tomolo 20.04.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 a czym i czy wogule gruntowac gładzie gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 20.04.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 mi kiedys powiedziano aby na pierwszy raz do farby dodac pokostu,szczerze to nie wiem co to za pomysl,doradzlia mi tak osoba ktora robila mi te tynki CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.04.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 mi kiedys powiedziano aby na pierwszy raz do farby dodac pokostu,szczerze to nie wiem co to za pomysl,doradzlia mi tak osoba ktora robila mi te tynki CW Stara technologia jak świat , dobra ale trochę śmierdzi przez parę dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 20.04.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Stara technologia jak świat , dobra ale trochę śmierdzi przez parę dni . ale jaki to daje efekt jesli moge zapytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.04.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Daje to co uni-grunt , farba lepiej ,,kryje" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 13.06.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 A ja mam tynki cem-wapienne, niedługo będą na nie kładzione gładzie. Wykonawca powiedział, ze od razu da gładź, że nie trzeba gruntować.Ze dopiero po gładizach można, i co wy na to? Ma rację? Aha tynki mam trochę skiepszczone i są one bardziej cementowe niż wapienne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 13.06.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jest coś takiego w Obi co nazywa się Śnieżka - farba lateksowa gruntująca - kosztuje to ok 50zł za 10 l i normalnie starcza na 70 -80m kw. Dobre to będzie czy wziąć lepiej zwykłą białą Śnieżkę za 26PLN / 10l. Tynki CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik_2 17.06.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 A JAK DŁUGO MUSZĄ WYSYCHAĆ TAKIE TYNKI TRADYCYJNE ? i jak się sprawdza, czy juz są suche ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 17.06.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Nowy tynk nie warto gruntowac. Ale jak ktos bardzo chce, to rozciencza sie 1:2 (preparat:woda). Walkeim to mozna sie zarabac. Ja robilem opryskiwaczem. Idzie zajebiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 17.06.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 A ja mam takie pytanko. Mam tynki cw, ale w części pomieszczeń zrezygnowałam z ostatniej warstwy tzw. szlichty gdyż w planie było wykończenie tego tynkiem strukturaknym. Teraz mi sie trochę rozmysliło i chciałabym to pomalować ale jakąś farba strukturalną (prościej i taniej).Generalnie ma być nierówno.Czy takie ściany mogę zagruntować Gruntem Śnieżki i na to potem farba strukturalna i będzie ok?A wogóle to gruntujecie ściany raz czy dwa razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 17.06.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Po to wlasnie sa grunty zeby wniknely w poprzednia warstwe i lepiej wiazaly to co idzie potem. Zrob probe, dowiesz sie czy potrzeba gruntowac 2 x. A ja mam takie pytanko. Mam tynki cw, ale w części pomieszczeń zrezygnowałam z ostatniej warstwy tzw. szlichty gdyż w planie było wykończenie tego tynkiem strukturaknym. Teraz mi sie trochę rozmysliło i chciałabym to pomalować ale jakąś farba strukturalną (prościej i taniej).Generalnie ma być nierówno. Czy takie ściany mogę zagruntować Gruntem Śnieżki i na to potem farba strukturalna i będzie ok? A wogóle to gruntujecie ściany raz czy dwa razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 05.08.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 A jak myslicie czym najlepiej pokryć ściany w piwnicy? Mam narazie tradycyjny tynk cementowo-wapienny.Mysłałam, żeby pokryć ściany gruntem Śnieżki- 50zł/10l. Myslę, o tym, żeby narazie zostawić tylko sam ten grunt,nada on biały kolor ścianom. Czy zastosować ten grunt, czy dac po prostu jakąś najtańszą białą farbę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 12.09.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 kupuj najtansza. najlepiej kryja ubrania w kontakcie ze sciana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 12.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 czy tynki gipsowe robione maszynowo trzeba gruntowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 12.09.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 wszystkie rodzaje powierzchni trzeba gruntowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 12.09.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Ale gruntować gruntem czy farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 12.09.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 http://forum.muratordom.pl/odchodzi-mi-gips-przy-malowaniu-pomocy,t138620.htm?highlight=caparol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 07.05.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Rozmawiałem ostatnio z kolegą, który mówi mi że gruntować, gruntować i jeszcze raz gruntować... No i jak to jest z tą koniecznością gruntowania, jak zwykle każdy co innego gada Jeśli chodzi o mnie to na razie na ścianach mam tynk cementowo-wapienny. W łazienkach oczywiście pójdą na to kafelki, w pozostałych pomieszczeniach gładzie gipsowe. I jak to by było u mnie najlepiej? - gruntować pod kafelki? - gruntować przed położeniem gładzi? - gruntować podłogi (mam wylewki z mixokreta) pod kafelki? No i czym gruntować? Wystarczy położyć wałkiem taki grunt uniwersalny z Castoramy lub Liroya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Jeśli chodzi o mnie to na razie na ścianach mam tynk cementowo-wapienny. W łazienkach oczywiście pójdą na to kafelki, w pozostałych pomieszczeniach gładzie gipsowe. I jak to by było u mnie najlepiej? - gruntować pod kafelki? - gruntować przed położeniem gładzi? - gruntować podłogi (mam wylewki z mixokreta) pod kafelki? No i czym gruntować? Wystarczy położyć wałkiem taki grunt uniwersalny z Castoramy lub Liroya?U mnie kafelkarze powiedzieli, że w zasadzie jak są dość świeże (u mnie do roku) wylewki to nie ma potrzeby gruntowania, ale dla pewności gruntowaliśmy. Ściany (tynk c-w) również. W moim przypadku Ceresit CN-17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 07.05.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 - gruntować pod kafelki? - gruntować przed położeniem gładzi? - gruntować podłogi (mam wylewki z mixokreta) pod kafelki? No i czym gruntować? Wystarczy położyć wałkiem taki grunt uniwersalny z Castoramy lub Liroya? witam, jestem wykonawca wieloletnim doswiadczeniem i z paroma certyfikatami na karku. Nie widzę nic złego w systematycznym dokształcaniu sie i byciu na bierząco . Gruntowanie ma dwojakie działanie. Ogranicza chłonnosc podłoża oraz je wzmacnia. Gruntowac nalezu zawsze i to jakims gruntem systemowym, czyli polecanum przez producenta farb, jezeli mamy zamiar malowac lub producenta kleju do płytek jezeli kładziemy kafle. Czesto wykonawcy piszą, ze nie gruntuja scian przed malowaniem bo im sie "wałek slizga". Slizga sie jezeli uzyjemy nieodpowiedniego gruntu. ja uzywam gruntu i farb firmy Caparol. ! litr gruntu kosztuje mnie 11 zł ale moge rozcienczyc go 1:4. Ile kosztuje unigrunt Atlasa?? pewnie wiecej > Prosze wejsc na moją strone www. jest tam pare info na temat kładzenia kafli i prac zwiazanych ze szpachlowaniem. pozdrawiam, Siggi edit: dodam jeszcze ze gruntujemy ławkowcem z naturalnym włosiem. Nigdy wałkiem lub broń boże pompką ogrodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts