i na samochodzie sporo miejsca zostanie - jakieś pół tira będzie jeszcze wolne.

Czy Ktoś ma ochotę dołączyć się do zamówienia - większa ilość to większy rabat, a i koszty transportu podzielimy.

Zainteresowanych proszę i info na priv.

Pozdrawiam.

Spore koszty szczególnie transportu.

Ja za 20m3 (160 worków) perlitu z transportem zapłaciłem 3400

Gips 130 worków 30kg z transportem ok.360zł

Robocizna własna

[ciach

]

info dla tych, którzy planują zakup takiego perlitu od producenta:

na busa blaszaka takiego trochę większego wchodzi paręnaście metrów sześciennych.

Na kontener maxi (też do 3,5 tony) około 16-17m3

za transport takim autem powinniście się zmieścić w 2zł za kilometr brutto.

no i szukać przewoźników którzy nie policzą za kurs w dwie strony

plumbum