gms 06.10.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Witam,Przeczytałem cały temat o najlepszym ociepleniu na gruncie i mam wątpliwości. W moim odczuciu 99,9% porad dotyczy słabych (niekorzystnych) warunków wodno-glebowych - chodzi o szczelną wanne z papy + perlit. Natomiast nie mogłem nigdzie znaleźć porady na dobre i skuteczne ocieplenie na gruncie przy dobrych warunkach glebowych. Dobre mam na myśli dużą ilość przepuszczalnego materiału. Spotkałem się z radą że dla dobrych warunków taka wanna jest bezsadna i np. dla wody na głębokości 1,7 m: -Na wszelki wypadek daj drenaż opaskowy, np. na poziomie 1m pod powierzchnia terenu (poziom wody gruntowej może ulec zmianie).Na piasku chudy beton i dalej perlit, wg receptury Adama (jeśli Ci się spodobał ) lub styropian i posadzka (z podłogówką lub bez niej).-A co jeśli mam piasek? I planuję szczelna wannę?-Jeżeli poziom wody gruntowej jest niżej niż 1m poniżej izolacji cieplnej, to szczelna wanna nie ma żadnego uzasadnienia.Jej brak spowoduje odprowadzenie wilgoci pojawiającej się pod styropianem do gruntu.Aby upewnić się, że woda nie będzie podchodzić wyżej wykonaj drenaż opaskowy. Czy to jest w 100% rada dla osób które mają wodę gruntową bardzo nisko i tradycyjne ławy? Jeśli tak to chciałem zapytać odnośnie granulatu od użytkownika Pigeon (jeśli nie przekręciłem) i czy można go traktować jak styropian? Z góry dziękuję za konkretne porady. Edytowane 6 Października 2016 przez gms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gms 02.11.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Czy ktoś rozwieje moje wątpliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaya 15.11.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam! Chciałabym się doradzić co do warstw podłogi na gruncie, przy fundamencie z bloczków betonowych, przy ogrzewaniu podłogowym.W projekcie mam: - piasek- chudziak 15 cm- papa- styropian na zakład 2 x 3 cm- folia- gładź- posadzkaNadmienię, że projekt jest z 2009 r, więc stąd tak cienki styropian… Wykonawca proponuje:- sypać piasek do poziomu przedostatniego bloczka fundamentowego,- chudziak do góry ostatniego bloczka- papa- styropian- foliaPrzy takim układzie wydaje mi się, żeby dać normalną ilość ocieplenia, to podłoga wyjdzie mi dość wysoko. Jak to się ma później to poziomu okien (np. bezprogowego HSa?)Chciałabym dać 20 cm styropianu EPS lub 12 cm płyt PIR - jakie warstwy powinnam zastosować? Średnio ufam swojemu wykonawcy, bo np chciał całkowicie olać poziomą izolację ławy a na wszystkie "nowości" (typu PIR) kręci nosem. Nie znam się na izolacjach zbyt dobrze, a chciałabym zastosować najlepszą metodą i bardzo dobry materiał. Wydaje mi się, że powinnam wylać chudziaka min. 10 cm poniżej góry fundamentu, żeby zmieścić ocieplenie, ale mogę się mylić… Poradźcie mi proszę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 15.11.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ok ale coraz więcej osób odchodzi od papy bezpośrednio pod styropianem ze względu na opary ropopochodnej chemii tuż pod podłogówką.Pewnie wiele osób sie oburzy na tym forum ale dawanie czegokolwiek więcej niż 15cm styropianu pod podlogę nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.11.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Zachowujac uklad warstw(chociaz osobiscie pozbylbym sie papy, zostawiajac tylko pod scianami), obniz poziom piasku i chudziaka tak aby zmiescic styropian w docelwoej grubosci. Zostan przy styro. Edytowane 15 Listopada 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.11.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ok ale coraz więcej osób odchodzi od papy bezpośrednio pod styropianem ze względu na opary ropopochodnej chemii tuż pod podłogówką. Pewnie wiele osób sie oburzy na tym forum ale dawanie czegokolwiek więcej niż 15cm styropianu pod podlogę nigdy się nie zwróci. Ja mam co prawda płyte fundamentowa, ale tez nie mam poziomej hydroizolacji pod styro. Tylko pod scianami ( a i to niepotrzebnie) . Styro nie podciaga kapilarnie nie nie ma potrzeby odcinac sie, a papa czy folia stanowi bariere dla wilgoci przenikajacej z domu. I robi sie bajorko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaya 15.11.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Dzięki Wam! styropian EPS czy styrodur XPS? Czyli bezpośrednio na chudziaka ocieplenie i na to folia? Upewniam się, bo baba jestem i z facetami będę musiała rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.11.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Robione TERAZ - TAK.Robione w lipcu - NIE! Hydroizolację jednak bym zrobił.Ludzie zapominają o wodach roztopowych.Fakt, dawno już nie widziałem "zasp po same uszy" ale wcale to nie znaczy - że takich nie będzie. "dla wilgoci przenikajacej z domu."Dla TEJ wilgoci to jest wentylacja... Problem bajora i styku styro z papą rozwiązuje warstwa 5cm perlitu wysypanego z wora na papę a na to dopiero daje się styro. papaya Rury powinny być w połowie grubości tego ocieplenia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.11.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Styro. XPS jest pare razy drozszy i w twoim wypadku niekonieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Robione TERAZ - TAK. Robione w lipcu - NIE! Hydroizolację jednak bym zrobił. Ludzie zapominają o wodach roztopowych. Fakt, dawno już nie widziałem "zasp po same uszy" ale wcale to nie znaczy - że takich nie będzie. . Adamiie, ktoredy ma tam sie dostac woda roztopowa ? edit: Jak sie dostanie i przeniknie w jakis sposob zastana tam hydroizolacje (a te niegdy nie sa idealne) - to zostanie tam o wiele dluzej niz w wersji bez hydroizolacji. Edytowane 15 Listopada 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 18.11.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Robione TERAZ - TAK. Robione w lipcu - NIE! Hydroizolację jednak bym zrobił. Ludzie zapominają o wodach roztopowych. Fakt, dawno już nie widziałem "zasp po same uszy" ale wcale to nie znaczy - że takich nie będzie. "dla wilgoci przenikajacej z domu." Dla TEJ wilgoci to jest wentylacja... Problem bajora i styku styro z papą rozwiązuje warstwa 5cm perlitu wysypanego z wora na papę a na to dopiero daje się styro. Adam M. Nie bardzo rozumiem jakbyś chciał to zrobić. Jak perlit na papie ma niby zbierać wilgoć z góry to jak ją ma odprowadzić, żeby wody deszczowe tam nie weszły? Jak zakończyć tą papę? Długo o tym szukałem i koniec końców zrobiłem bez hydroizolacji pod płytą. Wg mnie większy problem może być wtedy jak zrobisz szczelną wannę i do niej wleje się woda i nie może ujść do dołu Styro. XPS jest pare razy drozszy i w twoim wypadku niekonieczny. XPS jest konieczny. Pokaż jakąkolwiek kartę katalogową EPSa gdzie jest napisane, że można dawać pod płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.11.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 XPS jest konieczny. Pokaż jakąkolwiek kartę katalogową EPSa gdzie jest napisane, że można dawać pod płytę Pytajacy(a) ma zwykle fundamenty, nie PF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.11.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Pytajacy(a) ma zwykle fundamenty, nie PF. ups. za szybko czytałem . to potwierdzam, xps niekonieczny. ja dawałem w grunt odmianę aqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 zibuchCzytaj ze zrozumieniem tekstu. A co do hydroizolacji...Jak macie zamiar ją spierd.lić, to nie róbcie jej wcale!Taniej wyjdzie. "Wg mnie większy problem może być wtedy jak zrobisz szczelną wannę i do niej wleje się woda i nie może ujść do dołu" No... a jak "może ujść do dołu" to tez może PRZYJŚĆ od dołu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Adam, mam 0.5m piasku na tym 16cm XPS i potem PF i znowu 15cm styro. Gdzie wg ciebie powinna byc w takim ukladzie hydrozolacja? Edytowane 22 Listopada 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 23.11.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Witam, zastanawiam się jak najlepiej posadowić swój dom, by cieszyć się ciepłą i suchą podłogą. Na początek może założenia: - dom na planie prostokąta (po zewnątrz 8x13m, ocieplenie 25 cm, ściana 24 cm – silka), piętrowy, płaski dach, ściany nośne również w środku - ogrzewanie wodna podłogówka (kocioł elektryczny) - teren na dzień dzisiejszy I kategoria szkód górniczych (dookoła dużo kopalń więc to się może zmienić) - badania geotechniczne - w wykonanych otworach do głębokości 4m, nie stwierdzono żadnych wód podziemnych, sączeń wody ani zwiększonego zawilgocenia gruntów (badania wykonywane po tygodniowych opadach ), grunt piaszczysty . Zastanawiałem się wcześniej nad płytą fundamentową w wersji podsypka – ocieplenie 25 cm XPS – płyta – wykończenie. Później myślałem nad tym styropianem pod płytą (czy płyty się nie rozejdą pod wpływem szkód górniczych, cena XPS'a) więc założyłem wersję podsypka – ocieplenie 10 cm XPS – płyta – 15 cm EPS - wylewka – wykończenie . Ostatnio dumając nad rysunkiem wpadłem na pomysł a może w ogóle ten styropian z pod płyty wywalić , uprościć sobie robotę i zrobić tak: Spotkał się ktoś może z takim rozwiązaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 23.11.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie wyrównania poziomu podłoża perlitem - w najgorszym miejscu 4 cm- czy perlit jest materiałem o odpowiedniej wytrzymałości na ściskanie, tj czy po jakimś czasie " nie siądzie" pod naciskiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 24.11.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie wyrównania poziomu podłoża perlitem - w najgorszym miejscu 4 cm- czy perlit jest materiałem o odpowiedniej wytrzymałości na ściskanie, tj czy po jakimś czasie " nie siądzie" pod naciskiem ? wg mnie perlit jest bardzo kiepskim materiałem do wyrównywania. Z uwagi ze jest bardzo lekki, każdy podmuch powietrza powoduje ze się roznosi po powierzchni. Perlit mam i miałem go użyć do zasypywania szczelin m.in. przy ścianach przy układaniu styropianu na podłodze. Ale każde naciśniecie płyty styropianowej powoduje lekki podmuch i perlit jest ze szczeliny wydmuchiwany wiec dałem sobie z tym spokój.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 28.11.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Co do osiadania perlitu- osiądzie do 10% grubości warstwy, jak go luźno nasypać.Łączenie perlitu z styropianem to średni pomysł, testowałem na sobie i po fakcie żałowałem, że nie zastosowałem samego perlitu. Trzeba by zastosować jakąś folię. arkusz papieru na wysypany perlit albo niesamowicie delikatnie postępować przy układaniu płyt, co jest nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 29.11.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Cześć,pytałem w innej części forum, ale nikt nie odpowiedział... Może Wy pomożecie? Czy układając ogrzewanie podłogowe w warstwie wylewki na styropianie powinienem jeszcze zastosować izolację z folii pod styropian?Mówię oczywiście o przypadku płyty fundamentowej z XPS'em i folią pod płytą.Mogę położyć styropian bezpośrednio na płytę? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts