Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Reasumując:

sugerujesz, że latem w nieogrzewanej podłodze ( chłodnej - chłodniejszej niż temp powietrza :D ) przy wysokiej wilgotności są mniejsze szanse na KONDENSACJE aniżeli w zimę, przy ogrzewanej podłodze ( ciepłej, cieplejszej niż temp powietrza :D ) przy niskiej wilgotności.

Nie przekonujesz mnie. Zakładam, że popełniłem gdzieś błąd w moim rozumowaniu, ale nie dostrzegam gdzie!?

No to gdzie jest błąd???

Za błędy przepraszam tak już mam ...

NIC NIE REKALMUJE ANI ROOCKWOOL ANI ROCKWOOL !

Powinniśmy mu tylko podziękować że ktoś z nich udostępnił program do tych obliczeń który jest na podstawie obowiązujących norma w Polsce i w Unii...

jeżeli ktoś chce może korzystać z norm o policzyć to ręcznie ! - gwarantuje wynik otrzyma taki sam (wielokrotnie sprawdzałem).

Tylko niech sobie weźmie urlop z pracy bo mu parę dni zleci ...

Hokejgk1:Najwięcej kondensatu zbiera się zimą kiedy grzejemy i jest różnica temp. (i ile wogóle się coś zbierze, bo musi być tej izolacji minimum żeby wogóle takie zjaiwsko miało miejsce)

Dzięki za podanie literatury. Chyba sięgnę do niej i się trochę powymądrzam. Link niestety nie działa (może chwilowo).

Zaś co do zbierania się wody, to chyba Kolega jest w błędzie. Dlaczego?

Porównajmy przeciętne warunki panujące zimą i latem. Temperatura powietrza w pomieszczeniu podobna (można przyjąć, że taka sama), temperatura na warstwie chudziaka też podobna. Największa różnica dotyczy wilgotności powietrza. Zimą powietrze w domu jest względnie suche, latem dużo wilgotniejsze. Stąd wniosek, że więcej wody będzie się kondensować latem. Inna sytuacja jest w przypadku ścian zewnętrznych – ich temperatura latem i zimą jest znacząco różna.

Pozdrawiam

nydar:Ale można też inaczej .Można piach pod chudziakiem podgrzewać nadmiarem słonecznego ciepła z kolektora.Na dzień 25.03.2013 świeże powietrze zasilające dom podawane rurą pod chudziakiem(700mm poniżej dolnej warstwy chudziaka) ma temp.16,2oC.Czyli otaczający tą rurę piach nie może mieć niższą temp.niż 16,2oC.Co to oznacza w praktyce?Ni mniej ni więcej ,że straty ciepła miedzy domem a piachem wynikające z gradientu temp.16,2 i 24-26oC(temp.podłogówki)wynoszą prawie tyle co nic.A nawet jak coś niecoś ucieknie to i tak wróci z powietrzem nawiewanym.

Pewnie, że rozwiązanie dobre, ale chyba nie ekonomiczne (nawet jeżeli uda się tak jak opisano), a jeżeli tak - to nie praktyczne.

Nie rozumiem po co ogrzewać ziemię. Nie lepiej to ciepło wykorzystać dla bezpośredniego ogrzania domu? Nawet przy niewystarczającej izolacji podłogi i fundamentu starty ciepła będą mniejsze, niż podgrzewając piach pod podłogą.

Pozdrawiam.

Dzięki za podanie literatury. Chyba sięgnę do niej i się trochę powymądrzam. Link niestety nie działa (może chwilowo).

Zaś co do zbierania się wody, to chyba Kolega jest w błędzie. Dlaczego?

Porównajmy przeciętne warunki panujące zimą i latem. Temperatura powietrza w pomieszczeniu podobna (można przyjąć, że taka sama), temperatura na warstwie chudziaka też podobna. Największa różnica dotyczy wilgotności powietrza. Zimą powietrze w domu jest względnie suche, latem dużo wilgotniejsze. Stąd wniosek, że więcej wody będzie się kondensować latem. Inna sytuacja jest w przypadku ścian zewnętrznych – ich temperatura latem i zimą jest znacząco różna.

Pozdrawiam

Tak, niestety jest małe ale!

Tam w podłodze ten styropian jest obłożony z każdej strony folią i nie widzi tych rocznych zmian wilgotności, no może troszeczkę, ale nie w tym wymiarze w jakim byśmy chcieli. Gorzej jak se wylejesz jaką zupkę albo coś i przesiąknie, to jest duże prawdopodobieństwo że tam zostanie. Styropian to gąbka. A mokry styropian, no niestety przewodzi. Do tego cała woda z wylewki, tynków etc. zostaje tam na lata. Bo woda przez folie przepłynie do styropianu, ale już nie wyparuje. No więc perlit z gipsem ułoży się po polaniu wodą tak, że na dole będzie perlit a na górze cienka warstwa gipsu, który będzie chłonął wilgoć z całej grubości ocieplenia do tego będzie on najbliżej grzejnika jakim jest podłoga czyli będzie miał najlepsze możliwości do odparowania. A odparować mu znowu będzie najłatwiej bo żadnych folii w tym rozwiązaniu nie ma. Po prostu "SAMO SIĘ ROBI" jak wszystkie rozwiązania Adama!

Tak, niestety jest małe ale!

Tam w podłodze ten styropian jest obłożony z każdej strony folią i nie widzi tych rocznych zmian wilgotności, no może troszeczkę, ale nie w tym wymiarze w jakim byśmy chcieli. Gorzej jak se wylejesz jaką zupkę albo coś i przesiąknie, to jest duże prawdopodobieństwo że tam zostanie. Styropian to gąbka. A mokry styropian, no niestety przewodzi. Do tego cała woda z wylewki, tynków etc. zostaje tam na lata. Bo woda przez folie przepłynie do styropianu, ale już nie wyparuje. No więc perlit z gipsem ułoży się po polaniu wodą tak, że na dole będzie perlit a na górze cienka warstwa gipsu, który będzie chłonął wilgoć z całej grubości ocieplenia do tego będzie on najbliżej grzejnika jakim jest podłoga czyli będzie miał najlepsze możliwości do odparowania. A odparować mu znowu będzie najłatwiej bo żadnych folii w tym rozwiązaniu nie ma. Po prostu "SAMO SIĘ ROBI" jak wszystkie rozwiązania Adama!

Styropian to gąbka? Skąd zaczerpnął Pan takie informacje? Pana twierdzenie obaliło cały mój misterny plan! :jawdrop: A może jakieś konkrety?

Ja wyczytałem zgoła coś innego:

"Styropian, czyli spieniony polistyren, nie jest rozpuszczalny w wodzie, nie ulega pęcznieniu, a zamknięte komórki materiału nie wchłaniają wody. Dostęp wody w głąb struktury materiału jest możliwy tylko w miejscach klejenia poszczególnych granulek. Zawartość wody w strukturze materiału może być określana poprzez wilgotność objętościową styropianu.* W*miejscach, gdzie może wystąpić okresowe długoterminowe występowanie wody, np. ściany fundamentowe, dachy odwrócone, należy stosować specjalne płyty styropianowe EPS P, charakteryzujące się wyjątkowo niską nasiąkliwością. Cechę tę bada się zgodnie z*normą PN EN 12087:2000 Określanie nasiąkliwości wodą przy długotrwałym zanurzeniu. W*trakcie badania materiał jest poddawany bardzo rygorystycznej próbie, gdyż przez okres 28 dni jest w*pełni zanurzony w*wodzie. Styropian EPS P*charakteryzuje się bardzo małą nasiąkliwością, a*co istotniejsze dla użytkowników, po okresie około miesiąca, kiedy to wyrób osiąga poziom ustabilizowanej wilgotności, nie rośnie ona już dalej nawet przy bardzo długich okresach zanurzenia."

Ciekawe strony:

http://termodom.pl/buduj/materialy_izolacyjne/styropian

http://producencistyropianu.pl

http://www.styropmin.pl/uploads/karta-techn%20FUNDAMIN%20100.pdf

http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/wlasciwosci-materialow-budowlanych-izolacje-styropian_59039.html

Polecam w szczególności lekturę: http://www.ikb.poznan.pl/mariusz.gaczek/poradnik_cz1.pdf

„Istotny jest również wpływ wilgotnoœci styropianu na jego przewodność cieplną ®o 2.3.2/9. Stosowane do obliczeń projektowych wartoœci przewodnośœci cieplnej odnoszą się do materiału o wilgotnośœci objętoœściowej w zakresie od 0.1 do 1.0 %, odpowiadającej typowym wilgotnośœciom poprawnie wbudowanego w przegrodę materiału.”

wilgotność-styropianu.gif

Jeszcze jeden cytat z tego dokumentu: Wzrost wilgotnoœci objętoœciowej EPS P pokazano na wykresie ®o 2.3.2/10.

wzrost-wilgotności-styro.jpg

Może nie do końca należy ufać tego typu danym, może są tam jakieś drobne, nawet świadome przekłamania. Ale takie twierdzenie, że gąbka? Proszę się pochwalić jakim źródłem informacji Pan dysponuje.

Co to też Pan przychyla się to teorii spiskowej dziejów? Też nie wierzy Pan w pisane (o tym akurat jest fajny kawał, mogę podać jak ktoś sobie życzy)?

Poza tym wypowiedź trochę nielogiczna, sprzeczna wewnętrznie. Raz styropian w folii, raz gąbka, woda przez folię popłynie do styropianu, ale już nie wyparuje? No to co - ta folia przepuści jednak wodę czy też nie?

A poza tym dlaczego ta woda, która dostanie się do warstwy chudziaka ma tam zostać na wieki wieków? Ja widzę proste ujście dla tej wody. Nie można jednak robić tzw. "wanny". O co chodzi - o izolację poziomą podłogi ciągnięta na poziomie izolacji fundamentu. Gdzie wówczas może ta wilgoć uchodzić? Przez ścianę zewnętrzną! Czy się mylę?

Ja myślę o takim rozwiązaniu, które będę chciał zastosować u siebie.

przekrój-fundamentów.jpg

Folia nad ociepleniem m.in. po to, aby ograniczyć wykraplanie się wody w warstwie chudziaka.

Pozdrowienia dla Wolnomyślicieli!!!

o co Wy sie spieracie.... jarek-62 prosciej sie nie da niz zrobic test w domu:

wyciac kostki z EPS/hydro/XPS wrzucic to do wody (obciazyc) wyciagnac po 28 dniach i zwazyc.

I sprawa sie wyklaruje w najlepszy mozliwy sposob... organoleptycznie, bez artykułów (w tym pozycjonerskich i pisanych przez copywriterow)

Spojrzyjcie tez na zawartosci w sieci w ten sposob... ja ten watek napisalem w sposob pozycjonerski pozyskujac jakiejs tam wartosci link dla slowa xps na konkretnej stronie... a w tresci moglbym napisac przy okazji ze jajka na twardo staja sie czekolada :)

Edytowane przez fighter1983

o co Wy sie spieracie.... jarek-62 prosciej sie nie da niz zrobic test w domu:

wyciac kostki z EPS/hydro/XPS wrzucic to do wody (obciazyc) wyciagnac po 28 dniach i zwazyc.

I sprawa sie wyklaruje w najlepszy mozliwy sposob... organoleptycznie, bez artykułów (w tym pozycjonerskich i pisanych przez copywriterow)

Spojrzyjcie tez na zawartosci w sieci w ten sposob... ja ten watek napisalem w sposob pozycjonerski pozyskujac jakiejs tam wartosci link dla slowa xps na konkretnej stronie... a w tresci moglbym napisac przy okazji ze jajka na twardo staja sie czekolada :)

Dokładnie, Jerry sprawdź, gwarantuje Ci, że nie uwierzysz w wyniki eksperymentu. Szok może trwać i tydzień, a trauma zostanie na lata. Się naczytałeś kłamliwego badziewia ale sam żeś nic nie sprawdził.

Ten eksperyment to nie do końca odwzorowuje rzeczywistość jeśli chodzi o podłogę na gruncie. Styropian zanurzony w wodzie (tak robiłem eksperyment) to nie to samo co styropian na chudziaku. Ilość wody, która może się skraplać to ta pochodząca ze styropianu w momencie jego kładzenia oraz co najważniejsze woda zawarta w jastrychu. I ta właśnie woda odgrywa wg mnie, najważniejszą rolę. Tzn. najważniejszą role odgrywa szczelność foli pod tym jastrychem. Ile tej wody przejdzie, nie wiem ale to nie będzie to samo co styropian zanurzony w wodzie. Poza tym ilość tej wody, która się przedostanie jest ograniczona. Po wyschnięciu jastrychu żadna nowa para wodna nie powinna już się tam pojawiać. Dodatkowo, ta para wodna zamknięta pomiędzy chudziakiem a jastrychem praktycznie będzie "stać" w miejscu. Temperatura pod chudziakiem oraz w pomieszczeniu prawie się nie zmienia. Także od jakości wykonania jastrychu, a dokładniej szczelności pod jastrychem zależy jakość izolacji termicznej.

Perlit z gipsem ma tą przewagę, że eliminuje ten problem bowiem woda wiąże się z gipsem. Jednak czy i o ile jest lepszy współczynnik przewodzenia jakiegoś materiału izolacyjnego "na gotowo" tego nie wiadomo bo nikt nie podaje. Adam ma doświadczenie, wiedzę i twierdzi, ze lepiej wyjdzie perlit. Ja nie jestem w stanie tego sprawdzić więc albo mu zaufam albo zrobię jak wszyscy.

Czy lepiej kłaść styropian o U=0,035 czy perlit z gorszym U~0,05? Może oczywistość nie jest taka oczywista jak się z góry wydaje, a to co się świeci nie jest złotem.

Wiem, że Adam ma rację tyle, że nie wiem ile tej racji w racji :)

Za zaproszenie Adamowi dziękuję, ale raczej nie skorzystam gdyż mam brak czasu i więcej niż rzut beretem.