qubic 26.10.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ostatnio obkopalem dom i wsypalem proszek. Poszlo 150 workow autorus opisz trochę szczegółów , może zdjęcia? jak głęboko kopałeś ? jaka szerokość? ile poszło na metr bieżący? to mogą być informacje ułatwiające podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Wiec wykopałem opaskę o głębokości do law fundamentowych czyli ok 70-80cm a szerokość ok 50cm. Ile wyszło , jak pisałem 150 worków a worek workowi nie równy. Dla tego dokładne i szacowanie jest niemożliwe. Do mnie przyjechały 3 tiry po ok 800 worków. W następny tygodniu wysypuje w podłogę ogrodu zimowego , szacuje ze pójdzie ok 300 worków. Edytowane 2 Listopada 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 super a to ile metrów to obkopanie domu wynosi? bo jakoś nie przyzwyczajony jestem liczyć po obrysie koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 ile m? hm mogę ocenić tylko na oko. Ok 40mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boy76 02.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam. Remontuje dom z 935 roku. Głownie chodzi mi o zaizolowanie podłogi. Na chwilę obecna sprawa wyglada tak, że usunałem stara podłogę z desek oraz legary,które opierały się na słupkach z cegły. Przestrzen między podłożem z piachu a podłogą z desek była wentyloana za pomoca wpustów powietrza ze ścian budynku. Teraz zerwałem w całości podłogę, legary oraz rozebrałem słupki z cegieł. Podłożem jest piasek. Fundament domu od wewnątrz nie jest w żaden sposób zabezpieczony a do izolacji poziomej od podłoża mam około 60 cm wolnej przestrzeni. Nie chce wykonywać podlogi takiej jak była tzn. opartej na legarach i wentylowanej. Chciałbym ją porządne zaizolować i ocieplić na tej wysokości około 60 cm oraz zaizolować fundamenty od wewnątrz. Oczywiście chciałbym to zrobić we własnym zakresie. Chodzi mi głownie jakie proporcje i jakich materiałow izolacyjnych użyć. Dziekuje za wszelkie porady i informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boy76 02.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 No faktycznie zabrakło paru lat, ok bede szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boy76 04.11.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W nawiązaniu do mojego posta-zapytania powyżej chciałbym zapytać czy mogę wsypać w tą pustkę troche gruzu ceglanego oraz zbitych tynków??? Przeglądałem to zagadnienie i dostałem oczopląsu i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, chyba źle szukałem? Jakby ktoś miał chwilkę to prosze o podpowiedź co zrobic z tym fantem, dziekuje z góry i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.11.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mam zagwozdkę: Mamy fundament w środku tak 30-40cm od ściany fundamentowej na 10cm warstwie styropianu stoi klocek betonowy (jego konstrukcja to raczej temat do akumulatorów). Wylewka zaplanowana jest na 20cm ponad klockiem. Jak to zrobić perlitogipsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.11.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 klocek betonowy do czegoś służy? jako podstawa pod coś masywnego? jak nie to spokojnie masz miejsce na 20cm perlitogipsu albo rozwałka tego klocka i możesz dać więcej.może jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.11.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Klocek ze styropianem ma 1m wysokości, bo jego bokach jest pustka głębokości 1m i szerokości 30-40cm. Pustka wypełniona perlitem. I tu jest problem z laniem wody. I jeszcze jedno chodzi mi po głowie strasznie: tak jak mamy perlitogips, to czy nie możemy mieć "proszko pur - gips"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.11.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 perlitogips tylko na wierzchu utworzy skorupę jakieś 10cm a poniżej będzie sypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.11.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 A ile wody tam wyleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.11.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 wlej tyle aż będzie kałuża,tak jak wcześniej pisał adam. kałuża musi być spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.11.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 nie czytacie ze zrozumieniem. Tam się nie da wlać tyle wody, żeby było dobrze. Przepis adama znam, ale jest on dobry gdy mamy płaską podłogę. Tu na środku stoi klocek wysokości metra. a perlitem zasypujemy go po bokach i od góry na co najmniej 20cm. Za dużo tej wody trzeba wlać, nie utrzyma się i ucieknie, za duży słup.... Musi być inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.11.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 czytamy ze zrozumieniem ale być może winny jesteś szersze wyjaśnienia? zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.11.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 masz prostopadłościan o wysokości 1,2m i wymiarach 4x4m teraz wstawiasz na sam jego środek klocek(załóżmy że betonowy) wysokości 1m i wymiarach 3,5x3,5m. Zasypań perlitem chcę wszystko do wys 1,2m czyli 20cm nad klockiem jeszcze. Szukam sposobu, żeby nie wypełniać wodą całej przestrzeni bo wyjdzie parę m3 i ucieknie. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.11.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Co to znaczy "zrób twardą równą powierzchnię" ?Myślałem o tej folii, ale ona tam zostanie i będzie robić to czego nie chcę. Czyli izolować przepływ wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.11.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 folia nie wchodzi w grę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.11.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 I gdzie ta woda poleci? Przecież będę tam musiał wlać parę metrów 3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Opisany w tym watku sposob wykonania warstwy termoizolacyjnej z perlitogipsu zaklada ze przy warstwie nawet 20cm woda nie dociera do "dna". Tylko kilka pierwszych centymetrow wiąze wode. Reszta jest sypka. "Czeka" w pogotowiu by zwiazac potencjalnie pojawiajaca sie wilgoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts