oliwkawawa 08.02.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Sama sobie nie poradzisz. Rolka papy jest cholernie ciężka. Jeśli chodzi o czas: Wszystko zależy od powierzchni ilości i wielkości pomieszczeń. Duże jak salon44m2 i garaż 40m2 robiłem szybko. Ogółem zajęło mi to 2 dni ciężkiej pracy od rana do wieczora. damn! trzeba się będzie w takim razie pouśmiechać mocno do majstra.. może w jakiś mocno deszczowy dzień zostawią murowanie ścian i podjadą do mnie rozłożyć mi tę papę.... dla nich trzech to będzie dzień roboty raczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 08.02.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 damn! trzeba się będzie w takim razie pouśmiechać mocno do majstra.. może w jakiś mocno deszczowy dzień zostawią murowanie ścian i podjadą do mnie rozłożyć mi tę papę.... dla nich trzech to będzie dzień roboty raczej.. To nie dywan. W jeden dzień mogą zrobić na trzy butle i trzy palniki. Tak jak pisałem, zależy od ilości pomieszczeń itd. Ważne aby zrobić dokładnie, a nie szybko. Szczególnie łączenia ścian i podłogi. Pamiętaj aby rolki łączyć, na ok. 5cm zakłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.02.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 U jwak było zrobione dokładnie, wiem bo widziałem W moim przypadku papę to będę kładł tylko na dachu łącznika między kopułami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 09.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) dobry watek:) Edytowane 9 Lutego 2013 przez s9 pat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 10.02.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To nie dywan. W jeden dzień mogą zrobić na trzy butle i trzy palniki. Tak jak pisałem, zależy od ilości pomieszczeń itd. Ważne aby zrobić dokładnie, a nie szybko. Szczególnie łączenia ścian i podłogi. Pamiętaj aby rolki łączyć, na ok. 5cm zakłady. No dobra-w dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 10.02.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 W dwa dni dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koleszka79 17.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam.Przestudiowałem prawie cały ten temat i wiele innych i ni czorta nie mogę odpowiedzieć sobie na myśl która mnie zbyt długooo nurtuje.A wiosna za chwilę.Mam wymurowane sciany fundamentowe,nasypany żwir mniej więcej do wysokości przed ostatniego bloczka fundamentowego,czyli około 15-17cm poniżej końca ścian fundamentowych.Jedno moje pytanie dotyczy wsypania piasku.Robione to było w ten oto sposób-najpierw uzupełniłem doły wewnątrz ścian fundamentowych zwykłą ziemią później piasek-żwir,którego to w niektórych miejscach jest około 30-35cmm w pozostałych ok 50cm (ściany fundamentowe 70cm). Wsypane to było w sierpniu tamtego roku,czy od tamtej pory ten żwir się ubił sam(deszcze śnieg)?.Pytam bo podczas zasypywania nie był on ubijany.Obawy mam czy po wylaniu posadzki po jakimś czasie nie opadnie mi ziemia.Pytanie drugie czy dobrze myślę-zrobić tak-folia na całości wywinięta na ściany fundamentowe,10 cm styropianu i około 7cm betonu(ze zbrojeniem powiedzmy kratownica z pręta 8mm) i na tym ścianki działowe.Później hydraulika i elektryka.Na koniec planuję zrobić ciepłą posadzkę a mianowicie granulat styropianowy-twardy(tak to chyba się nazywa). W Belgii robiłem coś takiego nie wiem czy u nas się tym zajmowaliście,jeśli tak to napiszcie skąd braliście materiały.Proszę o jakiekolwiek uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 20.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam.Przestudiowałem prawie cały ten temat i wiele innych i ni czorta nie mogę odpowiedzieć sobie na myśl która mnie zbyt długooo nurtuje.A wiosna za chwilę.Mam wymurowane sciany fundamentowe,nasypany żwir mniej więcej do wysokości przed ostatniego bloczka fundamentowego,czyli około 15-17cm poniżej końca ścian fundamentowych. Jedno moje pytanie dotyczy wsypania piasku.Robione to było w ten oto sposób-najpierw uzupełniłem doły wewnątrz ścian fundamentowych zwykłą ziemią później piasek-żwir,którego to w niektórych miejscach jest około 30-35cmm w pozostałych ok 50cm (ściany fundamentowe 70cm). Wsypane to było w sierpniu tamtego roku,czy od tamtej pory ten żwir się ubił sam(deszcze śnieg)?.Pytam bo podczas zasypywania nie był on ubijany.Obawy mam czy po wylaniu posadzki po jakimś czasie nie opadnie mi ziemia. Pytanie drugie czy dobrze myślę-zrobić tak-folia na całości wywinięta na ściany fundamentowe,10 cm styropianu i około 7cm betonu(ze zbrojeniem powiedzmy kratownica z pręta 8mm) i na tym ścianki działowe.Później hydraulika i elektryka.Na koniec planuję zrobić ciepłą posadzkę a mianowicie granulat styropianowy-twardy(tak to chyba się nazywa). W Belgii robiłem coś takiego nie wiem czy u nas się tym zajmowaliście,jeśli tak to napiszcie skąd braliście materiały. Proszę o jakiekolwiek uwagi musisz zagęścić. chudziak wylej jak najrówniej,starannie,ponieważ pózniej moze się okazać ,że zakładane grubości styropianów nie wejdą.wylej go najlepiej z mixokreta,bedziesz miał równo.pod chudziak prawidłowo powinna isc folia.potem na chudziak folia 0,5mm na sciany,styropiani folia na styropian tam gdzie nie bedzie ogrzew.podlogowego.przed kupnem styropianow zawolaj na budowe jeszcze posadzkarza ,aby zobaczyl roznice w poziomach na chudziaku czy stropie.musisz wiedziec czy nie bedziesz kladl parkietow bo wtedy z piasku 0-2mm sie nie wylewa posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 20.02.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Adam, zadajesz pytania tendencyjne, ale tylko dla siebie. Ja nie rozumiem, co sugerujesz. Ze powiniennem przeczytac Muratora, czy ze nie powiniennem czytac Muratora? Ze w Muratorze Perlit Polska sie reklamuje? Ze w Muratorze klamia, albo bajki pisza? Wyloz prosze kawe na lawe, tak abym nie musial sie domyslac 2/3 twojej wypowiedzi. Na przyklad: "Perlit Polska, to dobrze rozreklamowana firma, ktora jednakze ma lepsza forme, niz tresc. Ich perlit nie jest ani lepszy, ani gorszy od innych, a recepty przez nich przygotowane i podane na tacy na ich stronie internetowej maja bledy technologiczne..." (i tutaj opisujesz, na czym polegaja bledy i jak powinno byc poprawnie). Jesli nie skonkretyzujesz swojej wypowiedzi, to watek bedzie ciagnal sie przez kolejne 50 stron i zmierzal bedzie donikad. Przymierzam sie do uzycia perlitobetonu do wyrownania chudziaka na parterze. Do tej pory nie wiem, czemu jest to blad (procz dlugiego czasu wiazania i schniecia)? właśnie,konkret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 20.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 adam mk jak zwykle mgliście,mglisto...ogólnie..ogólnikowo......nawiasem mówiąc czy to jest twoje hobby uczestniczyć w forum, ale w taki sposób żeby każdy twój post rozpatrywać w kategoriach ,, co autor miał na myśli,,? Pytam nie dlatego że twoje wywody są tak nowatorskie ze każdy aż się pali by się tego dowiedzieć tylko ot tak z czystej wygody...w końcu plastik na klawiaturze się wyciera,literki mało juz widoczne ..potem trzeba biec do media po nową..tak głupio:)..może lepiej w zołnierskich słowach jak 2x2=4 jakos tam zrozumiemy przesłanie. Jak juz wspomniałem,odpowiedz uzyskałem na stronach 37-47 tego watku...aczkolwiek byc moze masz swoje przemyślenia w tym temacie. pozdrawiam właśnie,jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam Forumowiczów na kolejnym wątku Powiem tak: przeczytałem cały wątek o perlicie, wieżę że ma takie działanie jak pisze Adam M. , ale każdy robi jak mu się podoba Więc proszę Waszą opinię. Wcześniej Adam pisał że można się obejść bez chudziaka czyli tak (jak się nie mylę) opcja nr 1: i właśnie takie planuję rozwiązanie lub tradycyjne opcja nr2: Moje przemyślenia skłaniają mnie do wyboru opcji nr1. Powody: 1. Mam domek na górce i wody gruntowe są gdzieś na dole u sąsiada ( kilka metrów) 2. Będę zagęszczał piasek skoczkiem, a nie żabą (tak na to mówił mój murarz) zagęszczarka płaszczyznowa. Więc przy dobrze ubitym piachu powinno być ok. Nawet znalazłem artykuł o zastosowaniu perlitu zamiast styropianu w podobny sposób: http://www.jpcover.pl/perlit/?menu=przyklady_zastosowan (pewnie każdy z tu obecnych już to widział ) 3. Jeżeli będzie ogrzewanie podłogowe to podłoga ma być pływająca, to przy takiej ilości betonu też styropian lekko usiądzie, nawet jak będzie chudziak pod spodem. 4. Na wylewce nie będę układał działówek, bo już mam wyprowadzone od ław wraz z nośnymi, więc obciążeń wielkich nie będzie (akwarium i sejfu nie planuję ) 5. Koszt betonu będzie mniejszy, bo tylko raz 10cm 6. Będzie niższe wejście do domu, bo chudziaka wylewałbym równo z ostatnim bloczkiem (na rysunku jest inaczej bo nie chciało mi się poprawiać). CO O TYM MYŚLICIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.02.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 miałem robic opcje nr 1 , ale...... uległem naginaczom tj budowlańcom. Im sie nie mieści w glowach że nie musi być chudziaka. A jak oni stemple postawią itd. Adam wspominał o tym że równie dobrze można na zagęszczonym piachu ułożyć deski i bedzie to samo. Kiedy pogoniłem 1-szą ekipę a druga niestety też powiedziała że bez chudziaka nie beda robic to uległem. Ciśnienie związane z czasem wygrało.Oni robia zawsze tak zeby to im bylo wygodniej i szybciej.Nie nam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.02.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 miałem robic opcje nr 1 , ale...... uległem naginaczom tj budowlańcom. Im sie nie mieści w glowach że nie musi być chudziaka. A jak oni stemple postawią itd. Adam wspominał o tym że równie dobrze można na zagęszczonym piachu ułożyć deski i bedzie to samo. Kiedy pogoniłem 1-szą ekipę a druga niestety też powiedziała że bez chudziaka nie beda robic to uległem. Ciśnienie związane z czasem wygrało. Oni robia zawsze tak zeby to im bylo wygodniej i szybciej.Nie nam. Izolację podposadzkową robi się w każdym razie na? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 27.02.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 miałem robic opcje nr 1 , ale...... uległem naginaczom tj budowlańcom. Oni robia zawsze tak zeby to im bylo wygodniej i szybciej.Nie nam. Na całe szczęście ja mam czas, a murarza mam znajomego, więc zrobimy (ja jako pomocnik) tak jak będę chciał. A poza tym obciążenie będzie rozkładać się na dużej powierzchni, a nie punktowe, więc piach musiałoby się zarwać na dużym obszarze żeby coś się niedobrego stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 27.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Izolację podposadzkową robi się w każdym razie na? Ja izolację zamierzam dać na piach, a później styropian który mam nadzieję w okresie przedzimowym będzie w miarę suchy i nie zrobi się po czasie papka w środku (i tu pojawia się pytanie, czy lepiej zrezygnować z foli, a styropian bezpośrednio na piach?), później jeszcze raz folia, na to zbrojenie, do zbrojenia przymocuję opaskami elektrycznymi przewody do ogrzewania (wiem sporo zabawy, ale mowa o spinkach "U" już była) i później wylewka, a następnie płytki, panele lub co tam komu pasuje. Przynajmniej taki jest plan na ten moment chyba że ktoś poda konkretne argumenty przeciwne mojemu myśleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.02.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja izolację zamierzam dać na piach, a później styropian który mam nadzieję w okresie przedzimowym będzie w miarę suchy i nie zrobi się po czasie papka w środku (i tu pojawia się pytanie, czy lepiej zrezygnować z foli, a styropian bezpośrednio na piach?), później jeszcze raz folia, na to zbrojenie, do zbrojenia przymocuję opaskami elektrycznymi przewody do ogrzewania (wiem sporo zabawy, ale mowa o spinkach "U" już była) i później wylewka, a następnie płytki, panele lub co tam komu pasuje. Przynajmniej taki jest plan na ten moment chyba że ktoś poda konkretne argumenty przeciwne mojemu myśleniu. Na Boga jaką izolację dasz na piach? Wymień jedną ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 28.02.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Na Boga jaką izolację dasz na piach? Wymień jedną ! Nie musisz krzyczeć ja budowlańcem nie jestem, ale wiem że istnieją folie budowlane które służą do izolacji poziomej np taka: Jej zadaniem jest odizolowanie wilgoci z gruntu (bo chyba piach też ma jakąś wilgotność?) od styropianu. Tak to sobie wyobrażam, jeżeli moje myślenie jest błędne, to proszę łopatologicznie wyprowadź mnie na dobrą drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.02.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nieprawidłowe zdjęcie To fotka od Pigeona, ale on pod tym ma pur a nie piasek. Pur nie podciąga wody. Poza tym, ta folia jest tam położona aby utrzymać wilgoć w betonie którym zostanie zalana do momentu aż nie zwiąże Wiem bo robię dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.02.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie musisz krzyczeć ja budowlańcem nie jestem, ale wiem że istnieją folie budowlane które służą do izolacji poziomej np taka: [ATTACH=CONFIG]173522[/ATTACH] Jej zadaniem jest odizolowanie wilgoci z gruntu (bo chyba piach też ma jakąś wilgotność?) od styropianu. Tak to sobie wyobrażam, jeżeli moje myślenie jest błędne, to proszę łopatologicznie wyprowadź mnie na dobrą drogę Folia nie jest izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 28.02.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nieprawidłowe zdjęcie To fotka od Pigeona, ale on pod tym ma pur a nie piasek. Pur nie podciąga wody. Poza tym, ta folia jest tam położona aby utrzymać wilgoć w betonie którym zostanie zalana do momentu aż nie zwiąże Wiem bo robię dokładnie tak samo. fotka od Pigeona, bo też miałem tak robić, ale okres oczekiwania na proszek jest zbyt długi, więc pomyślałem o tym sposobie. W gazecie widziałem rozwiązanie bez tej foli pod styropianem i wcześniej też coś było na ten temat że lepiej bez, bo wilgoć która jest w styro "wsiąknie" w grunt (jak coś pomyliłem to mnie poprawcie) nie wszystko jest możliwe spamiętać. Panowie widzę że wam nie leży ten pomysł, tylko żaden nie chce napisać dlaczego, a specjalnie napisałem bo chciałbym przeczytać dobrą poradę, proszę pomóżcie laikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts