karolina121m 14.09.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Taki strop, to będzie w cenie 0,5m keramzytu, a i tak hydroizolację musisz dać. oj, niekoniecznie mój drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 zaczynam układanie rurek do podłogówki bezpośrednio na perlicie.mam nadzieję że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 tak mi jeszcze przyszło na myśl że warto pokazać ile miejsca zajmują worki z perlitem,myślę że dla 18m3 trzeba przygotować 20m2 pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.09.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 napisz dokładnie jak mocowałeś rurki na samym perlicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 do zwykłej siatki opaskami tzw "trytkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 27.09.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Właśnie nasunął mi się następujący pomysł - czy nie poukładać worków ściśle jeden obok drugiego, a dopiero przestrzenie między nimi wypełnić mieszanką perlitu i gipsu? plusem na pewno byłoby zmniejszenie nakładu pracy - a i gipsu mniej by poszło. A wady? Może praktycy się wypowiedzą, bo ja na razie wyłącznie teoretycznie do tematy się przygotowuję. Za jakiś miesiąc będę ćwiczył praktycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 27.09.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wszystko będzie ok dopóki nie zamoknie worek. Poza tym taki worek ma swoja grubość. Jeżeli worek wchodzi w grubość warstwy i jest jeszcze zapas na dośc gruba warstwę perlitu to myślę ze jest ok. Wszystko jednak pewnie wyjdzie w praniu. Ja mieszam perlit z gipsem i cementem na całe grubości warstwy. ok 15 -20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 28.09.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam dawno nie odwiedzałam wątku. Dziś mój mąż zaczyna robić perlito gips - mam pytanie na worek perlitu 125kg jeden worek gipsu budowlanego 20kg. Pamiętam, że na początku wątku były gdzieś takie proporcje. Proszę o potwierdzenie bądć sprostowanie.Drugie pytanie na szybko czy robić dylatacje - tzn. na gruncie będzie papa plus wanna z papy czyli tak jakby dwie warstwy - trochę nie do końca potrafiliśmy sobie to wywinięcie na ściany wyobrazić. Na gruncie będzie 30cm perlitogipsu i czy przy ścianach ma zostać jakaś dylatacja (chodzi o jakieś pare cm od góry), czy perlit układać równo do samej ściany do ściany.Na tym będzie podłogówka.Przeglądając jakieś "notatki" z forum miałam zanotowane że perlit ma "otulać" to co leży w nim. Czyli wyciągam wszystkie dystanse spod wszystkich instalacji jakie idą na podłodze z wod-kan itp. Czy z jakimś wyjątkiem. Teraz leżą one sobie na "podpórkach" styropianowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Jak na styropianowych podpórkach, a jesteś w kiepskim nastroju i nie bardzo chcesz się dziś trudzić - można zostawić.Jak na klockach czy cegłach - usunąć! Proporcje dobre a pokazany sposób z mieszadłem - bardzo dobry!Dylatacje od ścian niepotrzebne.Ta wanna bitumiczna (papowa) to ma być solidna hydroizolacja od gruntu (chudziaka).Jak połączona z papą spod ścian - poziomą hydroizolacją ścian - to wywijać nigdzie nie trzeba.Będzie ciągła.Trzy razy sprawdź, czy masz wszystko na miejscu - kable, rurki, przepusty czy co tam było planowane...Dokładanie tego potem to kłopot. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 28.09.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Dzięki za doprecyzowanie szczegółów, wczoraj wieczorem przglądałam "notatki" i tych zagadnień nie miałam w nich rozwianych. Zatem do dzieła. Po pracy my również pochwalimy się efektami. Czyli pape wystarczy jak połączymy z tą wychodzącą spod murów - myślałam, że koniecznie musi być ta "wanna" stąd chcieliśmy zrobić w dwóch warstwach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.09.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Właśnie nasunął mi się następujący pomysł - czy nie poukładać worków ściśle jeden obok drugiego, a dopiero przestrzenie między nimi wypełnić mieszanką perlitu i gipsu? plusem na pewno byłoby zmniejszenie nakładu pracy - a i gipsu mniej by poszło. A wady? Może praktycy się wypowiedzą, bo ja na razie wyłącznie teoretycznie do tematy się przygotowuję. Za jakiś miesiąc będę ćwiczył praktycznie... A ja myślałem bardziej tak, żeby wysypać perlit, przykryć go geowłójkniną i na to dopiero perlitogips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Tniesz koszty nie pogarszając parametrów! Moim zdaniem - pomysł bardzo dobry i propozycja technologii będzie skuteczna, ale... Trzeba tego perlitu pchać tam więcej jak 10cm. Dla cieńszych warstw mało twórcze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.09.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 rozkopałem rurę od odkurzacza bo jakoś za płytko położona była i bez problemu schowałem ją głębiej.przysypałem tym samym co wykopałem i lekko ubiłem.teraz jest twarde i to bez ponownego polewania wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Bo perlit to szkło, a szkło jest twarde.Trzeba go tylko nieco polepić, aby się nie usuwał spod stopy.(dlatego ten gips).U Ciebie nie miał się gdzie usunąć - to został na miejscu nad tą rurką. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 30.09.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 A czy perlit jest też dobry do izolacji stropu ?? na stropie mam rozłożone kanały do wentylacji mechanicznej i jestem po układaniu stryo na podłodze i nie chce powtarzać docinania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 01.10.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 ja zamierzam wysypać na lany strop na nieużytkowym poddaszu. cały czas myślę jak by go lekko związać, żeby wiatr nie wywiał. jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.10.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 ja zamierzam wysypać na lany strop na nieużytkowym poddaszu. cały czas myślę jak by go lekko związać, żeby wiatr nie wywiał. jakieś pomysły? Geowłóknina?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 04.10.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 a ja mam kolejne pytanie. po polaniu wodą mogą zostać na górze luźne kuleczki perlitu. Nam takie zostały - co mamy zrobić - a może tak jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 07.10.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 W tym tygodniu zamawiam w Bełchatowie perlit z dostawą do Koszalina i na samochodzie sporo miejsca zostanie - jakieś pół tira będzie jeszcze wolne. Czy Ktoś ma ochotę dołączyć się do zamówienia - większa ilość to większy rabat, a i koszty transportu podzielimy. Zainteresowanych proszę i info na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 15.10.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Spore koszty szczególnie transportu. Ja za 20m3 (160 worków) perlitu z transportem zapłaciłem 3400 Gips 130 worków 30kg z transportem ok.360zł Robocizna własna [ciach ] info dla tych, którzy planują zakup takiego perlitu od producenta: na busa blaszaka takiego trochę większego wchodzi paręnaście metrów sześciennych. Na kontener maxi (też do 3,5 tony) około 16-17m3 za transport takim autem powinniście się zmieścić w 2zł za kilometr brutto. no i szukać przewoźników którzy nie policzą za kurs w dwie strony plumbum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts