Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiec wykopałem opaskę o głębokości do law fundamentowych czyli ok 70-80cm a szerokość ok 50cm. Ile wyszło , jak pisałem 150 worków a worek workowi nie równy. Dla tego dokładne i szacowanie jest niemożliwe. Do mnie przyjechały 3 tiry po ok 800 worków. W następny tygodniu wysypuje w podłogę ogrodu zimowego , szacuje ze pójdzie ok 300 worków. Edytowane przez autorus

Witam. Remontuje dom z 935 roku. Głownie chodzi mi o zaizolowanie podłogi. Na chwilę obecna sprawa wyglada tak, że usunałem stara podłogę z desek oraz legary,które opierały się na słupkach z cegły. Przestrzen między podłożem z piachu a podłogą z desek była wentyloana za pomoca wpustów powietrza ze ścian budynku. Teraz zerwałem w całości podłogę, legary oraz rozebrałem słupki z cegieł. Podłożem jest piasek. Fundament domu od wewnątrz nie jest w żaden sposób zabezpieczony a do izolacji poziomej od podłoża mam około 60 cm wolnej przestrzeni. Nie chce wykonywać podlogi takiej jak była tzn. opartej na legarach i wentylowanej. Chciałbym ją porządne zaizolować i ocieplić na tej wysokości około 60 cm oraz zaizolować fundamenty od wewnątrz. Oczywiście chciałbym to zrobić we własnym zakresie. Chodzi mi głownie jakie proporcje i jakich materiałow izolacyjnych użyć. Dziekuje za wszelkie porady i informacje.

W nawiązaniu do mojego posta-zapytania powyżej chciałbym zapytać czy mogę wsypać w tą pustkę troche gruzu ceglanego oraz zbitych tynków??? Przeglądałem to zagadnienie i dostałem oczopląsu i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, chyba źle szukałem? Jakby ktoś miał chwilkę to prosze o podpowiedź co zrobic z tym fantem, dziekuje z góry i pozdr.

nie czytacie ze zrozumieniem. Tam się nie da wlać tyle wody, żeby było dobrze. Przepis adama znam, ale jest on dobry gdy mamy płaską podłogę. Tu na środku stoi klocek wysokości metra. a perlitem zasypujemy go po bokach i od góry na co najmniej 20cm. Za dużo tej wody trzeba wlać, nie utrzyma się i ucieknie, za duży słup.... Musi być inne rozwiązanie.

masz prostopadłościan o wysokości 1,2m i wymiarach 4x4m teraz wstawiasz na sam jego środek klocek(załóżmy że betonowy) wysokości 1m i wymiarach 3,5x3,5m. Zasypań perlitem chcę wszystko do wys 1,2m czyli 20cm nad klockiem jeszcze. Szukam sposobu, żeby nie wypełniać wodą całej przestrzeni bo wyjdzie parę m3 i ucieknie. Jakieś pomysły?