noname2 15.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Autorus , ja zrobiłem (czy Ty już też ) podlogę na purze od Kolegi z Włocławka. NIe miałem obaw , bo zastosowałem go wcześniej na stropodachu. Po roku już wiem że dom dostał w końcu "czapkę " której nigdy nie miał tak solidnej. Wcześniej była szlaka , juz zlasowana. Dałem tego średnio 50-60 cm. Metoda taka jak w podłodze Pigeona.Tj proszek , folia siatka i do przodu z wylewką. W nowo pobudowanym domu wiec z rozpędu zastosowałem też proszek jako środek który wydaje mi się godny. Jest wszędzie pod chudziakiem , na chudziaku ,obok fundamentu , w stropie , tzn na -wszędzie ! Kiedy go wysypywałem też go miałem wszędzie. Tak to jest już z tymi sypkimi materiałami. Zalety ? same . Miałem gdzieś przewody instalacyjne , nierówności itp. Z tym że ja mam doskonale warunki wodne . Woda jest głeboko i nigdy nie wygląda wyżej. Więc jakaś szczelność szczególna, w postaci wanny z papy sobie calkowicie odpuściłem. Teraz zastanawiam się nad pożenieniem podobnie jak perlit , proszku z gipsem. Mam jeszcze parę miejsc gdzie musze zastosować jakieś cieplejsze "dystatnse " .NIestety brak czasu sprawia , że do prób jeszcze nie doszlo. Proszek mieszany z cementem , wiadomo że jest bez sensu. Ale z gipsem ? może. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.12.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ja jeszcze nie dałem ale oczywiście dam. Niech tylko temperatura spadnie, to rozsypie ok 55cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.12.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ja jeszcze nie dałem ale oczywiście dam. Niech tylko temperatura spadnie, to rozsypie ok 55cm. Tyle samo dałem pod chudziakiem. Pózniej niestety musiałem dolożyć jeszcze 17 cm na chudziaka i do tego styro coby rurki przyczepić .Wiem że bez sensu , ale tak wyszło.Dlaczego ? To juz nieistotne.Powiedzmy że z tego powodu pożegnałem w środku sezonu ekipę ktora budowala mi dom i w ciągu tygodnia musiałem znależć nową. Tak że jest 72 -73 cm proszku przedzielone chudziakiem a na to styro.Porażka .Ale tak jest .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 no faktycznie trochę dziwnie, ja daje chudziaka zapewne b15 z 10cm potem na tym bezpośrednio montuję rurki od ogrzewania i zalewam posadzkę 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 15.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 no faktycznie trochę dziwnie.... teraz też bym tak zrobił. Ale co mialem zrobic jak mi ciołki za nisko chudziak wylali. Miałem dokladać proszek i na to jeszcze raz chudziak? a styro musialo byc , bo na samym proszku rurk iod OP położyć to hardcore nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 25.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 W związku z chwilą wolnego mam nawał pomysłów i wątpliwości...Przyjmując brak ogrzewania podłogowego, mógłbym zrezygnować z wylewki.Czy da radę na perlicie (z gipsem) położyć bezpośrednio podłogę z desek bez legarów / płyty drewno-(cmento?)-pochodne + wykładzina/panele/terakota etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 29.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 W związku z chwilą wolnego mam nawał pomysłów i wątpliwości... Przyjmując brak ogrzewania podłogowego, mógłbym zrezygnować z wylewki. Czy da radę na perlicie (z gipsem) położyć bezpośrednio podłogę z desek bez legarów / płyty drewno-(cmento?)-pochodne + wykładzina/panele/terakota etc. Mam u siebie perlit z gipsem, mieszany w rożnych proporcjach, (wcześniej opisywanych w tym wątku) Nie radzę Ci rezygnować z wylewki. Miejscowe obciążenie meblami, np ciężkie.drewniane komody i podłoga usiądzie. Pozdrawiam jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 29.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Niestety, ale zarówno hydrofor jak i rura od GWC nie lubią zimna, a i rekuperator lepiej jak stoi w ciepłym pomieszczeniu. Co do bramy, to mam pewien pomysł. Zakupie bramę z montażem, a z reguły firmy takie jak np. Hormann, określają współczynnik przenikania ciepła swoich wyrobów. Dla bram Hormann jest to np. 0,8, a po montażu 1,3. Ten wzrost to właśnie uszczelki i hulający wiatr w szparach. Zamówię firmę trudniącą się badaniami termowizyjnymi, w Warszawie badanie całego budynku to kwota 500 zł, i wszystko będzie jasne. Mam nadzieje:rolleyes:. Panowie nie odjadą póki nie ustawią. Jeśli chcesz mieć w duże mrozy minimum 12-15st w garażu, musisz dogrzewać. Zrobilem w/g zaleceń Adama M, czyli bez izolacji podłogi. (zostawiłem jednak przyłącze do grzejnika choć narazie go tam nie ma) Mam bramę Normstahl 5mx2,35m, ściany z zew.ocieplone 15cm styro Strop 30cm wełny Jedna wew. ściana garażu odizolowana od domu 10cm styro. Garaż dzielą od domu 2 pary drzwi. W 40m2 garażu w duże mrozy na wysokości 5cm nad podłogą, ok.1,5m od bramy, temperatura to ok.5st c. Kiedy nie wieje od bramy, samochody podnoszą temp.do ok.10 st.c Pozdrawiam:bye: jwak Edytowane 30 Grudnia 2012 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.12.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 5 st to świetny wynik Pozdrawiam kolegę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 10.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Pytałem o to w swoim dzienniku, ale może wrzucę i tutaj, z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Popełniłem cosik takiego: Założenia: - Pierwotnie w projekcie był chudziak, na to żelbet dochodzący do ściany fundamentowej. Czyli mostek. - uknułem, a kierbud się zgodził, że zrobimy podłogę pływającą - dylatacja od ściany fundamentowej (narazie XPSem nie dojechałem do samej góry) - warstwa żelbetu to również schody pomiędzy poziomami (0, -0,5, -1), w wersji "styro jedynie na żelbecie" schody wydaje mi się, że będą odsłonięte (chyba nie izoluje się styro schodów od góry) - czyli zrobi się pasek mostka cieplnego (?) - w warstwie żelbetu, w zbrojeniu, będę kotwiczył schody żelbetowe na piętro - kolejny mostek, i to poważny wariant 1 lupka: https://picasaweb.google.com/lh/photo/plu0ASbhh2GZxTOxW8zSTNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink wariant 2 lupka: https://picasaweb.google.com/lh/photo/FEueTq8CAUMoc5QsFutUs9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Pytania: 1. Który sensowniejszy i możliwy do wykonania (bo nie wiem czy tak z dwóch stron mogę zaizolować beton, punkt rosy itd), skłaniam się do nr1, bo eliminuje wszystkie mostki... 2. Czy dylatacja 8cm czy mniej, czy jastrych może do niej również dochodzić, czy zrobić mniejszą, 2cm... 3. Jak poprowadzić hydroizolację poziomą, gdzie folie, gdzie papy? 4. a w szczególności co z izolacją (hydro, termo) ściany od wewnątrz od strony lewej, tam gdzie monolit fundamentu do ok 1m wysokości jest ścianą wewnętrzną... 5. Czy mogę zazbroić schody dywanowe w żelbecie wariantu 1? ok, pewnie pytanie do mojego konstruktora przy okazji projektu schodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 10.01.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Skąd się Koledze wziął ten żelbet? B37 na ścianie fundamentowej:oBagno? (pytanie retoryczne bo zajżałem w dziennik)przepraszam za offtop PozdrawiamRadek Edytowane 10 Stycznia 2013 przez o_c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 10.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Różnica poziomów - napór gruntu + duże przestrzenie. B37 był w cenie b30 z plastyfikatorem zimowym, zresztą, i tak poniżej poziomu zwykłych cen, ok 230 z pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 13.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 podnoszę... jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek- 25.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam, Przymierzam się powoli do "najlepszego ocieplenia podłogi na gruncie" i wylania wylewki z mixokreta. Niestety chudy beton mam obniżony o 10 cm względem ściany fundamentowej. Proszę doradźcie, jak najlepiej wykonać hydroizolację, aby najlepiej zabezpieczyć warstwę termoizolacji przed wilgocią z gruntu? (Planuję 20cm styro) Zwykła folia budowlana wywinięta przy ścianach do góry powyżej poziomu papy będzie wystarczająca? Kurde, pytam, a sam w to nie wierzę... Aby zapobiec powstaniu wiele razy przytaczanego przez Adama sita z folii, myślałem aby zapożyczyć pomysł Michała Młodego i rozwinąć pod folię piankę, jak pod panele. Nie powinna wówczas się dziurawić od nierówności chudego betonu. Co Wy na to? Poniżej rysunek poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 26.01.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nie wierz.Czemu nie chcesz ocieplenia zrobić dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek- 26.01.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nie wierz. Czemu nie chcesz ocieplenia zrobić dobrze? Ciekawe założenie, że nie chcę Lubię takie sarkastyczno - lakoniczne podpowiedzi...jakbym słyszał Adama:-) (wcale nie uważam, że nie są kształcące) A na poważnie, to chciałbym dobrze, dlatego wolę się dowiedzieć, zanim będzie za późno. Na perlit raczej się nie zdecyduję, chodź znam tę metodę, od chwili, gdy Adam ją tu zaproponował i śledziłem zmagania wszystkich, którzy zechcieli o swoich doświadczeniach z perlitem na gruncie się tutaj podzielić. Papa pod folię? - "ponoć odradza się" stosowania papy wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 27.01.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wiesz, że wcześniej napisałem wywód?Jednak później go skróciłem, a sens pozostał.Naprawdę boisz się oparów asfaltu leżącego na chudziaku o temperaturze ~5-8°C przez cały jego żywot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek- 27.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Wiesz, że wcześniej napisałem wywód? Jednak później go skróciłem, a sens pozostał. Zrozumiałem myślę sens, który chciałeś mi przekazać... Naprawdę boisz się oparów asfaltu leżącego na chudziaku o temperaturze ~5-8°C przez cały jego żywot? Tak na prawdę, to tak boję się tych oparów, jak Ty wstrzyknięcia przeze mnie Tobie dożylnie nieznanej Ci substancji:-) Póki nie wiesz, co to jest, to wiesz, że może Cię wykończyć...a może to tylko glukoza? Nie znam się na tyle, by stwierdzić, czy ta papa może mi zaszkodzić, dlatego wpis tutaj. Oczywiste, że jeśli papa, to jeszcze folia pod styropian. Pytanie pewnie kuriozalne - w przypadku miejscowego przetarcia folii, na ile taka papa zaszkodzi styropianowi, stykając się z nim na powierzchni np 1cm2? Ponadto, pozostaje ta nietypowa kwestia obniżenia poziomu chudziaka (wiem, wywinięta papa problem rozwiązuje) Papa to jedyne słuszne/sensowne rozwiązanie? (pytając, nie neguję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Ja również mam pytanie o tę nieszczęsną papę na chudziaku Przeczytałam już kilka wątków i CHYBA zamierzam zrobić tak: -chudziak -papa -folia -styro -folia -wylewka I teraz pytanie: jakim cudem ja mam tę papę wywinąć i zgrzać z folią, która leży sobie na fundamencie pod nośnymi i na chudziaku pod działówkami (zwłaszcza chodzi mi o te działowe), kiedy moi budowlańcy folię rozłożyli tak, że z jednej strony wystaje jej dużo, a z drugiej strony ścianki nie widać jej wcale bo jest na równi z bloczkiem położona? Zdjęcie, nie wiem czy widać: http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/148331_4215359947182_484386864_n.jpg A jeśli się jednak nie da tej papy zgrzać z folią to bez sensu jest chyba wywalanie kasy na papę, skoro i tak nie zachowam ciągłości izolacji?? W części dziennej będzie u nas podłogówka. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale pod chudziakiem też jest folia. Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki. Mam nadzieję że jeszcze nie wszystko stracone. Oliwka Edytowane 30 Stycznia 2013 przez oliwkawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekfox 30.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam,Ja tez chce zrobic podobnie. Chociaz w tym watku Adam proponuje ciekawe rozwiazanie z wykorzystaniem perlitu, jednak obawiam sie ze moge zrobic tylko 10-12 cm ocieplenia termicznego na wylanym juz chudziaku. To chyba za malo na perlit. Ja zamiast styropianu, chce polozyc styrodur. Czy to ma sens? Prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts