herakles 31.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Folia pod styropianem to błąd - OK. A folia pod perlitogipsem? Moze być, Nie może być czy wogole wszystko jedno? Ja juz perlit zamówiłem, gips zresztą tez. Ale nigdzie nie pisze jak instalatorzy mają potem zamocować te rurki od podłowgówki. Ktoś ma jakieś pomysły/doświadczenia ?? No i czy wylewka anhydrytowa jest dobrym rozwiązaniem na ten wynalazek? (perlit + gips) Mozę lepiej dawać te zwykła (miksokretem)? ( ja jestem laikiem dlatego liczę na pomoc doświadczonych w budownictwie forumowiczów, wykonawcy zawsze doradzą najszybsze i najprostsze dla nich rozwiązanie - cokolwiek by nie zapytać) Z twojego pisania wynika, że w ogóle nie rozumiesz sprawy. Przeczytaj ten wątek. Długi nie jest, szkoda twoich pieniędzy, żebyś nie rozumiał co robisz. Przyjdzie Pan Henio, powie Ci że tak się robi, zrobi, kasę weźmie i se pójdzie, a Ty z tym zostaniesz na całe życie. Więc czytaj. Lepiej teraz a nie wtedy jak się okaże że coś nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 A jak ktos nie ma piachu pod chudziakiem tylko gline ( no plus troche podsypki)? Henok wyraźnie pisał o sytuacji kiedy wody gruntowe są nisko i jest suchy piasek. karolek jak masz glinę to daj papę i perlitogips grzechocn ja bym raczej dawał tradycyjną wylewkę , będzie bardziej wytrzymała. rurki możesz dać na siatkę i przymocować trytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechocn 31.08.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Czytałem dwa razy. I może faktycznie nie do końca to rozumiem, ale... nie jestem budowlańcem, nie budowałem nigdy domu, nawet wychowałem się w bloku. (ale na jakiej podstawie Ty to wywnioskowałes to juz zagadka) Jeżeli ktoś pyta jak zamocować podłogówkje na perlitogipsie to znaczy ze nie rozumie temkatu, tak? )Dlatego własnie prosiłem o pomoc jak mam to zrobić żeby było dobrze a nie protekcjonalne odpowiedzi typu WIEM ALE NIE POWIEM.( wyczytaj na forum między wierszami)Napisz proszę konkretnie o co chodzi w kilku żołnierskich słowach/zdaniach i załatwi to sprawę prawie stu stron tematu w którym ciężko się połapać. Bo mało konkretów, za to sporo barwnych histori o lawach, dzieciach biegających z beczkami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 masz tu zdjęcia w linku z innego wątku . zamocowałem rurki trytkami na siatce zbrojeniowej do wylewek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!/page628 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechocn 31.08.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 A powiedz mi jeszcze proszę te siatkę do wylewek poprostu normalnie położyłes na tym perlitogipsie, czy zatopiles w nim czy czego sie to trzyma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechocn 31.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Henok wyraźnie pisał o sytuacji kiedy wody gruntowe są nisko i jest suchy piasek. karolek jak masz glinę to daj papę i perlitogips grzechocn ja bym raczej dawał tradycyjną wylewkę , będzie bardziej wytrzymała. rurki możesz dać na siatkę i przymocować trytkami. Ale ten cały nahadryt ma lepszę bezwładność cieplną i przyspiesza realizację budowy. Czy to kolejny drogi "pic na wodę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 A powiedz mi jeszcze proszę te siatkę do wylewek poprostu normalnie położyłes na tym perlitogipsie, czy zatopiles w nim czy czego sie to trzyma ?? normalnie rozkładasz siatki na lekką zakładkę , możesz ją też pospinać trytkami żeby ci się nie rozjeżdzało podczas rozkładania rurek. nic się nie martw tylko tak rozkładaj i zasypuj z mixokreta ,ten anhydryt bezsensu i droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Ale ten cały nahadryt ma lepszę bezwładność cieplną i przyspiesza realizację budowy. Czy to kolejny drogi "pic na wodę" ? w twoim przypadku pic na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.08.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Henok wyraźnie pisał o sytuacji kiedy wody gruntowe są nisko i jest suchy piasek. karolek jak masz glinę to daj papę i perlitogips A. I tak jak HenoK mam watpliwosci co do ograniczonej pojemnosci "wodnej" perlitogipsu B. Sam tego nie zrobie, bo mnie nie bedzie C. Ekipe znalezc do tego to ze swieczka. Dlatego zastanawiam sie nad koncepcja nydara i GMC. Plus podloga w wersji tradycyjnej. No moze z eliminacja szpilek do podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.08.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Czytałem dwa razy. I może faktycznie nie do końca to rozumiem, ale... nie jestem budowlańcem, nie budowałem nigdy domu, nawet wychowałem się w bloku. (ale na jakiej podstawie Ty to wywnioskowałes to juz zagadka) Jeżeli ktoś pyta jak zamocować podłogówkje na perlitogipsie to znaczy ze nie rozumie temkatu, tak? )Dlatego własnie prosiłem o pomoc jak mam to zrobić żeby było dobrze a nie protekcjonalne odpowiedzi typu WIEM ALE NIE POWIEM.( wyczytaj na forum między wierszami) Napisz proszę konkretnie o co chodzi w kilku żołnierskich słowach/zdaniach i załatwi to sprawę prawie stu stron tematu w którym ciężko się połapać. Bo mało konkretów, za to sporo barwnych histori o lawach, dzieciach biegających z beczkami itp. A jak Ci tu źle doradzimy to co? Jest w tym wątku DOKŁADNIE opisane CO i JAK. Jakbyś doczytał ze zrozumieniem to byś wiedział. Jeśli zrozumiesz problemy jakie chcesz tu rozwiązać rozwiążesz je właściwie, co więcej jak je rozwiążesz źle będzie Ci łatwo z tym żyć. Jeśli ktoś za Ciebie rozwiąże te problemy źle, będziesz miał całe życie pretensje. Adam włożył w ten wątek bardzo dużo pracy aby wyłożyć wiedzę jaką sam zdobył w sposób taki, aby każdy przeciętny zjadacz chleba mógł z niej skorzystać. Więc korzystaj! Zaproponuj rozwiązanie swojego problemu i poddaj go tu dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 A. I tak jak HenoK mam watpliwosci co do ograniczonej pojemnosci "wodnej" perlitogipsu B. Sam tego nie zrobie, bo mnie nie bedzie C. Ekipe znalezc do tego to ze swieczka. Dlatego zastanawiam sie nad koncepcja nydara i GMC. Plus podloga w wersji tradycyjnej. No moze z eliminacja szpilek do podlogowki. pooglądaj sobie moje filmiki . są gdzieś linki na wątku, jest to bardzo proste i nawet jeden fachowiec jest w stanie to dobrze zrobić. że się tak wyrażę nie ma co spieprzyć jeśli chodzi o wodę to gdzieś było liczone ile tej wody może tam być GMC możesz też w tym przypadku zrobić w termoizolacji najbardziej liczy się ciągłość układanie styro jak komuś powierzysz to na bank będziesz miał mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.08.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 widzialem widzialem niezle ci to wyszlo. Chodzi o to ze fachowcy nie lubia i boja sie tego co nie znaja. A komus nie powierze takiej roboty bez mojego nadzoru. A mnie nie bedzie. A mogo to spieprzyc bardziej niz styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 widzialem widzialem niezle ci to wyszlo. Chodzi o to ze fachowcy nie lubia i boja sie tego co nie znaja. A komus nie powierze takiej roboty bez mojego nadzoru. A mnie nie bedzie. A mogo to spieprzyc bardziej niz styropian. a powiedz ty mi dlaczego nie robisz płyty ? tak teraz się zastanowiłem ? może coś nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.08.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 styro jak już robić to jednak na zakładkę i piankować , rury od wody na pierwszej warstwie. to jest niezbędne żeby mostków nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 a powiedz ty mi dlaczego nie robisz płyty ? tak teraz się zastanowiłem ? może coś nie wiem Długa historia. Zona wybrala projekt. Z łamanym fundamentem. Adaptacja do plyty wymagala wyrownania poziomow i zmian ktore nie zostaly zaakceptowane. Taki zgnily kompromis - jak to w zyciu bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 styro jak już robić to jednak na zakładkę i piankować , rury od wody na pierwszej warstwie. to jest niezbędne żeby mostków nie było. Taka zwykla montazowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Taka zwykla montazowa ? zwykła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Długa historia. Zona wybrala projekt. Z łamanym fundamentem. Adaptacja do plyty wymagala wyrownania poziomow i zmian ktore nie zostaly zaakceptowane. Taki zgnily kompromis - jak to w zyciu bywa. też coś o tym wiem szkoda bo to by ci wyszło nie dość że taniej to jeszcze znacznie lepiej, ale jak będziesz robił fundament to pomyśl zawczasu o Isomurze lub pustaki z perlitem - jako pierwsza warstwa ścian. odetniesz trochę ten mostek na styku ściana-fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 zaplanowane - jeszcze nie wiem co ale jedno z dwojga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 zwykła Co zyskam dzieki tej piance ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts