makow11 19.07.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Dlaczego twierdzisz, że chudziak nic nie podciągnie? Beton podciąga jak głupi. . Jak chudziak ma podciągnąć skoro żwir nie podciąga???No chyba,.że masz chudziaka równo z gruntem. Od góry nie ma się przed czym zabezpieczać... Teraz to żeś pojechał po gaciach. Brak porządnego zabezpieczenia od góry może prowadzić do kłopotów .Założenie - powietrze w chałupie o wilgotności 50%,a pod podłogą jaka wilgotność?Jeżeli izolację połozy się w odpowiednim okresie na pewno będzie niższa..Do momentu aż ktoś nie wyskoczy z teorią , że "Od góry nie ma się przed czym zabezpieczać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.07.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Po co gmatwać proste sprawy? Najpierw chudziak, po nim hydroizolacja, dalej termoizolacja, dalej paroizolacja a na nią wylewka. makow11 zastanów się czy Twoja plandeka przepuszcza parę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.07.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Jaka zadanie ma spełniać tam paroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 21.07.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) A po co hydroizolacja na chudziaku?Pytam poważnie.Przecież jeżeli pod chudym jest żwir ,który kapilarnie nie podciąga to skąd tam ma być wilgoć z gruntu? Natomiast jeżeli bierzemy pd uwagę wilgoć ,która z biegiem lat będzie próbowała dostać się pod wylewkę to wydaje mi się ,że brak hydroizolacji na chudziaku tylko może pomóc.Te niewielkie ilości wilgoci wchłonie chudy Po co gmatwać proste sprawy? Najpierw chudziak, po nim hydroizolacja, dalej termoizolacja, dalej paroizolacja a na nią wylewka. makow11 zastanów się czy Twoja plandeka przepuszcza parę. Pozdrawiam. Pary to ona na pewno nie powstrzyma /sprawdziłem/jednak osłoni folię przed bardzo prawdopodobnym uszkodzeniem. Jaka zadanie ma spełniać tam paroizolacja? Teraz ja tobie napiszę :pprzeczytaj cały wątek jeszcze raz -chyba o tym tutaj było.Jeżeli nie to jest o tym w wątku "Tanie i komfortowe domy zużywające od 0do 20kWh m2 rocznie Już trzy obiegi zrobione, ale miałem mało czasu na zdjęcia więc na szybko jedno zrobiłem, widok kuchni i część salonu: [ATTACH=CONFIG]258787[/ATTACH] Czy dobrze widzę ,że rurki masz położone na jakiejś wylewce? Edytowane 21 Lipca 2014 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.07.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Pytam bo nie wiem. Zapytam jeszcze raz po co paroizolacja nad warstwą ocieplenia? Może źle czytałem ten wątek, ale to pomóż. Co do żwiru to się nie wypowiem oficjalnie ale wydaje mnie się, że tam woda w szczelinach sobie powietrzem będzie krążyć. Nie bez przyczyny gwc żwirowe nawilża powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 21.07.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Zapytam jeszcze raz po co paroizolacja nad warstwą ocieplenia? Może źle czytałem ten wątek, ale to pomóż. . Porządna izolacja ma zapobiec dostaniu się tam wilgoci ,która może się tam pojawić poprzez dyfuzję . Nie bez przyczyny gwc żwirowe nawilża powietrze. Ale z reguły pod chudym mamy inny rodzaj żwiru,pospółki i na dodatek solidnie zagęszczony - u mnie 350kg maszyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.07.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyfuzja to raz. dlaczego zadałem to pytanie, ano stawiam tezę, że parna izolacja jest niepotrzebna. Jeżeli dostanie się tam woda pod nią, to się nie wydostanie i będzie tam bagno na wieki. No ba jak ma "wyparować"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 22.07.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 I co mam zrobić z tym linkiem Wikipedii?Poczytaj temat ,który ci podałem jest tam sporo o dyfuzji. Pytam bo nie wiem. Zapytam jeszcze raz po co paroizolacja nad warstwą ocieplenia? Może źle czytałem ten wątek, ale to pomóż. . http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyfuzja to raz. dlaczego zadałem to pytanie, ano stawiam tezę, że parna izolacja jest niepotrzebna. To się zastanów ,wiesz czy nie wiesz. Jak coś wiesz to mów po ludzku ,a nie takie gadanie jak z dzieciakiem i dziwne podpuchy. Chcesz ,to zrób sobie tak ,żeby ci wilgoć parowała,a najlepiej to nie kładź żadnej folii to szybciej ci wyparuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.07.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 I co mam zrobić z tym linkiem Wikipedii?Poczytaj temat ,który ci podałem jest tam sporo o dyfuzji. To się zastanów ,wiesz czy nie wiesz. Jak coś wiesz to mów po ludzku ,a nie takie gadanie jak z dzieciakiem i dziwne podpuchy. Chcesz ,to zrób sobie tak ,żeby ci wilgoć parowała,a najlepiej to nie kładź żadnej folii to szybciej ci wyparuje Ok, mała podpucha była, nie gniewaj się. Co chciałem nakreślić. Wyrzućmy wszystkie kolorowe ulotki i sponsorowane artykuły pseudonaukowe do kosza które nam piszą o super hiper izolacji odbijającej cudownie całe ciepełko i wodę i zastanówmy się co nam ta izolacja NAD warstwą ocieplenia daje. Moim zdaniem jedynie blokuje wodę technologiczną podczas wylewania wylewek, czy jest w ogóle potrzebna? Kto jej nie robił??? Kto ją zrobił zerwał i miał BAGNO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.07.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Herakles jaki proponujesz zatem uklad warst dla plyty fundamentowej izolowanej pod i nad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 22.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 zastanówmy się co nam ta izolacja NAD warstwą ocieplenia daje. Moim zdaniem jedynie blokuje wodę technologiczną podczas wylewania wylewek To trzeba tak zrobić żeby ta izolacja była szczelna i żadnej wody technologicznej tam nie będzie.Dlatego u siebie kładę solidną izolację z folii,najlepiej jeszcze paroszczelną i to wszystko przykrywam plandeką.Nie ma bata,żeby wilgoć z betonu dostała się pod folię .Problem jest tylko w szczelnym zaizolowaniu dylatacji.Skupiam się głównie wnikaniu wilgoci przez lata i tego chcę uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.07.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Ale to działa też w drugą stronę. Żadna wilgoć się nie wydostanie! Pozatym śmiem wątpić, czy folia (dziurawa) plandeka czy coś innego stanowi barierę dla wody. Wnikanie wilgoci następuje właśnie od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Moim zdaniem trzeba rozróżnić wodę od wilgoci, kapilarność od higroskopijności, oraz wziąć pod uwagę właściwości materiału termoizolacyjnego w zakresie chłonności i higroskopijności a pozostałych izolatorów w zakresie wodo lub paro przepuszczalności. Powyższa znajomość pozwoli odpowiednio skonfigurować całą izolację stosownie do potrzeb. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.07.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 U mnie NAd warstwa ocieplenia nie będzie żadnych folii. Bo niby po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 U mnie NAd warstwa ocieplenia nie będzie żadnych folii. Bo niby po co? Ok. a kiedy włączysz ogrzewanie i zaczniesz osuszać wylewkę, to jak myślisz, gdzie będzie "szła wilgoć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.07.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Po zastanowieniu u mnie jednak jest folia. Ale jej zadaniem jest tylko ograniczenie wody z wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.07.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ok. a kiedy włączysz ogrzewanie i zaczniesz osuszać wylewkę, to jak myślisz, gdzie będzie "szła wilgoć"? wentylacją na zewnątrz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Przez ścianę na zewnątrz ( u tych co wierzą w oddychanie ścian ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.07.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Hi hi. Oddychanie ścian zawsze mnie to rozczula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts