mati0201 06.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Co myślicie ,aby dać 1-2 cm perlitu z gipsem i na to 15 cm styro ? lub 5 cm styro hydro i 10 cm zwykłej podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 07.04.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Jak to jest w końcu z tym perlitem. "Ze względu na znaczącą nasiąkliwość perlitu nie można go stosować bezpośrednio nagruncie jak keramzyt czy też do ocieplania murów piwnicznych od strony gruntu. " Jeśli zrobimy szczelną wannę w piwnicy. wsypiemy luzem perlit (u mnie tylko 11cm), przykryjemy go czymkolwiek po czym da się chodzić.(płyta cetris 1cm)Następnie odstęp siatka rurki ogrzewania-wodnego i wylewka. (6cm) Jeśli perlit tak łatwo wsiąka wodę to pod wylewką będziemy mieli płytę pod którą znajduje się gąbka, która chętnie wsiąka wodę i traci swoje właściwości ochrony przed utratą ciepła. Jeśli w moim rozumowaniu gdzieś jest błąd dajcie mi proszę o tym znać. Najgorszy możliwy scenariusz. Zalewa nam pomieszczenie, ściany pokryte tynkiem perlitowym w końcu wyschną. Podłogówką wyciągniemy wilgoć z wylewki. Ale co z wilgocią która utknęła pomiędzy naszą szczelną wanną a płytą pod wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 11.04.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) jestem na caly weekend na targach budowlanych w bielsku-bialej, sa tu ludzie z perlit polska wiec ich sie wypytam. Spedzilem dzis kilka godzin na konferencjach o domach pasywnych (bylo o magazynowaniu energi na zime - to do tematu o buforach pojdzie oraz o grzaniu i chlodzeniu powierzchniowym przy udziale pompy ciepla -> grzanie i chlodzenie za pomoca scian i podlog), materialach geobudowlanych ( w tym plyta magnezowa mg0 z perlitu m.in.) ktos mial z nia cos do czynienia ? cenowo na internecie ok 26 zl m2 za grubosc 6mm, na luzny perlit zamiast cetris'a by sie nadala ? Odpowiedź bardzo prosta, tam gdzie istnieje ryzyko dostania się do perlitu wody stosujemy tylko hydrofobizowany. Zachowuje się jak kuleczki styropanianu w wodzie, wypływa na powierzchnię, nie tonie. Zapytałem też prezesa PIBP o stosowanie styropaniu w podłogach na gruncie i odpowiedź była taka: wilgoć jaka będzie w takim ociepleniu stanowi promil (0.00x%). Wyraźnie w domach jednorodzinnych energooszczednych NF40 i pasywnych stawiają na pompę ciepła z odwiertem pionowym oraz wentylację mechaniczną z rekuperacją i termoizolacją. ogrzewanie ścienne oraz podłogowe -> "dotykam ściany i nie czuję aby moje ciało oddawało ciepło - komfort" wystarczy do tego 23st. C na wlocie i 17st. C na wylocie. Zaś w lecie odwrotnie, ładujemy w ściany i podłogi 17st.C. gdyż w naszym dolnym źródle jest ok 10st.C. Do sterowania wentylacją najlepiej wyposażyć się w czujnik CO2 i ustawić go na bodajże 650-800 jednostek. (wybaczcie zapomniałem dokładne wartości oraz skrót jednostki ) Odbył się również pokaz firmy wykonującej test szczelności obiektu. Myślę że kilku naszych wspaniałych forumowych projektantów naprawdę powinno znaleźć się na takich targach bo w chwili obecnej budowanie energo i pasywne jest tematem przewodnim. Prezes PIBP który ma już na koncie wiele domów oraz osiedli bardzo chętnie udziela na swoim stoisku odpowiedzi na różne dziwne pomysły. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Dwd89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.04.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jak na proszku PUR położyć podłogówkę? Ma ktoś doświadczenia albo może napisać coś więcej? Wystarczy położyć folię, na to siatkę np. 15x15cm, i do niej przypiąć rurki podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 18.04.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam,Już było postanowione. Na wylewkę betonową dajemy:papę Icopal fundament szybki profil 3,2mmczarną folię 300styropianfolia żółta 200folia aluminiowa ogrzewania podłogowego ALE zadzwoniłam do przedstawiciele Icopalu, bo miałam kilka pytań odnośnie papy i on mi polecił takie cudo: "Syntetyczna Membrana IcopalFundament 1250 uzyskała AtestHigieniczny Państwowego ZakładuHigieny nr HK/B/1378/01/2013,który dopuszcza ją do stosowaniawewnątrz budynków przeznaczonychna stały pobyt ludzi.Dedykowana jest do wykonywaniazabezpieczeń wodoszczelnychi izolacji przeciwwilgociowychw budownictwie ogólnym, m.in. ściani ław fundamentowych, wylewek orazpodłóg." Co myślicie? Warto dać tyle kasy za TO? Cena 50zl/m2! Mam małe dzieci i jestem teraz w kropce. Chodzi mi o nietoksyczność tego produktu. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Maciejka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DENT 27.04.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witaj Ja mam ten sam dylemat.Też dostałem wiadomość że zwykła papa,nawet ta super icopal antyradon z alu nie ma atestu do wnętrz. Na rynku jest tylko ta membrana 1250 Icopala,albo Botament RD 2 Green1.Jest to nakładana pacą chyba masa,która ma atesty i super izoluje,ale cenowo podobna.25 kg kosztuje ponad 500 pln,a ma tego zejść prawie 3 kg na m2. Czy ktoś pracował z tym?? Dent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 30.04.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Hej! Wszystkie MĄDRE GŁOWY bardzo prosimy o opinię Co sądzicie o wyżej wymienionych produktach? Jak zdrobić dobrą hydroizolację posadzki i żeby było bezpiecznie dla ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Mam icopala fundament sbs na chudziaku i nie narzekam. A poza tym nie przesadzajmy jaki jest kontakt z papa we wnętrzu domu po zrobieniu wylewek, położeniu okładziny i tynków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 02.05.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Surgi22,w sumie masz rację. Dzięki za opinię. Może ktos jeszcze się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 06.05.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jak na proszku PUR położyć podłogówkę? Ma ktoś doświadczenia albo może napisać coś więcej? Wystarczy położyć folię, na to siatkę np. 15x15cm, i do niej przypiąć rurki podłogówki? Ja na proszku ułożyłem folie budowlaną, później ekranującą, na to siatkę 10x10cm i wylewkę ok 7cm, następnie na wylewkę ponownie położyłem siatkę 10x10cm i przymocowałem ją kołkami i podkładkami, do tego za pomocą zipów elektrycznych przymocuję rurki od podłogówki, to tyle, zdjęcia już wkrótce bo jutro kładziemy rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 07.05.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Już trzy obiegi zrobione, ale miałem mało czasu na zdjęcia więc na szybko jedno zrobiłem, widok kuchni i część salonu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.05.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja na proszku ułożyłem folie budowlaną, później ekranującą, na to siatkę 10x10cm i wylewkę ok 7cm, następnie na wylewkę ponownie położyłem siatkę 10x10cm i przymocowałem ją kołkami i podkładkami, do tego za pomocą zipów elektrycznych przymocuję rurki od podłogówki, to tyle, zdjęcia już wkrótce bo jutro kładziemy rurki Co ta folia niby ekranuje ? Bez pustki powietrznej to chyba dobre samopoczucie Jesli jest aluminiowa, to sluzy co najwyzej jako doskonala bariera paroszczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 08.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Co ta folia niby ekranuje ? Bez pustki powietrznej to chyba dobre samopoczucie Jesli jest aluminiowa, to sluzy co najwyzej jako doskonala bariera paroszczelna. Powiem szczerze że biorąc ją do ręki, to stwierdziłem że ekranuje tylko mój portfel ale tak napisałem bo taką nosi nazwę zawsze kolejny bajer pod betonem . Na poważnie zależało mi bardziej na właśnie barierze dla wilgoci, bo folia budowlana była już trochę użytkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 20.05.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 panowie a gdyby na chudziaka dać szczelną wannę, papa i podwójna folia. na to XPS i na ten styropian na dystansach(styropianowych) siatka z oczkiem 10x10 z przypiętymi rurkami podłogówki i wylewka. Żadnej warstwy ślizgającej (folii) pomiędzy XPS'em a wylewką. Wilgoć jaka będzie w ociepleniu i pod ociepleniem przez dyfuzję w końcu z tamtąd wyjdzie. Gdzie tu jest błąd ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 24.05.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Gdzie tu jest błąd ? Pozdrawiam Dla mnie nie jest problemem izolacja pomiędzy chudziakiem a styro/xps. Chudziak powyżej gruntu na zewnątrz ,a pod nim warstwa ,która nie podciąga kapilarnie - więc folii nie daję .Problemem jest szczelna wanna izolacyjna pomiędzy styro/xps a wylewką. Pewniejsza jest papa ale ja nie zaryzykuję kontaktu ze styropianem.Jak to zrobić ,żeby ekipa chodząca buciorami po siatce zbrojeniowej nie przecięła folii podczas wylewania betonu Edytowane 24 Maja 2014 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 22.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 a jeśli się robi ogrzewanie podłogowe to czym ocieplić taką podłogę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 01.07.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Hej!, Ja zrobiłem płytę fundamentową ze zbrojeniem rozproszonym na 15 cm XPS. Chciałbym na to dać 10 cm styro a na tym ogrzewanie podłogowe. Nie planuję dawać już żadnej folii na płyte bo podobno beton ze zbrojeniem rozproszonym jest niekapilarny. Mam plan dać tylko styro potem folia, ogrzewanie a na koniec wylewka. Dobrze będzie? Pzdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.07.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Hej!, Ja zrobiłem płytę fundamentową ze zbrojeniem rozproszonym na 15 cm XPS. Chciałbym na to dać 10 cm styro a na tym ogrzewanie podłogowe. Nie planuję dawać już żadnej folii na płyte bo podobno beton ze zbrojeniem rozproszonym jest niekapilarny. Mam plan dać tylko styro potem folia, ogrzewanie a na koniec wylewka. Dobrze będzie? Pzdr M Co do beton o miałbym wątpliwości. Ale XPS z pewnością nie podciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klima10 15.07.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam przerabiałem ten temat kilka miesięcy przeczytałem chyba wszystko co jest w interncie pytałem dzwoniłem i podjołem decyzje dla biedoty żeby cena nie zabiła choć tanio też nie jest i tak1 Na chudziak- papy oprócz jednej (której cena jest kosmiczna) nie dają deklaracji użytkowania do wewnątrz budynku mówią że można ale papieru z badaniami nie dadzą. Więc na chudziaka idzie masa bitumiczna wodna 3mm szczelna wanna producentów ile chcecie zależy od ceny ja wybrałem P2k cena dobra na bieda dom.2 Na szczelną wannę idzie pdsypka perlitowo gipsowa żeby w razie czego coś tam zbierała (Perlit ten hydrofobizowany nie nasiąka wodą) grubość 180 bo ten grupszy agro jest mieszany i ma różną wagę proporcje podane w wątku, tak jak pisali ci którzy robili zraszać ne podlewać, wysokość 15-20cm w zależności co komu potrzebne.3 Na perlit 10cm styropianu eps i tu uwaga trzeba przemyśleć co kto chce stawiać jeżeli jakieś stoły komode szafkę pod telewizor itp czyli nie ciężkie rzeczy wystarczy eps 100, jeżeli np w kuchni to minimum eps 150, 200 podobno słabszy osiada takie info od fachowców od styropianu.4 Dalej już prosto ogrzewanie , wylewka, płytki lub panele itpMam nadzieję że komuś pomogłem i nie musiał czytać tego wszystkiego co ja bo mętlik w głowie jest niezły Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klima10 15.07.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Jeszcze jedno do innego ocieplenia, przy kładzeniu pustaków porotherm na bloczki fundamentowe ja żeby już zrobić wannę też kładę masę bitumiczną żeby ją związać z chudziakiem i dwie warstwy cegieł zasypuję jeszcze perlitem (taki isomur dla biedoty) na100% niczego nie podciągnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts