qubic 24.03.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jestem szczęśliwy - przebrnąłem przez 72 strony forum. ale poszukam innego wątku (lub go założę) – ten jest już wystarczająco męczący. Pozdrawiam wszystkich budowniczych kraju!!! no to jesteś szczęśliwy czy zmęczony? jak dla mnie to jesteś niezdecydowany a ten wątek jest dla ludzi którzy właśnie budują i chcą zdecydować czy dać styropian czy perlitogips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 24.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Wątek ten opisuje dokładnie jak zrobić ocieplenie perlitogipsem. Jednak czy jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie tego niestety nie udowodniono. Tytuł krzykliwy, jednak brak w nim danych odnośnie wyższości tego typu ocieplenia. Można zaufać Adamowi bo to specjalista, jednak właśnie jako od specjalisty można spodziewać się czegoś więcej niż od niejakiego TB. Same hasła, brak obliczeń i jakieś tam nie trzymające się teorie to trochę za mało.Może i jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie ale wynika to tylko z tytułu Mam takie same wątpliwości jak Jarek i wiem, że wkłada on kij w mrowisko tymi pytaniami gdyż zadaje proste i dociekliwe pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Wątek ten opisuje dokładnie jak zrobić ocieplenie perlitogipsem. Jednak czy jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie tego niestety nie udowodniono. Tytuł krzykliwy, jednak brak w nim danych odnośnie wyższości tego typu ocieplenia. Można zaufać Adamowi bo to specjalista, jednak właśnie jako od specjalisty można spodziewać się czegoś więcej niż od niejakiego TB. Same hasła, brak obliczeń i jakieś tam nie trzymające się teorie to trochę za mało. Może i jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie ale wynika to tylko z tytułu Mam takie same wątpliwości jak Jarek i wiem, że wkłada on kij w mrowisko tymi pytaniami gdyż zadaje proste i dociekliwe pytania. chyba zbyt dosłownie traktujesz to forum.na początku było napisane że nie będzie niesamowicie lepiej czy taniej za to będzie szczelniej co poniekąd przekłada się na rachunki.poza tym jeśli wymagacie obliczeń od adama to może sami zrobicie jeśli jesteście tacy dociekliwi.to jest forum i wymiana doswiadczeń ,jeżeli wolisz styropian to zrób i opisz jak się sprawuje po czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 24.03.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jeśli uważasz, że zbyt dosłownie traktuje to forum to co sądzić o osobach, które ocieplenie wg wskazówek Adama wykonały? Ja chcę mieć dobrze ocieplona podłogę, a projektant przyjął styropian. Dlaczego, nie wiem. Może styropian jest lepszy, moze tak jest taniej a może w ogóle nie powinno wykonywać się podłogi na gruncie? Są osoby, które uważają, że należy przyjąć kilkadziesiąt cm styropianu w podłodze na gruncie, a perlitu to pewnie ze 100cm. Każdy ma swoje racje tyle, że na gdybaniu się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 no ok masz wątpliwości ale sam wiesz że na gdybaniu się nie kończy.wielu na forum jako pierwsi sprawdzili swoje "wątpliwości" wbrew wytycznym projektantów i nie żałują np.j-j ,jasiek,nydar ,czy ogrzewający prądem.do tej pory ludzie nie mogą uwierzyć że można równie tanio ogrzewać dom prądem co np.gazem.ale coś za coś trzeba mocno uszczelnić dom bo to jest podstawa energooszczędności.ja nie mówię że styropian jest niedobry ale właśnie przez jego słabe punkty w podłodze powstał ten wątek,wielu ludzi zastanawiało się dlaczego mimo styro nie jest tak jak w "wyliczeniach". adam miał pomysł ,przedstawił go a część osób zrobiło tak (ja też mogę ci napisać że nie wiem jak się będzie to sprawowało.sprawdzę to napiszę .z obserwacji przy niedokończonym domu parter nagrzał mi się błyskawicznie po tych mrozach a mam posadzkę akumulacyjną,z tego co niektórzy pisali w wyziębionym domu kilka dni się rozgrzewa podłoga ,ja włączyłem kable wieczorem a rano już było wyraźnie ciepło.jedno jest pewne -nie zrobisz to się nie dowiesz co do 3 miejsca po przecinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) jarek-62 podniósł tu sporo wątpliwości, ogłosił swą "niewiarę" w niektóre podejścia do problemu, zacytował sporo nalepek z różnych marketowych materiałów oraz skonfrontował je z podawanymi powszechnie danymi dla perlitu.Zachodzi w głowę i pojąć nie może...Ale... nie sprawdził.NIC nie sprawdził!Zrobiłby sobie jaki mały eksperyment to przestałby mniemać.Nikomu na siłę nie wciskałem żadnego rozwiązania.Każdemu doradzam małe sprawdzenie i potem podejmowanie decyzji, jak rozważa inne niż styropianowe podejście do ocieplenia podłogi. Crisiano pisze "Mam takie same wątpliwości jak Jarek i wiem, że wkłada on kij w mrowisko tymi pytaniami gdyż zadaje proste i dociekliwe pytania. " No to ja się Was pytam: CZY zrobiliście coś i CO zrobiliście, aby rozwiać wątpliwości - poza naczytaniem się tego co ktoś mniema?Ja zrobiłem wiele testów sprawdzających różne koncepcje...Naskładałem różnych kompozytów, pomęczyłem je i poszukałem ich wad i zalet.Ja WIEM do czego można użyć różnych materiałów, bo sam to sprawdziłem. Jak ktoś ma obawy, brak mu WŁASNEJ wiedzy i podpiera się cudzą, jest zachowawczy i asekuracyjnie podchodzi do budowania - niech się ściśle trzyma projektu!Niech wierzy, że rozwiązano za niego problemy.Zbuduje tak "jak wszyscy" i będzie miał "jak wszyscy".Czemu?A, bo , panie, tak sie to robi... Czy to źle?NIE!!!To dobre podejście.To wolny kraj i każdemu wolno.Dokładnie tak, jak tym, co wybrali inne rozwiązania. "Ja chcę mieć dobrze ocieplona podłogę, a projektant przyjął styropian. Dlaczego, nie wiem. Może styropian jest lepszy, moze tak jest taniej a może w ogóle nie powinno wykonywać się podłogi na gruncie? Są osoby, które uważają, że należy przyjąć kilkadziesiąt cm styropianu w podłodze na gruncie, a perlitu to pewnie ze 100cm. Każdy ma swoje racje tyle, że na gdybaniu się kończy. " Może ten projektant nie wyobraża sobie nic poza styropianem?Ze styropianem się zetknął, bo o to łatwo...Piszesz o gdybaniu, jak tutaj są opisy nie gdybania a wykonania! Wydaje się, że sztuka budowania domów ma raptem kilka lat...A ludziska od wieków budowali!I te budowle stoją do dziś...Nie mieli SBSu, styropianu, poliuretanów, akryli, gresów szkliwionych, karton-gipsów czy wełny mineralnej...NO, TO MUSIELI BUDOWAĆ DOBRZE Z TEGO CO MIELI!!!I budowali dobrze.Co jest, do cholery, że dziś już tak nie można?Pół dom pół namiot stał się standardem.Bieda domki kryte watą...I to za kupę kasy...Masakra!A jest tyle dobrych wzorów budowania... Adam M. Edytowane 24 Marca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 zbliża się nowy sezon budowlany więc dla zainteresowanych wszystkie filmiki przy okazji rozważań o perlitogipsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 24.03.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Wątek ten opisuje dokładnie jak zrobić ocieplenie perlitogipsem. Jednak czy jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie tego niestety nie udowodniono. Tytuł krzykliwy, jednak brak w nim danych odnośnie wyższości tego typu ocieplenia. Można zaufać Adamowi bo to specjalista, jednak właśnie jako od specjalisty można spodziewać się czegoś więcej niż od niejakiego TB. Same hasła, brak obliczeń i jakieś tam nie trzymające się teorie to trochę za mało. Może i jest to najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie ale wynika to tylko z tytułu Zgadzam się w 100%. I nie chodzi mi o negowanie metody ocieplenia perlitem, ale sam sposób uzasadnienia takiego rozwiązania jest dla mnie nieprzekonywujący. Może dlatego, że jestem z zawodu programistą, ufam liczbom, a te mówią zupełnie coś innego niż tezy tu postawione. jeśli wymagacie obliczeń od adama to może sami zrobicie jeśli jesteście tacy dociekliwi. No właśnie zrobiłem wyliczenia, wyszło mi, że perlit jest gorszy od styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 W liczbach... W liczbach będziesz mieszkał? Wiesz chyba, programisto, ze nie ma programów bez błędów. Są tylko takie, gdzie błędów JESZCZE nie znaleziono. (Możesz mi poradzić? Spier... mi się kalkulator Windowsa! Liczy w zakresie do 10. Nie sądziłem, ze to możliwe, a dziś się stało...) "...zrobiłem wyliczenia, wyszło mi..." Sugeruję - ZRÓB TEST! Kosztuje niewiele. W tydzień się dowiesz co i jak. GWARANTUJESZ, że uwzględniłeś WSZYSTKIE zjawiska i czynniki w tych obliczeniach? Nawet te, o których NIE WIESZ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 24.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Wynika z tego, że aby zbudować JEDEN dom a dokładniej zlecić zbudowanie trzeba wpierw zdobyć wiedzę z zakresu fizyki budowli, materiałoznawstwa, przeanalizować istniejące budynki, a następnie zbudować, zbadać, zburzyć i tak ze 3 razy...Budownictwo nie jest pasją każdego a wynika, że powinno być. No to ja się Was pytam: CZY zrobiliście coś i CO zrobiliście, aby rozwiać wątpliwości - poza naczytaniem się tego co ktoś mniema?Ja zrobiłem wiele testów sprawdzających różne koncepcje... TB zrobił test i wyszło mu, że podłogą ucieka więcej ciepła niż dachem i ścianami razem wziętych. Zaleca on chyba z 50cm styropianu w podłodze na gruncie. Jak to się ma do może 20-30cm perlitogipsu o niewiadomym U?Asolt (też specjalista na tym forum) robi wyliczenia i twierdzi, ze różnice pomiędzy OZC a realiami wg jego obliczeń są nieduże. Ty twierdzisz:Temu debilowi, który to całe niedorobione OZC wypromował wcisnąłbym je w dupę!Wydumano sobie wzorek z kilkoma niewiadomymi do podstawienia danych deklarowanych na metkach materiałów marketowych.Jakoś ten badziew ludziom wcisnąć trzeba!!!Teraz ludzie traktują to jak wyrocznię absolutną i na podstawie wyników tego wzorku podejmują decyzje, za które będą płacili przez całe lata... Stąd moje i nie tylko moje wątpliwości. Nie wymagam tego, że MUSISZ pokazać obliczenia ale nie dziw się, że bez tego nie ma dużej różnicy pomiędzy Tobą a TB... psJa mam jeszcze dużo czasu na podjęcie decyzji. Perlitogips podoba mi się pod kilkoma względami ale ma też swoje minusy. Niestety wątek ten nie dał mi jeszcze odpowiedzi.Jakiś czas temu trafiłem na wątek o wentylacji mechanicznej. I powiem tak: argumenty mnie przekonały a nie musiałem kupić do testów rekuperatora i wykonywać instalacji aby się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 24.03.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Lisczby... argumenty... przekonanie... Wybory się zbliżają? Adamie najwyższy czas na wątek p.t. "Najlepsze ocieplenie ściany" bo ten styropian to wcale takie cudo nie jest i nie wiem jak do moich murów ze słomą podejść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 24.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 zbliża się nowy sezon budowlany więc dla zainteresowanych wszystkie filmiki przy okazji rozważań o perlitogipsie http://youtu.be/mjntmzmNJI4 http://youtu.be/crKnuoq3T2Y http://youtu.be/anYP9PAr3aA http://youtu.be/3Gk5YD69VQw http://youtu.be/ZP6yYR7-bJ4 http://youtu.be/iUmkaz2ss3c http://youtu.be/-in2m3cuCFg qubic, tak patrzę na wylewki i mam pytanie mi się wydaje, czy nie widzę dylatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.03.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dobry jest tyle że w podłodze nie wysycha i tu jest cały problem bo bierzecie do obliczeń swoich dane suchego a on tam wcale suchy nie jest. A jak już porządnie izolacje od dołu zrobicie (asfaltową) to jeszcze znika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 są dylatacje ,może rzeczywiście na filmie nie widać ale są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 24.03.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Qubic:wielu na forum jako pierwsi sprawdzili swoje "wątpliwości" wbrew wytycznym projektantów i nie żałują np.j-j* Ja to jestem takim niewiernym Tomaszem - nie dotknę, nie uwierzę!!! A tak poważnie – aby porównać jakieś zjawisko trzeba dokonać pomiary, czasem wielokrotne, albo co najmniej porównać organoleptycznie. Wybacz Qubic ale takie „zadowolenie” nie jest podejściem miarodajnym. Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego? A poza tym ktoś, gdzieś, kiedyś powiedział: „jeżeli wszyscy mówią to samo to nie znaczy że mają rację”. Adam_mk: Ale... nie sprawdził. NIC nie sprawdził! Zrobiłby sobie jaki mały eksperyment to przestałby mniemać. Nikomu na siłę nie wciskałem żadnego rozwiązania. Każdemu doradzam małe sprawdzenie i potem podejmowanie decyzji... Ma Pan w zupełności rację!!! Gdybym zrobił eksperyment to bym wiedział!!! Ale nich mi Pan powie kogo stać na dokonanie miarodajnych testów? Kto posiada odpowiednie instrumenty do ich przeprowadzenia i dokonania pomiarów? Kogo stać na oczekiwanie na zajście procesów technologicznych? Kto może sobie pozwolić na poświęcenie czasu i pieniędzy na prowadzenie eksperymentów (RZETELNYCH!!! - bo inaczej jaki jest sens – nikt chyba nie chce eksperymentować na żywym i w dodatku własnym organizmie!!!)? Kto z nas ma wykształcenie techniczne, pozwalające na właściwą interpretację otrzymanych wyników? Sam Pan pewnie wie, że aby otrzymać miarodajne dane doświadczenie trzeba wielokrotnie powtarzać. Kogo z nas na to stać? Może uczonych z Politechniki, skorzystają przy okazji na patentach. I po co w końcu wywarzać otwarte przez kogoś innego drzwi? Jeżeli Pana stać było na przeprowadzenie takich doświadczeń, to proszę się nimi podzielić. Do tego przecież służy forum. Nie do robienia eksperymentów, ale do wymiany informacji, doświadczeń, wątpliwości, zadawania pytań i odpowiadania na nie. W większości użytkownikami forum są ludzie, którzy po raz pierwszy (jak ja!) bawią się w budowanie. Którzy mają szereg wątpliwości, obaw, chcą zrobić sobie dobrze i nie przepłacić, a najważniejsze NIE SPAPRAĆ! Adam-mk: „Ja WIEM do czego można użyć różnych materiałów, bo sam to sprawdziłem.” I co – wiem ale nie powiem? Sorry, ale tej rzetelnej wiedzy to jakoś mało! Do rzeczy panowie, do rzeczy!!! Co to - baby jesteśmy jakieś, żeby pisać o wszystkim i o niczym (za przeproszeniem pięknych pań)? Może zamiast serwować ogólne sentencje odniesie się Pan do moich konkretnych wątpliwości. W moim poście 1424 starałem się podsumować główne wątki w tym temacie. Zawarłem tam też konkretne wątpliwości i konkretne pytania – oczekujące z utęsknieniem na konkretne odpowiedzi - Pana Adama lub kogoś innego. Poświęciłem na to trochę czasu, zaglądałem do innych źródeł aby samemu spróbować wyjaśnić swoje wątpliwości, podbudować swoją wiedzę i nie pytać się o pierdoły. Pewnie nie do końca mi się to udało, raczej z braku czasu niż chęci. Ten post to i tak jedna z dłuższych wypowiedzi. Aby sprawniej się czytało (i odnosiło do niej) wypunktowałem je. Adam_mk:: W liczbach...W liczbach będziesz mieszkał? Wiesz chyba, programisto, ze nie ma programów bez błędów. Są tylko takie, gdzie błędów JESZCZE nie znaleziono. Panie Adamie, znów sentencje, sentencje... - woda na młyn kontrrewolucjonistom!!! „W liczbach...”??? (po raz kolejny w tym wątku) - sam Pan chwalił się znajomością fizyki i jej praktycznego zastosowania. Fizyka - to nie LICZBY? Architektura to nie matematyka? Do rzeczy, konkrety, bo inaczej zima nas zastanie, a my dalej w lesie - a znów czytam nowe posty (nowe posty a stare pytania). Może więc w końcu doczekamy się rzeczowych, konkretnych wypowiedzi i pozbędziemy się raz na zawsze chociaż kilku wątpliwości. Proszę!!! Inaczej będziemy się pytać i pytać nawzajem a w odpowiedzi będzie śmigus dyngus. Ten kij w mrowisko do głównie do Pana Adama. Świadomie. Może się obudzi??? Pozdrowienia dla wszystkich, Alleluja i do przodu. Na wypadek gdybym się już nie wymądrzał w tym tygodniu życzę wszystkim wesołych a zwłaszcza zdrowych Świąt Wielkanocnych. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 25.03.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Może poradzicie coś w tej sprawie:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213521-Jak-zminimalizowa%C4%87-ucieczk%C4%99-ciep%C5%82a-w-kierunku-%C5%9Bciany-fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.03.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ja dałem bloczki Isomur ,a zastanawiam się nad proszkiem pur przy ścianie fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 25.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) CENA ZWALA Z NÓG :jawdrop::jawdrop: Jak planujesz przykleić papę która wywiniesz z chudziaka na ściany ? PRZYGRZAĆ ? Edytowane 25 Marca 2013 przez hokejgk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.03.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 papę mam pod bloczkami isomur więc nic nie będę wywijał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 25.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 papę mam pod bloczkami isomur więc nic nie będę wywijał iso co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts