Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gruntowanie ?cian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

A ja mam takie pytanko. Mam tynki cw, ale w części pomieszczeń zrezygnowałam z ostatniej warstwy tzw. szlichty gdyż w planie było wykończenie tego tynkiem strukturaknym. Teraz mi sie trochę rozmysliło i chciałabym to pomalować ale jakąś farba strukturalną (prościej i taniej).Generalnie ma być nierówno.

Czy takie ściany mogę zagruntować Gruntem Śnieżki i na to potem farba strukturalna i będzie ok?

A wogóle to gruntujecie ściany raz czy dwa razy?

Po to wlasnie sa grunty zeby wniknely w poprzednia warstwe i lepiej wiazaly to co idzie potem. Zrob probe, dowiesz sie czy potrzeba gruntowac 2 x.

A ja mam takie pytanko. Mam tynki cw, ale w części pomieszczeń zrezygnowałam z ostatniej warstwy tzw. szlichty gdyż w planie było wykończenie tego tynkiem strukturaknym. Teraz mi sie trochę rozmysliło i chciałabym to pomalować ale jakąś farba strukturalną (prościej i taniej).Generalnie ma być nierówno.

Czy takie ściany mogę zagruntować Gruntem Śnieżki i na to potem farba strukturalna i będzie ok?

A wogóle to gruntujecie ściany raz czy dwa razy?

• 1 month później...

A jak myslicie czym najlepiej pokryć ściany w piwnicy?

Mam narazie tradycyjny tynk cementowo-wapienny.Mysłałam, żeby pokryć ściany gruntem Śnieżki- 50zł/10l. Myslę, o tym, żeby narazie zostawić tylko sam ten grunt,nada on biały kolor ścianom.

Czy zastosować ten grunt, czy dac po prostu jakąś najtańszą białą farbę???? :o

• 1 month później...
  • 7 months później...

Rozmawiałem ostatnio z kolegą, który mówi mi że gruntować, gruntować i jeszcze raz gruntować... No i jak to jest z tą koniecznością gruntowania, jak zwykle każdy co innego gada :evil: :evil: :evil:

Jeśli chodzi o mnie to na razie na ścianach mam tynk cementowo-wapienny. W łazienkach oczywiście pójdą na to kafelki, w pozostałych pomieszczeniach gładzie gipsowe. I jak to by było u mnie najlepiej?

- gruntować pod kafelki?

- gruntować przed położeniem gładzi?

- gruntować podłogi (mam wylewki z mixokreta) pod kafelki?

No i czym gruntować? Wystarczy położyć wałkiem taki grunt uniwersalny z Castoramy lub Liroya?

Jeśli chodzi o mnie to na razie na ścianach mam tynk cementowo-wapienny. W łazienkach oczywiście pójdą na to kafelki, w pozostałych pomieszczeniach gładzie gipsowe. I jak to by było u mnie najlepiej?

- gruntować pod kafelki?

No i czym gruntować? Wystarczy położyć wałkiem taki grunt uniwersalny z Castoramy lub Liroya?

U mnie kafelkarze powiedzieli, że w zasadzie jak są dość świeże (u mnie do roku) wylewki to nie ma potrzeby gruntowania, ale dla pewności gruntowaliśmy. Ściany (tynk c-w) również.

W moim przypadku Ceresit CN-17

- gruntować pod kafelki?

witam, jestem wykonawca wieloletnim doswiadczeniem i z paroma certyfikatami na karku. Nie widzę nic złego w systematycznym dokształcaniu sie i byciu na bierząco :p .

Gruntowanie ma dwojakie działanie. Ogranicza chłonnosc podłoża oraz je wzmacnia. Gruntowac nalezu zawsze i to jakims gruntem systemowym, czyli polecanum przez producenta farb, jezeli mamy zamiar malowac lub producenta kleju do płytek jezeli kładziemy kafle. Czesto wykonawcy piszą, ze nie gruntuja scian przed malowaniem bo im sie "wałek slizga". Slizga sie jezeli uzyjemy nieodpowiedniego gruntu. ja uzywam gruntu i farb firmy Caparol. ! litr gruntu kosztuje mnie 11 zł ale moge rozcienczyc go 1:4. Ile kosztuje unigrunt Atlasa?? pewnie wiecej :p > Prosze wejsc na moją strone www. jest tam pare info na temat kładzenia kafli i prac zwiazanych ze szpachlowaniem.

pozdrawiam, Siggi

edit: dodam jeszcze ze gruntujemy ławkowcem z naturalnym włosiem. Nigdy wałkiem lub broń boże pompką ogrodową.