Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szczelność izolacji a to jest najważniejsze. ktoś pisał że jak poddasze natrysnął pianą cienką warstwą ale szczelnie to od razu komfort się poprawił. dlatego pod podłogę dałem perlit a pod dach ekofiber wdmuchiwany. poza tym jak każesz zapiankować szczeliny to nawet jak coś niedokładnie zrobią to polepszysz parametry.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zona wybrala projekt.

Łoj to niedobrze......

wracając do fachowców, najmujesz ludzi do myślenia za pare złotych więcej co minimalna i myślisz, że coś wymyślą? TY im musisz powiedzieć co gdzie i jak mają zrobić, bo oni nie wiedzą. Ty musisz dopilnować szczegółów bo oni nie dopilnują. Jak widzisz nie odpowiadam Ci merytorycznie lecz mentalnie. Mieszkasz gdzieś na pewno teraz. Weź sobie malarzy, najtańszych najlepiej jakich znajdziesz i zleć im pomalowanie. Kup im farby i nie wtrącaj im się do roboty, nie pilnuj ich nie sprawdzaj. Zapłać im najlepiej 60% zaliczki przed robotą. Potrzebne Ci jest takie doświadczenie bo masz za dużą wiarę w ludzi, myślisz że fachura zadba o CIĄGŁOŚĆ izolacji? Tyle tu zdjęć na tym forum fuszerek. Tyle opowieści, że aż żal dupe ściska. Czy ten dom już zacząłeś?

Szczelnosc izolacji na dachu - rozumiem przed czym sie chronisz. (Notabene tez bede mial ekofiber - wyslij mi na priv prosze kto, co za ile).

Ale czy super szczelnosc styro pod posadzka ma takie znaczenie ? Na tym watku waluje sie raczej temat ewentualnej "hydroszczelnosci"

coraz bardziej zdaje sobie sprawe, ze chyba ma duze znaczenie.. i wbrew pozorom, to ten watek o wentylacji co tak walkujemy mnie powoli uswiadamia.. dyfuzje przez styro bedziesz mial zawsze, ale opor dyfuzyjny jest spory wiec opoznia wytracanie wilgoci. nieszczelnosci styro to zero oporu dyfuzyjnego w takim kontekscie.. powierzchniowo te nieszczelnosci moga byc nieduze, ale problem moze sie szybko rozwijac podobnie jak prochnica..

na pewno duzo jeszcze mam wiedzy do zdobycia, tym bardziej, ze wiekszosc teoretycznie :/

Ale ten cały nahadryt ma lepszę bezwładność cieplną i przyspiesza realizację budowy. Czy to kolejny drogi "pic na wodę" ?

w twoim przypadku pic na wodę

bo.... ?

(propagandowe mity: anhydryt szybciej schnie, może być cieńszy niż beton, nie wymaga dylatacji i ma mniejszą bezwładność cieplna, co poprawia czas reakcji podłogówki)

Edytowane przez Tamdaramda
kontekst uzupełniłem....

bo.... ?

(propagandowe mity: anhydryt szybciej schnie, może być cieńszy niż beton, nie wymaga dylatacji i ma mniejszą bezwładność cieplna, co poprawia czas reakcji podłogówki)

No ale dlaczego to nie ma sensu? Roznica w cenie to 1600zl wiec do przezycia. Sam fakt oszczednosci czasu jest tego wart. Pytanie czy mozna na perlitogipsie to wylac? Gips chłonie wode i czy to nie bedzie problemem?

bo.... ?

No ale dlaczego to nie ma sensu? Roznica w cenie to 1600zl wiec do przezycia. Sam fakt oszczednosci czasu jest tego wart. Pytanie czy mozna na perlitogipsie to wylac? Gips chłonie wode i czy to nie bedzie problemem?

Tak dla porządku, to ja też pytałem qubica o argumenty przeciw anhydrytowi. Sam planuję takie wylewki, nie wiem tylko, czy na stropie nad piwnicą (nieogrzewaną) i nad parterem robić perlitogips, czy jednak styro...

Tak dla porządku, to ja też pytałem qubica o argumenty przeciw anhydrytowi. Sam planuję takie wylewki, nie wiem tylko, czy na stropie nad piwnicą (nieogrzewaną) i nad parterem robić perlitogips, czy jednak styro...

wiesz na wszystko można znaleźć optymalne rozwiązania ale trzeba więcej wiedzieć o konstrukcji budynku,OZC itd. dla mnie nie po to robię kable akumulacyjne żeby potem zmniejszać grubość wylewki ale może się mylę bo nie znam założeń domu.

poza tym ja od gipsu w domu uciekam jak mogę ;)

ja na stropie dałem styro pod wylewki