Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiesz na wszystko można znaleźć optymalne rozwiązania ale trzeba więcej wiedzieć o konstrukcji budynku,OZC itd.

w trzech słowach piwnica 2,2 m zakopana po sufit w ziemi (sucha glina pylasta i pyły) ściany ocieplone 5 cm XPS od dołu i 8cm XPS bliżej powierzchni, parter, piętro (pełne), strop nad piętrem drewniany -wiązary - wyszedł strych 2 m wys. pod kalenicą. Planuję izolację ekofibrem w stropie 20 cm i izolację nakrokwiową z płyt PIR 10 cm. Strych będzie nieogrzewany z przeznaczeniem na jakąś pracownię/studio. Od północy doklejony garaż z pom. gosp też izolowany, nieogrzewany. mury z silki 18 cm ocieplone styropianem 031 20 cm. Całość ogrzewana podłogówką wodną z kotłem gazowym.

dla mnie nie po to robię kable akumulacyjne żeby potem zmniejszać grubość wylewki ale może się mylę bo nie znam założeń domu.
jak prądem to druga taryfa i akumulacja, to jasne. A jak gaz to ja wolę cieńszą wylewkę (szybszą reakcję) no i chciałbym, żeby szybciej wyschło...

poza tym ja od gipsu w domu uciekam jak mogę ;)

hm, rzeczywiście jakby gips trochę passe się robił, ale będą na tym jeszcze płytki czy panele. tynki będą wapienne lub cem-wap.

ja na stropie dałem styro pod wylewki

no i właśnie, czy poza podłogą na gruncie perlitogips na stropy też jest lepszy niż styro? ja mam dwa: nad piwnicą nieogrzewaną i nad parterem, trochę różne warunki... jeszcze mam chwilę na przemyślenia

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobilem u siebie podlogi tradycyjnie, ze wszystkimi możliwymi 'bledami', czyli chudziak na gruncie/papa termozg/styropian w dwoch warstwach/folia do ogrz podlogowego/tradycyjny jastrych z kreta/folia pod panele/panele. Sciana do wysokosci jastrychu wysmarowana Dysperbitem i na cala wysokosc wylozona pianka dylatacyjna. Przy kominku zostawilem sobie otwor inspekcyjny do samego chudziaka i jest tam sucho jak pieprz. Podloga w takim ksztalcie jak opisalem ma 2 lata. Po jakim czasie przewidujecie pojawienie sie kondensacji pary wodnej ? Edytowane przez devileczek

Szukam porady!!! Jestem laikiem w sprawach budowlanych. Mam w planach remont łazienki w bloku na ostatnim piętrze. Chce zastosować ogrzewanie podłogowe elektryczne (dla możliwości posiadania ciepłej podłogi gdy wyjdę z wanny). W łazience będzie tez grzejnik. Podłoga będzie skuta na glebokość ok 10 cm (nie wiem dokładnie ile tych cm bo jeszcze nie skułem). Gdy już wszystko co możliwe schowam w scianach i ewentualnie puszcze po podłodze to w pierwszej kolejności oczywiście pójdzie grunt i folia w płynie, potem niezbyt mocna zaprawa (żeby łatwiej w przyszłości do kucia dla moich dzieci). Potem chciałbym zastosować izolacje (styropian lub wata mineralna- jaką grubość zastosować?) i na koniec wylac zaprawe poziomującą- grubość 1 cm (przygotować pod płytki). Jeżeli ktoś rozumie co mam na myśli to proszę o ocene czy mam dobrą koncepcję ewentualnie mile przyjmę inne propozycje. Dziękuję i pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam. A jakby zrobic tak.chudziak.izolacja,styro i tu gwóźdź programu zamiast szczelnej izolacji np membrana paroprzepuszczalna na to betonik.

Wilgoć spod styro bedzie miała jak się wydostać i mniemam że z czasem wyschnie to wszystko i bedzie ok:rolleyes:

• 2 weeks później...
Witam, no więc po przeczytaniu wątku dostałem zaćmienia mózgu i zrobiłem perlit. Zrobiłem wdg receptury z stron sprzedawców/producentów tego wynalazku. tj. mieszaliśmy (łopatami) dwa worki 125l perlitu worek cementu i ok45l wody. To rozsypywaliśmy w pomieszczeniach do ustalonego wcześniej poziomu. ok15cm. wyrównane łata, tak jak przy wylewce. Mineło ok miesiąca od wykonania. Podkład jest MOKRY! Suszony wypożyczonymi osuszaczami (980zł) i ciągle mokry. NIe wiadomo kiedy wyschnie. Zima sie zbliża, robota stoi, koszty rosną. PORAŻKA! Nie polecma nikomu!! Cały ten wątek powinien zniknąc z forum i internetu. Warstwa 15cm wyszła ok 5tys zł + suszenie 980zł + prąd (nie wiadomo jeszcze ile - narazie wole nie myśleć) Chciałem zrobić wylewke anhydrytową, niestety to jest nie możliwe! Nie można rozłożyć folii na podkładzie bo jest mokry/wilgotny, nie będzie miał jak odparować. Więc zostaje zwykła wylewka bez folii na ten cały perlitobeton i kombinacje jakiegoś lekkiego uskoku (2cm) przy drzwiach tarasowych żeby wyszło chociać 6cm czy 6.5 cm. Oby tylko podłogówka grzała na tym badziewiu jako tako. Myślę że dobrze zrobiony styropian tj. szczelnie byłby znacznie lepszy i TAŃSZY niż te 15cm perlitobetonu. Pozdrawiam

Witam, no więc po przeczytaniu wątku dostałem zaćmienia mózgu i zrobiłem perlit. Zrobiłem wdg receptury z stron sprzedawców/producentów tego wynalazku. tj. mieszaliśmy (łopatami) dwa worki 125l perlitu worek cementu i ok45l wody.

....

. Myślę że dobrze zrobiony styropian tj. szczelnie byłby znacznie lepszy i TAŃSZY niż te 15cm perlitobetonu. Pozdrawiam

Hmm, kolego bo ten wątek to o perlitogipsie. I unikalnym sposobie mieszania go z wodą. Ty zrealizowales perlitobeton.

Oby tylko podłogówka grzała na tym badziewiu jako tako. Myślę że dobrze zrobiony styropian tj. szczelnie byłby znacznie lepszy i TAŃSZY niż te 15cm perlitobetonu. Pozdrawiam

A coś Ty zrobił?! Po pierwsze, to miał być gips, nie cement (z cementem, to pod kominek jednotonowy ;) można to położyć). Po drugie ja rozumiem, żeś mieszał "dwa worki 125l perlitu worek cementu i ok45l wody" - czyli robiłeś za betoniarkę? Znaczy, (perlito)beton żeś lał? Idea była taka, żeby wymieszać perlit z gipsem, sypnąć to na podłogę, polać to wodą i zostawić do wyschnięcia. U mnie po 2 tyg była sucha (może nie jak pieprz, ale sucha) 5 cm warstwa twardej powierzchni. Reszta pod spodem sucha jak pieprz. Jeśli zrobiłeś tak jak ja myślę, to z izolacją to za wiele nie będzie miało współnego - i w takim wypadku chyba styropian faktycznie byłby lepszy. Chyba - bo nie mam pewności.

Edytowane przez mitch

Witam, no więc po przeczytaniu wątku dostałem zaćmienia mózgu i zrobiłem perlit. Zrobiłem wdg receptury z stron sprzedawców/producentów tego wynalazku. tj. mieszaliśmy (łopatami) dwa worki 125l perlitu worek cementu i ok45l wody. To rozsypywaliśmy w pomieszczeniach do ustalonego wcześniej poziomu. ok15cm. wyrównane łata, tak jak przy wylewce. Mineło ok miesiąca od wykonania. Podkład jest MOKRY! Suszony wypożyczonymi osuszaczami (980zł) i ciągle mokry. NIe wiadomo kiedy wyschnie. Zima sie zbliża, robota stoi, koszty rosną. PORAŻKA! Nie polecma nikomu!! Cały ten wątek powinien zniknąc z forum i internetu. Warstwa 15cm wyszła ok 5tys zł + suszenie 980zł + prąd (nie wiadomo jeszcze ile - narazie wole nie myśleć) Chciałem zrobić wylewke anhydrytową, niestety to jest nie możliwe! Nie można rozłożyć folii na podkładzie bo jest mokry/wilgotny, nie będzie miał jak odparować. Więc zostaje zwykła wylewka bez folii na ten cały perlitobeton i kombinacje jakiegoś lekkiego uskoku (2cm) przy drzwiach tarasowych żeby wyszło chociać 6cm czy 6.5 cm. Oby tylko podłogówka grzała na tym badziewiu jako tako. Myślę że dobrze zrobiony styropian tj. szczelnie byłby znacznie lepszy i TAŃSZY niż te 15cm perlitobetonu. Pozdrawiam

nie wiem co było twoim zamierzeniem zrobić wszystko inaczej niż na tym wątku.

przecież jest tylko 40 stron do przeanalizowania,zdjęcia,filmiki normalnie gotowiec a i tak zrobiłeś po swojemu.

i jeszcze ten anhydryt na to wszystko . masakra. pomieszanie z poplątaniem.

boję się jak wyglądają inne tematy u ciebie na budowie.

nie wiem co było twoim zamierzeniem zrobić wszystko inaczej niż na tym wątku.

przecież jest tylko 40 stron do przeanalizowania,zdjęcia,filmiki normalnie gotowiec a i tak zrobiłeś po swojemu.

i jeszcze ten anhydryt na to wszystko . masakra. pomieszanie z poplątaniem.

boję się jak wyglądają inne tematy u ciebie na budowie.

Szcerze mówiąć to też się boję... :) :)

A tak poważnie to; technolog od perlitu powiedział że z gipsem sie nie powinno robić bo gips to wilgoć a perlit wilgoci nie lubi. Przekonał mnie że z cementem będzie miał te same właściwości izolacyjne. I z tym można się chyba zgodzić. Receptury wszyscy producenci perlitu mają na swoich stronach. Niestety nie przypuszczałem że tak długo to będzie schło.

Zeby uratować sytuację bezpośrednio na perlitobeton dam siatkę z przymocowanymi rurkami do ogrzwania i na to wylewka tradycyjna z mixokreta.

Podkład wyschnie razem z wylewką (tak mi sie na logike wydaje).

Czy tak będzie OK ??

Może ktoś ma jakiś pomysł??

Sytuacja beznadziejna ale jakoś musze z tego wyjść.

Jeszcze jest opcja wyniesienia wszystkiego łopatami w cholere i zrobienia tradycyjnego podkładu. Tylko koszty wyjdą kosmiczne.

A tak poważnie to; technolog od perlitu powiedział że z gipsem sie nie powinno robić bo gips to wilgoć a perlit wilgoci nie lubi. Przekonał mnie że z cementem będzie miał te same właściwości izolacyjne. I z tym można się chyba zgodzić. Receptury wszyscy producenci perlitu mają na swoich stronach. Niestety nie przypuszczałem że tak długo to będzie schło.

Zeby uratować sytuację bezpośrednio na perlitobeton dam siatkę z przymocowanymi rurkami do ogrzwania i na to wylewka tradycyjna z mixokreta.

Czy tak będzie OK ??

Jeszcze jest opcja wyniesienia wszystkiego łopatami w cholere i zrobienia tradycyjnego podkładu. Tylko koszty wyjdą kosmiczne.

Ja chyba bym uzył łopat, bo nie chciałbym siedziec na podcietej gałęzi. Ale dlatego, ze brak mi wiedzy. Trzymam kciuki, moze założyciel wątku cos napisze, bo niewatpliwie spec, szczegolnie od perlitu.

Ja chyba bym uzył łopat, bo nie chciałbym siedziec na podcietej gałęzi. Ale dlatego, ze brak mi wiedzy. Trzymam kciuki, moze założyciel wątku cos napisze, bo niewatpliwie spec, szczegolnie od perlitu.

No niby tak tylko ze, 6tys wydane, teraz styro, OK 4500 to ocieplenie metra podlogi będe miał najdrożdze na świecie....

Może nie będzie trzeba tak drastycznie.

Zrobiłem coś takiego :

http://www.jpcover.pl/perlit/?menu=perlitobetony

wersja3 pod ogrzewanie podłogowe.

Tylko chyba powinienem zrezygnować z tej folii.

Czy tak będzie OK ??

ale jatka :)

zrobiłeś tak jak w instrukcji i masz super ocieplony beton.

natomiast w wątku po to pomysłodawca tegoż zaproponował gips z kilku względów.

jednym z nich jest właśnie czas wykonania gotowego do użytku ocieplenia a drugi ważniejszy to wiązanie pary wodnej pod wylewką dla oszczędzania na rachunkach . żeby ta para nie była takim zachłannym złodziejem ciepła.

ty zafundowałeś sobie od razu 2w1 czyli ani ocieplenie ani wylewka.

od biedy może być ale parametrami będzie to odbiegało od zamysłu założyciela wątku.

może bardziej chciałeś postawić na wytrzymałość i dlatego taki miszmasz.

włosów z głowy nie ma co rwać wszystko powinno być ok , masz to co chciałeś ale będziesz musiał poczekać aż ci to dobrze wyschnie ;) wlałeś tam solidną porcję wody :bash: