Andrzej.K 22.01.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 w przypadku ocieplania perlitem i n to folia i siatka to siatka wychodzi w 1/3 betonu mniej więcej wypoziomować można;) prętami po przekątnej by było prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 23.01.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Czy któraś mądra głowa mogłaby się odnieść do następującego zdania pewnego instalatora? "Proszę przemyslec proces mocowania instalacji podłogowej bo z tego co mi wiadomo jak wspominałem przy rozmowie telefonicznej ze siadka wytwarza pole magnetyczne." I że niby trzeba to uziemić czy cuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.01.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Czy któraś mądra głowa mogłaby się odnieść do następującego zdania pewnego instalatora? "Proszę przemyslec proces mocowania instalacji podłogowej bo z tego co mi wiadomo jak wspominałem przy rozmowie telefonicznej ze siadka wytwarza pole magnetyczne." I że niby trzeba to uziemić czy cuś... Żeby siatka mogła wytwarzać pole magnetyczne to przez nią musiałby płynąć "prund", ale może być odwrotnie, jak siatka będzie wpadać w pole magnetyczne, to przez nią może popłynąć wspomniany "prund" Pozdrawiam. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 23.01.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Czy któraś mądra głowa mogłaby się odnieść do następującego zdania pewnego instalatora? "Proszę przemyslec proces mocowania instalacji podłogowej bo z tego co mi wiadomo jak wspominałem przy rozmowie telefonicznej ze siadka wytwarza pole magnetyczne." I że niby trzeba to uziemić czy cuś... hoho.......no to srogo pojechał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 23.01.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 w przypadku ocieplania perlitem i n to folia i siatka to siatka wychodzi w 1/3 betonu mniej więcej wypoziomować można;) prętami po przekątnej by było prosto a gdzie rurki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 24.01.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 hoho.......no to srogo pojechał . No właśnie tak mi się mocno zdawało Pojechał też z kotłem , najpierw oczywiście zaproponował 24 KW. Potem dość pojechał z ceną swoich usług w wycenie instalacji co+cw+podłogówka (40 tys). Podejrzewam, że jak mi obetnie koszty materiałów, to nadrobi na robociźnie, szukam innego magika od instalacji. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 hoho.......no to srogo pojechał . może pomylił z elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 a gdzie rurki??? rurki pex są wystarczająco elastyczne, można przywiązać do zbrojenia ., nierówne rurki spowodują nierówne grzanie Albo można wylać troszkę betonu poziomującego na perlit potem folia alu , i rurki i docelowa posadzka, na poziom można wymieszać perlit z cementem na sucho by wyrównać nierówności , Wyrównanie pod podłogówkę to kwestia wyboru jednego z wielu dostępnych rozwiązań można nawet wysypać piasek, np 5 cm powstają mniej więcej takie nierówności. sposobów jest masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 25.01.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mam płytę fundamentową, na nią chcę dać jeszcze 10cm styro 031....płyta jest nierówna +-1cmCo lepiej wyrównać samopoziomującą wylewką czy wysypać luźno perlitem?Tak na marginesie czy ten perlit z allegro w workach 125L pod nazwą agro to to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 26.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Nadszedł czas na wykończenie podłogi i same dylematyStan obecnyhttp://www.iv.pl/images/84834912884434258606.jpgFundament obłożony od strony wewnętrznej styrodurem 2 cm od zewnętrznej 10 cm, na fundamencie papa x2 i pustak ceramiczny porotherma system dryfixW środku dziura 60 cm – grunt rodzimy, chudziak B25 ok 10-15 cm, i proszek pur od Pigeona do połowy wysokości ok. 30 cm. Pozostała część to ok. 25 cm do zera.Dom ok 172 m2, kubatura ok. 400m3, ogrzewanie podłogowe + grzejniki w sypialniach, kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny, do tego reku (jeszcze nie wiem jakie) + GWC (rureczki wkopane i doprowadzone do momentu gdzie ma się znajdować trójnik – reku i czerpnia. W salonie, kuchni, łazienkach, komunikacji – ogrzewanie podłogowe wodne.Planowane coś w tym stylu:http://www.iv.pl/images/08128312181625063271.jpgI tu mam dylemat, wiem iż nie da się idealnie zagęścić proszku pur, więc co należy dołożyć aby wzmocnić posadzkę. Czy nic się nie wydarzy w późniejszej eksploatacji.W sypialniach mniej problemu, bo wylewka mikrokretem i mogę dodatkowo dać zbrojenie w postaci siatki, tak jak w garażu.http://www.iv.pl/images/10244216262716420327.jpgProszę o radę, na tym etapie mogę jeszcze trochę pozmieniać, zmniejszyć warstwę styropianu lub dać mocniejszyPanie Adamie proszę o pana opiniędziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.01.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 posadzka chyba nie powinna byc równo z papą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 27.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 w moim wypadku to chyba nie ma większego znaczenia, bo i tak styrodur izoluje pur, styropian oraz posadzkę od fundamentów. Potrzebowałam tych dodatkowych centymetrów, ponieważ jestem zmuszona zrobić podwieszane sufity, a nie uśmiecha mi się salon o wysokości 2,55 m, dlatego opuściłam się z posadzką. Na dzień dzisiejszy salon wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 wiem iż nie da się idealnie zagęścić proszku pur proszek pigeona zagęszcza się tak samo jak piasek, normalnie lej na to wylewkę i niczym się nie przejmuj, parę osób już to ma i jak na razie nikomu nic się nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Nie da się zagęścić proszku jak piasku. Proszek sprężynuje. Ale oczywiście należy go maksymalnie ugnieść jak się da. Wylana wylewka powinna załatwić sprawę, czyli docisnąć proszek pod swoim ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 29.01.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jeśli moja wypowiedź się przyda to ja również mam pur i co prawda zagęszczarka chodziła co 20 cm grubości pur ale i tak nie ubiła dobrze. Później na sam koniec zrobiłem tak, że posypałem cienką warstwę piachu na samą górę i wtedy ubijałem jeszcze raz. Dużo lepiej bo się nie kurzyło i jeszcze jakieś 2 cm poszło mi w dół. Polewałem też wodą ale to chyba nic nie dawało i odpuściłem wodę w dalszych pracach. Wracając do mojego problemu kilka postów wcześniej, ktoś doradzi jak wykonać dalej hydroizolacje. Szukam papy która może być użyta w budynku bez piwnic, tzn. ciągłe przebywanie w pomieszczeniach gdzie jest papa wyłożona, ale od producentów cisza. Co do tego zastanawiam się czy nie zamontować jakiegoś czujnika teraz na zimę i wiosnę aby sprawdzać czy wilgoć jest pod betonem czy też nie i czy ściany fundamentowe nasiąkły. Tylko nie wiem jaki czujnik , miernik kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.01.2015 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 ale żeś sobie bałaganu narobił, proszek pigeona to plastik, on wody nie przyjmuje tak samo jak styropian, ta woda którą tam wlałeś pozostanie tam na bardzo długo bo nie będzie miała jak odparować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 30.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Wody już tam nie ma. wsiąkła w grunt a reszta odparowała. nie wylewałem chudziaka odrazu. Zagęściłem proszek obciążyłem go na ubiegłą zimę i dopiero potem na wiosnę zagęściłem ponownie i wylałem beton.Beton i tak miał wodę więc pewnie podczas jego podlewania poszło jej do środka trochę, choć nie wiem. ale wydaje mi się, że po roku od zagęszczenia to już nie ma tej wody, a teraz już minął praktycznie drugi od wylania betonu. Tak więc wydaje mi się że jest dobrze, tylko co dalej na ten beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 04.02.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A ja mam taki plan na podłogę na parterze ( jest już chudziak): - grunt na chudziak ( siplast primer)- papa ( zgrzana z izolacją poziomą )- folia czarna 0.3 - od 10 do 20mm perlit +gips (tyle żeby peszel zakryć)- 3x10cm styro Austrotherm dach/podłoga ( EPS 80, 0.031)- folia (zwykła żółta lub paro-przepuszczalna)- 8cm wylewki cementowej z ogrzewaniem podłogowym mocowanym na siatce Zastanawiam się tylko czy już teraz papować, czy czekać, aż elektryk/hydraulik zrobią wszystkie niezbędne dziury w ścianach. Posprzątać gruz i dopiero wtedy zgrzewać papę (choć papie gruz raczej nie powinien zaszkodzić i można go z niej wygarnąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 06.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Witam, wątek przeczytany od początku.Trochę to zajęło czasu ale było warto. Ale nadal brakuje mi tu odpowiedzi na już zadawane pytanie " co z wylewką anhydrytową" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wątków o anhydrycie było kilka - poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts