qubic 01.09.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 szczelność izolacji a to jest najważniejsze. ktoś pisał że jak poddasze natrysnął pianą cienką warstwą ale szczelnie to od razu komfort się poprawił. dlatego pod podłogę dałem perlit a pod dach ekofiber wdmuchiwany. poza tym jak każesz zapiankować szczeliny to nawet jak coś niedokładnie zrobią to polepszysz parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Szczelnosc izolacji na dachu - rozumiem przed czym sie chronisz. (Notabene tez bede mial ekofiber - wyslij mi na priv prosze kto, co za ile). Ale czy super szczelnosc styro pod posadzka ma takie znaczenie ? Na tym watku waluje sie raczej temat ewentualnej "hydroszczelnosci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.09.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Zona wybrala projekt. Łoj to niedobrze...... wracając do fachowców, najmujesz ludzi do myślenia za pare złotych więcej co minimalna i myślisz, że coś wymyślą? TY im musisz powiedzieć co gdzie i jak mają zrobić, bo oni nie wiedzą. Ty musisz dopilnować szczegółów bo oni nie dopilnują. Jak widzisz nie odpowiadam Ci merytorycznie lecz mentalnie. Mieszkasz gdzieś na pewno teraz. Weź sobie malarzy, najtańszych najlepiej jakich znajdziesz i zleć im pomalowanie. Kup im farby i nie wtrącaj im się do roboty, nie pilnuj ich nie sprawdzaj. Zapłać im najlepiej 60% zaliczki przed robotą. Potrzebne Ci jest takie doświadczenie bo masz za dużą wiarę w ludzi, myślisz że fachura zadba o CIĄGŁOŚĆ izolacji? Tyle tu zdjęć na tym forum fuszerek. Tyle opowieści, że aż żal dupe ściska. Czy ten dom już zacząłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 No bywa. Co do fachowcow - niestety masz racje i o tym wiem. Dlatego czytam FM. Jeszcze nic nie zaczalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.09.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Szczelnosc izolacji na dachu - rozumiem przed czym sie chronisz. (Notabene tez bede mial ekofiber - wyslij mi na priv prosze kto, co za ile). Ale czy super szczelnosc styro pod posadzka ma takie znaczenie ? Na tym watku waluje sie raczej temat ewentualnej "hydroszczelnosci" coraz bardziej zdaje sobie sprawe, ze chyba ma duze znaczenie.. i wbrew pozorom, to ten watek o wentylacji co tak walkujemy mnie powoli uswiadamia.. dyfuzje przez styro bedziesz mial zawsze, ale opor dyfuzyjny jest spory wiec opoznia wytracanie wilgoci. nieszczelnosci styro to zero oporu dyfuzyjnego w takim kontekscie.. powierzchniowo te nieszczelnosci moga byc nieduze, ale problem moze sie szybko rozwijac podobnie jak prochnica.. na pewno duzo jeszcze mam wiedzy do zdobycia, tym bardziej, ze wiekszosc teoretycznie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ale jaki opor stawia pianka? I za co ona robi jak zawilgotnieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Działka już jest, jakie warunki geotechniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 karolek75 poczytaj ten wątek dość aktualnyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie/page81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.09.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 To jest też ważny wątek, co prawda o buforze, ale porusza wiele kwestii związanych z ogrzewaniem. Koniecznie przeczytaj cały przed wylaniem fundamentów.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 karolek75 jeśli chodzi o ekofiber to zainteresuj się isofloc - wg. mnie najwyższa jakość . mieszkam w Zielonej Górze raczej wykonawcę szukaj lokalnie ale jak chcesz to wpisz " into ocieplenia " w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 01.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Ale ten cały nahadryt ma lepszę bezwładność cieplną i przyspiesza realizację budowy. Czy to kolejny drogi "pic na wodę" ? w twoim przypadku pic na wodę bo.... ? (propagandowe mity: anhydryt szybciej schnie, może być cieńszy niż beton, nie wymaga dylatacji i ma mniejszą bezwładność cieplna, co poprawia czas reakcji podłogówki) Edytowane 1 Września 2013 przez Tamdaramda kontekst uzupełniłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) @qubic To juz "zaprenumerowalem" ale musze zaczac od poczatku @herakles - glina, wody na 1,76 -2m zmierzone w polowie kwietnia br, w jakis czas po ustapieniu zimy Bufor tez juz "zaprenumerowany". Na czytanie czasu trzeba Edytowane 2 Września 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.09.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Mierz wodę tuż po roztopach, wtedy jest jej najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A to nie jest takie proste. Dzialke badalem zaraz jak ja znalazlem. Szkoda ze za pozno bo w tym roku byloby to niezlym wyznacznikiem. A w przylym roku moze byc roznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechocn 02.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 bo.... ? (propagandowe mity: anhydryt szybciej schnie, może być cieńszy niż beton, nie wymaga dylatacji i ma mniejszą bezwładność cieplna, co poprawia czas reakcji podłogówki) No ale dlaczego to nie ma sensu? Roznica w cenie to 1600zl wiec do przezycia. Sam fakt oszczednosci czasu jest tego wart. Pytanie czy mozna na perlitogipsie to wylac? Gips chłonie wode i czy to nie bedzie problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 03.09.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 bo.... ? (propagandowe mity: anhydryt szybciej schnie, może być cieńszy niż beton, nie wymaga dylatacji i ma mniejszą bezwładność cieplna, co poprawia czas reakcji podłogówki) No ale dlaczego to nie ma sensu? Roznica w cenie to 1600zl wiec do przezycia. Sam fakt oszczednosci czasu jest tego wart. Pytanie czy mozna na perlitogipsie to wylac? Gips chłonie wode i czy to nie bedzie problemem? Tak dla porządku, to ja też pytałem qubica o argumenty przeciw anhydrytowi. Sam planuję takie wylewki, nie wiem tylko, czy na stropie nad piwnicą (nieogrzewaną) i nad parterem robić perlitogips, czy jednak styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 03.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A jakby na ten styropian położyć folie rolniczą (taką do kiszonek),na to siatka 15x15 i wiazać rurki trytkami? Folie wywinać na ściany pierwszego pustaka. Czy wilgoć nie odparuje scianą? Taka folia jest mega mocna i nie łatwo ją rozerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Tak dla porządku, to ja też pytałem qubica o argumenty przeciw anhydrytowi. Sam planuję takie wylewki, nie wiem tylko, czy na stropie nad piwnicą (nieogrzewaną) i nad parterem robić perlitogips, czy jednak styro... wiesz na wszystko można znaleźć optymalne rozwiązania ale trzeba więcej wiedzieć o konstrukcji budynku,OZC itd. dla mnie nie po to robię kable akumulacyjne żeby potem zmniejszać grubość wylewki ale może się mylę bo nie znam założeń domu. poza tym ja od gipsu w domu uciekam jak mogę ja na stropie dałem styro pod wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.09.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 http://pinkaccordions.homelinux.org/wblog/?-tags=dht22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechocn 04.09.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Czy na perlitogips z ogrzewaniem podlogowym można wylać wylewke anhydrytową. Czy nie stosując folii pod podłogówkę jest to w ogóle możliwe? Czy te dwa materiały mogą być niczym nie oddzielone? Wykonawca wylewki twierdzi ze powinna byc folia.Może Adam się wypowie co o tym sądzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts