Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lekko się rozwinę w wypowiedzi, więc na początek skrótem powiem: pod styropianem jest mokro, ale sucho.

Od dwóch tygodni na podłodze leży 20cm styropianu.

Z obliczeń w OZC powinienem położyć 16cm styropianu. Dałem 20 - jako zapas na "straty"

Pod styrkiem, na chudziaku papa i folia - wywinięta w WANNĘ. Na nim folia czarna i alu, a na tym rurki.

Rurki przyczepione są spinkami, w sumie 600 dziur.

Zanim szczelnie ułożyłem styropian, zalegał rozłożony równomiernie acz niedbale na folii, bez przycinania, jak leci. Powód: tu nieistotny, logistyka.

Po około 3 tygodniach (skończyłem szykować poddasze) zebrałem rozłożony na folii styropian.

Była połowa czerwca AD2013.

W niektórych miejscach natychmiast wykraplała się para wodna. Szroniła się folia!

Zawał. Masakra. Trauma.

Wycierałem.

I układałem szczelnie dwie warstwy styr po 10cm.

Na wierzch znów folia, na to alu, potem rurki.

Od czasu przykrycia całego parteru styropianem, szczelnie - bardzo szczelnie! - minęły jakieś dwa tygodnie.

Spać nie mogę, bo woda, wilgoć pod styrem będzie.

Sprawdziłem przed chwilą.

Podniosłem warstwę.

Tadam....

Jest tam zimno. Bardzo zimno. I jest tam sucho! Sucho jest!!!!

Dodam, że styropian mam wysezonowany - na suchym jak pieprz poddaszu przeleżał rozpakowany i rozłożony dwa lata.

Chudziak i chałupa też są wysezonowane. Prace mokre skończyły się cztery lata temu.

Na chudziaku ze dwa lata temu leżały paczki styropianu. Pod nimi faktycznie było miokro.

Obecnie nic takiego nie ma już miejsca.

Moim zdaniem problemy z wilgocią POD styropianem w małym stopniu jest kwestią wilgotności powietrza.

To kwestia wysezonowania chaty, materiału.

Również wątpliwa szczelność płyty styropianowej to MIT. Trzeba starannie ułożyć styropian i będzie szczelnie.

Starannie. Samorobnie.

Nie w trzy dni, raczej w tydzień.

Pozostaje PROBLEM z cholernymi spinkami. Są dziury.

I jest to jedyny, w moim mniemaniu, problem wilgoci w posadzce (którą wpuści miksokret).

I tu jest pytanie co z tym robić. Zatkać dziury?

no i wkońcu cekawe, praktyczne spostrzezenia

i odrazu pojawiają się pytania:

1. na na chudziak dać szlam w dwóch warstwach, a może papę i folię a dalej na to układać styropian

2. co zamiast spinek do podłogówki, tak aby nie przedziurawić foli zarówno budowlanej oraz alu??

Siema PeZet pewnie za to co napiszę mnie zjedzą ale niech tam. Ja u siebie rozkładałem styro zimą przy mrozach, w ten sposób uniknąłem wilgoci z powietrza. CHUDZIAK--FOLIA---STYRO---FOLIA Z KRATKĄ ----RURKI----MIXOKRET. Przed całym zabiegiem też się zastanawiałem jak za wszelką cenę uniknąć wilgoci, miał być perlitogips ale poszedł styro nie dlatego że lepszy czy co ale dlatego że nie ma mnie na miejscu i nie miał mi tego kto zrobić więc kupiłem styro później okazało się że jednak nieprzewidziany czas wolny mi wyskoczył i robiłem sam ale styro juz był i wyjścia nie było. Styro oczywiście ułożony na maxa dokładnie. Teraz sam mixokret, mieszanka z kreta jest półsucha tam nie ma naprawdę dużo wody i tym się nie przejmuj myślę. Problem pojawia się później bo beton trzeba zlać wodą i wtedy trochę lipa robi no nie dla betonu a dla tej wilgoci z tej wody pod podłogą. Zlej to raz i na podłogę rozłóż folię, folia nie pozwala odparować wilgoci i zostaje ona w betonie ale unikamy kilkukrotnego polewania podłogi co moim zdaniem dostarcza więcej wilgoci pod podłogę. A swoją drogą to i tak kiedyś odparuje tym bardziej jak dom ktos buduje etapami kilka lat. Tak więc przestałem się przejmować dziurami po spinkach. Pozdro

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jak poczekacie jeszcze trochę to (a może i dłużej:-) to podam informacje o wilgotności pod styropianem ponieważ na poziomie chudziaka umieściłem czujkę wilgotności i temperatury. Styro układany osobiście (w lipcu), folia na chudziaku pokrywała się nalotem z pary, jednak przesadnie dużo tej wilgoci nie było. Wylewka z miksokreta jedynie lekko zroszona mgiełką na to folia. Czujka jest na wysokości 1 cm ponad folią na chudziaku. Za jakiś 3 tyg. zacznę wygrzewać jastrych, jak się uda już na etapie wygrzewania będę monitorował parametry.

Witam, chce zrobic ocieplenie perlit+gips.

Chudziak, icopal siplast primer, papa swisspor g200 s40, folia budowlana, perlit z gipsem w proporcji worek perlitu na worek gipsu 39kg

i od tego momentu pojawia sie problem. Jak polaczyc z perlitogipsem podlogowke? Czy pod podlogowke idzie folia? Ta jakas specjalna. Calosc chce zalac wylewka anhydrytowa ok5cm. Czy to optymalne rozwiazanie? Czy podlogowka nie bedzie wyplywac? (nie mozna uzyc klipsow do jej przymocowania)

Rozwazam jeszcze 13cm perlitogipsu + 3cm styropianu podlogowego na to folia, podlogowka na tych klipsach i wylewka anhydrytowa.

Prosze o informacje jak zrobic zeby to mialo sens i zeby wszystkie etapy byly mozliwe do wykonania.

Pod styrkiem, na chudziaku papa i folia - wywinięta w WANNĘ. Na nim folia czarna i alu, a na tym rurki.

Rurki przyczepione są spinkami, w sumie 600 dziur.

Zanim szczelnie ułożyłem styropian, zalegał rozłożony równomiernie acz niedbale na folii, bez przycinania, jak leci. Powód: tu nieistotny, logistyka.

Po około 3 tygodniach (skończyłem szykować poddasze) zebrałem rozłożony na folii styropian.

Była połowa czerwca AD2013.

W niektórych miejscach natychmiast wykraplała się para wodna. Szroniła się folia!

Zawał. Masakra. Trauma.

Wycierałem.

I układałem szczelnie dwie warstwy styr po 10cm.

Na wierzch znów folia, na to alu, potem rurki.

Od czasu przykrycia całego parteru styropianem, szczelnie - bardzo szczelnie! - minęły jakieś dwa tygodnie.

Spać nie mogę, bo woda, wilgoć pod styrem będzie.

Sprawdziłem przed chwilą.

Podniosłem warstwę.

Tadam....

Jest tam zimno. Bardzo zimno. I jest tam sucho! Sucho jest!!!!

....

Moim zdaniem problemy z wilgocią POD styropianem w małym stopniu jest kwestią wilgotności powietrza.

To kwestia wysezonowania chaty, materiału.

Również wątpliwa szczelność płyty styropianowej to MIT. Trzeba starannie ułożyć styropian i będzie szczelnie.

Starannie. Samorobnie.

Nie w trzy dni, raczej w tydzień.

Pozostaje PROBLEM z cholernymi spinkami. Są dziury.

I jest to jedyny, w moim mniemaniu, problem wilgoci w posadzce (którą wpuści miksokret).

I tu jest pytanie co z tym robić. Zatkać dziury?

Siema PeZet pewnie za to co napiszę mnie zjedzą ale niech tam. Ja u siebie rozkładałem styro zimą przy mrozach, w ten sposób uniknąłem wilgoci z powietrza. CHUDZIAK--FOLIA---STYRO---FOLIA Z KRATKĄ ----RURKI----MIXOKRET. Przed całym zabiegiem też się zastanawiałem jak za wszelką cenę uniknąć wilgoci, miał być perlitogips ale poszedł styro nie dlatego że lepszy czy co ale dlatego że nie ma mnie na miejscu i nie miał mi tego kto zrobić więc kupiłem styro później okazało się że jednak nieprzewidziany czas wolny mi wyskoczył i robiłem sam ale styro juz był i wyjścia nie było. Styro oczywiście ułożony na maxa dokładnie. Teraz sam mixokret, mieszanka z kreta jest półsucha tam nie ma naprawdę dużo wody i tym się nie przejmuj myślę. Problem pojawia się później bo beton trzeba zlać wodą i wtedy trochę lipa robi no nie dla betonu a dla tej wilgoci z tej wody pod podłogą. Zlej to raz i na podłogę rozłóż folię, folia nie pozwala odparować wilgoci i zostaje ona w betonie ale unikamy kilkukrotnego polewania podłogi co moim zdaniem dostarcza więcej wilgoci pod podłogę. A swoją drogą to i tak kiedyś odparuje tym bardziej jak dom ktos buduje etapami kilka lat. Tak więc przestałem się przejmować dziurami po spinkach. Pozdro

Problem tej wody pod styropianem nie dotyczy tylko czasu zaraz po położeniu styropianu.

Jak sami zauważyliście trudno jest zachować szczelność folii nad styropianem. Styropian w niewielkim stopniu, ale przepuszcza parę wodną.

Reszta jest już sprawą fizyki - najchłodniej jest pod styropianem, i to tam będzie kondensowała się para wodna dyfundująca przez styropian.

Powtórzę jeszcze raz - folia pod styropianem, to błąd.

Folia pod styropianem to błąd - OK.

A folia pod perlitogipsem? Moze być, Nie może być czy wogole wszystko jedno?

Ja juz perlit zamówiłem, gips zresztą tez. Ale nigdzie nie pisze jak instalatorzy mają potem zamocować te rurki od podłowgówki. Ktoś ma jakieś pomysły/doświadczenia ??

No i czy wylewka anhydrytowa jest dobrym rozwiązaniem na ten wynalazek? (perlit + gips) Mozę lepiej dawać te zwykła (miksokretem)?

( ja jestem laikiem dlatego liczę na pomoc doświadczonych w budownictwie forumowiczów, wykonawcy zawsze doradzą najszybsze i najprostsze dla nich rozwiązanie - cokolwiek by nie zapytać)